Dodaj do ulubionych

Ikea fronty enkoping

10.12.22, 18:29
Czy ktoś z was posiada u siebie w kuchni te fronty? Nie mam jak w najbliższym czasie podjechać do Ikei a zdjęcia na stronie nie do końca pokazują jak wygląda ten wzór drewna. To chyba jakaś nowość, bo w internecie też nie do znalezienia. Kurcze pozmieniali fronty i nie bardzo mam z czego wybrać.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Ikea fronty enkoping 10.12.22, 19:49
      Mówisz o tych? www.ikea.com/pl/pl/p/enkoeping-drzwi-brazowy-orzech-40516582/#content
      Na zdjęciu fragmentu frontu widać wyraźnie, ze to nie jest jednolita powierzchnia, tylko ma rowki "o subtelnej strukturze słojów", na zdjęciu tych białych też dobrze to widać. W tłumaczeniu na polski: te białe będą cholernie trudne do czyszczenia, drewniane też, ale brud będzie mniej widoczny z daleka.
      • margaretta80 Re: Ikea fronty enkoping 10.12.22, 21:45
        Tak o te białe mi chodzi. Zdjęcie widziałam, ale wiadomo jak to z tymi zdjęciami na stronach sklepów. Jestem ciekawa jak bardzo widać tą strukturę.
      • alicia033 Re: Ikea fronty enkoping 10.12.22, 21:55
        kk345 napisała:

> Na zdjęciu fragmentu frontu widać wyraźnie, ze to nie jest jednolita powierzchnia, tylko ma rowki "o subtelnej strukturze słojów",

Litości, to jest foliowa okleina imitująca drewno.
        • alicjamagdalena Re: Ikea fronty enkoping 10.12.22, 21:59
          Miałam w starym mieszkaniu dębowe liljestadt i ...to są fronty.
        • kk345 Re: Ikea fronty enkoping 10.12.22, 22:10
          >Litości, to jest foliowa okleina imitująca drewno.

Litości, przeczytaj może opis, dany przez Ikeę i znajdź cytat?
          • alicia033 Re: Ikea fronty enkoping 11.12.22, 09:55
            kk345 napisała:

> Litości, przeczytaj może opis, dany przez Ikeę i znajdź cytat?

Naści:

"Fronty ramiakowe ENKÖPING pokryte są trwałą folią o subtelnej strukturze słojów, "

Owa "struktura słojów" jest na folię nadrukowana i ich czyszczenie będzie wymagało tego samego, co jakichkolwiek innych frontów w foliowej okleinie, czyli przetarcia szmatką z detergentem.
            • 35wcieniu Re: Ikea fronty enkoping 11.12.22, 11:45
              Nadrukowany to jest wzór. Struktura to struktura.
              • kk345 Re: Ikea fronty enkoping 11.12.22, 12:12
                Też mi się podoba "nadrukowana struktura" 🤣
      • 35wcieniu Re: Ikea fronty enkoping 11.12.22, 11:46
        Dokładnie tak.
    • e-ness Re: Ikea fronty enkoping 11.12.22, 00:15
      Te fronty to porażka, chyba ze nie przeszkadzają ci wiecznie brudne szafki kuchenne.
      Już sam fakt, ze ten frez tak naprawdę nie jest frezem, tylko połączonymi dwoma elementami frontu ( został zrobiony cokół na froncie). Zbiera się tam kurz, i wszelki syf kuchenny, i nawet jak przebierasz to nie jesteś w stanie doczyścić tej szpary należycie.
      Rodzaj okleiny dyskwalifikuje je podwójnie. Te mikro rowki to tylko szczotka szorując można doczyścić, bo jak przebierasz, to brud w nie wnika

• 35wcieniu Re: Ikea fronty enkoping 11.12.22, 11:50
        Moi rodzice mieli regaly z taką okleiną i tak właśnie było. Niby białe i wystarczy przetrzeć ale te malutkie rowki które dawały efekt drewna z każdym przetarciem szarzaly coraz bardziej. Raz na jakiś czas trzeba było to szorować cifem i gabką albo szczotką. A stały w pokoju więc tylko kurz, w kuchni taki materiał to porażka x 100.
        Ten kto myśli że jak folia/okleina to znaczy że gładka, jest w srogim błędzie. Nie wiem jak ta konkretna ale po tym opisie i zdjęciach nigdy bym jej nie kupiła w ciemno, bez pomacania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka