jackowo.deluxe 14.12.22, 19:18 Jestem ciekawa Waszej opinii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:25 thx no ale wiadomo o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:34 Ni cholehy nie wiadomo. Sprecyzuj, co rozumiesz przez "mentalnosc zachodnia, wschodnia i posrodku". Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:38 Wiesz dobrze o co mi chodzi, tylko sie zgrywasz Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:42 Nie no weź, powiedz, ja też nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 20:07 Hm a ematki sie chawla jakie to mondre Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 11:14 engine8t napisał: > Hm a ematki sie chawla jakie to mondre Bardziej chodzi o to co jackowo rozumie przez "mentalność wschodnia" zachodnia i pośrodku... Jej strumień świadomości jest zupełnie inny niż przeciętnej ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 11:33 Ani ja. Już to kiedyś pisałam - czy mentalność Sycylijczyka będzie taka sama jak Holendra z Rotterdamu? Bo chyba się zgodzimy, że Włochy to zachód. A portugalski interior będzie można porównać z Londynem? A walijską wieś z Edynburgiem? Czy warszawiacy są bardziej czy mniej zachodni niż mieszkańcy wyspy Skiathos? Nawet w Polsce wschodniej miasta są zupełnie inne niż otaczające je wsie - myślę, że mieszkańcowi Rzeszowa jednak bliżej mentalnie do mieszkańca Opola niż do mieszkańca Ustrzyk Górnych. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 15:12 Wschodnia tzn jak Chinczycy czy Arabskie kraje czy co, Rosja w sensie wschodu Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 15:26 Wschodnioeurpejska, slowianski Wschod Odpowiedz Link Zgłoś
koralinaxxxx Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:40 Ale po co tak generalizować? Przecież to zależy od tego w jakiej bańce się otaczasz. Moja bańka to totalna lewica, pro choice, pro małżeństwom jednopłciowym wraz z adopcją przez nich dzieci - czy tak wygląda Polska? Nie, Polska jak każdy kraj ma tyle odcieni ile w niej ludzi i postaw, oczywiście jednych postaw będzie mniej, innych więcej. Na pewno nadal jako społeczeństwo mamy sporo lekcji do odrobienia, wczoraj miałam spotkanie na Teams z kadrą z UK, gdzie zapytano mnie jakich zaimków używam, musiałam odpowiedzieć, że "she, her", w Polsce zapewne wielu osobom by się to w głowie nie mieściło. Ale w tej samej Polsce są też osoby takie jak ja, mój partner czy moi znajomi, więc nie lubię uogólniać i chyba wolę wierzyć, że takich postaw jak moja nie jest wcale tak mało Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:46 Mylisz światopogląd z mentalnością. Swoją drogą "totalna lewica" niezbyt dobrze się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 11:16 tenjedennick napisała: > Mylisz światopogląd z mentalnością. > > Swoją drogą "totalna lewica" niezbyt dobrze się kojarzy. Tak jak totalna prawica Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 19:58 A gdzie opcja: North vs. South? Jakis niekompletny ten compas Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 20:05 Kiedys bedzie Nabieram coraz wiekszej wprawy w tworzeniu sond 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 20:08 Powinna zawsze byc opcja "zadne z powyzszych" Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 14.12.22, 20:10 Nie zawsze Ale przyznaje ze w sondzie o wieszaniu rolek powinnam sie wykazac wieksza wyobraznia Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 08:17 Czy ja dobrze myślę?ten sondaż to jest raczej dla ludzi bywałych w świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 09:10 Zdecydowanie wschód. To, że część inteligencji ma mentalność zachodnią, o niczym nie świadczy. W Rosji też część inteligencji ma mentalność zachodnią. W Chinach też. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 10:22 kategorycznie zadam doprecyzowania ! czy poludniowe Wlochy reprezentuja mentalnosc zachodnia ? wschodnia Finlandia ? bardzo dalekowschodnia Japonia ? Ameryka lacinska ? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 11:40 >Zdecydowanie wschód. Oczywiście oprócz ematek. >To, że część inteligencji ma mentalność zachodnią, o niczym nie świadczy. A ty myślisz, że na Zachodzie prowincja ma taką samą mentalność jak wielkomiejska inteligencja ? >W Rosji też część inteligencji ma mentalność zachodnią. W Chinach też. W Rosji może część, ale bardzo niewielka. W Chinach - śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 15:22 >A ty myślisz, że na Zachodzie prowincja ma taką samą mentalność jak wielkomiejska inteligencja big_grin ? No tu bylabym ostrozna. Na zachodzie jest inaczej niz Polsce. W US w miastach po pewnych godzinach zostaja kloszardzi a ludzie wyjezdzaja do okolicznych prowinicji tzw sypialni. Tak samo w UK, wokol Londynu i wokol Birmingham itd mieszkaja ludzie ktorzy chcieli komfort mieszkania za miastem. Mozliwosc pracy zdalnej sprawila ze wielu sie wyprowadzilo do Devon, Walii i Kornwalii. Taniej, spokojniej. W miastach mieszka wielu immigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 15:30 sprostuje troszke Tak jest przynajmniej w Chicago Zamieraja tylko pewne sektory downtown Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 19:53 Cale downtown zamiera z wyjatkiem miejsc gdzie sa kluby I restauracje Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 20:33 Ale podobnie jest w dużych europejskich miastach, gdzie są dzielnice biznesowe. Unijna dzielnica w Brukseli albo City w Londynie. Inna rzecz, że w Europie są starówki, gdzie skupia się wieczorne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 20:39 Nie na taka skale, w Eropie ludzie mieszkaja w miastach a nie tylko kloszardzi, Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 21:01 To ma zreszta swoja nazwe w kulturze i pewna firma kosmetyczna nawet wziela to na nazwe swojej marki: Urban Decay Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 22:52 Nie, to nie tak Wez pod uwage ze centrum Chicago jest kilkakrotnie wieksze od centrum Londynu Inne realia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 23:09 Czyli sugerujesz ze zjawisko urban decay i przenoszenia sie ludzi na obrzeza nie istnieje? Chicago jest tylko o 30 proc wieksze niz Londyn . Poza tym co ma to do rzeczy? To zjawisko obserwowalne w kazdym prawie miescie . Tylko Manhattan ma inne reguly Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 23:20 Ja porownywalam centra Chicago i Londynu. Pod tym wzgledem Chicago jest wilelokrotnie wieksze Centrum Chicago to jak miasto w miescie i tam nie ma urban decay Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 16.12.22, 00:32 Jak nie? - below news.wttw.com/2022/07/19/urban-decay-created-segregation-fueling-poverty-population-loss-south-west-sides-study Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo.deluxe Re: Polska mentalnosc 16.12.22, 01:22 Wymienione tam okolice nie sa czescia centrum Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Polska mentalnosc 16.12.22, 13:42 Downtown Chicago jest niewielkie. Pół godziny spacerem wzdłuż Lake Shore i połowę tego w kierunku zachodnim od jeziora. Samo miasto prawie razy mniejsze od Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 15:16 Tzn uwazasz ze czlowiek w Polsce ma podrzedne znaczenie jak w Chinach czy w Rosji? I ze jest miesem armatnim? I ze nie ma demokracji ani drobiny? I zamiast tego Polacy miluja komunizm czy kacapizm w jakiejkolwiek formie byle za mordr byc trzymanym? Absolutnie sie nie zgadzam. Polacy chca demokracji. Polacy sa jednak bardzo religijni ( nie mowie o ematkach) ale nabieraja sie na polityczno religijne potworki. Ale ten problem, to umyslowe.zaciemnienie nie jest tylko domena Polakow ale i w i nych krajach ma miejsce: Wlosi itp Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 19:54 Uwazasz ze blizej ci do Rosjanina niz Francuza czy Niemca? Aha Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 16:04 naprawde 32% procent uważa ze bliżej nam do Białorusinów/Litwinów/Rosjan niż Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 16:05 Mentalność Janusza&Grażyny Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 23:15 Myślę, że gdzieś pośrodku USA i Rosją. Z jednej strony zachłyśnięcie się amerykańskim neoliberalizmem i wysoka religijność (jak w USA), z drugiej niepokój metafizyczny budzący się przy butelce wódki i wschodnioeuropejski pesymizm (realizm?). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Polska mentalnosc 15.12.22, 23:16 Miało być: pośrodku, między USA i Rosją Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Polska mentalnosc 16.12.22, 10:02 Mentalność wschodnia. Jak bardzo nie chcielibyśmy być "zachodni" to niestety cały czas widoczny jest zgrzyt pomiędzy tą zachodnią otwartością, a wschodnim "powinnam", "co powie rodzina", "co powiedzą inni" oraz ocenianiem i krytykowaniem np. dlaczego ateista ubiera choinkę lub idzie na Wigilię do babci. Może część ludzi jest bardziej otwarta, ale jednak to za mało, aby nie widzieć wkoło tej wschodniej mentalności. Odpowiedz Link Zgłoś