Dodaj do ulubionych

Heh domowe sushi-środek.

09.09.22, 20:45
To dla mnie jakby Mount Everest w dodatku po raz pierwszy, sie bede wspinac no ale niech będzie że się poświęcę. Co wsadzić do środka sushi żeby było dobre, chrupiące i vege no i dostepne w jakims carrefourze lub na rynku warzywno owocowym.. Help. Help. Help.
Obserwuj wątek
    • g.r.uuu Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 20:47
      Ogórek, awokado, biała rzodkiew, tykwa (w sloiczkach jest). Ja rzadko jem samo vege, ale te składniki się sprawdzają
      • n-ell Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:03
        Potwierdzam, jak chcesz się pobawić to można tez warzywa (batat np) w tempurze wrzucić. Tempurę gotowa to w lidlu nawet widziałam. Jak wege a nie wegan to tez można taki cienki omlet zrobić albo też tofu (tu też jakaś obróbka smakową byłaby porządana, żeby nie smakowało jak tynkwink
      • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:56
        Dzięki wielkie.
    • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 20:56
      Zrób z tego przepisu smile Polecam gorąco. Robiłam kilkakrotnie. To nie jest dokładnie sushi choć mój mąż za drugim razem to sprofanował, pokroił jak sushi i zjadł z pałeczkami tongue_out
      www.youtube.com/watch?v=xGOkX8nb8Ms&t=809s
      Ja zamiast marchewki włożyłam krewetki, które usmażyłam wcześniej w tempurze (banalnie, krewetki, jajko rozbełtane, gotowa sklepowa tempura, na olej).
      • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 20:58
        Zdjęcie zrobiłam dla męża więc takie mało względne wink
      • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:10
        Aaa, ryż trzeba jeszcze ugotować.
        Kupujesz ryż do sushi.
        Bierzesz w takich proporcjach- 300g ryżu i 450ml wody. Można mniej , można więcej ale te proporcje muszą być zachowane. Nie solisz. Ale koniecznie mocno i długo ryż płuczesz, może być na sitku. Nie wolno tego pominąć bo w nocy nawiedzi cię koreańskie bóstwo gotowania i będzie straszyć tongue_out
        Wkładasz do gara, zalewasz tą wodą.
        Przykrywasz pokrywką,
        Gotujesz aż się zagotuje.
        Przykręcasz mocno ogień.
        Gotujesz bez podnoszenia pokrywki 15 minut.
        Po tym czasie wyłączasz gaz/prąd i zostawiasz na kolejne 10 minut bez podnoszenia pokrywki!
        Na koniec energicznie mieszasz ryż drewnianą szpatułką.
        Ryż powinien być ciepły, niegorący do tej potrawy.
        • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:52
          Ryż i resztę kupiłam. Tylko z wypełnieniem środka czymś vege miałam problem bo wszędzie pchają ryby, surimi i krewetki a dzieci mi tego nie tkną.
          • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:18
            W takim razie spróbuj ten przepis z filmiku. On zawiera tylko posiekany omlet z jajka. Czyli danie wegetariańskie. Poza tym żadnych surimi i krewetek. Kobieta wie co robi, mieszka w Korei, założyła tam rodzinę i napisała dla Polaków książkę kucharską. Bardzo dobrą zresztą.
            • berdebul Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 23:38
              W Korei robi się gimbap, to nie jest sushi, nawet jeżeli się pokroi.
              • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 00:00
                berdebul napisała:

> W Korei robi się gimbap, to nie jest sushi, nawet jeżeli się pokroi.

No oczywiście. Dlatego wyżej napisałam , że mąż wziął i sprofanował rolkę krojąc ją jak sushi wink
                • kurt.wallander Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 12:19
                  Przecież w Korei też kroją kimbapy.
                  • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 12:40
                    Ja wolę wziąć w rękę. Szczególnie, że te z filmiku nie są duże. Ale mąż jak coś się da zjeść nie dotykając tego rękami to tak zrobi wink
                    • kurt.wallander Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 15:06
                      Ja zdecydowanie jestem team kimbap pokrojony w krążki, jedzony pałeczkami.
              • kryzys_wieku_sredniego Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 19:31
                Dla nas to jeden pies, ryż jest - jest, wkladka jest - jest, glony są - są.
                Róznica to tylko trochę octu i cukru w ryżu ;P
                Wolę wersje z Korei, bo mniej zabawy.
          • magia Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:50
            ulubione nadzienie moich dzieci: kielki serek śmietankowy typu Almete/Philadelphia i mango pokrojone w paski.
            albo awokado + szczypior+ ogorek i jakas wędzona ryba
            • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:53
              Właśnie o mikrolisciach pomyslalam ale kiełki też fajnie.
          • kurt.wallander Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 12:17
            slonko1335 napisała:

> Ryż i resztę kupiłam. Tylko z wypełnieniem środka czymś vege miałam problem bo
            > wszędzie pchają ryby, surimi i krewetki a dzieci mi tego nie tkną.
            >

Poszukaj przepisów nie na sushi, a na kimbap. To koreańskie danie przypominające sushi, tyle, że tu NIE daje się surowych ryb.

Czy nie wchodzą w grę żadne produkty zwierzęce? Bo popularne są kimbapy z tuńczykiem (tuńczyka z puszki miesza się z majonezem), dobrze do tego dodac coś pikantniejszego, żeby nie było mdło, np. żółtą rzodkiew (nie każda kupna jest dobra, a samemu robi się bardzo prosto - przepis znajdziesz np. u Wioli z kanału Pierogi z kimchi).

Ja kimbapy robię naprawdę z czym tam mam pod ręką, np. ostatnio z grzybami shiitake.

Tu masz pierwszy z brzegu przepis na kimbap, ale, jak pisałam, to danie znosi świetnie różne modyfikacje.

www.napaleczkach.pl/2017/09/kimbap.html
        • taje Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:20
          Po ugotowaniu, do ryżu na sushi koniecznie trzeba dodać ocet ryżowy podgrzany z cukrem i solą. I oczywiście trzeba użyć specjalnego rodzaju (klejącego się) ryżu.
          • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:22
            Mam, mam ale dzięki za pilnowanie.
        • evro44 Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 19:43
          do ryżu daje się jeszcze ocet ryżowy , sól i cukier to co proponujesz to będzie bez smaku
          • qwirkle Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 19:48
            evro44 napisał(a):

> do ryżu daje się jeszcze ocet ryżowy , sól i cukier to co proponujesz to będzie
            > bez smaku
            Ocet ryżowy - to z wersji japońskiej. W wersji koreańskiej dodaje się olej sezamowy
          • heca7 Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 19:53
            evro44 napisał(a):

> do ryżu daje się jeszcze ocet ryżowy , sól i cukier to co proponujesz to będzie
            > bez smaku

Nie wiem na czyj post odpowiadasz ale jeśli chodzi o przepis na gotowanie ryżu, który wstawiłam wyżej to jest on tylko podstawą do tego filmiku z YT. Tam oczywiście ten ryż jest przyprawiony odpowiednio w dalszej części nagrania.
    • woman_in_love Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:04
      Daj se spokój z tymi wynalazkami, jak sushi to tylko z kiełbasą, pierogami, ziemniakami i pączkiem:

youtu.be/LpETXNF_NDU?t=78
      • woman_in_love Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:04
        youtu.be/LpETXNF_NDU?t=78
    • e-ness Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:13
      Jak vege i prosto to majonez plus ogórek, surowa marchew, papryka, cukinia - to zestaw moich dzieci
      Niektóre tez maja awokado i serek śmietankowy
      Dodatkowo na ryż, prócz wasabi daje odrobine sosu Teriyaki - miodzio smakuje zarówno vege jak i z łososiem
      • dougie_johnes Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 18:00
        Jeżu! Nie majonez! Serek philadelfia się daje.
    • qwirkle Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 21:23
      Szpinak zblanszuj w wodzie, odciśnij i pomieszaj z olejem sezamowym. Ogórka pokrj w zapałki
    • mrs.solis Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:31
      Serek philadelphia, ogorek zielony, marchewka i awokado. Jest dobre i chrupiace.
      • princesswhitewolf Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 01:03
        Dlaczego w Polsce gdzie są przyzwoite serki i to na potęge jada ktos Philadelphia. Nie zrozumiem.nigdy fascynacji tym dziadostwem.
        • asia_i_p Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 14:58
          Bo akurat do sushi to jest idealny stopien na miękkości i lepkości.
        • arthwen Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 18:20
          Bo to nie do jedzenia tylko jako klej wink
    • ichi51e Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:51
      ogórek
      • ichi51e Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 22:53
        kroi sie mokrym nozem.
    • berdebul Re: Heh domowe sushi-środek. 09.09.22, 23:40
      Może zrób springrollsy? Łatwiejsze od sushi i można nadziewać warzywami pokrojonymi w słupki.
    • cojapaczem Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 13:30
      Ogórek, papryka, marchewka, avocado, pociete w paski i usmażone tofu, tykwa i rzodkiew marynowana,
    • ichi51e Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 13:35
      jeśli chodzi o dzieci to np moje wydłubywać wszystko ze środka i jego ulubione to były czyste. Zreszta w JP ludzie tez czyste jedza. Trzeba szukac pod przepisy na makizushi a nie na sushi bo sushi to są bardziej te z ryżem na dole i przysmakiem na wierzchu.
    • asia_i_p Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 14:55
      Mój mąż wsadza avocado, ogórka zielonego i marchewkę gotowaną.
      • woman_in_love Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 16:10
        Ale po co wsadza w awokado? Ty mu nie wystarczasz?
    • kozica111 Re: Heh domowe sushi-środek. 10.09.22, 16:16
      Bigos, zrób bigos.
    • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 11.09.22, 19:15
      Dzięki wielkie dobre kobiety. Okazało się, że dzięki Waszej pomocy nie taki diabeł straszny. P.s. pamiętajcie że to nasz pierwszy raz a ja nie lubie w kuchni zatem większość zrobił mój 14 latek, ja głównie asystowałamwink
      • taje Re: Heh domowe sushi-środek. 11.09.22, 19:23
        O pięknie! Podoba mi się polski akcent w postaci koperku (koperek dobry na wszystko).
        • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 11.09.22, 19:28
          He, he to akurat mikroliscie-groszek.
          • taje Re: Heh domowe sushi-środek. 11.09.22, 19:30
            Szkoda, uwielbiam koperek. Ale mam nadzieje, że groszek też podobnie aromatyczny/smaczny?
            • slonko1335 Re: Heh domowe sushi-środek. 11.09.22, 19:35
              Mikroliscie w sumie smakują tak jak warzywo, wiec te jak groszek cukrowy.
      • magia Re: Heh domowe sushi-środek. 12.09.22, 17:55
        np i pięknie, nastepnym razem nalozcie mniie ryzu na nori, tak do polowy arkusza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka