Dodaj do ulubionych

Prehistoria - popularnonaukowo

21.06.22, 09:19
Od jakiegoś czasu mam ochotę poczytać coś popularnonaukowego na temat prehistorii. Paleolit, neolit, epoka brązu, migracje, tygrys szablastozęby, mamuty - źe tak rzucę hasła bez ładu i składu. Wczesne dzieje Słowian i sąsiadujących ludów też. Możecie polecić coś fajnie napisanego i aktualnego? Przyznaję, że nie szukałam jeszcze w googlach i katalogach, bo trochę liczę na to forum ... smile
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Prehistoria - popularnonaukowo 21.06.22, 09:30
      Mi się dobrze czytało książki Robina Dunbara
    • gdanskamarylka Re: Prehistoria - popularnonaukowo 21.06.22, 09:39
      Wbrew pozorom to jest duży rozrzut tematyczny i jakiej jednej konkretnej pozycji nie da się polecić... Ale pojedyncze książki to np. osławiona "Sapiens", twórczość Adama Rutherforda i Robina Dunbara, "Jak naprawdę żyły dinozaury. Zachowania zwierząt ukryte w skamieniałościach", "Krewniacy. Życie, miłość, śmierć i sztuka neandertalczyków", gdzieś tam o tematykę zahacza "O powstawaniu Polaków"... W sumie jak zaczniesz od jednej, to potem pójdziesz jak po nitce do kolejnych smile
      • zyjanna Re: Prehistoria - popularnonaukowo 21.06.22, 09:43
        Dzięki za propozycje, właśnie nie chodzi mi o jedną "definitywną" pozycję, tylko o namiary choć trochę zahaczające o określoną tematykę. Super super coś znajdę na wakacje smile
        • tanebo001 Re: Prehistoria - popularnonaukowo 21.06.22, 09:51
          Słowianie Rzeczywistość i fikcja wspólnoty VI-XV wiek, Siedem szkieletów Pyne Lydia, Pierwsze znaki Genevieve Petzinger.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka