Dodaj do ulubionych

Sok z pigwy

07.11.22, 07:36
Mam kilka sztuk. Chcę sok do herbaty. Czy obrać ze skórki? Czy to się kroi, zasypuje cukrem i pasteryzuje? Czy inaczej? Gdzieś czytałam,, że resztki po soku przysmaża się i do ciasta. Doradźcie, bo to jest rzecz, której nigdy dotąd nie robiłam.
Obserwuj wątek
    • aw_1 Re: Sok z pigwy 07.11.22, 12:10
      umytą pigwę pokrój w plasterki włóż do słoika przesyp cukrem. Postaw na parapecie, już następnego dnia będziesz miała sok do herbaty, po kilku dniach wstaw do lodówki i korzystaj na bieżąco.
    • szmytka1 Re: Sok z pigwy 07.11.22, 15:19
      Że akorka, to jest potwornie twarde do obrania. Można trzeć ręcznie a można przepuścić przez maszynkę elektryczna nawet z gniazdami nasiennymi. Zasypujesz cukrem, puści sok, załadujesz do sloiczkow I zapasteryzujesz. Ten syrop nadaje się nie tylko do herbaty. Ja go daje jak chce sos słodko kwasny zrobić do makaronu.
      • szmytka1 Re: Sok z pigwy 07.11.22, 15:20
        Ze skórką
    • naturella Re: Sok z pigwy 07.11.22, 18:54
      Ja wrzuciłam do Thermomixa, posiekałam, zasypalam cukrem warstwami i po paru dniach zlałam sok. Pasteryzowałam z 10 minut.
      • alfa36 Re: Sok z pigwy 07.11.22, 19:51
        A pestki? Z nimi?
        • naturella Re: Sok z pigwy 07.11.22, 20:21
          Można z pestkami, bo i tak się wyrzuca odcedzony z soku owoc. Ja wycięłam gniazda nasienne, ale potem się zastanawiałam po co właściwie.
          • misiamama Re: Sok z pigwy 08.11.22, 11:34
            Obrałam ze skórki i wycięłam gniazda, bo zamierzam dodać owoce do makowca zamiast smażonej skórki z pomarańczy. Pigwę przed zasypaniem cukrem pocięłam na grube wióry w malakserze.
    • berber_rock Re: Sok z pigwy 08.11.22, 11:42
      Moze zacznijmy od podstaw: masz kilka sztuk pigwy czy pigwowca (bo to znaczaco zmienia postac rzeczy). smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka