Dodaj do ulubionych

Księgowy w Netflixie

25.06.22, 08:43
Kompletnie na lajcie na sobotę! Proszę o potraktowanie z przymrużeniem oka. Pewnie jestem okropna, ale naprawdę mnie to rozbawiło. Sytuacyjnie, a nie personalnie.

Napisała do mnie rano bratowa na FB. Taka mniej więcej wymiana wiadomości.

- Fiszrybna słyszałaś, że Marcin podpisuje w poniedziałek umowę?
- O, super. Gdzie będzie pracował?
- W Netflixie*.
- Wow!!! A jakie stanowisko?
- Księgowy.

*Oczywiście nie chodzi o Netflixa, ale o równie znaną i kojarzącą się z rozrywką międzynarodową firmę.

Niby fajnie, pogratulowałam już Marcinowi (imię oczywiście zmienione), ale z jakiegoś powodu śmieszy mnie to zestawienie. Jeden z stereotypowo najnudniejszych zawodów na świecie w jednej ze stereotypowo najatrakcyjniejszej produktowo firmie.

Tylko mnie to bawi?

PS Uroki posiadania pięciorga rodzeństwa, gdzie wszyscy już z własnymi rodzinami.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 08:44
      Chyba tak.
    • pani_tau Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 08:49
      Znajoma pracuje jako wklepywacz faktur w korpo i pewnego dnia ich kierowniczka przyszła bardzo podekscytowana, bo czeka ich bardzo ciekawy projekt a mianowicie wklepywanie faktur dla Disneya.
      Znajoma, opowiadając to, kulała się ze śmiechu a ja, przyznam, razem z nią.
    • dreg13 Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 08:57
      Akurat nie udał ci się żart w ogóle.
      Netflix traci oglądalność, miał (ma?) zamiar nawet wprowadzić reklamy, bo nie ma kasy. Są grupowe zwolnienia po raz kolejny. Kasa się totalnie nie spina. Czyli - Netflix kojarzy się z upadającą rozrywką niskich lotów, stereotypowo upadająca firma gigant, zaś księgowi są tam aktualnie pewnie najważniejszymi osobami.
      • profes79 Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 09:01
        Myślę, że potrzebują jeszcze więcej kolorowych królowych angielskich, elfów i krasnoludów to na pewno oglądalność im wzrośnie.
        Jedyne co póki co regularnie na N oglądam bo jeszcze tego nie skopali do reszty to Love, Death and Robots - też ma słabsze odcinki ale to jest z reguły jeden odcinek na sezon a nie cały sezon...
      • ulla_cebulla Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 12:25
        Co za bzdury wypisujesz? Netflix ma 220 milionów placacacych użytkowników, odpadły im ruskie konta i trochę na rzecz nowej konkurencji, ale to nadal gigant.
    • profes79 Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 08:59
      Akurat zdarzało mi się pracować w podobnym systemie aczkolwiek po prostu w różnych firmach - i jak to głupio nie zabrzmi to inaczej klepało się do systemu dokumenty firmy oponiarskiej a inaczej dokumenty firmy handlującej żywnością (mimo, że główna różnica to była taka, że na jednym dokumencie były kanapki dla lotniska a na drugim dwa zestawy opon dla warsztatu).
    • potworia116 Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 15:00
      Hmm, nie wiem jak innych, mnie bawi raczej to, że kogoś bawi.
    • alpepe Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 15:06
      i finito i wszyscy stali i klaskali
    • tairo Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 16:19
      Możesz wyjaśnić, co cię właściwie śmieszy w tym?
      "Stereotypowo najatrakcyjniejsze produktowo firmy" bynajmniej nie zatrudniają wyłącznie stereotypowo kreatywnych ludzi. Wręcz przeciwnie, większość zatrudnionych w takiej firmie osób pracuje w "stereotypowo najnudniejszych zawodach na świecie" albo stereotypowo najmniej poważanych zawodach na świecie, bo nawet w Netfliksie, Disneyu albo Legolandzie ktoś musi sprzątać toalety, zamawiać kawę i mleko, rozliczać to i robić wiele innych nudnych rzeczy, które robi się w każdej firmie zatrudniającej więcej niż 10 osób.
    • bywalec.hoteli Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 16:26
      w redtubie braciak znalazł robotę?
      • kandyzowana3x Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 17:18
        Aż mnie zaciekawiły benefity i imprezy firmowe
        • bywalec.hoteli Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 23:26
          a to juz każdy sobie wyobrazi 😂😂
    • simply_z Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 16:51
      ale zdajesZ sobie sprawę, że w tych firmach są normalne działy..równiez księgowy? to tak jakby dziwić się, że Lufthansa nie zatrudnia tylko pilotów.
      • suki-z-godzin Re: Księgowy w Netflixie 25.06.22, 20:35
        Ostatnio ktoras sie dziwila "ale jak to codziennie do biura - nie pracujecie w trybie hybrydowym?".
        Ematka nigdy nie blyszczala jesli chodzi o pojecie o zyciu zawodowym innych ludzi.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Księgowy w Netflixie 26.06.22, 19:45
      Też nie widzę nic śmiesznego.
      Zawsze lepiej być księgowym w Netflixie niż księgowym w spalarni śmieci (warunki pracy).
      Albo: lepiej być księgowym w Netflixie niż telemarketerem w netflixie (zarobki)
    • ichi51e Re: Księgowy w Netflixie 26.06.22, 20:12
      a potem paczek i finito

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka