Dodaj do ulubionych

Odległość od domu sąsiada

09.06.22, 13:03
Jaka odległość dom od domu wg Was jest komfortowa?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:06
      ok. kilometra
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:22
        No to już chyba we wsi obok wink
        • krwawy.lolo Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:26
          Pomarzyć wolno. smile
          • krwawy.lolo Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:28
            Tak od kilometra można się drzeć, puszczać muzykę na cały regulator (no, w domu), palić ognisko, grilować ... ech ...
            • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:30
              Ooj tak. Ale to też ma swoje minusy.
        • z_lasu Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 18:20
          Nie, dlaczego? W Wielkopolsce standardowa wieś (taka z gospodarstwami rolnymi) tak właśnie wygląda, że dom od domu ok. 1 km.
          • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 18:23
            To mazowieckie, 30 min od wawy.
    • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:07
      100-200 metrow
      • niemaznaczenia Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:10
        To oznacza zamieszkanie na głębokim zadoopiu, nawet w bieszczadzkich wsiach domy są nie dalej niż 50 m od siebie. Nie wspominając o Bel Air.
        • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:21
          Czyli znasz tylko wsie zakładane wg planu wyżej, to wsie skupione. Na obrazku niżej masz wsie rozproszone. Lokalizacja domostw we wsiach rozproszonych jest taka, że między zabudowaniami masz od 100 do 300 metrów. Są na ten temat obszerne opracowania naukowe 😁 na obrazu z mapka masz na fioletowo dominację skupionych, na pomarańczowo system mieszany czyli skupione i rozproszone a zielony to dominacja rozproszonych.
          • niemaznaczenia Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:08
            Mało jest takich wsi. Opcja mieszkania dla zupełnych odludków i ludzi nieprzystosowanych społecznie. A już koszty pociągnięcia infrastruktury horrendalne.
            • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:15
              Ja akurat mieszkam w okolicy, gdzie dominują rozproszone, a nawet jeszcze gorzej, bo.gospodarstwa leza na tzw koloniach, czyli.masz pola i w środku.pol siedliska. Zagram w totka i jak.wygram, to sobie kupię takie siedlisko na letnia siedzibę. To by pasowało tez krwawemu lolo 😁
              • niemaznaczenia Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:27
                No właśnie te "kolonie" to kraina depresji. Idzie się tam zapić na śmierć.
                • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 16:01
                  Widocznie jesteś bardziej towarzyska niż ja i lolo 😁 Lolo zamieszka na kolonii a ja we wsi rozproszonej i będziemy zadowoleni.
                  • lella_two Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 18:11
                    Ja mieszkam we wsi rozproszonej, z infrastrukturą i bez nadreprezentacji alkoholików. Prawdę mówiąc, jest ich znacznie mniej niż w miejskich blokach😛
                • koronka2012 Re: Odległość od domu sąsiada 10.06.22, 19:16
                  niemaznaczenia napisał(a):

> No właśnie te "kolonie" to kraina depresji. Idzie się tam zapić na śmierć.

Kiedyś tak było. Obecnie te dawne kolonie to luksusowe osiedla letniskowe, gdzie siedlisko kosztuje krocie
          • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 17:56
            Ja też tak kiedyś chciałam mieszkać. Ale pojawił się syn i jakoś nie widzi mi się to, dlatego działka na "zwykłej" wsi. Poza tym, ja całe życie mieszkam w mieście w bloku i chyba zwyczajnie bym się bała.
            Jak wszystko - zarówno sąsiedzi jak ich brak, ma swoje plusy i minusy.
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:27
        Marzenie. Mam działkę 4500m2, ale prostokąt. Jestem odsunieta 15 metrów od granicy, w sierpniu budują się sąsiedzi obok - na naszej wysokości. Odległość będzie pewnie ok 20m. Nie jestem zadowolona.
        • mikams75 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 16:02
          nie maja mozliwosci, zeby dom postawic dalej? Czemu im tak zalezy, zeby sie do was "przytulic"?
          • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 16:35
            Mnie nie pytaj. Prawdą jest, że działkę mają z dwóch i po środku jest wjazd. Nie bardzo pewnie mieli jak się ustawić, żeby było dużo miejsca na ogród od strony łąki ( łąki są piękne, za nimi las, też mamy taras na tą stronę).
      • unaluna Re: Odległość od domu sąsiada 10.06.22, 20:30
        szmytka1 napisała:

> 100-200 metrow
        Dla mnie optymalnie. Wystarczająco daleko, żeby mieć trochę prywatności, ale jednocześnie mieć s miarę pod ręką sąsiadów, którzy często się do czegoś przydają wink
        • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 10.06.22, 22:28
          Właśnie w takim domu się wychowałam i jest jak piszesz
    • balbina1710 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:33
      Dla mnie tak min. 400 metrow
    • mid.week Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:47
      Tak ok 5km by mi już pasowalo smile
      • niemaznaczenia Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:10
        Jest taki serial dokumentalny W Okowach Mrozu o rozmaitych odludkach i innych dziwakach żyjących na Alasce. Dobrze byś się tam czuła. Społeczeństwo też by było wdzięczne.
    • mamamisi2005 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 13:50
      To zależy dobrego, czy złego 😉. Mam szeregówke w środku miasta. Działka relatywnie duża, ale sąsiedzi tuż za ścianą. Na szczęście wymarzeni sąsiedzi. Cisza, spokój, drobne uprzejmości i widok na zadbane ogrody w pakiecie.
      A jak cham i burak za płotem, to żadna odległość nie będzie komfortowa, choć oczywiście lepiej mieć chama kilometr od siebie niż za ścianą.
    • maly_fiolek Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:19
      Pomiędzy domami jest 20m, i nie narzekamy.
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:26
        Fajnie, że się odezwałaś, u mnie też tak będzie. Czujecie się komfortowo, nie jakbyście mieszkali na tym samym polu? Czy macie rośliny wzdłuż płotu? Czy sąsiadów słychać?
    • odnawialna Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:42
      Z jednej strony mam ok. 20 metrów, z drugiej 1 metr. Pełny komfort, mogę na golasa po ogrodzie chodzić smile
      W pierwszym 20 metrowym przypadku mam krzaczory różne na płocie rosnące w tym bzy, leszczyny, jaśminy, magnolie zarówno z mojej, jak i sąsiada strony. Praktycznie się nie widzimy.
      Z drugiej strony to nie dom lecz budynek gospodarczy sąsiada. Z mojej strony garaż, płot obrośnięty bluszczem, parę drzew. Nawet nie wiem czy ten sąsiad jeszcze tam mieszka. Zero kontaktu.
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 15:28
        Dziękuję za Twój wpis! Przyznam, że nieco mnie podniósł na duchu.
        Trochę na krzaczory co prawda poczekamy, ale jest perspektywa smile
        U mnie będzie 15m do płotu, nie wiem jeszcze ile ze swojej strony sąsiad się odsunie, ale nie ma wiele możliwości.
        Przyznam, że ten 1 metr komfortu mnie zaskoczyłsmile
      • tanebo001 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 18:30
        odnawialna napisała:

> Z jednej strony mam ok. 20 metrów, z drugiej 1 metr. Pełny komfort, mogę na gol
        > asa po ogrodzie chodzić smile
        chyba że syn sąsiadów kupi drona. Wtedy zostaniesz gwiazdą redtuba
    • arthwen Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 14:50
      Komfortowa to tak z 500 metrów, idealna byłaby dwa razy większa wink
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 15:29
        Marzenie big_grin
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 15:30
      Mam 32m do tych na lewo, 25 tych na prawo i 60 m do tych z tyłu, od frontu 12m i chodnik.
      Jest komfortowo.
    • 1matka-polka Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 15:45
      Ja mam z jednej strony 20, z drugiej 38, z trzeciej ze 100, a z czwartej szerokosc ulicy plus 6 metrow. To jest komfortowe...
    • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 16:44
      Odpowiem ogólnie: mam 15 z prawej, 17 z lewej, 40 do drogi, za drogą łąki, 45 do łąki, za łąkami las.
      • rozaliaolaboga Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 17:17
        Nie uczyli cię w szkole, że podaje się jednostki? 15 m czy 15 km?
        • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 17:51
          Nie.
    • rozaliaolaboga Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 17:16
      Ja mam dom 2 km od najbliższych zabudowań, a jak sąsiedzi robią grylla z disco polo to tak slychac, jakby u mnie w ogrodzie siedzieli... sad
      • mamamisi2005 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 18:26
        Ja mam domek letniskowy w "głuszy". Nad jeziorem. A na drugim brzegu OW. Jak jest impreza to woda tak niesie, jakby to tuż obok było. Dzięki bogini chyba trochę profil gości się zmienia, bo głośne boom boom z wrzaskami imprezowiczów coraz rzadziej się zdarza
    • strumien_swiadomosci Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 18:28
      Ja mam jakieś 20 metrów do jedynego właściwie sąsiada - mamy posadzone jakieś różne chaszcze na granicy (leszczynę z tych większych) i wiatę na samochód, ale sąsiad ma dom wyżej i i tak nam może zaglądać w podwórko. Na szczęście sąsiedzi super, nie nadużywają tego wink
      Z kolejnej strony mam las, z trzeciej niezamieszkałą działkę (chaszcze) i z czwartej drogę. Za drogą kolejni sąsiedzi, ale dom mają mocno odsunięty, więc będzie kilkadziesiąt metrów odległości.
      Moi teściowie mieszkają na zboczu góry, w najwyżej położonym domu. Do najbliższych sąsiadów z 400 m, dookoła tylko las i łąki. Wygląda to pięknie, ale na stałe jednak ciężko - te ostatnie 400m to ich prywatna droga, więc odśnieżanie itp. Do miasteczka 3 km i 200 m w pionie, więc potrzebne auto i to 4x4. Zimą nawet karetka nie dojedzie, jakby kiedyś była potrzeba, to pewnie by trzeba GOPR wzywać.
      No ale oni są przyzwyczajeni a o starości nie myślą.
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 20:00
        Dzięki. U mnie podobnie. Czy czujesz, że to jest jakos bardzo blisko?
    • dorota_g1972 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 20:33
      Zależy od którego. Od bliższego mam około 25 m i jest sympatycznie, od dalszego, którego drzewo zalega w dalszym ciagu na moim płocie co najmniej 250 m i jest to zdecydowanie za blisko.
      Sąsiad drzewa nie usunie, bo zawiniła "siła wyzsza" wiatr i mam "tam" reklamować. Czekam.
      • nothingelsemattersnow Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 20:47
        Na rozptarzenie reklamacji?😆
        Żartuje i współczuję. Sympatycznie, oznacza, że nie czujesz, jakbyście mieszkali razem?
        • dorota_g1972 Re: Odległość od domu sąsiada 10.06.22, 15:35
          Trochę tak. Nasze działki są zalesione ( stąd to drzewo) więc srednio widać. Do 15 czerwca ma czas ( taki termin mu wyznaczylismy), potem ścinamy to co jest z naszej strony, pewnie płot trochę sie podniesie a jak nie to zasadziemy jesienia tuje.
          Nie chcę kopać sie z koniem ( przepraszam konie).
      • krwawy.lolo Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 20:54
        Potnij na drewno do kominka i ułóż w stosik, niech schnie na złość sąsiadowi.
        • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 21:18
          Przy tych cenach opalu, to tylko się cieszyć z takiego drzewa.
        • krwawy.lolo Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 21:20
          Gorzej, jeśli to sosna. sad
          • szmytka1 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 21:23
            Sosna jak najbardziej jest sprzedawana jako drewno opałowe. W wielu nadleśnictwach jest teraz do kupienia tylko sosona. wiem, bo jestem na bieżąco, niestety. Moja matka.miala do wyboru kupic sosnę albo nic.
    • tol8 Re: Odległość od domu sąsiada 09.06.22, 21:31
      Kurcze, daleka.
      Jak patrzę na ludzi budujących się płot w płot, dom na domu, to aż mnie ciarki przechodzą.
      Mamy i będziemy mieć tylko jednego sąsiada. Na szczęście postawił się tak, że dom jest w głębi działki i ma ogromny przedogródek. I jego działka ma 20m szerokości, a domek ma niewielki. My mamy 30m szeroką działkę i stawiamy 5m od płotu frontowego. Od końca domu do początku domu sąsiada jest jeszcze kilka m przerwy. A i tak stawiamy garażem od niego, by okna nie wychodziły na ich teren.
      Oni za to biedni, bo zrobili sobie taras 4m od naszego płotu, gdzie będzie stał kurnik
    • berdebul Re: Odległość od domu sąsiada 10.06.22, 17:33
      Kilka km.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka