Dodaj do ulubionych

Rzeczy, których nie potraficie

09.12.22, 15:46
Natchnął mnie wątek o pałeczkach, bo mimo wielu prób, nie umiem się nimi posługiwać. Tych jednorazowych nawet nie rozdzielam do końca, bo wtedy można ich użyć jak szczypiec. Sushi spożywam ręką.

Mimo prób, nie umiem robić na drutach.

Nie umiem jeździć na łyżwach, mogę w nich stać, każdy ruch konczy się upadkiem.

Nie potrafię nadmuchać balonu.
Obserwuj wątek
    • gaga-sie Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 15:54
      Pałeczki to też nie moja bajka, na drutach nie potrafię. Nie umiałam robić pierogów, ale w zeszłym roku emama mnie nauczyła i wreszcie mi wychodzą. Świąteczne uszka oraz pierogi z kapustą już przygotowane w zamrażalnikusmile)
      • aadrianka Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:01
        Dla mnie największa męczarnią jest zrobienie ciasta. Lepić potrafię, ulepilam w życiu tysiące pierogow, umiem zawijać brzegi w śliczną falbankę, ale ciasto jakoś mi się nie udaje.
        • gaga-sie Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:27
          Ja robię ciasto z gorącą wodą, potem na kilka minut przykrywam rozgrzaną miską. Wczesniejbtez miałam problem właśnie z ciastem. Od czasu, kiedy tak robię nie mam już problemu.
        • karo481 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 23:21
          Zajrzyj na blog aniagotuje
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 15:55
      Nie potrafię jeździć na rowerze bez trzymanki, nigdy mi się to nie udało. Nie potrafię jeździć na łyżwach/wrotkach/rolkach do tyłu.

Nie potrafię gwizdać na palcach.
      Jeść pałeczkami jeszcze nie próbowałam, ale kiedyś uczyłam się w teorii 😎 byłam kiedyś naszkoleniu dla sekretarek i tam musieliśmy znac teorię.

Nie potrafię szyc na maszynie, a próbowałam już wielokrotnie
      • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:05
        "Nie potrafię jeździć na łyżwach/wrotkach/rolkach do tyłu"

Ja nie potrafię w ogóle. Ani na nartach. Nic, gdzie mogą mi się nogi rozjechać:p
      • jammer1974 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:22
        Po co ci jazda na rowerze bez trzymanki. Glupi i niebezpieczny zwyczaj. W Holandii kraju jak wiadomo rowerow wtlacza sie dzieciom na kazdym kroku zeby tego nie robily. Gloria niebezpieczna i kompletnie nieprzydatna umiejetnosc (no chyba ze co rece urwie- to zdarzyc sie jeszcze nauczyc).
    • borsuczyca.klusek Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 15:57
      Nie umiem gwizdać 🙄
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:22
        Też smile
      • default Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:25
        Też nie umiem gwizdać, a ponieważ moje młodsze psy reagują na gwizdanie, to musiałam sobie nabyć gwizdek. Stare psy reagowały na klaskanie, niezawodnie wtedy przychodziły do nogi. Młode wolą gwizdek. No to mam i tak chodzę jak sędzia piłkarski smile
        • borsuczyca.klusek Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:33
          default napisała:

> No to mam i tak chodzę jak sędzia pił
          > karski smile

I te fajnie 🙂
    • arthwen Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:00
      Wszystko wymienione akurat potrafię - może nie robię super-hiper na drutach, ale jak mam wzór i wystarczająco dużo czasu to sweter zrobię wink
      Nie potrafię śpiewać za to. Nawet w szkole podstawowej na muzyce miałam opcję odpowiadania z nut (łatwizna, nie wiem czemu nikt tego nie lubił) zamiast śpiewania.
      I nie potrafię serwować w siatkówce, nigdy ta cholerna piłka nie leci tam gdzie ja chcę, tylko gdzieś indziej.
    • pepsi.only Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:02
      Szyć, szydełkować, ani innych rzeczy , które wymagają skupienia, cierpliwości, dokładności, precyzji, trzymania się schematu czy przepisu ....
      • asfiksja Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:23
        Te rzeczy wcale nie wymagają aż takiego skupienia. Szyjesz jedną półkulą mózgu, drugą możesz słuchać audiobooka/rozmawiać z kimś. Natomiast szczególnie szycie wymaga umiejętności wywracania na lewą stronę w wyobraźni i planowania kolejności działań.
      • bergamotka77 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:19
        pepsi.only napisała:

> Szyć, szydełkować, ani innych rzeczy , które wymagają skupienia, cierpliwości,
        > dokładności, precyzji, trzymania się schematu czy przepisu ....
        >

Mam podobnie, nie cierpię robótek ręcznych
    • triismegistos Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:05
      Chodzić na obcasach.
      • gaskama Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:43
        Tez nie umiem. To jest sprzeczne z budową stopy.
        • leyla76 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:50
          Mogę dołączyć do grupy. Nie mam i nigdy nie miałam butów na obcasach.
    • laura.palmer Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:09
      Nie potrafię grać w siatkówkę, mimo lat nauki na lekcjach wf w szkole.
      • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:07
        Ja potrafić, to potrafię, ale wiele lat organicznie nie znosiłam, przez szkolny wf właśnie. Dopiero kilka lat temu odkryłam, że np. na plaży że znajomymi,na luzie to może być nawet przyjemne :p
        • kaki11 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:58
          O mam podobnie z tą siatkówką - w szkole to była moja zmora (a jednocześnie najbardziej popularna lekcja wf-u), a po latach okazało się, że odbijając piłkę ze znajomymi w jakichś niezobowiązujących okolicznościach to jest całkiem spoko smile
          • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:20
            Moja szkoła miała mega parcie na siatkę, szkolna drużyna grała bardzo dobrze i tak sobie obmyślili, że zatruwaniem dzieciakom życia wyłonią czempionów. A tym sposobem wiele osób zostało na całe lata ( niektórzy pewnie na zawsze) zrażona do sportów zespołowych, w szczególności siatkówki. A szkoda.
            • bergamotka77 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:35
              Mogę się pochwalic? Ja lubię bardzo i jestem dobra w sportach zespołowych z piłką- niewazne, czy nożna, siatkowa, koszykowka, ręczna, water polo, siatkówka plażowa. U synów punktuję, no i są dyscypliny, w których jestem nawet lepsza od nich np. narciarstwo zjazdowe.
              • kk345 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 23:01
                Ależ oczywiście big_grin
              • borsuczyca.klusek Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 01:47
                Berga jesteś niezawodna 🙂
    • daniela34 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:16
      Śpiewać, grać w kosza, robić na szydełku (to najwyraźniej nie jest dziedziczona umiejętność).
      Coś by się jeszcze pewnie znalazło
      • agiq Re: Rzeczy, których nie potraficie 12.12.22, 15:34
        Jest dziedziczona, ale akurat się moglas się załapać na inne połączenie genów smile ja przejęłam robótki po mamie a po mnie jedna z córek, za to druga z tej innej puli genowej jest
    • berdebul Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:16
      Chodzić na obcasach i robić na szydełku. Wielokrotnie próbowałam i po prostu nie.
    • podaje_haslo_okon Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:22
      Prawidłowo pływać żabką, czyli zanurzając głowę. Od lat myślę o tym, żeby iść na kurs pływania, żeby mnie ktoś nauczył jak się pływa poprawnie, ale jakoś tak się nie złożyło i pływam żabką dyrektorską.
      • arthwen Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:07
        To ja ci powiem, że mam odwrotnie wink Miałam usuwane znamię na twarzy, koło ucha. I szwów nie mogłam moczyć. Więc stwierdziłam, że no trudno, popływam żabką dyrektorską z głową na wierzchu. No masakra! Tak się nie da! Kręgosłup boli, to jest mordęga! Raz poszłam, a potem stwierdziłam, że już wolę sobie darować do momentu aż mi szwy zdejmą... Już mogę pływać normalnie i chyba z radości machnęłam ostatnio swój nowy personalny rekord na kilometr wink
        Bardzo polecam wzięcie instruktora i nauczenie się poprawnie - komfort pływania jest duuuużo lepszy smile
      • furiatka_wariatka Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:16
        Ja w ogóle nie potrafię ogarnąć pływania żabką, nie jestem w stanie tak skoordynować rąk i nóg 🤷
        • wapaha Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:14
          furiatka_wariatka napisał(a):

> Ja w ogóle nie potrafię ogarnąć pływania żabką, nie jestem w stanie tak skoordy
          > nować rąk i nóg 🤷

Może w tym problem - że chcesz skoordynować. Tymczasem w żabce kopniecie nogami następuje pol ruchu później niż rękami- mniej więcej w momencie gdy zaczynają one zagarniac wodę w kierunku brzucha

Spróbuj ćwiczeń-najpierw same nogi (ręce w strzałce,oddech z przodu )lub z deska. Potem na odwrót wsadz banke między nogi i pracuj samymi ramionami pamiętając o tym że właściwą kolejność to : 1. Ręce 2. Głowa-oddech -zagarniecie wody pod brzuch-wyrzut wody-rece w przód, głowa w dół i wypuszczenie powietrza

Po kolei,elementami,poproś ratownika Ko podpowiedz -i pójdzie 😉
          • mid.week Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:35
            www.instagram.com/reel/Cls_p80DhjW/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
            • wapaha Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 09:47
              big_grin big_grin
              • wapaha Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 09:47
                ostatnio przysłał mi to jeden z moich podopiecznych smile
                ja tak nie działam wink
                • arthwen Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 19:23
                  Mój dziadek tak działał wink Ojciec przebąkiwał, ale sam się jednak nie odważył uczyć nas tą metodą wink
                  • wapaha Re: Rzeczy, których nie potraficie 11.12.22, 09:43
                    może to tylko metody filmowe ? wink
                    • arthwen Re: Rzeczy, których nie potraficie 11.12.22, 20:46
                      Nie. Wszystkie dzieci dziadka solidarnie opowiadają, że byly tak uczone pływania.
                      A różnicę wieku mają sporą, bo dziadek miał dwie żony (pierwsza zmarła).
                      Mój ojciec po prostu bał się, co mu zrobi matka, jak nas wrzuci tak do wody wink
    • asfiksja Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:37
      Nie umiem robić zeza, dotknąć językiem nosa, dotknąć kciukiem przedramienia, zrobić szpagatu, prowadzić small talku, wiercić wiertarką udarową, chodzić na obcasach >6 cm, sprzątać na bieżąco, gwizdać na palcach, pływać delfinem, skakać na główkę do wody z wieży.
      • sueellen Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:50
        Ale szpagatu nie robi się tak z siebie..większość osób nie potrafi. Aby zrobić szpagat trzeba ćwiczyć...
        • 35wcieniu Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:27
          Jak większość wymienionych rzeczy.
          • asfiksja Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:20
            No właśnie - wszak z umiejętności szycia, pływania stylową żabką czy jeżdżenia na łyżwach człowiek wysysa z mlekiem matkiwink
    • cosmetic.wipes Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:46
      Nie umiem śpiewać.
      Nie umiem czytać cyrylicy, co samo w sobie dziwne nie jest, ale ja z pokolenia, które miało 8 lat nauki języka rosyjskiego za sobą.
      • default Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:35
        Ja też z tego pokolenia i jakoś mi te bukwy utkwiły w głowie tak, że do tej pory bez problemu przeczytam cyrylicę - choć nie wszystko rozumiem. Za to kompletnie zapomniałam jak się pisze cyrylicą, nie potrafilabym napisać najprostszego słowa.
    • sueellen Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:49
      Nie odróżniam prawej strony od lewej. Tzn odróżniam, ale po zastanowieniu. Potrzebuje kilka sekund, więc polecenia "skręć w lewo" kończą się tym że skrecam gdzie mi wygodniej 😉
      • aadrianka Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:55
        Mam tak samo.
        • gaga-sie Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:30
          A, to też. Zawsze w myślach muszę znaleźć prawą rękę i potem się do niej odnoszę.
      • mrs.solis Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:16
        Mam to samo.
    • niemoralna Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:50
      Równo wycinać. Zawsze kiedy któreś z dzieci mnie prosilo o wycięcie czegoś w miarę przyzwoicie to podawałam się na dzień dobry . Niby mega banalna czynność ,ałe za każdym razem to była i jest tragedia , czasami końcówka kartki papieru wyglądała jak skocznia narciarska
    • palacinka2020 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:50
      Umiem wszystko z wymienionych. Paleczkami jesc umie nawet moja 5 letnia corka, kwestia wprawy. Nie umiem za to spiewac, tanczyc ani grac w gry zespolowe
    • hanusinamama Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:58
      Gwizdać na palcach.
      dwutakt...
    • mabel_mora Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 16:58
      Prasować, pewnie są jakieś knify, żeby robić to doskonale, ale jak wyprasuję pięknie przód rękawa, to z tyłu zaprasuję jakieś plisy, zakładki, a już kołnierz - żeby ładnie stał, to nieosiągalne dla mnie
      • viridiana73 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:33
        Są😊 Należy zakupić deskę do prasowania rękawów. Jest to (dla mnie) rzecz z gatunku "jak ja żyłam bez tego tyle lat?! "
        • mabel_mora Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:30
          a są takie do prasowania pleców, przodów, nogawek? smile
          ....ja położę idealnie rposto połowę przodu to zmarszczy mi się przy kołnierzu, wyprasuję plecy - pogniotę rękawy
          • viridiana73 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:05
            Nie, takich nie ma😆
            Ale jaki to pomysł na biznes!!
    • chatgris01 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:02
      Nie potrafię doić kóz tongue_out (z krowa sobie z bieda, ale poradze, pod warunkiem, ze cierpliwa).
      • mid.week Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:19
        Kozy foi sie inaczej niz krowy? Krowe doiłam i naiwnie myslalam ze juz generalnie doic potrafie.
        • mallard Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:04
          Phi! Co tam krowy i kozy, - jeden taki ojczulek z Torunia, to ludzi potrafi doić!
        • chatgris01 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:08
          Troche inaczej, one maja tylko dwa dojki.
        • cosmetic.wipes Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:41
          Kozy i owce tradycyjnie doi się od tyłu.
          • chatgris01 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:53
            cosmetic.wipes napisała:

> Kozy i owce tradycyjnie doi się od tyłu.
            >

Tez tak myslalam w przypadku koz, lecz wlasnie zajrzalam na jutuba i tam doja z boku jak krowy surprised
            Pewnie wiec i tak, i tak. Ale wymiona maja inne od krowich.
            • mid.week Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:02
              Od kiedt sa tutoriale na YT świat stal sie prostszy smile
    • nangaparbat3 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:31
      Nie potrafię jeść pałeczkami, gwizdać na palcach ani puszczać kaczek.
      • astomi25 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:01
        Chodz do mnie na nauke. W puszczaniu kaczek jestem ekspertem 🤪
      • krwawy.lolo Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:03
        Nie przejmuj się. Bąki umiesz. wink
    • piataziuta Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:36
      Niewiele rzeczy potrafię robić lewą ręką - niewygodnie mi nią nawet mieszać łopatką w patelni czy odkurzać - uważam to za pewną formę niedorozwoju i ograniczenie.
      • krwawy.lolo Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:04
        Miecia lewą ręką pogłaskać potrafisz? Wystarczy. smile
      • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:13
        A to ja też.
        Bardzo dziwnie mi się obserwuje moją leworęczną córkę jak robi jakieś pracę plastyczne:p
    • 1matka-polka Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:38
      Ogorkow kiszonych, ni xuja...
      • piataziuta Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:43
        No co ty?
        • 1matka-polka Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:20
          Za kazdym razem sie psują po 2 dniach🤬
          • piataziuta Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:49
            1matka-polka napisała:

> Za kazdym razem sie psują po 2 dniach🤬
            >

Bo do kiszonek trzeba podchodzić prawie jak do dziecka - kilka razy dziennie zaglądasz, czy wszystko w porządku.
            Jak zaczynają wychodzić ponad powierzchnię zasolonej wody - to źle, trzeba czymś docisnąć.

W sumie to dbanie o ogórki jest dużo łatwiejsze od dbania o małe dziecko. Jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć ogórków, to ten...😨
          • memphis90 Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 08:08
            Bo to trzeba mieć kobiecą florę bakteryjną…
            • 1matka-polka Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 12:17
              memphis90 napisała:

> Bo to trzeba mieć kobiecą florę bakteryjną…
              >

To moj maz powinien zapewnic, bo razem te ogory probujemy kisic...
      • bergamotka77 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:25
        Ja też choć uwielbiam je jeść. Ani innych kiszonek i przetworów. Nie umiem zrobić tortu i upiec wielu popularnych ciast.
    • mayaalex Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:38
      Nie umiem gwizdac, spiewac (tzn spiewam, ale falszuje smile i grac w jakiekolwiek sporty wymagajace pilki (mam problem z lapaniem, rzucaniem, trafianiem rakieta, dowolne - zawsze jest beznadziejnie).
    • joana.mz Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:38
      Nie potrafię zaprogramować radia
    • asiaiwona_1 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:42
      Nie umiem zapiąć stanika na plecach 🙊
      • viridiana73 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:08
        Ja też! I przez całe lata byłam przekonana, że stanik po prostu zapina się z przodu i okręca; nie ma innego sposobu.
        • niemcyy Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:31
          big_grin

To po co by były takie faktycznie zapinane z przodu?
        • asiaiwona_1 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:58
          Jezu jak się cieszę, że nie jestem sama 😁
          Jak poszłam do mojego Fizjo z bólem pleców to całą wizytę się zastanawiałam jak ja zapnę stanik na plecach. Na szczęście facet z klasą- jak rozpiął to i zapiął z powrotem 🤣
        • palacinka2020 Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 20:44
          Zapinanie stanika z przodu zobaczylam pierwszy raz gdy bylam pelnoletnia. Bardzo mnie to zdziwilo, pomyslalam ze widac starsze babcie tak robia. A potem sie okazalo, ze to popularny sposob.

A jak wy sobie zapinacie z tylu guziki od sukienki? Albo nosidelko dla dziecka? Przeciez to ta sama technika?
          • arthwen Re: Rzeczy, których nie potraficie 11.12.22, 20:55
            Stanik sobie zapinam bez problemów, ale sukienkę, to proszę męża wink
            Tzn jedną tylko, ma cały rząd guziczków i mi się nie chce gimnastykować. Rozpinam sama, ale do zapianania mam niewolnika tongue_out
      • krwawy.lolo Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:11
        Ja umiem rozpinać.
        eMatko, drżyj, jak ja to umiem.
        Tak niby od niechcenia potrafię, sześć haftek rozwalam w ułamku sekundy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka