Dodaj do ulubionych

Pocę się 🤢

20.08.22, 18:28
Już nie daje rady. Płynę potem prawie cały czas. To zapewne wina menopauzy, ale zmagam się z nią od kilku lat, ale tak jak teraz (od kilku miesięcy), to jeszcze nie miałam. Fakt, przestałam brać HTZ, ale brałam bardzo długo i uznałam, że czas przestać, jakoś to się musi wszystko wyprostować naturalnym trybem No i dupa. Wszelkie inne objawy menopauzy (rozdrażnienie, bezsenność, tycie) są minimalne, ale te uderzenia gorąca i pocenie są nie do przejścia. Zmieniam ubranie i kąpię się kilkanaście razy dziennie, czasem nawet w nocy, kiedy budzę się tak mokra jakbym wyszła z wody dopiero co. Biorę prysznic (chłodny), a zanim sie wytre i przebiorę znowu jestem spocona, głównie twarz, szyja, tułów. Z czoła płynie po prostu strumień.
Polecono mi szałwię, od paru dni piję, ale pewnie na efekt -jesli nastąpi - trzeba poczekać. Zamówiłam też szałwię w tabletkach i specyfik o nazwie Ligunin Termostop.
Czy któraś ze starszych emam ma/miała taki problem i może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • brenda_bee Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:30
      Też czekam na jakieś rady bo mam podobnie z tym, że najbardziej poci mi się twarz, pot dosłownie leci mi ciurczkiem i kapie.
    • krwawy.lolo Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:32
      Może za bardzo się przejmujesz? Zakładaj luźniejsze, przewiewne ciuchy i staraj się nie myśleć o poceniu.
      • default Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:38
        Tak, facet ma najlepsze rady. Jeszcze obficie i boleśnie miesiączkujących coś poradz. Najlepiej z własnego doświadczenia 😛
        • krwawy.lolo Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:43
          Myślałem, że jesteś mniej przewidywalna. tongue_out
          • krwawy.lolo Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:05
            Niemniej masz rację, nic tu po mnie. Ot nudzę się na balkonie. Już mnie nie ma.
      • iwles Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 09:20
        krwawy.lolo napisał:

> Może za bardzo się przejmujesz? Zakładaj luźniejsze, przewiewne ciuchy i staraj
        > się nie myśleć o poceniu.

Porozmawiamy, jak będziesz miał menopauzę.

• anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:37
      Witam w klubie. Non stop mi gorąco, leje się ze mnie strumieniem.
    • em_em71 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:41
      A nie jest to wina wysokiej temperatury i wilgotności? Ja też do wczoraj byłam non stop mokra, ale i moje dużo młodsze koleżanki. Obstawiam mimo wszystko pogodę. Dzis pochmurno, chłodniej i pada i jest ok.
    • karotka_plus Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:43
      Podepnę się pod wątek.
      Niestety nie pomogę ale znam problem. Jestem przed menopauzą i to raczej sporo ale też pocę się bardziej niż ustawa przewiduje. I to cały rok. Od lat. Też mocno, nie aż tak jak Ty ale na pewno bardziej niż koleżanki w moim wieku czy starsze.
      Zgłaszam problem lekarzowi regularnie ale wciąż słyszę to samo - ma pani niedoczynność, to dlatego, takie są skutki tej choroby. Nie do końca w to wierzę, ale do tej pory nikt nic innego nie zasugerował ani mnie nie pokierował.
      • anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:48
        U mnie najgorzej jest kilka dni przed okresem, zwlaszcza w nocy. Budzę się po prostu mokra...
        • karotka_plus Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:44
          Mam tak samo, uderzenia gorąca, fale potu, nawet nie muszę nic robić tylko siedzę i nagle czuje jak zaczyna mi być gorąco i że już pot po mnie leci.

Ktoś niżej pisał o śladach na plastiku, to bardzo krępujące sad U mnie dodatkowo plamy na brzuchu pod biustem i na linii mostka. Znalazłam na to sposób - przecinam na pół wkładkę higieniczną i przyklejam na stanik, tak by układała się pod biustem. I mam cichą nadzieję że żaden ratownik medyczny czy inny lekarz nigdy nie będzie się zastanawiał czemu mam wkładki w staniku big_grin Ten sposób trochę pomaga.
          • damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:06
            Zuch dziewczyna! Najważniejsze to sobie jakoś radzić. Luz psychiczny tez się liczy.
          • volta2 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:27
            Przeczytałam o tych wkładkach, żeby je kleić pod pachami do ubrania, bo ja się tam pocę jak jestem zdenerwowana. No i upa, odkleiły się zanim cokolwiek wchłonęły
    • aankaa Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 18:57
      tabletki z szałwią biorę od niemal 2 lat i efekt zerowy
    • turbinkamalinka Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:01
      Ja biorę te reklamowane tabletki. Może nie jest rewelacyjnie, ale poprawa jest
    • agdzieztam Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:12
      U mnie podobnie, choć ja jeszcze chyba chwilkę przed menopauza, ale już prawie. Upały nie pomagają. Wstyd się ludziom pokazać na oczy. Jeśli masz klimę w domu to włączaj sobie na noc, b. pomaga. Albo w gorszych momentach kiedy cię pot zalewa.
      • default Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:31
        No z tym pokazywaniem to najgorsze... 😐 Pracuję częściowo zdalnie, ale 1-2 razy w tygodniu mamy być w pracy stacjonarnie i to jest kiedy szmat dla mnie. Co chwila wychodzę do toalety, żeby się jakoś osuszyć. Mamy klimę w pracy, ale siedzimy w pokoju w 5 osób i im jest za zimno, gdy jest ustawiona wg moich potrzeb 😑
        • agdzieztam Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:42
          To kurcze trudne. Spróbuj wachlarz. Na serio, pomaga (trochę)
    • asfiksja Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:33
      Moja matka też to miała, też brała HTZ. Po prostu przeszło jej po jakimś czasie.
      Jeśli nie masz rozdrażnienia to i tak wygrałaś los na loterii - albo raczej twoja rodzina wygrała. Brałabym samo pocenie bez rozdrażnienia, tycia i rozstroju zdrowia.
      • pasquda77 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:46
        Siostro! Znam ten ból, leje się ze mnie, mam ciągle mokre włosy, cieknie po plecach i spod piersi, a po covidzie to już całkowita tragedia, chodzę non stop opocona, okropne to jest 🙄
        • default Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:57
          No tak, jeszcze covid. Też miałam i też zauważyłam, że jest gorzej po nim.
    • mieszkanienaturalnie Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:46
      Współczuję, ja się w ogóle nie pocę.
    • gaskama Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 19:59
      Kurcze, po xuj ja wlazlam w ten wątek. Czas tyka .... aż się boję, jak uderzy we mnie. Mnie i tak zawsze jest gorąco. W takiej upały jak teraz ledwo żyję.
      • anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:06
        Mi jest albo za zimno (jak jest ponizej 20 stopni na zewnątrz, to marzne nawet w pomieszczeniach), a powyzej 25 się pot ze mnie leje...
        • gaskama Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:44
          A długo to trwa? W jakim wieku ci się zaczęło?
          • anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:56
            Zimno mi było od zawsze. Koszmarne pocenie dokucza mi od około 35 roku zycia (teraz mam 40). Zwłaszcza nocą przed okresem jest masakra.
            • gaskama Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:00
              Oj. Współczuję. Bo to zdecydowanie nie menopauza. Więc pewnie taka twoja uroda.
    • saszanasza Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:05
      Ja w te upały również się pocę. Na szczęście nie śmierdzę, natomiast czuję się mało komfortowo, natomiast nie znoszę pocić się w wyniku chwilowego stresu. Wtedy niestety śmierdzę🙈
      • manala Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:11
        O - w stresie tez się okrutnie pocę.
      • pani_tau Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:25
        Dezodorant w kremie firmy Cztery Szpaki rozwiązuje ten problem na wiele godzin. Normalnie...cud smile.
        • default Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:58
          Dezodorant na twarz ??
          • pani_tau Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:18
            Gruczoły apokrynowe, odpowiedzialne za, często przykry, zapach, raczej nie występują na twarzy. Standardowy obszar ich występowania to pachy i krocze.
            • default Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:35
              Akurat pod pachami i w kroczu to się pocę najmniej. Najgorsza jest twarz, szyja, plecy i po cyckami.
              • pani_tau Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:56
                default napisała:

> Akurat pod pachami i w kroczu to się pocę najmniej. Najgorsza jest twarz, szyja
                > , plecy i po cyckami.

Odpowiadałam saszy.
          • turbinkamalinka Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:29
            Spróbuj tych tabletek, to są tabletki ziołowe, niedrogie. Efekt może nie jest 100%, ale bardzo widoczny, przynajmniej u mnie. Wreszcie suche włosy i twarz. Maja też antyperspirant, który jest w zasadzie bezzapachowy. Partner używa też żelu do stóp, bo niestety ale musi mieć w pracy dość ciężkie masywne buty.
            • grey_delphinum Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 09:44
              A jakie to tabletki? W ogóle nie oglądam TV, to nie wiem, co reklamują.

Mam 49 lat i jeszcze nie odczuwam żadnych skutków meno, ale wolę być w temacie, bo bliską koleżankę dosłownie z miesiąca na miesiąc dopadły wszystkie klasyczne objawy.
              • turbinkamalinka Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 10:01
                www.ceneo.pl/40630788 to są ziołowe tabletki na potliwość
                • grey_delphinum Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 10:15
                  Dziękuję 😊
                  • turbinkamalinka Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 10:27
                    Ja wcześniej pisałam nazwę, ale spam mi wykryło tongue_out
                    Tylko, że ja nie brałam według ulotki. Pierwszego dnia wzięłam 3x 2 tabletki, a później 3x1 tabletkę. Nie próbowałam żelu pod prysznic, ale jeśli działa mniej więcej podobnie, to raczej nie jest najgorszy.
    • manala Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:10
      No niestety ja też cierpię w upały. Najbardziej krępujące jest pocenie się tyłka i niżej. Przysiądę gdzieś na plastiku - wstaję i widać wilgotny ślad. Głowa też mi się poci. Jestem na początku meno, ale u mnie swoje robią też nadmiarowe kilogramy. Jak znajdziecie jakieś remedium - piszcie. Hilfe.
      • apallosa Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:23
        Jak ja Was dobrze rozumiem...
        Teraz pojmuje,dlaczego w UK talk jest tak popularny, szczególnie wśród starszych pań 😁 Jak ja mogłam żyć bez niego?
        Aż tak strasznie nie pocę się,ale w czasach,kiedy obowiązywały nas uniformy z 60-70% poliestru, to zdychalam po prostu....plecy miałam już po godzinie pracy tak mokre, jakbym spod prysznica wyszła. Teraz mamy bawełnę na sobie i różnica jest kolosalna.
        Ale i tak psikam się dezodorantem lub antyperspirantem,a na to jeszcze talk i to grubo. Nic mi porów nie blokuje...a prysznic wyłącznie zimna woda uskuteczniam od około 30- tu lat. Tylko włosy myje ciepła - wiadomo....
        Insza inszość, że jestem zimnolub ogromny i kocham mrozy, a upałów szczerze nie cierpię.
        • fandorina Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:28
          Uważaj na talk, podobno jest rakotwórczy J&J płaci ogromne odszkodowania za swoją zasypkę dla dzieci.
          • apallosa Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:32
            Tak- słyszałam i tym...
            Ja przywożę z Polski rossmannowski talk do stóp, a jak się kończy , to kupuje Yardleya albo jakiś inny.
            Po pracy i tak po talku nie ma śladu... Wszystko do prania,bo jestem mokrutka.
            Niemniej jednak dziękuję za ostrzeżenie.
    • malenka9 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:14
      podobno pomaga Niepokalanek
    • damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:15
      Wszystkie objawy związane z menopauzą są osobnicze. Warunkowane genetycznie. Jak przechodziła matka , tak przechodzi córka, nie ma zmiłuj się.
      Cześć kobiet boryka się z nimi do końca życia , no może nie tak intensywnie jak z początku ale jednak .
      A kiedy odstawiłaś ten HTZ? Jeśli nie minął rok to spokojnie . Po roku powinno być lepiej.
      Czasami jednak jest to tak upierdliwe, ze kobiety wracają do terapii.
      • default Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:55
        Odstawilam w marcu, więc niedawno. Ale jestem już tak wymęczona, że faktycznie zastanawiam się, czy nie wrócić.... Ale co, do końca życia nam łykać te hormony ? Teraz na pewno jest gorzej, bo upalna pogoda, ale ja się pocilam i w chłodne dni, nieraz miałam tak, że czułam zimno na ciele, zimny wiatr mnie owiewał, a pot i tak ściekał z czoła 😕
        • damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:06
          Od marca to cierpliwości. Skoro brałaś HTZ to znaczy , ze od początku nie było łatwo. Jest szansa , ze się poprawi. Pogoda tu nie ma znaczenia. Hormony.
      • anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:57
        Ja się poce mimo, ze do meno raczej daleko.
      • chatgris01 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:09
        damartyn napisał(a):

>
        > Jak przechodziła matka , tak przechodzi córka, nie ma zmiłuj się.

No nie zawsze (w moim przypadku na szczescie). Nigdy nie musialam w ciagu nocy kilkakrotnie zmieniac koszuli nocnej, bo mozna ja bylo wyzymac (a moja matka przez pare lat tak).

I czy na menopauze nie ma wplywu liczba ciaz? Podobno dawniej, gdy kobiety miewaly co najmniej 4 dzieci, mialy tez o wiele mniejsze dolegliwosci zwiazane z menopauza?
        • damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:12
          To masz szczęście. W zdecydowanej większości geny są bezlitosne przynajmniej tak twierdzą moje lekarskie dzieci😉.
        • snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:19
          chatgris01 napisała:

> I czy na menopauze nie ma wplywu liczba ciaz? Podobno dawniej, gdy kobiety miew
          > aly co najmniej 4 dzieci, mialy tez o wiele mniejsze dolegliwosci zwiazane z me
          > nopauza?

Bajki. Może kobiety tylko kiedyś mniej się skarżyły, bo "wytrzymywanie"kobiecych dolegliwości było typowe. Część kobiet była też zadowolona, że nie może już zajść w ciążę i nie miesiączkuje, więc problemy związane z menopauzą były mniejszym złem. Swoją drogą, dziś kobiety w tym wieku są często grubsze niż ich babki, a tkanka tłuszczowa produkuje estrogeny, więc teoretycznie powinny znosić to lepiej.
    • mysiulek08 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:20
      niebiosom dziekuje za te porcje genow smile wszystkie kobiety po kadzieli przechodzily menopauze na 'luzaku' bez rzutow goraca, potow, wscieklicy itp, jedynie mocno metabolizm siadal i wagi przybywalo i mam tak samo, z tym, ze z waga walcze tongue_out

dla rownowagi dostalam wybrakowane geny naczyniowokardiologiczne 🤬
      • damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:23
        Równowaga w naturze musi być😉 ale i tak szczęściara jesteś!
        • mysiulek08 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 20:54
          chyba wole te przypadlosci naczyniowe niz menopauzalne, latwiej je opanowac i zaden doktor nie zwala wszystkiego na menopauze 'bo tak musi byc', sercem sie bardziej przejmuja tongue_out
          • damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:00
            Prawda.
    • aurinko Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:09
      Jak brałam leki, których jednym ze skutków ubocznych było nadmierne pocenie się, to pomogły mi tabletki szałwii 3x2 dziennie. Niestety teraz, gdy chyba ocieram się o menopauzę nie pomogły, od 2 tygodni biorę klimea forte i jest lepiej. Nie idealnie, ale jest poprawa.
    • lilia.z.doliny Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:20
      Jezuuuu.... czytam was i się boję.
      W kwietniu strzeliło mi 50 indifferent
      • nenia1 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:57
        lilia.z.doliny napisała:

> Jezuuuu.... czytam was i się boję.
        > W kwietniu strzeliło mi 50 indifferent
        >
        ale pocenie to nie jest reguła, ja się pocę tak samo
        jak 20 lat temu, czyli jak jest gorąco, a z przyczyn
        zdrowotnych wcale nie biorą HTZ. To są przypadłości osobniczne,
        tak jak przy miesiączce. Też nie wiem co to zmienne nastroje
        płaczliwość czy inne tego typu atrakcje, a przecież sporo
        kobiet o PMS pisze. Nie bojaj się smile
        • lilia.z.doliny Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 01:52
          Nie bojaj się smile
          Topsz. Nie bede
    • majenkir Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:21
      Teraz to się chyba wszyscy pocà?
      • chatgris01 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:13
        Tez bym stawiala na pogode.
        • karotka_plus Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:56
          Wiecie, pogoda obecna swoją drogą, bo jest gorzej niż na co dzień. Autorka wątku jak i inne dziewczyny mają ten problem nie tylko latem. Ale od miesięcy i lat. Ja przeważnie zimą chodzę w kurtce zimowej, i to nie takiej grubej, nałożonej na koszulkę z krótkim rękawem. Potrafię się spocić tak, że mam plamy na plecach, pod pachami i pod biustem.
          Ten tydzień na przykład miałam na rano. Do pracy wychodziłam 4:40. Ubrana w cienkie, przewiewne spodnie i koszulkę na ramiączkach. Nim dotarłam na autobus (jakiś kwadrans na pieszo, tempo normalne) byłam spocona włącznie z włosami. Koleżanki ubrane w kurtki, inne w bluzy i zdziwione. Tobie tak gorąco? Przecież zimno jest!

Dla mnie, osoby z nadmierną potliwością, lato to koszmar bo mam wrażenie, że pocę się jeszcze bardziej i intensywniej niż normalnie. Ale wierzcie mi, że ten problem gdy trwa cały rok a następnie lata i nikt nie zna przyczyny i niewiele jest w stanie ci pomóc to jest koszmar. Bo wiesz, że się pocisz i niewiele możesz z tym zrobić. Bo wiesz że już masz mokre plecy i jak zdejmiesz tę kurtkę zimą to wszyscy zobaczą i chodzisz w takiej przepoconej bluzce całą zmianę. Nawet mój mąż się dziwi, że jesienią czy zimą jestem tak spocona, że widać na bluzce a on nie. A na przykład oboje byliśmy na zakupach.
          Mając ten problem cały rok ubieram się zgodnie z warunkami pogodowymi. A nie jak koleżanki zgodnie z porą roku. Długo chodzę w bluzie nim założę kurtkę przejściową a zimową to w ogóle.
          Aż mi się przypomniało jak chyba w marcu to było, około 20-21 stopni ja na krótki rękaw, oczywiście upocona bo jakżeby inaczej, a ludzie w kurtkach zimowych, czapkach, szalikach. I zdziwienie znajomych - przecież zima jest! Będziesz chora! (nie byłam).
          • snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:14
            karotka_plus napisała:

> Będziesz cho
            > ra! (nie byłam).

No ja po dwóch tygodniach takich atrakcji mocno się rozchorowałam, bo uderzeniom gorąca było wszystko jedno, że jest akurat 0 stopni, a ja rozbieram się na ulicy prawie do bielizny. To nie powstrzymywało ataku gorąca i potu, więc po 3 minutach, gdy temperatura ciała się normowała, zaczynałam w tych mokrych ciuchach niemiłosiernie marznąć.

• chatgris01 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:22
              Mnie od poczatku uderzen goraca (czyli od kilu lat) w ogole przestalo byc zimno, choc wczesniej bylam zmarzluchem. Chora tez nie bylam od tych kilku lat (wczesniej tez jakos czesto nie chorowalam, ale sezonowe przeziebienia czy bronchity sie zdarzaly). A tez wychodzilam w samej bluzce na zimno, zeby sie schlodzic.
              Ale mysle, ze to przez to, ze uderzenia uderzeniami, ale przy tym nie pocilam/poce sie nadmiernie obficie, z wyjatkiem twarzy, karku i szyi, a te miejsca latwo natychmiast wytrzec. W wilgotnych ciuchach w zimnej porze roku faktycznie latwo o przeziebienie.
              • snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:30
                chatgris01 napisała:

> ale przy tym nie pocilam/p
                > oce sie nadmiernie obficie, z wyjatkiem twarzy, karku i szyi, a te miejsca latw
                > o natychmiast wytrzec.

U mnie zaczynało się od kończyn. Momentalnie miałam mokre nogi i ramiona, nawet zewnętrzne części rąk, które wcześniej nigdy mi się nie pociły. Akurat głowa nie tak strasznie. Po "ataku" było mi zimno.

• chatgris01 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:36
                  Wspolczuje uncertain
                  U mnie konczyny akurat najmniej (choc troche tez, a wczesniej w ogole).
                  I nawet sie zdarza, ze i dlonie mi sie spoca w trakcie takiego uderzenia (tez wczesniej nigdy i w ogole). Ech. Okropnosc.

A i tak juz z drugi rok mi sie uspokoilo i mam te uderzenia tylko kilka razy dziennie (wczesniej prawie co 10 minut i tak przez prawie 4 lata, myslalam, ze zwariuje).
                  Przez ostatnie 2 miesiace bylo gorzej, ale to ewidentnie pogoda (dzien w dzien prawie 40 stopni).
                  • snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:49
                    chatgris01 napisała:

> A i tak juz z drugi rok mi sie uspokoilo i mam te uderzenia tylko kilka razy dz
                    > iennie (wczesniej prawie co 10 minut i tak przez prawie 4 lata, myslalam, ze zw

Łojesu. Ja doliczyłam się 15 uderzeń w ciągu doby, łącznie z wybudzeniami w nocy, czyli mniej więcej co 1,5-2 godziny i myślałam, że się wykończę. Zwłaszcza, że była zima i jednak trzeba było chodzić w czymś ciepłym. Myślałam nawet, że latem nie byłoby tak tragicznie, bo człowiek nie ma przynajmniej tylu rzeczy na sobie i pot szybciej wyschie. Ale do lata nie wytrzymałam, tylko jakieś 3-4 tygodnie, a htz pomogła mi już po 2 dniach. Teraz od czasu do czasu też się zdarza, bo staram się brać jak najniższe dawki estrogenów, ale tylko gdy mam trochę więcej stresu.

• chatgris01 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:56
                      Ja przez 2 najgorsze lata bralam Sérélys Meno, mocno lagodzily (choc nie likwidowaly).
    • dorotakwiatkowska13 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:30
      Brałam remifemin, pomógł bardzo, ale po chyba około pół roku przestał działać. Teraz biorę wieczorem soyfem forte, jest nieźle, ale co 2-3 dni nad ranem budzę się mokra.
    • snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:38
      Jeżeli htz brałaś kilka lat, to wcale nie jest to tak długo. Badania pokazują, że dopiero po 5 latach htz ryzyko niektórych chorób (np. raka piersi) jest w porówaniu z grugą bez htz podwyższone. Ale to dotyczy konwencjonalnej htz (pigułka estradiol plus gestagen). W przypadku nowych formy terapii (estradiol transdermalnie plus bioidnetyczny progesteron) to ryzko się nie podwyższa i można praktycznie brać do 70tki, albo nawet dłużej. Sama biorę taką formę htz od 1,5 roku, bo bez estradiolu najpóźniej po dwóch tygodniach mam anginę, to stałe pocenie się i następujące marznięcie, i to 15 razy w ciągu dnia, także podczas zimy, kompletnie rujnuje moją odporność. Jeżeli zdrowotnie nie będzie przeciwwskazań, nie mam zamiaru rezygnować z htz. Zaleta transdermalnej formy jest, że można dawkę dopasować bardzo indywidualnie, np minimalnie, czyli tylko tyle, by zredukować napady pocenia się do formy, z którą można żyć.
      Mam jednak koleżanki, które próbowały "naturalnie". Żadna z nich nie zahamowała tym uderzeń gorąca. Inne problemy częściowo tak, ale pocenie się nie. I to nie dziwi, bo estrogeny regulują temperaturę ciała i jeżeli ma się tu słaby punkt, to bez nich się po prostu nie da.
      • default Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 10:51
        Brałam od ponad 10 lat, początkowo ze względu na obfite, krwotoczne wręcz miesiączki - wtedy jeszcze tych uderzeń nie miałam. Potem przestałam miesiączkować za to pojawiły się uderzenia (przy lekach słabe). A w ostatnich dwóch latach znowu pojawiły się miesiączki, ale takie symboliczne.
        No i w cholerę przestałam brać te tabletki....chociaż może jednak spróbuję tej formy HTZ z plastrami. Tak czy owak muszę niedługo zrobić cytologię, to pogadam z lekarzem.
        • snakelilith Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 12:58
          default napisała:

> chociaż może jednak spróbuję tej
          > formy HTZ z plastrami. Tak czy owak muszę niedługo zrobić cytologię, to pogadam
          > z lekarzem.

Ja mam żel. Nakładam na uda, bo zwykle mam zakryte. Można rano, albo wieczorem. Zaletą jest, że możesz zacząć od standardowej dawki, a potem redukować, aż znajdziesz taką, która ci wystarcza, bo kobiety mają różne potrzeby i oczekiwania. Jedne nie chcą uderzeń wcale, innym wystarczy, gdy zredukują się do 2-3 dziennie. W ten sposób trzymam swoje zużycie estradiolu na relatywnie niskim poziomie. W dni, gdy jest więcej stresu mogę dawkę nieco podwyższyć. Plastry są jednak wygodniejsze.
          • default Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 13:20
            No ale przy moim poceniu to smarowanie się czymkolwiek jest nieefektywne, bo wszystko zaraz spływa. Dlatego ostatnio nawet kremów do twarzy czy balsamów do ciała nie używam....tzn. próbuje, wyczekam moment, kiedy jestem sucha w miarę i się kremuje - i co, w 8 przypadkach na 10 zaraz krem spływa razem z potem.
            • snakelilith Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 13:42
              default napisała:

> No ale przy moim poceniu to smarowanie się czymkolwiek jest nieefektywne, bo ws
              > zystko zaraz spływa.

Ten estradiolowy żel jest z alkoholem i całokowicie bez tłuszczu, więc parując (co trwa maksymalnie 5 minut), daje uczucie chłodzenia na skórze. Nic się nie maże, każdy balsam do ciała jest o wiele gorszy. Możesz smarować na nogi, ramiona, brzuch, pośladki. Tylko na biust i miejsca intymne nie. No i estradiol, obojętnie w jakiej formie, dosyć szybko powstrzyma te napady.
    • rozwiane_marzenie Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:54
      Mam to samo, zimą również, najbardziej poci się głowa, ale reszta ciała także. Na dodatek trwa to już tyle lat i nic nie przechodzi, nie mam nadziei. Poczytam Was chętnie, jak sobie radzicie.
    • jehanette Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 21:59
      Do menopauzy mam jeszcze z dekadę, a i tak jestem cały czas mokra, jest wilgotno i goraco, nawet nocą nadal jest gorąco, to co się dziwić. Robię się cała mokra po zjedzeniu obiadu 🥴
    • malgosiagosia Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:33
      Nigdy nie mialam takiego problemu. Kiedys myslalam, ze kobiety troche przesadzaja - z rozdraznieniem, z potami, jakimis udezrzeniami, ale moja tesciowa uswiadomila mi, ze menopauza moze byc ciezkim doswiadczeniem. Zycze polepszenia samopoczucia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka