saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:13 W sumie miałam się tak szczegółowo nie chwalić, bo wyniki syna nie są tak imponujące jak wyżej, ale obiecałam, że napiszę o wyniku z matury rozszerzonej z biologii, którą miał w technikum w poziomie podstawowym rok, potem przez kolejne lata już nie, no i „przez przypadek” ją wciągnął na listę egzaminacyjną i poszedł bez żadnego przygotowania, chciał się jedynie podpisać ale zmienił zdanie: zdał ją na 42%. Inne jego wyniki to: 67% podstawa polski (ocena na koniec roku 2) 76% podstawa matematyka (ocena 2) 100% angielski (ocena 4) Rozszerzenia oprócz biologii: chemia: 52% (ocena 3) angielski 92%. System wyliczył mi, że dostanie się wszędzie tam, gdzie zaplanował, natomiast w związku z tym, że dostał pracę w laboratorium chemicznym, będzie studiował zaocznie na w oddziale Politechniki w Płocku. Niestety w Warszawie nie ma studiów zaocznych powiązanych z chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:19 Dzięki, że napisałaś. Powodzenia dla syna w pracy i na studiach. Moja córka niestety została skutecznie zniechęcona do zdawania chemii "dla sportu", bez przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:23 Hmmm wiekszosc wybiera szkole po wyniku matur. A potem "dla sportu" zdaje cos do czego sie nie przygotowywal. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:31 bbkk napisała: > Hmmm wiekszosc wybiera szkole po wyniku matur. A potem "dla sportu" zdaje cos d > o czego sie nie przygotowywal. > Uważam, że szkoły powinny umożliwiać zdawanie matur każdemu, niezależnie od ocen, niestety często ze względu właśnie na spadek punktacji w „rankingach” tego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:29 Ale szukajac szkoly patrzylas na ranking? Zdawalnosc matur? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:46 bbkk napisała: > Ale szukajac szkoly patrzylas na ranking? Zdawalnosc matur? > Co do zasady tak, ale zdaję sobie sprawę, że te rankingi mogą być następstwem niedopuszczania do matur pewnej grupy osób, mogą być następstwem przyjmowania dzieciaków „dobrze rokujących” lub takich których stać na dodatkowe kursy. Wkład nauczycieli stawiam dopiero na 3 pozycji, choć wiem, że są szkoły, a przynajmniej jedna, w której matematyka jest na naprawdę wysokim poziomie i nie jest to szkoła z pierwszej 10 w rankingu, ale tu nuka powinna się wypowiedzieć😁 Szukając szkół z córką kierowałyśmy się przede wszystkim opinią o atmosferze i o nauczycielach, ale w kategoriach „przyjazności” względem dzieci. Na liście córki są szkoły o progu 140 pkt. Syn technikum wybrał sobie sam, nie miałam wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:55 Ale wiekszosc patrzy na wyniki matur. I takie "dla sportu" 7% czy 15% (bo takie to sa najczesciej wyniki) mocno zanizaja obraz pracy szkoly ... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:59 bbkk napisała: > Ale wiekszosc patrzy na wyniki matur. I takie "dla sportu" 7% czy 15% (bo takie > to sa najczesciej wyniki) mocno zanizaja obraz pracy szkoly ... > No chyba ta praca średnia, skoro ktoś pisze maturę na 7 czy 15%. To jest właśnie „żywy”obraz szkoły. Jestem w stanie zrozumieć niechęć szkoły w przypadku, gdy uczeń z biol-chemu uznaje, że bedzie pisał rozszerzoną historię, której nie miał, ale albo uczeń z klasy humanistycznej-rozszerzoną fizykę, ale co do zasady uczeń z biol-chemu powinien mieć możliwość napisania matury i z biologii i z chemii, choćby miał same dwóje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 06.07.22, 20:38 Nie no, moja najstarsza tak dla sportu zdawała jeden egzamin i miała mdzy 50% a 60%, nie pamiętam juz dokładnie ile. Średnia z chemii pewnie też napisałaby na jakieś co najmniej 50%. Raczej "dla sportu" nie decydują się zupełnie słabe osoby z danego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 06.07.22, 23:59 saszanasza napisała: > bbkk napisała: > > Co do zasady tak, ale zdaję sobie sprawę, że te rankingi mogą być następstwem n > iedopuszczania do matur pewnej grupy osób, mogą być następstwem przyjmowania dz > ieciaków „dobrze rokujących” lub takich których stać na dodatkowe kursy. Wkład > nauczycieli stawiam dopiero na 3 pozycji, choć wiem, że są szkoły, a przynajmni > ej jedna, w której matematyka jest na naprawdę wysokim poziomie i nie jest to s > zkoła z pierwszej 10 w rankingu, ale tu nuka powinna się wypowiedzieć😁 Myślę, że jest niejedna taka szkoła😉 W szkole córki, rzeczywiście matury z matematyki poszły faktycznie dobrze, z polskiego zdecydownie gorzej ( w sumie nie dziwię się, w ciągu 3 lat napisali chyba 2 wypracowania). To co cenne w jej szkole, do matury zostali dopuszczeni wszyscy (przynajmniej z jej klasy), nauczyciele dopuszczali do rozszerzonej matury nawet tych, którym próbne poszły gorzej, dyskretnie tylko rozmawiając, żeby jednak sprawę roszerzenia przemyśleć. Jak to córka stwierdziła szkoła nie przeszkadzała w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 06.07.22, 20:39 bbkk napisała: > Ale szukajac szkoly patrzylas na ranking? Zdawalnosc matur? My patrzyliśmy na ranking Perspektyw, progi punktowe, ale w sumie na samą zdawalność matur nie. Próbowaliśmy zawsze dowiedzieć sie o poziomie nauczania i atmosferze w szkole. > Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 09.07.22, 21:30 Ranking jest tworzony przede wszystkim na podstawie wynikow matur przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 09.07.22, 22:28 Tak, wiem, ale nie patrzyłam typowo na ranking maturalny, tylko ogólny. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 10.07.22, 11:31 Ale nie ma czegos takiego. Znaczy sie ranking ten ogolny to matura plus olimpiady. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matury - wyniki 10.07.22, 13:30 bbkk napisała: > Ale nie ma czegos takiego. Znaczy sie ranking ten ogolny to matura plus olimpia > dy. > Nie no, jest też ranking wg wynikow maturalnych, publikowany przez Perspektywy jako jeden z tych dodatków/"podrankingów" do rankingu ogólnego, podobnie mozesz sprawdzic ranking tylko dla danego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 10.07.22, 13:47 Wiem. Chodzi mi o to że jest ranking matura plus olimpiady oraz sama matura. Nie ma rankingu bez matur. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 10.07.22, 19:05 A czy ja pisałam, że bez matur? Pisałam, że nie sprawdzałam wybierając jako jedyne kryterium "matury". Na to patrzyłam: licea.perspektywy.pl/2022/rankings/ranking-liceow-warszawskich A nie na to: licea.perspektywy.pl/2022/rankings/ranking-maturalny-liceow Czy teraz już jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 10.07.22, 21:37 Jesli chodzi o mnie to zrozumialam od razu. Tylko ze ten ranking to nadal w duzej mierze opiera sie na maturach. Jest kilka szkol olimpijskich a reszta to same matury. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matury - wyniki 10.07.22, 21:40 A jeśli chodzi o olimpiady, to które LO w Wawie wspiera fizyków? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:47 Mój zdawał dla sportu jedno rozszerzenie - chciał się sprawdzić po prostu. Dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:51 little_fish napisała: > Mój zdawał dla sportu jedno rozszerzenie - chciał się sprawdzić po prostu. Dlac > zego nie? Mój syn to w zasadzie nie miał czego sprawdzać🙈 Ja nie wiem, jakie reakcje chemiczne zachodziły w jego mózgu w momencie w którym podejmował tą decyzję, ale musiały być bardzo skomplikowane🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:58 saszanasza napisała: > little_fish napisała: > > > Mój zdawał dla sportu jedno rozszerzenie - chciał się sprawdzić po prostu > . Dlac > > zego nie? > > Mój syn to w zasadzie nie miał czego sprawdzać🙈 Ja nie wiem, jakie reakcje che > miczne zachodziły w jego mózgu w momencie w którym podejmował tą decyzję, ale m > usiały być bardzo skomplikowane🙈 > > Generalnie to wychodzę z założenia, że nie dostanie się na wymarzony kierunek studiów wcale nie przekreśla szans na znalezienie sobie równie fajnego kierunku. Nie przekreśla również szans na ukończenie studiów i znalezienie sobie satysfakcjonującej pracy. Nie ma na to reguły. Najważniejsze, żeby młodzież nadal się rozwijała i realizowała swoje pasje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:02 Pewnie, że nie przekreśla. Ale jeśli ktos jest mocno ukierunkowany na coś, i mało elastyczny w swoich wyborach, to takie niepowodzenie na pewno przeżywa bardziej i ma większy problem z wymysleniem alternatywnej ścieżki. Tak pewnie byłoby z moją córką. Dlatego cieszę się, że maturę zdała tak, że nie powinno być problemów z rekrutacją na wybrane kierunki. A czy ta droga okaże się trafiona, to pokaże czas. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 00:11 Tak widzę to na przykładzie koleżanek z klasy córki, które chciały iść na medycynę. Maturę zdały obiektywnie całkiem dobrze, ale niewystarczająco na kierunek lekarski. Wczoraj była ogromna rozpacz. Jak ma się równie interesujący plan B, jest zdecydowanie łatwiej, choć można też maturę poprawiać aż do skutku. Poznałam lekarkę, która dostała się na medycynę za piątym razem. Ja na swoje egzaminy na medycynę szlam na pełnym luzie, bo tak naprawdę nie byłam przekonana czy to jest najlepszy wybór. Miałam w głowie różne inne pomysły. Pewnie gdybym nie dostała się wtedy na lekarski, robiłabym w życiu coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 00:02 Myslę, że wynik 42% po 3 latach bez biologii jest naprawdę imponujący i świadczy o jego inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:00 bbkk napisała: > Hmmm wiekszosc wybiera szkole po wyniku matur. A potem "dla sportu" zdaje cos d > o czego sie nie przygotowywal. Mija córka jest osobą pragmatyczną. Przed wyborem rozszerzeń na maturę zapoznała się z wymogami kierunków, na które chciała iść. Ponieważ na większość potrzebowała albo biologii albo biologii LUB chemii, to zdecydowała, że całą parę da w przygotowania z biologii i matematyki. Na pewno chemii nie napisałaby kompromitująco słabo, ponieważ to taki typ uczennicy, która stara sie jak najwięcej wynieść z lekcji i uczy się na bieżąco. Nie chciała jednak uczęszczać na dodatkowe szkolne zajęcia przygotowujące do matury z chemii. Chciała równiez skorzystać z luzów, oferowanych uczniom nie deklarującym chemii (jakieś proste sprawdziany do zaliczenia w 2. semestrze, mozliwość nieuczęszczania na lekcje, możliwość niepisania większości sprawdzianów przygotowywanych przez nauczyciela juz tylko dla tych, którzy mieli zdawać chemię). Niestety, nie dało się tak. Zapewne własnie z obawy nauczyciela i ogólnie szkoły o zaniżenie wyników matury z chemii. Ja to nawet z jednej strony rozumiem, z drugiej trochę szkoda, bo córka chętnie by się sprawdziła bez presji. > Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 19:16 No właśnie tego się nie przeskoczy, obawiam się, że sytuacja może się jeszcze pogorszyć jak wejdzie nowa reforma i próg zdawalności z przedmiotów rozszerzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 06.07.22, 18:36 kurt.wallander napisała: > Dzięki, że napisałaś. Powodzenia dla syna w pracy i na studiach. Moja córka nie > stety została skutecznie zniechęcona do zdawania chemii "dla sportu", bez przyg > otowania. Dzięki Twojej córce nie będę życzyć tego samego, bo jestem przekonana, że na studiach świetnie sobie poradzi (pal licho chemię😉). Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 07:03 System wyliczył mi, że dostanie się wszędzie tam, gdzie zaplanował, Jaki system? Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 12:21 Pewnie chodzi o dostanesie.pl/ i tego typu programy, które szacują możliwość dostania się na wybrany kierunek na podstawie progów z poprzedniego roku Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matury - wyniki 07.07.22, 12:58 Tak, wiem że to tylko szacunki, ale z ciekawości sprawdziłam wyniki syna - rozbieżność tego kalkulatora i kalkulatora konkretniej uczelni w jego przypadku to różnica 50 punków 😐 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 13:02 Jakoś dziwnie oblicza kalkulator na jednej uczelni. Licząc samodzielnie nijak nie otrzymuje tego co wylicza system. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Matury - wyniki 07.07.22, 12:41 Wystarczy policzyć punkty, popatrzeć na progi i ocenić poziom zapasu. Jak minimalny - jest ryzyko, jak wiekszy raczej luz. Progi na studiach wcale nie ulegaja jakimś wielkim wahaniom, w szczególności w górę. Przynajmniej te które ja oglądałam(publikowane przez uczelnie). Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 07.07.22, 17:14 gryzelda71 napisała: > System wyliczył mi, że dostanie się wszędzie tam, gdzie zaplanował, > > Jaki system? No właśnie ten poniżej, syn też liczył też „ręcznie”. Ma 115 pkt na Politechnikę, bo zasadniczo tylko ona go interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pogodzona_1234 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 17:18 Hah, to u nas podobnie z tymi ocenami. Polski podstawa (70 proc) - na koniec ocena 2 Matematyka podstawa (100 proc)- na koniec ocena 2. Syn nie podszedł do rozszerzenia z matematyki tylko własnie przez tę sytuację z oceną, bo groziło mu że nie skonczy szkoły jak się nie wycofa z planów rozszerzonej matematyki... Angielski (98 proc), Rozszerzenie 75% - na koniec 3. Ale hit nad hitami to jest to, ze w klasie syna jest osoba która zrobiła 2x100% z matematyki i uwaga - miała na koniec ocenę dostateczną... Polska szkoła ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 07.07.22, 19:21 Talkie szkoły, to dla mnie patologia. To któraś z warszawskich szkół? Możesz podac, która? Moja najmłodsza chce się przenieść, ale nie chce trafić z deszczu pod rynnę. Odpowiedz Link Zgłoś
pogodzona_1234 Re: Matury - wyniki 08.07.22, 12:23 Nie Warszawa- szkoła na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Matury - wyniki 08.07.22, 14:16 A Ty zdradzisz, którego LO w Warszawie tak bardzo nie polecasz? Też niejednej osobie ta wiedza może się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 08.07.22, 16:17 Na forum nie. Mogę napisać na priv, jeśli podasz adres. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Matury - wyniki 08.07.22, 16:24 To poproszę na maila gazetowego: sabina211@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 08.07.22, 18:35 Czy ja też mogę Cię poprosić na gazetowy? Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matury - wyniki 08.07.22, 19:24 Nie chcę zawracać Ci głowy ale jeżeli jeszcze będziesz wysyłać, to też poproszę na gazetowy, bo młody już powoli myśli o liceum i chcemy wiedzieć, czego unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 08.07.22, 20:12 Powysyłałam, dajcie znać, czy doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 08.07.22, 20:13 Oj, chyba nie doszło, bo mam powiadomienia, ze serwer odbiorcy odmówił przyjęcia wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Matury - wyniki 08.07.22, 21:34 Ok, dzięki za próbę Akurat konto mam ale praktycznie nie używam - jakieś reklamy i powiadomienia o wpisach w wątkach przychodzą. Trudno mi powiedzieć dlaczego nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 09.07.22, 00:04 Tak faktycznie nie doszło. Nie wiem czemu, ostatnio pisałam z jedną ematką i wszystko działało. Jakby chciało Ci się spróbować za parę dni, to z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Matury - wyniki 09.07.22, 21:32 Ale te matme w szkole mial w podstawie czy rozszerzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 00:24 Ja w jeden dzien przeprowadziłam 2 rozmowy. Córka rozszerzoną matematykę napisała na 78% co jest 91 centylem, czyli chyba niezłym wynikiem. Kolega z pracy pyta jaki wynik ma córka, po mojej odpowiedzi, mówi ze w jego bliskim otoczeniu jedno dziecko ma 98% a drugie 100% z tego rozszerzenia, czym mnie mocno zgasił. Zaraz potem druga koleżanka pyta jak moje dziecko napisało matmę rozszerzoną, na co ja nieco zgaszona przez kolegę, mówię ze raczej średnio, bo na 78%, czym ją zgasiłam, bo okazało się, że jej syn na 40%🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 07.07.22, 05:30 Ja myślę, że zwyborem kierunku studiów jest trochę tak, jak z wyborem szkoły średniej. Dosyć często jest tak, że dzieciaki nie dostają się do szkoły pierwszego wyboru, bo im zabraknie punktu, dwóch czy więcej. Idą więc do innej szkoły, co nie przekreśla ich szans na dobre zdanie matury i dostanie się na studia. Ot, życie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Matury - wyniki 07.07.22, 07:02 Najgorzej jest, kiedy dziecko uprze się na jakąś szkołę. Tak jak moja córka się uparła na jedno liceum i nie chciała słuchać o żadnej innej szkole. Całe szczęście dostała się do tej szkoły i klasy. Co by się działo gdyby się nie dostała, nie chcę nawet myśleć. Z takimi uparciuchami zawsze jest problem, bo bardzo przeżywają porażki. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 07.07.22, 11:37 saszanasza napisała: > Ja myślę, że zwyborem kierunku studiów jest trochę tak, jak z wyborem szkoły śr > edniej. Dosyć często jest tak, że dzieciaki nie dostają się do szkoły pierwszeg > o wyboru, bo im zabraknie punktu, dwóch czy więcej. Idą więc do innej szkoły, c > o nie przekreśla ich szans na dobre zdanie matury i dostanie się na studia. Ot, > życie😉 > Sugerujesz, że jak nie dostaną się na wymarzone studia to idą na inne i też są zadowolone? Ja mam inne spostrzeżenia, na podstawie znajomych najstarszej córki. Takie osoby idą na inne studia, ale jednocześnie decydują się na poprawianie matury i ponowną próbę dostania się na te najbardziej pożądane kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Matury - wyniki 07.07.22, 12:39 Ale czy różnica miedzy te inne a wymarzone naprawdę musi być istotna? Myślę, że jest przeceniania z perspektywy późniejszej pracy zawodowej i jest raczej konsekwencją zafiksowania a nie faktycznych różnic. Mieliśmy akurat taka dyskusje z synem. I to czy skończy biotechnologie na PW czy chemię to nie będzie mieć kluczowego znaczenia. Różnice programowe są , ale nie sądzę, aby dla przyszłego procodawcy miało to fundamentalne znaczenie bo szansa że bedzie zajmował sie "czystą" biotechnologią jest minimalna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matury - wyniki 07.07.22, 13:50 To chyba zalezy od kierunku - jeśli ktoś np. celuje w biotechnologię, a dostanie się na biofizykę, to różnica nie jest jakaś duża, zwlaszcza, jeśli po obu kierunkach studia drugiego stopnia można wybrać de facto te same. Ale jesli ktoś chce być konkretnie lekarzem - nie rehabilitantem, naukowcem od wynajdowania lekarstwa na raka, inżynierem konstruujacym nanoprotezy neuronów, laborantem pobierajacym krew do badań itp itd tylko konkretnie lekarzem, to go po prostu nie usatysfakcjonują studia ani "lepsze" ani "gorsze" w odbiorze społecznym, bo to nie jest to, co chce robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 07.07.22, 16:15 No dokładnie. Ja znam przypadek np., że ktos chciał na konkretną filologię, a dostał się na historię. To już dość odległe dziedziny i okazało się, że ta historia to jednak nie to. I była powtarzana matura z języka. W przypadku kierunków medycznych tym bardziej trudno zastąpić je czymś innym (oczywiście może byc i tak, że ktoś tak się odnajdzie na tych "zastępczych" studiach, że zdecyduje na nich zostać). Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Matury - wyniki 07.07.22, 17:00 Tak to jasne. To kompletnie różne kierunki. Jakoś podświadomie wykluczam sytuacje, że ktoś musi COŚ studiować i to coś jest odległe i przypadkowe w stosunku do pierwotnych planów Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Matury - wyniki 07.07.22, 16:00 Dla dziecka zdeterminowanego, nastawionego na jeden cel(jeden kierunek) może to być różnica, ale zazwyczaj jest tak, że młodzież wybiera kilka pokrewnych kierunków. Uważam, że mało jest dzieciaków, które celują w jeden a jeśli już tak jest, to zazwyczaj są to tak zdeterminowane czy ambitne „dzieci”, że się na ten kierunek zazwyczaj dostają, lub tak jak piszesz, poprawiają maturę i startują za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 07.07.22, 16:18 saszanasza napisała: > Dla dziecka zdeterminowanego, nastawionego na jeden cel(jeden kierunek) może to > być różnica, ale zazwyczaj jest tak, że młodzież wybiera kilka pokrewnych kier > unków. Uważam, że mało jest dzieciaków, które celują w jeden Chyba większość celuje w kilka (albo ten sam na kilku uczelniach), ale przeważnie jeden jest tak naprawdę pożądany, a pozostałe są awaryjne. I wtedy zaczynają te awaryjne, ale często jednak w kolejnym roku próbują dostać się ponownie na te wymarzone. > Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Matury - wyniki 07.07.22, 21:02 Czasy takie, że możesz zapisać się na 20 i więcej kierunków. Problem jak jesy to lekarski i stomatologiczny..... Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Matury - wyniki 08.07.22, 18:32 Szczerze to czekam z niepokojem, nie jako mama (to mam już dawno za sobą) ale jako osoba która tych maturzystów później uczy. W zeszłym roku średnia z fizyki to było Ok 10% punktów z chemii Ok 15% Z biologii nie wiele więcej. Od lat egzaminy te ida słabo ale w 2021 to była tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Matury - wyniki 08.07.22, 20:39 Oj, nie wiem, czy nie zmyślasz z tymi średnimi zeszłorocznymi. W każdym razie z biologii w tym roku średnia to 43%, z chemii 37%, a z fizyki również 37%. Znalazłam średni wynik z biologii rozszerzonej w zeszłym roku - 33% Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Matury - wyniki 08.07.22, 20:51 kurt.wallander napisała: > Oj, nie wiem, czy nie zmyślasz z tymi średnimi zeszłorocznymi. W każdym razie z > biologii w tym roku średnia to 43%, z chemii 37%, a z fizyki również 37%. > > Znalazłam średni wynik z biologii rozszerzonej w zeszłym roku - 33% Średnia zeszloroczna (matura 2021) to fizyka 37%, chemia 35%, wszystko jest na stronie cke. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Matury - wyniki 08.07.22, 21:57 Ok dominanta nie średnia, strona cke Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Matury - wyniki 08.07.22, 22:24 cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Informacje_o_wynikach/2021/sprawozdanie/EM_fizyka_sprawozdanie_2021.pdf cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Informacje_o_wynikach/2021/sprawozdanie/EM_chemia_sprawozdanie_2021.pdf itp itp Odpowiedz Link Zgłoś