czerwonylucjan 24.08.22, 21:37 Co zrobic aby tak szybko nie plesnial w lodowce? Plesniej i ten w kawalku o ten rozdrobniony.. przechowywałam w folii, papierze nic to nie zmienia.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 21:40 Szybciej zjadać? 🤷🏼♀️ Ciesz się, że pleśnieje, znaczy że bez dodatków 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 21:44 Ani w folii, ani w papierze, parmezan przechowuje się zawinięty w czystą, suchą (trzeba sprawdzać i często zmieniać) szmatkę. Tak radzą w sklepie na Zatybrzu i to się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 21:54 Trochę wyschnie, ale to mu bardzo nie szkodzi:p lepszy podeschniety niż spleśniały :p Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 21:54 Ten tarty rządzi się swoimi prawami i pleśnieje niezależnie od metody przechowywania, taki w kawałku u mnie ma się dobrze nawet w torebce foliowej Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 07:01 Tarty wrzucam do zamrażarki i używam mrożonego. Proszek i tak pozostaje proszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 22:01 Ja kupuje taki w kawałku do tarcia u mnie na bazarku w takim włoskim sklepie. Nigdy nie spleśniał. A trzymałam różnie, w folii, papierze albo luzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 22:16 Ja porcjuję na mniejsze kawałki (takie na raz) i mrożę, później rozmrażam po kawałku w miarę potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Plesniejacy parmezan 24.08.22, 22:20 Polecam mnożenie, nie wpływa na smak ani konsystencję. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 09:18 Przechowywać owinięty w lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ten w kawałku Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 09:23 Można zamrozić. Dostaję duże porcje parmezanu od rodziny Z Włoch i mrożę w kawałeczkach. Nawet nie rozmrażam tylko ścieram do potrawy taki zamrożony. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 09:29 Przechowuje w szklanym pojemniku. Też zaczyna pleśnieć ale dopiero po dłuższym czasie. Jakim nie wiem, może dwóch miesiącach (nie jestem wstanie dokładnie powiedzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 11:40 Mrożę w mniejszych kawalkach Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 11:59 Szybko pleśnieje? Jak długo go trzymasz? I BROŃ BOSZEEE nie w folii! Albo luzem, albo przykryty bawełnianą ściereczką. A najlepiej kupuj mniejsze kawałki. U nas kg starcza na tydzień. Syn wszystko - co nie tajskie i chińskie - z parmezanem. Ale kupuj małe kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 12:01 Jezuuu ... poczytałam, że mrozicie parmezan ... i zmroziło mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 20:21 mroze, kupuje zawsze wieksza ilosc i czesc scieram i mroze, ten do uzywania 'na juz' zawijam w woskowany pergamin i do lodowki, nic nie plesnieje, nic sie nie marnuje Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 20:56 Co mu szkodzi od mrożenia? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 21:40 Nie bądź taka pryncypialna, na własne oczy widziałam Włochów, którzy straty parmezam wkładali do zamrazarki i go z niej wyjmowali. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 21:40 Mrożę w porcjach, starty. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Plesniejacy parmezan 25.08.22, 21:49 Kupowaliśmy włoski we Włoszech. Leżał parę miesięcy w kawałku bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś