Dodaj do ulubionych

Polska emigracja🙂

14.12.22, 23:15
Miliony Polakow I Polek wybralo emigracje. Mieszkaja w roznych krajach. Czesto dla tubylcow zachowanie emigrantow stanowi najwieksze wyobrazenie o Polsce i Polakach mieszkajacych w Polsce. Jaka role pelni polska emigracja w budowaniu wizerunku Polski za granica?

Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Polska emigracja🙂 14.12.22, 23:45
      To brzmi jak temat rozprawki.
      • bi_scotti Re: Polska emigracja🙂 14.12.22, 23:50
        angazetka napisała:

> To brzmi jak temat rozprawki.
        >

Ja mam wrazenie, ze Jacko zaczelo jakies studia - no idea czy u sasiadow tez, ale u nas wlasciwie na wszystkich kierunkach trzeba przejsc przez statistics jako mandatory course - moze that's part of it tongue_out Cheers.
      • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 14.12.22, 23:54
        Chcialabym zeby moje sondy sprawialy wrazenie profesjonalnych
        • niemcyy Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 00:19
          Nie będą.
          • panna.nasturcja Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 00:49
            smile
        • marta.graca Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 05:53
          Zacznij od interpunkcji.
        • angazetka Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 17:34
          Zacznij od tego, że na pytanie tak szeroko zadane nie uzyskasz sensownych odpowiedzi. Jaka emigracja? Która fala? W którym kraju?
    • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 14.12.22, 23:48
      Te kwestie trudno pomiescic w sondzie. To jest bardzo zlozoba sprawa podam przyklad
      Do naszej okolicy wprowadzil sie Pewien Brazylijczyk. Jak sie diwiedzial ze jestem z Polski, powiedzial ze podczas wakacji na Karaibach poznal Polaka mieszkajacego w Anglii tez kibica no I ten Polski kibic nauczyl Brazylijczyka kibicowskiej przyspiewki w ktorej to ‘Arka Gdynia to stara kur…. ‘ Brazyliczyk znal tlumaczenie I ze smiechem mi zaspiewal te przyspiewke po … Polsku 🙂 podobno ten Polak wedlug Brazyliczyka to swietny luzak bardzo milo go wspominal a ten Brazylijczyk to nie byle kto, manager wysokiego szczebla w poteznej korporacji
      • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 00:26
        Albo cos takiego
        Do innej okolicy gdzie kiedys mieszkalam przjechal Polski kontraktor, w Polsce byl rolnikiem, na lunchu zartowal z kolegami, jego popisowym numerem bylo nasladowanie rzenia konia, koguta tez genialnie podrabial, uslyszala to moja sasiadka, zadzwonila po mnie i kilka innych kolezanek, Polski rolnik dal Potem przy wszystkich genialny popis swoich umiejetnosci, ubaw byl nieprzecietny
        Wiem myslicie ze ten Polak Narobil obciachu Polsce, nie, widownia poczula do niego wielka sympatie, nikt nie myslal o nim jak o idiocie, byl potem bardzo polecany w okolicy, jego uslugi kontraktorskie
        Ps Ta sasidka na poczatku myslala, ze Polacy do roboty przywiezli prawdziwego kogutasmile

Ech mnostwo bylo zabawnych historii w Chicagosmile

• jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 00:34
          Chce to jasno podkeslic
          Tego Polaka naprawde bardzo tu lubiono
          Jak wrocil do Polski sporo osob mu wysylalo kartki swiateczne
      • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 01:26
        Odnosnie tej przyspiewki, zeby kontekst byl jasny
        Co najmniej 60% mieszkancow Chicago i okolic, niezaleznie od nacji i rasy, zna slowo ‘ku…’ jest ono na pewno bardziej popularne niz chocby slowo ‘pierogi’ i dla niepolakow nie ma ono tak razacego zabarwienia jak w jezyku polskim, i w zasadzie nikt z Amerykanow nie wie dokladnie, co ono dokladnie oznacza, po prostu jest to dla nich jakis lacznik w zdaniach.
        Krotko mowiac, to slowo w Chicago tak spowszechnialo ze malo kto o nim mysli w kategoriach przeklenstwa czy nawet zlego slowa🙂
      • angazetka Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 17:32
        Ta przyśpiewka to inaczej leci wink
        • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 16.12.22, 05:43
          Bardzo mozliwe🙂
          Rozmawialam z Brazylijczykiem wczesna wiosna
          Nie staralam sie wtedy tej przyspiewki zapamietac, bo nie wiedzialam ze ja kiedys zacytuje na ematce🙂
          Chcialam tu raczej oddac klimat tego, czym rodak uszczesliwil Brazylijczyka
    • brandypolloalexander Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 00:13
      Te sondaże są czerstwe jak barszcz. Już nie wspomnę o papierze higienicznym i jak wieszać. Jeśli się wymieniacie to wolałam tego pierwszego.

• noname2021 Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 02:09
      Zglaszam ciebie jackowo, zeby ciebie zabanowali, bo spamujesz i trolujesz.
      • senin1 Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 05:39
        noname2021 napisała:

> Zglaszam ciebie jackowo, zeby ciebie zabanowali, bo spamujesz i trolujesz.

Ty tak na serio?
        Ja w tym watku nie widze akurat trolowania.

Ale ja moze jakas niekumata jestem. Please explain?
        • tenjedennick Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 20:36
          That's a story, you haven't got the point.
    • ita.11 Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 08:04
      Nie ma znaczenie bo tutaj rządzą głównie stereotypy.
      • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 14:19
        O jakich stereotypach mowisz?
        • ita.11 Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 15:47
          O tych negatywnych, wciąż obecnych w USA. A więc żebyś jak się starała i tak jesteś postrzegana przez amerykański stereotyp Polaka.
          • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 16:05
            Mozesz cos wiecej o tym napisac?
    • mgla_jedwabna Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 09:18
      Brakuje opcji "aż tak negatywny, że lepiej, by nigdy nie wracali".
    • ichi51e Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 14:23
      a skad to człowiek ma wiedzieć?
      • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 14:28
        Kazdy ma jakichs emigrantow w rodzinie albo wsrod znajomych,
        • ichi51e Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 19:14
          nawet jak ma to skad ma wiedzieć jaki jest odbiór tych znajomych przez jakieś nieznane mu społeczeństwo? Może mówić jaki jest odbiór w PL no i pewnie by powiedział ze maja kasy jak lodu zadzierają nosa wywyzszaj się i we łbach im się przewaliło...
          • jackowo.deluxe Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 20:29
            Przyznaje, ze mi tez troche bije w dekiel, ale to taki przyjemno odurzajacy stan, ze trudno mu sie czasami oprzecsmile
            Pieniadze dzialaja na mnie jak sekssmile
    • nojabrina88 Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 16:18
      Jedni taki, a drudzy inny. Pomogłam?
      PS. Sraczkę masz?
    • engine8t Re: Polska emigracja🙂 15.12.22, 18:07
      Roli zadnej nie pelni poniewaz sie raczej nie angazuje. Ale jest odbierana pozytywnie bo dobrze plytki ukldaja, dobrze maluja, dachy robia. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka