Dodaj do ulubionych

Mata do jogi

25.10.22, 10:36
Jaką matę do jogi polecacie?!
Myślę nad korkową, ale czytałam, ze szybko się korek zdziera?! Ktoś takową użytkuje?!
Najtańszej tez nie chcę, bo miałam i była naprawdę beznadziejna.
Wolę grubą, bo szkołę jogi mam za rogiem.
Patrzę na te maty i nie wiem co wybrać...
Obserwuj wątek
    • agusiah Re: Mata do jogi 25.10.22, 10:40
      Kup sobie kauczukową Mandukę, będzie Pani zadowolona…
    • marta.graca Re: Mata do jogi 25.10.22, 10:43
      Miamiko, Joy in me.
    • nie_ma_niebieskich Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:07
      Mam taką cienką gumową Nike, ale ona ma już 20 lat, więc pewnie się te maty zmieniły. Jest ciągle jak nowa. Możesz rzucić okiem na obecną ofertę.
    • kotejka Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:08
      ja mam liforme i to jest naprawdę cudo mata
      dołem kauczuk swietnie trzyma sie podloza
      a punkty na macie i wszystkie linie pozwalaja bardzo precyzyjnie wchodzic w pozycje
      uwielbiam tez, ze jest cieniutka
      gruba to nie jest do konca dobry pomysl do jogi, w pozycjach rownowaznych stopy, rece zapadaja sie troche w tej miekkosci i trudniej o rownowage
      natomiast cienka mozesz podwinac dwu, cztero, osmiokrotnie i tez jest miekko - w pozycji odwroconej na przyklad
      www.amazon.pl/Liforme-Podr%C3%B3%C5%BCna-mata-jogi-biodegradowalna/dp/B01CI6SM2G/ref=sr_1_31?crid=32OH6X04EFPGH&keywords=liforme&qid=1666688620&qu=eyJxc2MiOiIzLjQwIiwicXNhIjoiMy4wOSIsInFzcCI6IjEuNTkifQ%3D%3D&sprefix=liforme%2Caps%2C739&sr=8-31
      ta jest niestety bardzo droga, ale uznawana za jedna z najlepszych na swiecie i myhsle, ze nie bez powodu
      niezle tez kupowalam w tkmaxx, ale tu nigdy nie wiesz, jaka marke utrafisz
      • afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:32
        Dobry pomysł z tkmaxx.
      • afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:33
        Co do ceny chciałam wydac 300 max.
    • primula.alpicola Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:14
      Na grubej będzie Ci trudno utrzymać równowagę. Z doświadczenia, najlepiej mieć dwie, grubą i cienką, u mnie to dwie Airex.
      • afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:32
        5 mm to za gruba?!
        • primula.alpicola Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:41
          Ale chwila, o czym mówisz??
          Moja mata do jogi Airex ma grubość 45 mm, i jest cienka. Druga ma 1,5 cm grubości, idealna do ćwiczeń na leżąco i na kolanach, za to fatalna do wojowników i drzewa.
          • nie_ma_niebieskich Re: Mata do jogi 25.10.22, 12:58
            Do ćwiczenia na dworze mam cienki materac, nie matę. Pozycje stojące robię wtedy po prostu obok niego.
          • berdebul Re: Mata do jogi 25.10.22, 16:28
            big_grin 45 mm to cienka, a 1.5 cm czyli 15 mm to gruba. Takie rzeczy tylko na ematce.
            • primula.alpicola Re: Mata do jogi 25.10.22, 17:07
              O Jezu, faktycznie, co ja piszębig_grin
    • sueellen Re: Mata do jogi 25.10.22, 11:37
      Od lat cwiczę na tym co mi w ręce wpadnie. Na wyjazdach rozkładam ręcznik kąpielowy na dywanie. Nigdy nie zastanawiałam się jaka mate kupić i która mata jest lepsza a która gorsza. Mam 3. Grubsze, cieńsze. Te cienkie rozkładam na dywanie / wykładzinie albo trawie . Grube na twardej podłodze. I tyle filozofii.
      • nie_ma_niebieskich Re: Mata do jogi 25.10.22, 13:08
        Wg mnie jak się zaczyna, i nie ma wyczucia, to łatwiej jest na dobrej macie, która się nie ślizga i ty się na niej nie ślizgasz, nawet spocona (to też kwestia bezpieczeństwa). Poza tym linie ułatwiają wchodzenie w pozycje. A jak już się nauczysz co i jak, to faktycznie - i bez maty można ćwiczyć, albo na czymkolwiek.
      • primula.alpicola Re: Mata do jogi 25.10.22, 15:57
        sueellen napisała:

> Od lat cwiczę na tym co mi w ręce wpadnie. Na wyjazdach rozkładam ręcznik kąpie
        > lowy na dywanie. Nigdy nie zastanawiałam się jaka mate kupić i która mata jest
        > lepsza a która gorsza. Mam 3. Grubsze, cieńsze. Te cienkie rozkładam na dywanie
        > / wykładzinie albo trawie . Grube na twardej podłodze. I tyle filozofii.

Ręcznik kąpielowy rozkładasz na dywanie w hotelu czy tam w wynajętym apartamencie i potem się nim wycierasz?
        • emateczka Re: Mata do jogi 25.10.22, 22:23
          Przeważnie w hotelu dostaje się więcej niż jeden ręcznik...
    • extereso Re: Mata do jogi 25.10.22, 12:50
      Ja mam trzy Tchibo. Jedna w aucie, jedna w pokoju do ćwiczeń, jedna w sypialni. Ich cena razem pewno jest niższa niż kotejki jedna, ale dla mnie s są ok, a ta dostępność się liczy- wracam z pracy, wpadnie mi pomysł iść do klubu i już, albo kilka pozycji na rozciągnięcie w sypialni. Zależy zatem od potrzeb o charakteru czy lepiej jedna porządną czy kilka średnich.
      • nie_ma_niebieskich Re: Mata do jogi 25.10.22, 13:11
        Ostatnio sobie właśnie kupiłam drugą - do innego miejsca. Nawet chciałam znaleźć, pokazać ale jakiś nie mogę. Taką zwykłą, wygląda jak z jakiejś pianki i ma ładnego słonia 🙃 Tania była, coś ok
        stówy. Też jest ok, choć moim zdaniem nie tak dobra jak ta moja stara Nike (ona ma chyba 2-3mm grubości i nie ma szans się na niej poślizgnąć).
    • joana.mz Re: Mata do jogi 25.10.22, 12:58
      o podepnę się pod wątek
      też szukam maty, teraz ćwiczę na takiej z lidla co ma z 20 lat
      czy są maty dłuzsze niż standardowe?
      do 150zł kupię coś sensownego? Warunki - nie gruba i z zaznaczoną osią

• afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 13:06
        Są, mają 200 centymetrów. Jestes wysoka wiec zastanawiam się nad taką długością.
      • nie_ma_niebieskich Re: Mata do jogi 25.10.22, 13:11
        Chyba widziałam takie na all.
    • pepsi.only Re: Mata do jogi 25.10.22, 13:36
      Używam korkowej, jest ok. ale poczatkowo jest mało przyczepna- ręce nie ślizgają się dopiero jak rozgrzeję je porządnie. A to w sumie najważniejsze, ma nie ślizgać się, bo być bezpiecznie.
      (Na grubej bezpieczna nie byłam, bo mata rozciągała się razem ze mną surprised raz tak odjechałam z matą, że mało nie połamałam się....)
      Ale gdybym dziś miała kupić , to zamiast korkowej kupiłabym kauczuk+mikrofibra,
      np So coco, Manduka, czy Joyinme- są przyjemniejsze, lepsze niż korkowe.
      zajrzyj tu: jogastyl.pl sococo.pl
      • afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 15:09
        Piękna mata milky way, ale za krótka.
      • afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 15:24
        Ale dzięki za linki. Chyba znalazlam dla siebie super matę.
        • afro.ninja Re: Mata do jogi 25.10.22, 15:54
          Ale znowu za krótka.
          • joana.mz Re: Mata do jogi 25.10.22, 21:40
            trochę dzisiaj poszukałam i niestety tych 200cm wcale nie ma dużego wyboru. Fajne kosztują ponad 400zł. Jak coś znajdziesz to poproszę o wskazówkę
            • afro.ninja Re: Mata do jogi 26.10.22, 08:51
              Jest jeszcze dlugosc okolo 183-185.
              Utupluti z kodem za 300
              • nie_ma_niebieskich Re: Mata do jogi 26.10.22, 08:59
                Znalazłam tymczasem tę ze słoniem, o której wczoraj pisałam. Ale też nie ma 200 cm.

sklepjogina.pl/mata-do-jogi-yoa-elephant-of-happiness-6mm
    • bei Re: Mata do jogi 25.10.22, 13:57
      Również wolę grube maty. Nie wiem, jaką użytkuję, bo oznaczenie firmy wytarte, a dostałam w prezencie od syna. Jak nie miałam do jogi, to używałam fitnesowej .
    • smoczy_plomien Re: Mata do jogi 25.10.22, 15:38
      Mam dwie z Bodhi. Lubię je za to, że można prać w pralce.
    • gryzelda.a Re: Mata do jogi 25.10.22, 21:01
      Ja mam taką już ponad 11 lat, prędzej mi się znudzi niż zniszczy:
      sklep.joga-joga.pl/mata-do-jogi-extra-185x60-cm-p24
      Bardzo polecam, wygodna, dobrej jakości, grubość 4,6 mm.
      • afro.ninja Re: Mata do jogi 26.10.22, 08:52
        Fajna!
      • kropkaa17 Re: Mata do jogi 26.10.22, 12:34
        Takie są w mojej szkole jogi- bardzo fajne.

Ja mam taką tylko w wersji 3mm ( Spezial)
        ok 5 lat, intensywnie używana, prana w pralce i jest nie do zdarcia. To że jest cienka mi nie przeszkadza: w domu i tak rozkładam na dywanie, w szkole jogi do neiktórych asan można dodatkowo rozłożyć koc.
        sklep.joga-joga.pl/mata-do-jogi-spezial-185x60-cm-p21
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Mata do jogi 25.10.22, 21:15
      Ja mam stare kosci, mam silikonowa gruba na 1,5 albo i 2 cm.
    • kafana Re: Mata do jogi 25.10.22, 21:23
      Mam fajna gruba z artsophy ogólnie polecam w tym stylu jeśli nie trzeba dużo nosic.
    • hosta_73 Re: Mata do jogi 26.10.22, 09:07
      Sama jestem ciekawa, używałam kilku i na każdej ślizgały mi się dłonie jeśli były już lekko spocone.
      W końcu kupiłam ręcznik i używam razem z matą z klubu i jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka