Dodaj do ulubionych

Okulary sieć a mały optyk

12.12.22, 10:03
W temacie wątku okularowego,chyba kupię jeszcze w vision express jedną parę.
I teraz pytanie apropos ubezpieczenia- kupujecie? Jakie to opcje?
I pytanie apropos filtra jazdy w nocy- mam w obecnych, średnio widzę różnicę czy widzicie w Waszych znaczącą poprawę komfortu jazdy w nocy z tym filtrem night drive?
Obserwuj wątek
    • beata_anuszewska11.2022 Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 11:30
      Jeśli nosisz okulary na stałe to dwie pary są absolutną koniecznością.
      A propos ubezpieczenia - ja nie wykupuję.
      A propos filtra do jazdy w nocy - przydatne, ale nie niezbędne. Komfort jest, ale nie poraża.
      Natomiast a propos tytułu wątku - do sieci się zraziłam, zwłaszcza TEJ sieci. Mam średniej wielkości salon optyczny - jest trochę drożej, ale per saldo się opłaca.
      • znowuniedziela Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 12:18
        Mam 3 pary. Jedna z tym idrive i teraz bym kupiła w sieci z ichniejszą powłoką do jazdy. Strasznie mi się męczą oczy podczas jazdy w nocy
    • bib24 Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 11:59
      są różne parametry optyczne szkieł. im większy indeks tym często gorsze parametry. poczytaj o liczbie abbego.
      dlatego często lepiej kupić mniejszy indeks a lepszą jakość szkla.
      • znowuniedziela Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 12:17
        Przy mojej wadzie mniejszy indeks to denka od gigabutli...
        Ale masz na myśli,im większy indeks, mam 1,9 to jest gorszy parametr tego filtra do jazdy?
        • bib24 Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 15:18
          najtańsze szkla z indekse 1,5 mają znakomitą jakość. jeszcze 1,6 ujdzie. 1,67 pocienia mało co ale jakość dramatycznie spada i to widać bardzo w nocy.
        • bib24 Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 15:19
          przy pewnych wadach lepiej uzywać szklą kontaktowe. albo kupić szkłą w innej technologii, gdzie indeks inaczej dziala, bo są cieńsze same z siebie jak hoya trueform
        • bib24 Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 15:24
          na pewno maż indeks 1,9? bo chyba największy możliwy to 1,7
    • panna.nasturcja Re: Okulary sieć a mały optyk 12.12.22, 19:28
      Nigdy nie kupiłam ubezpieczenia okularów. W dziwny sposób zepsuły się raz, zwyczajnie uznano mi reklamację. To samo u męża, też raz, powłoka fotochromu się zniszczyła. Zrobili nowe. A oboje nosimy okulary od dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka