taki-sobie-nick 27.10.22, 23:09 Nie, to nie Vermeer był tym geniuszem dzienniklodzki.pl/kolejna-akcja-aktywistow-z-just-stop-oil-tym-razem-przykleili-sie-do-obrazu-dziewczyna-z-perla-johannesa-vermeera/ar/c1-16997479 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:11 Obraz nie ucierpiał, bo jest za szkłem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 13:40 Ten tak, do Turnera przykleili plakat taśmą dwustronną bez szyby, nawet się chwalili, że wcześniej specjalnie zrobili research, która taśma najbezpieczniejsza. Na szczęście uszkodzili tylko werniks. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:11 Metoda do mnie nie przemawia, ale ważniejsze, co powiedziała dziewczyna od zupy i van Gogha - walczą o życie, a czas się kończy Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:15 nangaparbat3 napisała: > Metoda do mnie nie przemawia, Zapytałabym jaka by do ciebie przemawiała, bo krytykować każdy potrafi, ale w sumie to nieważne, bo to nie do ciebie ma przemawiać tylko do tych od których coś zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:18 Nie wiem, gdybym znała, to bym stosowała. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:18 A do nich przemawia? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:27 Widocznie przemawia, i widocznie działa, skoro zakładasz o tym wątki. Dotychczas żadnemu z tych dzieł sztuki nic się nie stało. Szkody wyrządzane matce naturze są natomiast widoczne gołym okiem dla każdego, kto od czasu do czasu wychodzi z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:53 Ale przemawiać ma do wielkich (i trzymających kasę) tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:41 taki-sobie-nick napisała: > Ale przemawiać ma do wielkich (i trzymających kasę) tego świata. > Prawda? Mnie zawsze rozwala, jak na "rozmowy o klimacie" itp. wielcy tego świata przylatują swoimi samolotami, by rzucić kilka banałów, tzw. słów wielkich, a potem znowu swoim samolotem polecieć do swojego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:59 A Ty co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:41 taki-sobie-nick napisała: > Ale przemawiać ma do wielkich (i trzymających kasę) tego świata. > Do nich nic nie przemówi. Są tak bogaci i wpływowi, że wykupią sobie miejsca na nowej arce albo chociaż luksusową kabinę na Titanicu. Przemawia się właśnie do mas, bo jedyne czego politycy i "możni" się mogą obawiać to buntu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 05:44 sumire napisała: > Widocznie przemawia, i widocznie działa, skoro zakładasz o tym wątki. Dotychcza > s żadnemu z tych dzieł sztuki nic się nie stało. Szkody wyrządzane matce naturz > e są natomiast widoczne gołym okiem dla każdego, kto od czasu do czasu wychodzi > z domu. To spróbuj zabezpieczyć ten świat jak te obrazy .Już widzę jak sortujesz śmieci , jak zwracasz uwagę komuś ,gdy rzuci papier lub butelkę plastikową..Jak własną piersią zatykasz rury które wlewają truciznę do rzeki .Stawaj walcz .Bo słowa pisane nic nie znaczą . Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:23 Idę o zakład, że zarówno Sumire jak większość forumek to wszystko robią. Więc nie zrzędź. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 08:16 No patrz a jeśli to wszystko robię to co? Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:17 Kolejny francuski impresjonista zbeszczeszczony. Jak zyc?! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:19 Hej, ani francuski, ani impresjonista. Chociaż Proust o nim przepięknie pisał, może dlatego Ci się pomyliło? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:21 No właśnie Aktywistki nie tylko zwróciły uwagę na zmiany klimatyczne i problem z paliwami kopalnymi ale tez ożywiły rozmowę o sztuce BRAWO DZIEWCZYNY! Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:27 Niektorych z cala pewnoscia doksztalcily niechcacy Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 05:48 Co znaczy nauka i dokształcenie ? Najlepiej się robi cudzymi rękami .Jest wiele sposobów by to zmienić .Ale najlepiej te bezbronne bo od korporacji które niszczą planetę to by dostały kopniaka .Pojęcie względne do tego . Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 14:11 Edukacja jest edukacją Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:36 fornita111 napisała: > Kolejny francuski impresjonista zbeszczeszczony. Jak zyc?! Ała. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 18:38 Vermeer impresjonista? Francuz? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 19:02 i.pinimg.com/originals/51/96/ed/5196ed6c4dc39580256656339c145992.jpg www.pubhist.com/works/12/large/jan_vermmer_haarlem_dunes_haarlem.jpg kalden.home.xs4all.nl/verm/view/images/Mauritshuis-viewdelft-det.jpg p4.storage.canalblog.com/43/89/119589/123674988_o.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Johannes_vermeer%2C_veduta_di_delft%2C_1660-61_ca._04.jpg/1280px-Johannes_vermeer%2C_veduta_di_delft%2C_1660-61_ca._04.jpg Wrzuciłem kilka sztuk, bo to jeden z moich najbardziej ulubionych malarzy. Impresjonizm też, ale chyba Childe Hassam przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 19:42 Matko, widze, ze forum ma o mnie dobre zdanie To sa moje przekomarzanki z takim sobie nickiem. Ona wie o co chodzi, ale mnie nie lubi i sie wypiela na moja rekawice Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 20:40 Ja pisałam do Nangi, ale widze, że rzeczywiscie nie ma wiary w Twoją znajomość tematu Natomiast frazkę "wypięła się na moją rękawicę" propsuję Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 27.10.22, 23:30 Chyba jednak "to" (metoda questioned by Nanga ) zaczyna jakos dzialac - wysluchalam dzis w radio call-in dyskusji i znakomita wiekszosc dzwoniacych/wypowiadajacych sie rozumie motywy i w sumie sie solidaryzuje z idea, ze zadne masterpieces nie powinny byc dla nikogo wazniejsze niz stan Matki Ziemi tudziez nasze (humans) jej niszczenie. A dzwonili ludzie naprawde bardzo rozni ... Who knows, a nuz jest to jakis sposob by wstrzasnac "milionami"? Who knows ... Podobnie jak Nanga - sama nie mam pomyslu jak wywolac "pospolite ruszenie" to save the Planet Jesli ktos wie - dajcie znac, eh ... Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:29 Zgadzam się. Metoda kontrowersyjna, ale właśnie o to chodzi. Ważne, że mówią o tym i o problemach klimatycznych w każdych wiadomościach na świecie. Może wreszcie coś do ludzi dotrze. Poza tym wybierają zabezpieczone dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:30 Proponuję likwidację przemysłu motoryzacyjnego. I likwidację lotnictwa czywilnego. Tylko czym będziecie wozić bombelki i latać na wakacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:33 Nie mam bombelka więc możesz likwidować 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 14:09 enaw11 napisała: > Proponuję likwidację przemysłu motoryzacyjnego. I likwidację lotnictwa czywilnego. Sure, it might work. Pytanie tylko JAK chcesz te propozycje wprowadzic w czyn? Sama propozycja, nawet tak boldly articulated na wszechmocnej ematce, to wylacznie poczatek jakiegos process - podaj full plan - mozna bedzie przedyskutowac & potencjalnie zaczac dzialac! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 15:53 Tak jak kiedyś było - do Ameryki żaglowcem co najwyżej, po Europie koleją. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 16:00 Ah, talk to me! Kolej kocham, kocham miloscia wielka i wciaz niezaspokajana/niespelniana, bo ViaRail ma niewiele tras a ta jedna o ktorej marze (Halifax-Vancouver) expesive, bolesnie expensive Moze kiedys. AmTrack u sasiadow to totalna porazka. A zeby do Europy to by trzeba ten zaglowiec - narazie brak, eh ... zas Queen Mary to definitely poza mozliwosciami mojej kieszeni Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 00:57 Dobrze że te obrazy są chronione bo nie brakuje desperatów by je niszczyć .Gdyby były surowe kary nikt by się nie odważył. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:16 Niby metody nie pochwalam, bo bym nie chciała, żeby którykolwiek z tych obrazów doznał uszczerbku. Ale jak inaczej młodzi ludzie mają zwrócić uwagę na to, ze czas się faktycznie kończy i ze stare leśne dziady zostawiają im w spadku zbezczeszczoną planetę? Robią wiec rzecz o której się będzie mówiło. Dotychczasowe - kulturalne i miłe prośby nie przyniosły oczekiwanych rezultatow. W tym momencie zdrowie i życie kolejnych pokoleń są ważniejsze od Picassów, Vangogów i MichałówAniołów. PS Za nawoływanie do palenia wszystkiego przedstawiciele rządu powinni dostać taką pomidorowa prosto w puste łby. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:19 I naprawdę uważasz, że stare leśne dziady trzymające kasę się tym przejmą? Już, już prezesi wielkich firm pędzą zmniejszyć zużycie oleju? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:20 Jak inaczej? No nie wiem, młodzi ludzie chyba potrafią myśleć? Więcej sensu miałyby demonstracje pod własnością leśnych dziadów. Zwłaszcza że ani van Gogh, ani tym bardziej Vermeer nie są winni niszczeniu zasobów Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:37 taki-sobie-nick napisała: > Więcej sensu miałyby demonstracje pod własnością leśnych dziadów. So do it! Jesli uwazasz, ze that's the way, to zorganizuj demonstration pod wlasnoscia ktoregos z "lesnych dziadow" - ciekawe kogo wybierzesz jako swoj pierwszy cel ... Go for it! Bedziemy Ci tu kibicowac. Good luck. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:31 Czy te demonstracje były skuteczne? Przecież codziennie gdzieś jest jakaś demonstracja, a ilu z nich słyszałaś w wiadomościach? Metody są trudne ale czasy też i jak widać czasem trzeba "dowalić do pieca" żeby ktoś zauważył skalę problemu Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 11:40 > No nie wiem, młodzi ludzie chyba potrafią myśleć? A Ty? > Więcej sensu miałyby demonstracje pod własnością leśnych dziadów. Naprawdę? Serio nie słyszałaś o takich demonstracjach? Przypomnisz nam, jaki przyniosły skutek? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:39 o tym, ze zasoby Ziemi sie koncza i sie skoncza, ze klimat sie zmienia, ze wody coraz mniej, ze ludzi za duzo, mowilo sie nie od wczoraj a od wielu lat i to rodzice/dziadkowie (m.in te stare lesne dziady) tych mlodych ludzi byli slepi i glusi, bo mialo byc 'wiecej-lepiej-szybciej-taniej-latwiej' Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:34 Brawo aktywistkom i aktywistom za odwage, ryzykuja wiele by przebic sie do swiadomosci. Doceniam. Protesty nie dzialaja. Marsze pokojowe nie dzialaja. Strajki klimatyczne nie dzialaja. Odczyty,apele,rozmowy z przywodcami swiata tez nie. Plany,zobowiazania krajow do polityki klimatycznej tez nie. Bo ci ktorzy odpowiadaja za degradacje planety to 10% calej ludzkosci. Oni sobie poradza. To my placimy za to,a lepiej juz nie bedzie. I tymi slowami zycze Wam dobrej nocy. Cholerna bezsennosc... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 01:55 Nie tak wiele, najwyżej sprawę sądową. A twoim zdaniem po czym byłoby widać fakt, że coś zadziałało? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 05:14 Ona płaci że lepiej już nie będzie .Będzie w niebie tak mówią .Za dużo się przejmuje i spać nie może bo myśli jej latają po głowie .Ekoteroryści też . Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 07:52 Ale ich działalność jest bez sensu. UE nie jest jakimś wielkim trucicielem świata. Największy problem to Chiny, USA, Indie i Bangladesz itd... Dla świata to by było nawet lepiej, gdyby część produkcji wróciła do UE, bo tu by była prowadzona w sposób o wiele mniej szkodliwy niż w Chinach. Ale wtedy zanieczyszczenia generowane przez EU by trochę wzrosły. Jak dla mnie to ich sponsoruje jakiś chiński koncern od paneli słonecznych, których produkcja zatruwa okolicę w pomieniu 100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 08:14 Rozumiem, że nie wiesz, że to właśnie UE i USA ten wyprodukowany w Bangladeszu, Chinach i Indiach produkt kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 08:31 Oczywiście, że UE kupuje ten produkt. Ale nijak to się nie ma do Just Stop Oil, bo nie tylko ropa jest problemem. A właściwe to jest najmniejszym w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 08:42 Ropa jest problemem bo te wszystkie kontenerowce pływające po morzach i ocenach w tymi produktami na pokładzie są na ropę. Tak samo na ropę są wszystkie tiry przewodzące te towary lądem z portów do sklepów Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 08:54 No nie: to żaden problem bo tego nie da się uniknąć na razie. Większym problemem jest produkcja baterii do samochodów elektrycznych. Raz że wydobycie metali ziem rzadkich jest bardziej toksyczne niż odkrywkowa kopania węgla brunatnego. To dwa, produkcja baterii powoduje masakryczne skażenie ziemi, wody i powietrza. A trzy, na koniec mamy tony elektro śmieci bo żywotność tych baterii jest na 160 000 - 300 000 km, z którymi coś trzeba zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:06 A mialo byc ekologicznie, samochody elektryczne, panele sloneczne, wiatraki, miala byc czysta energia, znowu ktos nas oszukał. 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:10 Czyli idąc tym tropem skoro ropa jest mniejszym problemem to możemy go zignorować? Ja nie mówię, że mamy całkiem zrezygnować z ropy w transporcie, bo jest to niemożliwe. Natomiast uważam, że możemy zrezygnować z niepotrzebnych zakupów i w ten sposób wpływać na ograniczenie transportu i tym samym jej wydobycia. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:19 Ale oni nie protestują przeciw zakupom tylko przeciw ropie. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:22 woman_in_love napisała: > Ale oni nie protestują przeciw zakupom tylko przeciw ropie To przecież to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:22 Nie, nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:25 To przecież to samo. A po drugie to nie produkcja jest problemem, tylko to w jaki sposób się odbywa w tych Chinach, Indiach i Bangladeszu i USA także. Czyli bez żadnych norm, wszystko leci do atmosfery, albo jest spuszczane do rzeki albo do dołu obok firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:31 Ok ale gdyby nie było tej produkcji to nie byłoby wydobycia ropy do tej produkcji niezbędnej. A co do norm dla wydobycia jakichkolwiek surowców w Azji to mąż 100 proc racji, jest to jakiś dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:38 gdyby nie było tej produkcji to nie byłoby wydobycia ropy do tej produkcji niezbędnej Dopóki ci aktywiści nie zrezygnują z laptopów produkowanych w Chinach, smartfonów produkowanych w Chinach, rowerów produkowanych w Chinach, ciuchów produkowanych w Bangladeszu to będą raczej powodem do kpin, a nie jakiegoś poważnego traktowania. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:42 Oki rozumiem, że jest będą żyć bez wody, prądu i chodzić nago to wtedy będą mogli protestować? W ten sposób można usprawiedliwić wszystko:” ja nie robię czegoś bo ty ....." Tylko dokąd nas to zaprowadzi? Czy jeśli mam smartfona to umniejsza to fakt że kupują tylko z ciucholandach, jestem vege, jem lokalne warzywa i oszczędzam wodę? Nie da się zrezygnować ze wszystkiego, ale pewne rzeczy można ograniczyć. Problem w tym, że nikt się nie chce ograniczać. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:47 "Problem w tym, że nikt się nie chce ograniczać." Nooo☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:58 Problem w tym, że nikt się nie chce ograniczać. I nikt się nie ograniczy, oni też. PS. mogą kupić w komisie starego smartfona z 2017 roku. Ale oni na zdjęciach mają nówki sztuki. jem lokalne warzywa i oszczędzam wodę Ale oni spożywają nówki z Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 10:46 Raczej w tym, że maluczcy mają sobie wszystkiego odmawiać w imię klimatu, a potem taki bogacz w ciągu miesiąca wylata tyle, co biedni w ciągu dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:25 woman_in_love napisała: > Ale oni nie protestują przeciw zakupom tylko przeciw ropie. I to moze byc punkt zaczepienia dla bardziej dociekliwych ematek... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:20 "Natomiast uważam, że możemy zrezygnować z niepotrzebnych zakupów" Ludzie maja to gdzies, wiekszosc bedzie robic to co im wygodnie i konsumowac ile wlezie, bo mamy ogolnoswiatową, skutecznie podsycana i trafiajaca na podatny ludzki grunt, kulture konsumpcjonizmu, kiedy to zrozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:24 Ja ten mechanizm doskonale rozumiem, nie musisz mi go tłumaczyć. Aktywiści też go doskonale rozumieją, dlatego protestują przeciw ropie a nie przeciw nadmiernym zakupom. Bo protest przeciw ropie to Kowalskiego dotrze ale już związek przyczynowo-skutkowy, że więcej zakupów=zwiększone wydobycie ropy będzie dla Kowalskiego niezrozumiały Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:26 nie nie jest: dla przeciętnego Kowalskiego to są świry Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:27 "Bo protest przeciw ropie to Kowalskiego dotrze“ I co on z nim zrobi? Kupi sobie cos ladnego, zeby rozladowac napiecie zwiazane z poczuciem winy? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:33 Co zrobi Kowalski niestety nie wiem. Pewnie nic, oleje ciepłym moczem. Ale może ena 10 olewajacyh Kowalskich przypadnie ten 11 Kowlaski, który się przez chwilę nad problemem zastanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:38 "który się przez chwilę nad problemem zastanowi." I co z tego wyniknie? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:47 Może nie kupi nowszego laptopa? Pójdzie pieszo do pracy, zakręci kran podczas mycia zębów. Nie wiem, ale cokolwiek by nie zrobil, nawet najmniejszego to może swój mały wkład w ochronę klimaty dołoży. Nie potrzeba nam 1000 idealnych, ascetycznych ekologów, by włączyć o klimat. Potrzeba nam milionów ludzi, którzy wprowadzą małe zmiany, na co codzien, bo to z tych malutkich zmian może uzbierać się naprawdę wielka zmiana. Duże zmiany w sowim stylu życia mogą wprowadzić rozpasanu milionerzy. Niestety tego nie robią, tylko kiwają z troską głowami nad biednym klimatem i ta obłuda ludzi tak wkurza. Wcale mnie to wkurzenie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.becher Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 12:10 daszka_staszka napisał(a): > Może nie kupi nowszego laptopa? Pójdzie pieszo do pracy, zakręci kran podczas m > ycia zębów. Nie wiem, ale cokolwiek by nie zrobil, nawet najmniejszego to może > swój mały wkład w ochronę klimaty dołoży. Nie potrzeba nam 1000 idealnych, asce > tycznych ekologów, by włączyć o klimat. Potrzeba nam milionów ludzi, którzy wpr > owadzą małe zmiany, na co codzien, bo to z tych malutkich zmian może uzbierać s > ię naprawdę wielka zmiana. Tak, zupełnie jak w tej, jakże pożytecznej, reklamie: youtu.be/tu3gd2FulwY No pressure… Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:41 No jak się zastanawiam. I widzę, że wszyscy działacze eko i UE są finansowani przez jakichś lobbystów: 1) zieloni w Niemczech przez Putina 2) Greenpeace przez Putina 3) a ci tutaj zapewne przez chińskiego producenta baterii do samochodów i podzespołów do samochodów elektrycznych. Bo tyle zrozumie światły Kowalski, żeby kupić samochód elektryczny. A że skażenie będzie większe niż po ropie to już tam nie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 19:14 Baterie i akumulatory szkodliwe, ale kondensatory już nie. I trzymają już chyba dwa tygodnie. A wszelkie ruchy postępowe na Zachodzie KGB (dziś znana jako FSB) wspierała od zawsze. Teraz i zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 20:44 buldog2 napisał: > A wszelkie ruchy postępowe na Zachodzie KGB (dziś znana jako FSB) wspierała od > zawsze. Teraz i zawsze! Co to się na tym forum dzieje! Kura snuje teorie spiskowe, łomasiek okazał się prawicowym szurem, a buldog zeznaje, że lewactwo to dzieło Putina. I nikt z tym nie dyskutuje. Jak żyć ja się pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 20:50 dramatika napisał(a): > Co to się na tym forum dzieje! Kura snuje teorie spiskowe, łomasiek okazał się > prawicowym szurem, a buldog zeznaje, że lewactwo to dzieło Putina. I nikt z tym > nie dyskutuje. Jak żyć ja się pytam? Brakuje kierownictwa ideoologicznego, przeniosło się na inne fora🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 20:55 1matka-polka napisała: > Brakuje kierownictwa ideoologicznego, przeniosło się na inne fora🤷♀️ No własnie. Dziwnie się to zbiegło z tym, że kierownictwu UE pogrożono paluszkiem za bratanie się z Putinem, hehe. Zabrakło kasiorki na pro postępową propagandę? 😎 Chyba tylko Iwonka nam tu została na straży postępu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:02 Bezsennosc mozna wyleczyc na terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 02:14 Ze strony rp.pl: Niewielkim zniszczeniom uległa jedynie rama obrazu [mowa o poprzedniej akcji - "Słoneczniki"]. Mimo to aktywistki stanęły przed sądem i usłyszały zarzuty zniszczenia mienia. Mimo to? A co to, rama nie mienie? Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 02:38 Te twoje swiete oburzenie tak cie unioslo,ze juz fruwasz pod sufitem. Idz spac. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 03:20 ale ona tak zawsze a sprobuj zrobic jakis blad Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 04:12 No przecież zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:57 Po swoim ostatnim popisie erudycji taki sobie nick cos stracila zapal pedagogiczny Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 11:24 m_incubo napisała: > No przecież zrobiła > Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 11:13 mysiulek08 napisała: > ale ona tak zawsze a sprobuj zrobic jakis blad > > Juz zrobilam,cale mnostwo. Prawie w kazdym wpisie. Narzucam tymi bledami i zadnego,null, zero zainteresowania ze strony purystek jezykowych. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 11:19 No dobra, to masz. TO swiete oburzenie, nie TE. Nie ma za co. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 05:09 Fruwasz pod sufitem .Myślisz że ty zabawisz świat nawet jak nie będziesz spała .Aktywistki za dychę .Co ciągle by niszczyły wszystko w ramach swojej nawiedzonej niezłomności .Nie da się naprawiać świata .Na tym forum też. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 03:20 Bardzo dobrze rozumiem idę i ją popieram. Problem z formą mam taki, że ona niestety sporo ludzi utwierdzi w takim durnym przekonaniu typu ekolog/człowiek myślący pro eko = oszołom, a jednocześnie nie trafi do tych, największych i najważniejszych, którzy realnie mogliby coś zmienić. Szkoda tylko, że nie wierzę już, że do nich trafi cokolwiek, bo za bardzo liczą się i h interesy i wygoda. Nawet jeśli czasem mówią o ochronie ziemi ładne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 06:51 Kto pamięta protest ekologów przeciwko budowie szpitala pod Krakowem w miejscu, w którym był las i co chciał zrobić inwestor .Niech walczą ,ale rozsądnie ,a nie głupotą . Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 08:40 mam coraz silniejsze wrazenie, ze muzea, w ktorych to sie odbywa, wyrazaja na te akcje zgode. ci aktywisci tutaj maja koszulki z napisem "just stop oil", trudno ich nie zauwazyc - przeciez to ich haslo firmowe, przyklejen juz troche bylo - nikogo z ochrony to nie ruszylo? nie zastanowilo? ... poza tym te obrazy sa przeciez bardzo cenne (i z zalozenia swietnie chronione) - a przygladnijcie sie zachowaniu ochroniarza na filmiku - jest spokojny, zero zdenerwowania, podniecenia, chaotycznych akcji (choc powinien byc w szoku!) - tak jakby wiedzial, co sie stanie i wiedzial, co ma robic ... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:12 Trzeba sprawdzic, kto zarzadza tymi muzeami, jaki kapital za tym stoi... Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:15 Teoria spiskowa? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:37 daszka_staszka napisał(a): > Teoria spiskowa? 🤔 W kwietniu 2022 odkryto, że głównym źródłem finansowania Just Stop Oil jest Climate Emergency Fund z siedzibą w USA[16]. Z funduszem tym związana jest Aileen Getty, potomkini rodziny, która założyła firmę Getty Oil[17]." Czyli olej z Usa walczy z olejem z Wlk. Brytanii.. . Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:12 Też mam wrażenie, że to joint venture aktywistów z muzealnikami. Aktywistom zależy na trafieniu z przesłaniem do gazet, muzealnikom na tym, żeby sztuka wywoływała emocje. Myślę, że znacznie więcej osób kupi bilet, żeby zobaczyć ten oblany farbą obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:31 "Myślę, że znacznie więcej osób kupi bilet, żeby zobaczyć ten oblany farbą obraz." Od pierwszego razu wygladalo na dobrze przygotowany perfomens. Nikt nie biegal, nie krzyczal, nie zabieral kamery, nie wchodzil w kadr, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 12:06 kura17 napisała: > mam coraz silniejsze wrazenie, ze muzea, w ktorych to sie odbywa, wyrazaja na t > e akcje zgode. No no, pierwsza naukowczyni forum wygłasza jakieś teorie spiskowe, a łomasiek gada jak prawicowy szur Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 13:08 Dobry viral zawsze skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 16:32 A ja mam wrażenie, ze te placówki są po prostu na takie akcje przygotowane, ochroniarze przeszkoleni by nie wdawać się w walki z aktywistami. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 16:42 lumeria napisała: > ochroniarze przeszkoleni by nie wdawać się w walki z aktywistami. Fajne przeszkolenie. To tak jakby szkolić policję, aby nie interweniowała w przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa Oblewanie różnymi substancjami obrazów, nawet zabezpieczonych, to wandalizm. Byłabyś zadowolona, gdyby ktoś oblał ci sosem drzwi wejściowe, a ktoś się z troską nad wandalem pochylił, bo przecież nikt ci nic nie zniszczył i wystarczy drzwi umyć? Niemniej jak znam życie to taka lewacka szkoła ekonomii - bardzo dobrze, że ktoś komuś wybił okno, bo wtedy szklarz ma pracę Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 18:42 Ty widzisz bezsensowny wandalizm, inni w tym widza walkę o środowisko i przyszłość Ziemi. Walke o wpływ w mediach, na opinie publiczną w celu nagłaśniania sprawy. Tak wybierają obiekty do akcji, by nie wyrządzić realnych strat a jednocześnie zrobić jak największy rozruch medialny. Obecnie muzea są w tym wszystkim stroną neutralną i minimalnie poszkodowaną. Jak wyglądaliby gdyby zareagowali agresywnie bądź potępiająco wobec aktywistow? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 18:47 O to się akurat może zdarzyć już w poniedziałek z okazji Halloween. Sąsiedce raz obrzucili okno jajkami Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 09:48 Niech oblewają i przyklejają. Byle to, co jest za szkłem. Faktyczna szkoda dla kultury zerowa, hałas i uwaga - nie do przecenienia. Niestety, dla planety ma zerowe znaczenie, że ja segreguję śmieci, że nauczyliśmy tego dzieci, że staramy się ograniczać produkcję śmieci, że sprzęt AGD kupujemy energo- i wodoszczędny. Już nie ma. I nie do nas te dzieciaki apelują. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 11:47 Te dzieciaki generują kilka razy więcej śmieci niż ja za czasów mojej dzieciakowatości i nadal więcej niż ja teraz. Cała masa gadżetów (których nie było kiedyś) jest pod nich, tak samo tania moda śmieciowa jest pod nich. Lepiej niech zaczną apelować do siebie nawzajem a nie do mnie. A najlepiej będzie gdy rodzice odetną im kieszonkowe, przestaną tyle wydawać na "ich potrzeby", a UE obetnie granty fundacjom sponsorującym tych starszych aktywistów. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 13:02 Ale to nie te dzieciaki decydują o tym, że życie telefonu i innych sprzętów jest obliczone na trzy lata albo ze ubrania się rozpadają po kilku praniach. To jest świat w którym się urodzili a który zgotowało im starsze pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 13:06 Ależ ja się zgadzam z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 13:09 Ups, przepraszam, chyba wykonałam klasyczny przylądek nieogarnięcia drzewka. Ale i tak się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 13:28 Sprzęt wystarcza na więcej lat niż 3. Mam laptop 7-letni i daje radę. A telefon jest po 3 wymianach baterii i nadal działa. Problem jest w młodych aktywistach. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 14:07 albo ze ubrania się rozpadają po kilku praniach tu wystarczy złamać kark tym młodym światłym aktywistom i wdrożyć im obowiązkowe mundurki z dobrej jakości tkanin krajowych i zmusić ich do chodzenia w nich także po szkole dobrze to zrobi zwłaszcza młodym aktywistkom, które uwielbiają się wyrażać przez ciuchy - no ale cóż cóż, nic na to nie poradzimy, one też muszą, albo nawet przede wszystkim one muszą zacząć dbać o planetę Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 16:14 >wystarczy złamać kark tym młodym światłym aktywistom i wdrożyć im z A, piękne rozwiązanie - zmusić. Tak jakby zmuszanie aktywistów (jak i większości innych) do czegokolwiek było skuteczne. A ingerencja w wygląd i ekspresje osobista ludzi to ... nie do pomyślenia! Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 19:41 A ingerencja w wygląd i ekspresje osobista ludzi to ... nie do pomyślenia! No to jak nie do pomyślenia to wyp**** też od mojej ekspresji, którą wyrażam jeżdżeniem samochodem na benzynę. I sorki, nie mam zamiaru tego zmieniać dla jakichś gówniar, które generują 10x większy ślad węglowy i zużywają (poprzez konsumpcję) 10x więcej benzyny niż ja w ich wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 20:11 Ale na rowerze powinnaś jeździć. Dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 16:42 Teraz to tony plastiku w opakowaniach i czipsy też .Mówimy o żarciu i gotowych produktach .A energooszczędne i wodoszczelne sprzęty to bajki z mchu i paproci . Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 17:46 nie wiem jak twoje sprzęty, moja pralka i zmywarka jak na razie są wodoszczelne, Bogini dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 12:15 Niesmiało zauważę, że z perspektywy przeciętnego Polaka te "protesty" wyglądają dość groteskowo. Akurat rząd Polski bardzo dba o to, aby Polacy nie byli rozpasani konsumpcyjnie. Wysokie ceny energii i benzyny, wysoka inflacja nie sprzyjają rozrzutności szkodliwej dla klimatu typu wymiana telefonów co roku i częste podróże, także my, dzięki naszej wspaniałej władzy, jesteśmy bardzo pro eko i to my powinniśmy dawać przykład tym rozpieszczonym dzieciakom z zachodu jak się powinno żyć a nie oni nam Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 29.10.22, 06:57 Co za bzdury i co to ma do rzeczy .Jedyny błąd to dawno opakowania plastikowe powinny być zwrotne i pobierana kaucja .Reszta to bzdety .Każdy z nas przyczynia się do ocieplenia klimatu i produkcji śmieci ,a wyraża święte oburzenie z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 14:02 Szkoda, że nie przyklejają się do obiektów, których właściciele są odpowiedzialni za niszczenie środowiska, tylko do Bogu ducha winnej sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 16:18 Pewnie, ze sie przyklejają, cementują, etc. To stało sie tak powszechne, ze nikogo poza środowiskami aktywistycznymi nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 18:00 Właśnie wróciłam z cmentarza. Nagrobki "uginają się" od wszelkiego rodzaju plastikowego badziewia. Winni są ci mityczni "oni" czy konsumenci? Planeta nie zginie. Zginie ludzkość. I słusznie widocznie zbyt głupi jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 18:09 Właśnie wróciłam z cmentarza. Nagrobki "uginają" się od wszelkiego rodzaju plastikowego badziewia. Z roku na rok jest coraz gorzej. To jacyś mityczni "oni", czy może jednak konsumenci ? W Waszych bakach jest pochodna tej wrednej ropy czy jeździcie na wodę ? To nie planeta zginie, to zginie cywilizacja. I poniekąd słusznie. Ziemia odetchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 18:51 To prawda Wszystkich Świętych to jest święto śmieci. Cmentarze dosłownie toną w zniczach, plastikowych kwiatkach robionych w Bangladeszu i innym badziewiu. Przejdźcie się cmentarz parę dni później i zobaczcie te tony śmieci w kontenerach. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 29.10.22, 07:02 Produkujemy śmieci i nie zwracamy uwagi że to my sami jesteśmy tego przyczyną . Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Następny geniusz. Tym razem Vermeer 28.10.22, 21:42 taka ciekawostka: Odpowiedz Link Zgłoś