Dodaj do ulubionych

Słabe włosy u dziecka

05.06.22, 21:00
Córa ma 6 lat. Ma cieniutkie delikatne włoski, które nie rosną… ma do ramion, podcinam jej tylko końcówki 2 razy w roku mniej więcej. Ciężko zrobić z tego kitke, układają się jak włosy dziecka 2-3 letniego. Takie piórka liche. Pytałam kiedyś lekarza o to to mówił że z czasem zacznie mieć takie „dorosłe” włosy. Kiedy ten czas nadejdzie? Jej koleżanki mają warkocze, kity, włosy do pasa a ona płacze że chce mieć długie a tu nie ma do czego ze szczotką podejść sad
Jest też niziutka - najniższa z grupy, na 5 centylu wzrostowo (wszyscy w domu raczej wysocy).
Ja zaczynam się już martwić, może to jakiś zdrowotny problem jednak? Idziemy w przyszłym tygodniu na szczepienie, dać się zbyć pediatrze znowu czy pocisnąć? Tylko o co?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 21:06
      Jak zdrowa, morfologia ok, to czekać.
    • mamtrzykotyidwa Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 21:10
      Zrób badania na celiakię i alergię pokarmową.
      • nightdream Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:09
        O kurde, w życiu bym o tym nie pomyślała. Mała ma tez częste i nawracające krwawienia z nosa…
        • majenkir Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 15:35
          Wiele dzieci ma, nie panikuj na zapas.
          • mamtrzykotyidwa Re: Słabe włosy u dziecka 07.06.22, 13:00
            Bo wiele dzieci jest alergikami, ale nikt na to nie zwraca uwagi.
        • mamtrzykotyidwa Re: Słabe włosy u dziecka 07.06.22, 12:59
          Krwawienia z nosa to najczęściej uczulenie na pyłki drzew brzozowatych i wszystkie pokarmowe alergeny krzyżowe dla tych pyłków, czyli wszystkie rośliny różowate (jabłka, truskawki i spółka) i wszystkie rośliny baldaszkowe (marchewka, lubczyk, seler i spółka).
          Krwawienia mogą występować przez cały rok, ale najgorzej jest od lutego do czerwca, kiedy pylą drzewa(leszczyna, brzoza, olcha, grab...) i pyłki bezpośrednio atakują śluzówkę w nosie.
          Dziecko może też mieć ciągle anemię, ale nie jest to wina krwawień, tylko złego wchłaniania składników pokarmowych z powodu uszkodzonej śluzówki układu pokarmowego przez alergeny pokarmowe.
      • jomarch Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 15:37
        A to ciekawe, pisałam niżej o uwłosieniu mojej córki, ze też było słabo na początku, teraz jest już super (nastolatka), ale po drodze zdiagnozowana celiakia i alergia na bardzo różne rzeczy. Nie łączyłam słabych włosów z tymi przypadłościami, a to może się rzeczywiście łączyć.
        • mamtrzykotyidwa Re: Słabe włosy u dziecka 07.06.22, 13:09
          Bardzo ściśle się łączy, bo jak jest alergia pokarmowa, a jeszcze gorzej, jak jest celiakia, to śluzówka przewodu pokarmowego jest cały czas uszkadzana, jest stan zapalny i składniki pokarmowe się nie wchłaniają, tak jak powinny, więc ciało pomimo dostarczania dobrego jedzenia jest niedożywione. Dzieci mogą słabo rosnąć, mogą mieć problemy z włosami i zębami, częste afty i zajady, spieczone usta i posiekane ręce. Przy celiakii zęby mogą wyrastać od razu z uszkodzonym szkliwem.
    • lot_w_kosmos Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 21:11
      Znam takie dzieci.
      Nie martw się.
      Wszystkie w końcu obrosły włosami.
      Najbliższa koleżanka córki nawet bardzo późno, bo w 8 klasie big_grin Ale wreszcie i ona ma fryz.
    • bye-bye Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 22:48
      Miałam w otoczeniu dziecko z podobnymi objawami. Niski wzrost i nadzwyczaj delikatne włosy. Okazało się, że to niedobór hormonu wzrostu.
      To oczywiście nie musi być to i prawdopodobnie "taka jej uroda". Ale jeżeli coś cię niepokoi to ja zapytaj lekarza, będziesz spokojniejsza🙂

Przedszkolaki w moim otoczeniu faktycznie prezentują całą rozpiętość. Znam dziewczynkę, która ma włos prawie jak Wioletta willas😉 ale tez kilka dziewczynek z naprawdę delikatnymi włosami spiętymi w mini kitki.
    • taki-sobie-nick Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 22:56
      Skoro ma do ramion, to najwyraźniej rosną, przynajmniej do ramion.
    • nena20 Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 23:03
      Idź do dobrego endokrynologa, sprawdzi wszystko.
    • milva24 Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 23:16
      Moje w wieku 2-3 lat to prawie łyse były big_grin starszej włosy zaczęły się znacznie zagęszczać i rosnąć tak po 5 urodzinach, młodsza ma kręcone i delikatniejsze i dopiero tak od roku da radę jej jakieś normalne kitki zrobić a ma 8 lat. Na dodatek jak była młodsza za mało jej te włosy odżywiałam i nawilżałam, a ma typowe wysokoporowe, i jej się wręcz kruszyły. Ale poza tym wzrosowo i wagowo obie gdzieś na 25 centylu więc nie drążyłam. Na Twoim miejscu jednak przeszłabym się do endokrynologa, choćby dla spokoju.
    • arabelax Re: Słabe włosy u dziecka 05.06.22, 23:20
      A Ty i ojciec corki jakie macie wlosy?
      • nightdream Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 07:59
        Obydwoje mamy cienkie ale dużo, mąż lekko falujące, ja proste. Starszak miał też piórka ale po 2 roku życia mu się pięknie zagęściły i teraz ma super włosy - proste co prawda jak druty ale sporo i fajne. Zwłaszcza ze ma dłuższe.
      • nightdream Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:01
        A i sprawdzałam z ciekawości zdjęcia swoje, z dzieciństwa. Bo mi rodzice powtarzają, że ja byłam łysa do 2 roku życia. Faktycznie, byłam, ale na zdjęciach z zerówki przedszkolnej miałam już gęste włosy do łopatek.
    • jammer1974 Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 00:45
      Moja corcia tez takie slabe miala i jeszcze na dodatek bialego koloru. Teraz ma prawie 11. Wlosy ma juz dlugie i normalne i nabraly koloru prawdziwego blondu. Choc daleko jej do gestosci wlosa po mamie. Ma wlosy po tatusiu raczej.
      Zawsze byla przecietnego wzrostu. Nigdy nie odbiegala od otoczenia.
    • alpepe [...] 06.06.22, 07:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nightdream Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 07:55
        Etam, po co wymieniać, mam drugie, starsze w razie czego, młodsze jak trzeba to zwrócę ale może jeszcze da się coś zrobić…
    • bergamotka77 Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:13
      Zbadalabym. Ten 5 centyl jest niepokojacy, skoro jesteście wysocy.
      • nightdream Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:26
        Ja 172, mąż 185, brat wzrostowo na 75 centylu od zawsze.
        • bergamotka77 Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 15:22
          No tak to jesteście oboje wysocy, umów ją może na badania. Będziesz wiedziała czy wszystko w porządku od strony hormonalnej. Te włosy w formie puchu w tym wieku to też dość nietypowe. Nie spotkałam się u dziecka w tym wieku.
      • kiddy Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:56
        Zgadzam się. Dziecko zawsze było na tak niskim centylu? Ja mam córkę, która spadła w siatce z 75 na 25 centyl i intensywnie ją badamy. Syn z kolei jest powyżej 97 centyla i był dokładnie badany. Skrajności zawsze należy sprawdzać.
    • kiddy Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:54
      A były jakieś badania? Dziecko na 5 centylu powinien obejrzeć endokrynolog. Jak z żelazem, ferrytyną, wit. D? Zawsze była taka malutka?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 08:58
      U mnie nigdy.
    • zwierzakowa13 Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 14:57
      Mojej corce poprawiły się włosy jak dostała hormon wzrostu.
      Pomijajac włosy, jesli martwisz się wzrostem corki weź od pediatry skierowanie do przyszpitalnej poradni endokrynologicznej.
    • jomarch Re: Słabe włosy u dziecka 06.06.22, 15:34
      Moja córka była prawie łysa przez pierwsze dwa lata, w przedszkolu zawsze krótkie włosy, dopiero w okolicy 8-10 roku życia zaczęło się coś więcej dziać. Obecnie ma grube, piękne, długie mocne włosy, które podziwiają wszystkie fryzjerki. Czekać, przyjdzie jej czas.
    • arthwen Re: Słabe włosy u dziecka 07.06.22, 16:49
      Przeszłabym się z dzieckiem do endokrynologa.
      Może taka jej uroda, ale wolałabym sprawdzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka