Dodaj do ulubionych

Ładne pięty- help

26.11.22, 07:49
Dziewczyny...proszę pomóżcie. Codziennie dbam o pięty..Smaruje mocznikiem-40% ,co 3 dzień ścieramy tarka a mimo to są w beznadziejnym stanie tzn pękają sad Grudzięń ciężki miesiąc, więc podolog odpada...Czy może wiecie jaka jest tego przyczyna ? Czy mozecie może polecić jakas łatwą w obsludze eletryczna " maszynę" 😉do pięt? Albo swoje sposoby czy kremy? Byłabym bardzo wdzięcznasmile
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 08:28
      Krem do pięt tylko z apteki
    • primula.alpicola Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 08:41
      Zajechałaś te pięty, codzienny silny mocznik i tarka?! Każda skóra by się zbuntowała..m
      • mojave Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 08:49
        Ścieranie co 3 dzien to zdecydowanie za często i stad taki skutek
      • saszanasza Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 11:09
        primula.alpicola napisała:

> Zajechałaś te pięty, codzienny silny mocznik i tarka?! Każda skóra by się zbunt
        > owała..m

Zgadzam się.
    • bei Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 08:53
      Tarka rzadziej! Raz na tydzień, i dobry krem nawilżający, w aptece doradzą.
      Możesz spróbować cremobazy, jest niedroga, kup 10 %, 30%, 50%” najwyższe stężenie stosuj najrzadziej- np przed dniem tarki. Spróbuj na każdy dzień smarować 10%, 30 zostaw raz w tygodniu na same zgrubienia.
      • szare_kolory Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 09:09
        Różne są pięty. Ja ścieram, mniej więcej, tak często jak autorka. Krem z mocznikiem u mnie codziennie w 2 fazie cyklu (bo wtedy generalnie moja skóra przypomina papier ścierny). I nie są to najpiękniejsze pięty świata 😃 Czyli bywa różnie. Więc prxyjrzałabym się ogólnie skórze i jeśli jest bardzo sucha, to może rozwiązaniem będą jakieś suplementy? Witamina A+E, witamina D (albo poprostu dobry tran zamiast tamtych dwóch). I picie wody, bo w tych chłodach zdarza się o wodzie zapominać. smile
    • princy-mincy Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 09:16
      Przestań je krzywdzić to się zregenerują.
      Ja tarki nie używam wcale. Chodzę na pedicure co ok 5 tygodni a raz na tydzień, półtora używam peelingu do stóp. Krem z mocznikiem w tym stężeniu powinnaś używać nie na codzień ale zdecydowanie rzadziej.
      • princy-mincy Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 09:18
        Kiedyś znajoma kosmetyczka mówiła mi, że jej stopy najgorzej wyglądały, gdy na jej stopach uczyły się inne kosmetyczki-zbyt częste zabiegi i miała popękane pięty.
        • ajaksiowa Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 09:27
          Cremoobaze teź polecam,mam 30%
      • fragile_f Re: Ładne pięty- help 22.12.22, 22:21
        Super rada!

...dla osoby, która nie ma problemu z nadmiernym rogowaceniem pięt...

Mam podobny problem co autorka (wynika z tego, jak stawiam stopę) - gdybym przestała uzywac tarki i kremów z mocznikiem, to po 5 tyg miałabym na piętach jedna, wielka, krwawiąca ranę. Peeling do stóp daje 0 efektu.
    • sasha_m Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 09:29
      U mnie problem dotyczy tylko jednej pięty i przyczyną jest większe obciążenie tej nogi i nieprawidłowe stawianie stopy przy chodzeniu. Niestety ja nie pozbędę się tego problemu, pęknięcia będą zawsze, ani podolog, ani pedicurzystka sobie z tym nie poradzili, obecnie nie dopuszczam po prostu do tego, aby stały się głębokie i bolesne.
      Na głębokie pęknięcia pomogła mi maść (nie krem) Dernilan, żólte opakowanie, chyba Herbapolu, z apteki.
      Cremobaza 50% u mnie się dobrze sprawdza na zmiękczenie naskórka, nie mam potrzeby stosowania codziennie, raz na jakiś czas przez 2-3 noce wystarczy.
      Raz na 3-4 dni podczas kąpieli przecieram podeszwy zwykłą tarką gruboziarnistą, potem wygładzam drugą stroną i smaruję kremem nawilżającym.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 09:48
      Bardzo suche powietrze? Mi pomaga na pięty regularne łykanie wit. D, a przynajmniej takie mam wrażenie smile
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 11:14
      A ja odcinam się od nurtu nawilżanie. W moim przypadku sprawdziło się natłuszczanie.
      Na początku używałam kremu (albo maści) Gehwol, jak mi się skończył, to miałam pod ręką wazelinę i spróbowałam. Odkąd natłuszczam (teraz wystarczy co kilka dni) w ogóle nie muszę używać tarki i innych urządzeń ścierająco-ścinających (czyli jakoś od półtora roku). Jak robię pedicure co kilka tygodni, to muszę robić właściwie tylko paznokcie.
      • la_felicja Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 11:19
        A mnie właśnie pod wazeliną pięty się strasznie przesuszyły. Wystarczył dzień lub dwa przerwy i wyglądały koszmarnie.
        Tłuste kremy, owszem, dały radę.
        Ale naprawdę niczym nie ścierasz pięt? Nawet pumeksem? I nie masz grubej skóry?
        • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 12:36
          Przysięgam, że niczym.
          Odrobine sucha skórę miałam jak byłam na urlopie, kąpałam się w morzu, dużo lazolam w piasku i oczywiście zapomniałam wziąć do natłuszczania.
          Tu w domu nie stosuje już nic od dawna i mam nadzieję, że tak zostanie.
          • piszaca.zza.swiatow2 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 12:37
            A dodam jeszcze, że moja mama (była cukrzykiem) też stosowała kremy Gehwol i babka, co jej stopy robiła była pod wrażeniem, że mama ma tak piękne stopy.
    • la_felicja Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 11:20
      Ja bym do tego wszystkiego jeszcze dodała, żeby tarki używać wzdłuż pęknięć, a nie w poprzek, bo to częsty błąd.
      I zrezygnuj z klapek, drewniaków i innego takiego obuwia, które przy chodzeniu uderza w piętę.
    • primula.alpicola Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 11:23
      Jeszcze dodam, że można (zamiast albo jako dodatek do pielęgnacji) stosować na pięty kwasy- mlekowy albo glikolowy.
    • mdro Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 11:47
      Nie słuchaj ich, one czasem miewają lekko szorstkie pięty i się mądrzą wink. Powiem ci, jak ja doszłam do ładu ze swoimi (a pękały mi do krwi).
      Tarka Scholla do pękających pięt - (sklep przypadkowy), stosowana nawet i co trzy dni (obecnie raz w tygodniu), ale z umiarem, tzn. nie do uzyskania ideałuwink. Na pięty stosowałam naprzemiennie kremy Perfecta Total SOS niebieskozielony i czerwony, 1-2 razy w tygodniu złuszczający Eveline Revitalum 30% Urea (grubo nasmarować, odczekać 20-30 minut, zetrzeć dłonią, posmarować którymś z poprzednich kremów) - oczywiście nie stosować, jeśli pęknięcie jest niezagojone. Od czasu do czasu Cremobaza 50%.
      • mdro Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:24
        A, i oczywiście ścierać pięty wyłącznie na sucho.
    • zlota-klamka Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 12:05
      Do pękających/szorstkich pięt zamiast mocznika lepszy jest alantan dermoline półtłusty z witaminami A+E
    • krwawy.lolo Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 12:10
      Tjaaa genetyka. Chciałabyś mieć moje stare pięty, gładkie, jak pupcia niemowlęcia. smile
      • nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:01
        Genetyka też. Moja mama (92) ma pięty jak Ty, ja mam po tatusiu, skór na pietach rogowacieje, wiele lat szukałam sposobu.
        • krwawy.lolo Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:40
          Ciekawe, czy dlatego też, jak księżniczka ziarnko grochu, wyczuję najdrobniejszy kamyczek, pod najgrubszą podeszwą. Nie, żeby mnie zabolało, po prostu wyczuję.
          • nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 17:33
            Fajnie smile
    • bistian Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 12:29
      Wycierać do sucha po kąpieli, nosić skarpetki przez dwa tygodnie, co najmniej i odpuścić sobie te wszystkie zabiegi przez ten czas. Numer konta prześlę po kuracji wink
      • nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:02
        Te same skarpetki?
    • hrabina_niczyja Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 12:36
      Zmasakrowałaś sobie stopy. Teraz do apteki po masc na pękające pięty. Odstawiasz mocznik i tarki i czekasz aż się wszystko zagoi. Potem nawilżający krem i nie robić nic. Jest zima, więc idealny czas, żeby się przemęczyć i nie świecić niefajnymi stopami. Swoją drogą co można trzeć tarka co kilka dni?
    • eriu Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 14:57
      A nie masz problemów z tarczycą? Bo przy nieleczonych problemach z tarczycą byś miała takie problemy.
    • nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 14:59
      Nie ścieraj tarką, tylko myj miękką szczoteczką.
      • nangaparbat3 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:02
        No i ja używam kremów Scholla, sprawdzają się.
    • summerland Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:20
      Mi pomaga wazelina ale nie za bardzo lubie to uczucie "ciezkosci" wazeliny. Ostatnio smaruje kremem nivea I tez pomaga. Skarpetki tez obowiazkowo, nawet na noc-po nasmarowaniu
    • kozica111 Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 15:24
      Coś jest nie tak, może ważysz jakoś dużo lub obciążasz nadmiernie inaczej stopy.Pękające piety...temat mi nie znany, mimo braku cudów jakie ty robisz.
      Mozę pobierz trochę wit a plus e i wit D?
      • evolventa Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 22:37
        Waga nie ma tutaj nic do rzeczy, sadzę, że skłonność do pękania jest genetyczna. Jestem ciężka, ale akurat pięty mi nie pękają (nawet moja kosmetyczka jest zaskoczona).
    • jeste_m_sobie Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 19:32
      Od jak dawna pękają? Czy teraz, zimą, czy wcześniej też? Od jak dawna kurujesz je tak, jak opisujesz? (dołączam do głosów, że to nie jest właściwa pielęgnacja!)
    • iberka Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 19:47
      Pumeks marokański raz na hmmm 10/14 dni, peeling Bielenda "happy end" 2x w tygodniu, krem "B "happy end" codziennie. Od 3 lat ten zestaw sprawia, że mam stopy super. Jak było b.źle, to wazelina zawsze ratowała.
      • grey_delphinum Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 22:52
        Nigdy nie muslam tak fatalnych pięt jak
        wtedy, gdy stosowałam często krem z mocznikiem i polecaną na forum tarkę cudo (czy jakoś tak). To była prawdziwa masakra, a stopy długo doprowadzałam do właściwego stanu.

Mnie pomogło natłuszczanie kremem do rąk (tak!) z Lidla, takim z napisem SOS (podróbka neutrogeny jak sądzę). Teraz prawie nie stosuje tarki, cremobaza wywaliłam w diabły, a pięty mam cudownie miękkie i zadbane.
        • iberka Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 09:22
          Nigdy nie używałam tarki ani cremobazy. W najsłabszym czasie wazelina.
        • kropkaa Re: Ładne pięty- help 31.03.23, 10:16
          Pod wpływem forum kupiłam tę nieszczęsną Cremobazę - masaka, co mi zrobiła z piętami. Chyba jedyną zaletą jest to, że jest tania.
          Podolożka uratowała mnie polecając krem Suda Care z 15% mocznikiem. Można stosować nawet codziennie, stopy są idealne i nie potrzebują żadnych tarek, ścierania i innych wymysłów typu magiczny killer z Hebe.
    • novembre Re: Ładne pięty- help 26.11.22, 23:09
      Niezmiennie Krem Scholla na pękające pięty. Załatwia sprawę w max dwa dni. Kochom.
      • liliawodna222 Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 11:40
        novembre napisała:

> Niezmiennie Krem Scholla na pękające pięty. Załatwia sprawę w max dwa dni. Koch
        > om.

Potwierdzam smile
    • sueellen Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 01:21
      Nie pomogę bo mam ładne pięty 🙄. Dużo pływam więc się moczą, a po basenie smaruje grubo zwykłym najtańszym kremem do rąk. Przed snem też. Czyli średnio dwa razy dziennie. Ścieram jak mi się przypomni. Nie wiem co mocznik robi ale raczej ci nie pomaga za bardzo...
    • jkl13 Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 08:23
      Za namową forum smile kupiłam w aptece krem Cremobaza 50% i potwierdzam, jest genialny! W ulotce napisane,aby nie używać dłużej niż 14 dni pod rząd, ale nigdy tyle nie musiałam smarować,by uzyskać efekt pięt niemowlaka, a mam skłonności do rogowacen, zwłaszcza latem. I nie muszę używać tarki, wystarczy krem i pięty na jakiś czas są idealne. Po jakimś czasie znowu zaczynają pękać, wtedy znowu używam Cremobazy i znowu na jakiś czas jest idealnie. Spróbuj, krem kosztuje kilkanaście złotych, może u ciebie też zadziała.
    • larix_decidua77 Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 08:31
      Mi pękają pięty gdy chodzę boso.
      • chococaffe Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 08:36
        Moim zdaniem, chodzenie boso jest przereklamowane.
        • agnieszkas72 Re: Ładne pięty- help 27.11.22, 08:41
          Odstaw tarkę na zawsze, tylko tłuste kremy i maści, raz na tydzień kąpiel w wodzie z mydłem i sodą, peeling z soli gruboziarnistej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka