Dodaj do ulubionych

Grecja- gdzie

30.06.22, 13:52
Mam tydzien w sierpniu i chce do Grecji, bylam wieki temu w czas an studenckich.
Na wyspe jaka? Kreta? Bede z nastolatkiem, ktory bedzie szukal atrakcji wodnych, a ja wolalabym moze cos wiekszego, zeby polazic, albo pojezdzic skuterem.

A moze mniejsza wyspa np Santorini i robic dzienne wypady na pobliskie wyspy?

Nawet nie pytam, czy sa miejsca mniej turystycznie oblegane, bo pewnie nie ma….

Turcje tez rozwazalam, ale jak widze te wielopietrowce kolo plazy to mi sie juz nie chce, chyba ze znacie cos malego, butikowego?
Obserwuj wątek
    • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 13:56
      Południowy Pelion.
      • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 13:57
        Bez stonki tylko lokalsi, nawet menu w tawernach tylko po grecku.
        • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:31
          nicknanowyrok napisała:

> Bez stonki tylko lokalsi, nawet menu w tawernach tylko po grecku.

wyglada cudnie, tylko jak ja sie tam dostane? jakis charter z Polski przez biuro podrozy?
          • bywalec.hoteli [...] 30.06.22, 14:36
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 19:21
            Samochodem. Jak boisz się jechać z Polski, samolotem do Aten albo Salonik i dalej autem z wypożyczalni. Żaden kierunek dla stonki się nie umywa do Pelionu.
            • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 20:16
              Prawie zdecydowalam, samolotem do Salonik, wypozyczam samochod i airbnb na Pelionie, czytam blogi i to sa moje klimaty... male wioski, bez molochow hotelowych all inclusive....
            • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 20:43
              wschodnie czy zachodnie wybrzeze?
              • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 21:33
                Południowy koniec.
                • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 21:40
                  Żadna Kreta czy Rodos.
        • taki-sobie-nick Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 00:54
          Przestańcie (także bywalec) pisać o turystach per stonka.
          • bywalec.hoteli Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 09:50
            stonka jest wiadomo skąd wink
    • bywalec.hoteli Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 13:56
      Nie jedź do Grecji, bo prof. Filipiak tak zaleca. Niszczysz planetę takimi lotami.

A na serio to wyspy greckie są wspaniałe, ale odległości między wyspami są czasami bardzo duże.
      Wybierz sobie jakąś i poleć tam. Wypożycz autko i objedź wyspę w jakiś dzień.

Co do codziennych wypadów na pobliskie wyspy to w jaki sposób byś chciała to osiągnąć i w jakim celu?
      Owszem są promy wycieczkowe które tak pływają, ale to można sobie wyskoczyć raz na zobaczenie. Ale codziennie?
      • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:27
        nie codziennie, ale ja tydzien na plazy nie wytrzymam...
        • mdro Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 16:50
          Korfu, Zakintos? (Teoretycznie) powinno być chłodniej. Na Korfu jest co obejrzeć (polecam np. spacer po Mon Repos, bardzo fajny, zacieniony park z paroma zabytkami archeologicznymi), są też organizowane fajne rejsy z zawijaniem do małych zatoczek. Na Zakintos nie byłam.

Jeśli Rodos, to od strony Turcji - bardziej wietrznie. Zwiedzać też jest co.
          • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 17:05
            dzieki wielkie....
          • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 19:49
            Nardos bardziej wietrznie jest od strony greckiej, od Morza Egejskiego, od Śródziemnego cisza i patelnia.
            • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 19:50
              Na Rodos
            • mdro Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 20:44
              No właśnie o tym pisałam, fakt, może nieco nieprecyzyjnie, powinnam operować stronami świata (popatrz na mapę, tam od zachodniej taki półwysep jest, on do Turcji należy). W każdym razie - bardziej wietrzna i zielona jest strona zachodnia.
    • dvdva Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:03
      Ugotujesz sie na Krecie.
      Polecam Kefalonie albo Kos.
      • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:06
        Kos 37C w Mastichari.
      • thea19 Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 18:01
        na Elafonisi wieje tak, że łeb urywa, nie cała Kreta jest gorąca
    • wena-suela Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:10
      Kreta to piekarnik. Skiathos albo Skopelos. Obie maja przepiękne plaże. Skopelos większa, codziennie możesz jeździć na inna plażę.
      • leosia-wspaniala Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:27
        Skopelos jest cudowna, ale ciężko ją uznać za "coś większego", łazić niezbyt jest gdzie - po samym Skopelos i po lesie w okolicy, ale to na ile, na 1 dzień? No i chyba trochę nudy dla nastolatka, bo największą atrakcją Skopelos jest właśnie brak "atrakcji", tylko czyste piękno <3
        • wena-suela Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:46
          Większa od Skiathos. Nie zrozumiałaś? I nie wiem jakich atrakcji spodziewa się nastolatek w Grecji, ale mój się nie nudził. Fakt, poznał tam fajną równolatkę, bo chyba tylko to może zapobiec nudzie, a nie powierzchnia wyspy jakiejkolwiek. I chyba byłaś gdzie indziej jednak skoro uważasz, że "łazić niezbyt gdzie jest". To przepiękna zalesiona wyspa z mnóstwem plaż, z sosnami wyrastającymi wręcz z wody. Dzikich i "urządzonych" z didżejami, jak Kastani. Jak tam nie ma gdzie łazić w Grecji, to nie wiem gdzie jest. No ale ja już od dawna nie szukam żadnych porad na forum, bo roi się od dziwactwwink
          • leosia-wspaniala Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 15:06
            >Większa od Skiathos. Nie zrozumiałaś?

Raczej ty nie zrozumiałaś. To autorka pisze, że szuka CZEGOŚ WIĘKSZEGO. Skopelos jest małą wyspą.

> I chyba byłaś gdzie indziej jednak skoro uważasz, że "łazić niezbyt gdzie jest".

Tak, nie wiem, gdzie byłam. Wiesz lepiej, może mi podpowiesz? Łaziłam po lasach na Skopelos, zwiedzałam te urocze kościółki, ale jednak żeby połazić trzeba tam najpierw podjechać (wyłączając ten szlak, który wychodzi prosto z miasteczka). Plaże są cudowne, ale bez atrakcji, a autorka wyraźnie pisze, że syn chce wodne atrakcje. Twój nastolatek się nie nudził, jak nastolatek chce szaleć na bananach czy nartach wodnych to na Skopelos nie poszaleje.

• myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 14:28
        wena-suela napisał(a):

> Kreta to piekarnik. Skiathos albo Skopelos. Obie maja przepiękne plaże. Skopelo
        > s większa, codziennie możesz jeździć na inna plażę.

Dzieki Wena, pogrzebie... nawet ich na radarze nie mialam
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 15:17
      Jestem na Krecie, jest miło, ciepło. Własnie wrócilismy z Chania, odpoczywamy i zaraz idziemy nad morze poskakać przez fale.
      Miałam w planach kilka wycieczek ale idąc "polami" jest straszny skwar, w miescie nawet w tych wąskich uliczkach nie jest źle, a spacerując przy morzu jest bardzo przyjemnie.
      "U nas" (Almirida) możesz wypożyczyć deskę do pływania i popłynąć na pobliską wysepkę max 30 min. Jest mały port/przystań z łodziami i na skuterach też widzialam, że plywają, tylko nie wiem czy mają swoje czy wypożyczalnia jest.
      Miasteczko to trochę większa wioska - nic szałowego, ale plaże ma super.
      Jutro mamy wycieczkę promem na Balos i to tyle ze zwiedzania na te 7 dni. Reszta plaża i basen przy hotelu.
    • bi_scotti Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 15:22
      Pogadaj z Maszyna Google o Ionian Islands - wedlug mnie, super options islands hopping ze wszystkimi options, ktore wyliczylas jako wazne dla mamy i syna smile Milych wakacji! Cheers.
      • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 15:33
        oh, decisions, decisions.... agonie przechodze, to jest ta czesc logistyczna, ktorej nie lubie....
    • thea19 Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 18:07
      Kreta - bardzo duża, dużo atrakcji i zwiedzania, Rodos - mniejsza ale też fajna, raj dla surferów, Zakyntos - malutka, sympatyczna, nudy dla nastolatka, Kos - malutki, nudy
      • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 19:51
        Dla nastolatka jeśli są rówieśnicy, kluby i imprezy, każda wyspa jest dobra.
        • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 20:18
          moj nastolatek nieimprezowy, nieklubowy, za to daj mu kajak, deske, maske i aparat fotograficzny i pelnia szczescia... bedzie kuzyn, do towarzystwa
          • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 20:21
            Nawet dla wycofanych dzieci, towarzystwo rówieśników na wyjeździe to połowa sukcesu.
            • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 20:56
              Ktora czesc wschodnia czy zachodnia? ciagnie na wschod
              • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 21:44
                Wschodnia to otwarte morze , wiatr i fale. Nie trzeba nawet klimy, bryza nonstop. Zachód to zamkniętazatoka, ale większy upał. My byliśmy w okolicy Agios Georgios.
                • myelegans Re: Grecja- gdzie 30.06.22, 23:22
                  zarezerwowalam apartament w Agios Ioannis, ale moge zmienic... to mowisz, ze tam wieje?
                  • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 11:50
                    Nie tak, łeb urywało. Będąc pod koniec sierpnia ani razy nie włączyliśmy klimatyzacji, wystarczył przewiew przez willę. Klimat genialny.
                    • myelegans Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 14:01
                      zostaniemy na wschodnim wybrzezu, bo plaze sa ladniejsze, takie bardziej kameralne i kajaki i SUPy mozna wypozyczyc, i po trasach polazic
                      mamy apartament na parterze willi, nie ma klimatyzacji, ale sa metrowe, kamienne mury... tu sie wahalam, ale dobrze wiedziec, ze moze sie nie ugotujemy...

Juz przebieram
                      • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 19:20
                        Z supem może być średnio. Morze gładkie w zasadzie tylko wczesnym rankiem potem fala, czasem całkiem spora. Dlatego zdecydowaliśmy się na samo południe Pelionu z zatoczkami i wysepkami. Wschód to otwarte morze.

Kameralne plaże raczej też na południu. Na wschodzie dłiugie żwirowe.
    • homohominilupus Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 17:17
      Jeśli wzięłabyś Turcję pod uwagę, to mogę polecić ten butikowy hotel

www.google.com/travel/hotels/s/6RkK9xxNrVgVaTMx7

Bylam tam lata temu całkiem przyjemny hotelik prowadzony przez rodzinę, żaden moloch na plaży. Świetne śniadania.
      • nicknanowyrok Re: Grecja- gdzie 01.07.22, 19:26
        Kilometr od morza, za autostradą? Roztopi się w tamtejszej saunie, nim przejdzie 100 metrów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka