ga-ti Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:40 A kiedy się u Was zaczęło? Mam cichą nadzieję, że u mnie jeszcze kilka lat, mam 43, ale kto to wie. Moja mama też się pociła, teraz dobiega siedemdziesiątki i już właściwie się skończyło, ale długo, bardzo długo walczyła z potami, babcia też Jednak wszystko inna związane z dojrzewaniem i miesiączkowaniem, ciążami, porodami, karmieniem itp. miałyśmy inaczej. Może i poty nadmierne mnie miną? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:44 U mnie poty zaczęły się gdzieś około 35 roku zycia. Póki karmiłam piersią najmlodszego to było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:54 anilorak174 napisała: > U mnie poty zaczęły się gdzieś około 35 roku zycia. Póki karmiłam piersią najm > lodszego to było ok. To jest raczej coś innego. Pewnie mylisz nadmierne pocenie się z uderzeniami gorąca, to jakby trochę inne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:56 Nie mylę. Watek o poceniu jest. Ja mimo, ze do meno mam daleko to pocę się niemiłosiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:04 anilorak174 napisała: > Nie mylę. Watek o poceniu jest. Ja mimo, ze do meno mam daleko to pocę się n > iemiłosiernie. Ale pocenie ma różne powody i na to spowodowane spadkiem hormonów raczej nie pomogą środki przeciwko normalnemu poceniu się. Na twoim miejscu poszłabym do lekarza, nawet sprawdzić hormony płciowe, bo spadek estrogenów już w wieku lat 35 jest nietypowy i może wskazywać na przedwczesną menopauzę. To może mieć negatywne konskwencje zdrowotne. A jeżeli nie przekwitanie, to też warto zbadać przyczynę. Zresztą, u kobiet w okresie przekwitania, to nie jest stałe pocenie się, a uderzenia gorąca. To spada na ciebie jak grom z jasnego nieba i masz ochotę wyskoczyć ze skóry, nawet na mrozie. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:07 Hormony mam w normie. Juz ty się o mnie nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:17 Ja się o ciebie w ogóle nie martwię. Ale jeżeli hormony masz w normie, to twój przypadek nie jest przypadkiem autorki wątku. Ale spróbuj może z piciem szałwii. To podobno pomaga przy nadmiernym poceniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:18 Dla mnie szalwia odoada bo mam po niej mdlosci. Latem sypiam na tarasue, mniej się pocę. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:41 U mnie tak samo. Nie znam przyczyny, choć miałam już wtedy problemy z hormonami (i nie tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 22:52 Na to nie ma reguły, bo u jednych już na wiele lat przed menopauzą, u innych dopiero po ostatnim krwawieniu, a u jeszcze innych wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:41 Premenopauza mi sie zaczela w wieku 48, ale objawiala sie tylko nieregularnoscia cyklu (dotad regularnego). Uderzenia goraca zaczely sie dopiero 6 lat pozniej, w wieku 52. Ostatni okres w wieku 54. Ale to i tak kazda kobieta ma troche inaczej, widelki czasowe i wachlarz objawow sa szerokie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:57 chatgris01 napisała: > > Uderzenia goraca zaczely sie dopiero 6 lat pozniej, w wieku 52. Ostatni okres w > wieku 54. Mi uderzenia zaczęły się w wieku lat 54. Nie wiem, czy przed menopauzą, czy już po, bo kilka miesięcy wcześniej miałam ablację i po tym tylko jedno bardzo słabe krwawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 01:32 To może i u mnie będzie w tym wieku, oby, jeszcze dziesięć lat spokoju by było. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:06 Źeby ochłodzić reaktory wkładam pod jak najzimniejszą wodę nadgarstki a potem zgięcia łokci. Na chwilę pomaga, a potem powtarzam operację. Pod prysznicem to samo w zgięciach za kolanami jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:15 Każdy sposób dobry. Claire z House of Cards na ten przykład wkładała głowę do lodowki😂 Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pocę się 🤢 20.08.22, 23:38 Od razu nabawiła bym się zapalenia stawów. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 01:08 Ja się pocę ale po pierwszych łykach porannej kawy, po pierwszym gryzie kanapki. Jakby mój organizm nie dawał rady z trawieniem, żarcie i picie mnie osłabia. Miesiąc temu robiłam badania i wszystko ok, tsh i pozostałe hormony w normie, cukier też. Ki czort? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 09:08 Dziewczyny, a która z was uprawia jakiś sport, ruch na świeżym powietrzu? Bo łykanie suplementów niewiele pomoże ( najbardziej na opróżnienie portfela . Mnie w menopauzę wpędziło leczenie onkologiczne. Po chemii okres mi zrobił pa pa ... od 3,5 roku biorę hormony na obniżenie estrogenów, w badaniu mam ich poniżej 5 jednostek na coś tam. Moje jajniki to dwa zasuszone winogronka , jestem szczupła więc w tkance tłuszczowej za wiele tych estrogenów nie ma. Więc jestem w totalnej menopauzie, ale nigdy nie miałam takich objawów mocnego pocenia. Mam owszem uderzenia gorąca, ale łagodne, prawie niezauwazalne. Staram się być aktywna fizycznie, codziennie któtka gimnastyka, chodzę na kijki i dużo jezdżę na rowerze. Może to jest jakiś sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 10:13 Nie wiem jak u innych ale u mnie przy takim poceniu się wszelka aktywność sportowa jest wykluczona. Chodzę codziennie pieszo do pracy 25 minut i w tym czasie zużywam paczkę chusteczek do wycierania twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 11:02 Ja codziennie maszeruje po lesie z psami -2-3 h. Większość czasu mokrzusienka, noszę że sobą chusteczki, żeby chociaż twarz wycierać, bo pot leje się do oczu. Sporo też grzebię w ogródku, gdy piele, to pot kapie mi z nosa prawie ciurkiem... A teraz nic nie robię, siedzę w cieniu na tarasie i cała jestem zlana potem. Teraz w te upały noszę wyłącznie lekkie bawełniane sukienki na ramiączkach, takie luźne, indyjskie. Mam cztery i przeważnie wszystkie cztery zużywam w ciągu dnia, wieczorem je piore, żeby na rano były suche. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 11:05 Na wysiłek fizyczny to one może niewiele pomogą. Ale po spacerze i prysznicu przynajmniej będziesz siedziała komfortowo No i noc prześpisz Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 11:06 A i jeszcze teraz latem często pływam, mamy tu staw niedaleko - cóż, nawet pływając czuje, że się pocę.... Zaraz po wyjściu z wody jest lepiej przez chwilę, gdy mnie wiatr owieje, ale za chwilę znowu oblewa mnie war. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 11:22 Przez takie pocenie zaczęłam się brzydzić kąpieli. Nie jakaś fobia, ale miałam uczucie że to pot nie woda. Takie uczucie fuj. Tabletki niby działają od środka, więc basen nie szkodzi. Ten antyperspirant działa niby tak, że po kilku użyciu kilka razy niby blokuje gruczoły potowe. Więc może zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 12:00 sarah_black38 napisała: > Dziewczyny, a która z was uprawia jakiś sport, ruch na świeżym powietrzu? Bo ły > kanie suplementów niewiele pomoże ( najbardziej na opróżnienie portfela . Mn > ie w menopauzę wpędziło leczenie onkologiczne. Po chemii okres mi zrobił pa pa > ... od 3,5 roku biorę hormony na obniżenie estrogenów nie, to raczej kwestia osobnicza, mam tak samo ja ty, z tym że u mnie minęło 10 lat hormonoterapii. I nic, zero pocenia. Zaraz na samym początku po zoladeksie czułam ciepło na twarzy, ale trwało to chwilę i nie towarzyszył temu pot. Potem zoladeksu już nie dostawałam i nawet to minęło. Z kolei była ze mną babeczka, chyba nawet z rok/dwa młodsza, dokładnie to samo leczenie plus dalsza hormonoterapia i stałyśmy kiedyś na korytarzu w klinice, patrzę a jej przez wszystkie pory na twarzy nagle wypływa woda (pot). W chwilę była dosłownie mokra na twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 12:42 sarah_black38 napisała: > Staram się być ak > tywna fizycznie, codziennie któtka gimnastyka, chodzę na kijki i dużo jezdżę na > rowerze. Może to jest jakiś sposób? Podobno kobiety uprawiające sport lepiej regulują temperaturę podczas menopauzy, ale ja nie byłam w stanie w ogóle cokolwiek aktywnego robić. Nie sam pot był problemem, bo przy sporcie mogę się pocić, ale to uczucie gorąca było nie do ogarnięcia, tak, że brakowało mi tchu, zacinało się w coś w splocie słonecznym i myślałam, że zemdleję. Teraz z htz uprawiam sport i też się przy tym pocę, ale to jakby dwa rodzaje pocenia się. Przy sporcie nigdy nie mam tego uczucia spalania się od wewnętrz, nawet przy bardzo intensywnym wysiłku, więc mogę zrozumieć kobiety, które po prostu nie dają rady. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 13:24 Tak, to jest właśnie najgorsze, pocić się z gorąca czy wysiłku to zupełnie co innego niż z tego gorąca bijącego z wewnątrz, mnie też się robi przy tym słabo, żadne chłodzenie nie pomaga, jakbym miała w środku rozpalone ognisko. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 10:34 W tym roku podczas pierwszych upałów, nawet nie upałów, bo wystarczyło, że temperatura wzrastała powyżej 23 stopni, myślałam, że tego lata chyba nie przeżyję. Winiłam nadchodzącą meno, a okazało się przypadkiem, że mam dość dużą nadczynność tarczycy. Biorę leki, wyniki nie bardzo się poprawiają, ale przynajmniej trochę lepiej toleruję upał. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hosteli Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 11:26 Mam to samo jestem facetem więc andropauza odpada. Mam to od zawsze. Natomiast pocenie nie jest związane z temperaturą. Najczęściej pocę się podczas spoczynku po ruchu. Nawet po zwykłym chodzeniu. Tak jakby organizm hamował w ten sposób. Byłem u lekarza, wykluczyłem wszystkie powody medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 11:43 jebaniutki, na tyle masz skurczone cojones że odpisujesz o tym jak się pocisz - w watku o meno? Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Pocę się 🤢 21.08.22, 12:06 Kupiłam 3 opakowania olecanego przez was suplementu, miesięczna kuracja. Jak nie pomoże, sepuku chyba popełnię. Od 3 tygodni pocę się na samą myśl o poceniu. Głównie włosy z tyłu głowy, twarz, plecy. Masakra jakaś. Nie wiem czy to nie na tle nerwowym, zmiana pracy, toksyczna poprzednia praca, kłopoty prywatne + wysokie temperatury, na które zawsze żle reagowałam. 50ka na karku, menopauze albo fragment menopauzy przeszłam w miarę lajtowo 4 lata temu....niby moze być ciąg dalszy, ale uderzeń gorąca nie mam, a wkurw...chodze ostatnio stale od kilku miesięcy, przytyć nie przytyłam, wręcz schudłam dzieki cukrzycy paradoksalnie i zmianie stylu życia i diety. Zaczęłam brać cital, moze w połączeniu z suplementem na pocenie pomoże. Łączę się z wami w bólu. Kto nie przezył takiego pocenia się nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś