Dodaj do ulubionych

Matura - próbne

20.12.22, 22:21
Jak Wasi maturzyści oceniają materię próbną?
Obserwuj wątek
    • em_em71 Re: Matura - próbne 20.12.22, 22:45
      Podstawa łatwa, rozszerzenia /poza ang/ dość wymagające. Chyba fizyka bardziej przyjazna niż matematyka. Ale specjalnie nie wnikałam, a i syneczek mało wylewny. Póki co tylko ang podst sprawdzony, 100.
      • kurt.wallander Re: Matura - próbne 20.12.22, 23:34
        Ang. podstawowy chyba jest bardzo łatwy. Moja córka w 3. kl. LO pisała niedawno próbny arkusz i miała 90%.
        • malenka9 Re: Matura - próbne 21.12.22, 08:20
          Zgadzam się, śmiesznie prosty. Mój syn, ósma klasa pisał też próbną maturę i uzyskał 87 % wink
    • volta2 Re: Matura - próbne 21.12.22, 01:10
      mój jak zawsze, ma jedną odpowiedź, poszło mu dobrze. nieważne, czy pytam o podstawę, czy o rozszerzenie. zawsze dobrze.
      dziś miał najtrudniejszy przedmiot - i oczywiście, dobrze (czegoś dużego nie zrobił, ale był na to przygotowany i robił wszystko inne, łapał punkty, żeby procentowo wynik podgonić. )
      nie wiem, czy cke dało już klucz na stronie?
    • la_mujer75 Re: Matura - próbne 21.12.22, 08:04
      Mój zadowolony. A najbardziej z tego, że jednak nie będzie pisał rozszerzenia z matmy smile Ponoć bardzo trudna była. Do tej pory uczył się tylko matmy na rozszerzenie, a jednak zdecydował, że to nie ma sensu. Nie idzie na żaden ścisły kierunek. No, niestety- nie ma zdolności po tatusiu sad
      Nie pisali podstawy z angielskiego, bo pani uznała, że to bezsensu. Oni mają rozszerzony angielski, więc wszyscy podstawę piszą na ponad 90 procent.
      Słabo mieli ustawione, bo szli na 7 rano do szkoły i pisali, a potem mieli normalne lekcje. A w poniedziałek mieli na rano matmę, a od 14.00 pisali geografię.
      Syn mówił, ze geografia cięższa niż zakladał, ale jak wreszcie się weżmie za naukę, to powinno być dobrze smile O angielski rozszerzony się nie martwimy.
      Zakładam, że maturę zda. Mam taką nadzieję smile
      • joaz Re: Matura - próbne 21.12.22, 08:18
        la_mujer75 napisała:

> Mój zadowolony. A najbardziej z tego, że jednak nie będzie pisał rozszerzenia z
        > matmy smile Ponoć bardzo trudna była. Do tej pory uczył się tylko matmy na rozsze
        > rzenie, a jednak zdecydował, że to nie ma sensu. Nie idzie na żaden ścisły kier
        > unek. No, niestety- nie ma zdolności po tatusiu sad
        > Nie pisali podstawy z angielskiego, bo pani uznała, że to bezsensu. Oni mają ro
        > zszerzony angielski, więc wszyscy podstawę piszą na ponad 90 procent.
        > Słabo mieli ustawione, bo szli na 7 rano do szkoły i pisali, a potem mieli norm
        > alne lekcje. A w poniedziałek mieli na rano matmę, a od 14.00 pisali geografię.
        >
        > Syn mówił, ze geografia cięższa niż zakladał, ale jak wreszcie się weżmie za na
        > ukę, to powinno być dobrze smile O angielski rozszerzony się nie martwimy.
        > Zakładam, że maturę zda. Mam taką nadzieję smile
        >
        Tak to prawda z tą geografią - moja córka też mówiła, że trudniejsza niż arkusze maturalne z poprzednich lat

• kurt.wallander Re: Matura - próbne 21.12.22, 12:21
          Generalnie geografia zawsze słabo wychodzi, tak w skali kraju. Może dlatego, że uczniom wydaje się prosta i mało się do niej uczą?
          • la_mujer75 Re: Matura - próbne 21.12.22, 12:26
            Też mam takie wrażenie, a patrząc na swojego : "Mamo, spoko, zdążę", to tylko w tym się utwierdzam.
            No, dobra- mój do prawie samego grudnia tłukł matematykę rozszerzoną , ale zmienił zamiar, ku mojej uldze. Przed próbnymi za to uczył się do sprawdzianu, który wypadał między próbnymi.
            Mam nadzieję, że teraz skieruje swoją energię na geografię.
            • kurt.wallander Re: Matura - próbne 21.12.22, 12:39
              Moja córka zdawała jeszcze "starą" maturę z geografii w LO trzyletnim, zrobiła repetytorium i arkusze z poprzednich lat. I to w sumie wystarczyło jej, by uzyskać 82%, ale sama była zdziwiona, że aż tyle. Myślała, że 80% nie przekroczy. Ale teraz ze zmianami, to trudno przewidzieć, czy poziom trudności nie podskoczy....
              Matematyki rozszerzonej uczyła się dużo więcej, tak ze 2 x więcej czasu i energii poświęciła na nią. Ale matematyka nie przychodzi jej bardzo łatwo. Uzyskała z niej 70% ostatecznie, więc nie jakoś super, ale wystarczająco.
              • kurt.wallander Re: Matura - próbne 21.12.22, 12:41
                Moją najmłodszą matura w nowej wersji czeka za rok. Boję się czy i jak sobie poradzi.
                • zerlinda Re: Matura - próbne 21.12.22, 12:47
                  Jeżeli sobie nie poradzi to chyba nie powinna być w liceum czy technikum?
                  • gryzelda71 Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:34
                    Ale maturę.zdaje się po nauce w liceum, a nie przed.
                  • la_mujer75 Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:39
                    No, chyba jak jest już w III klasie to chyba nadaje się do liceum?
                  • baz12 Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:50
                    zerlinda napisała:

> Jeżeli sobie nie poradzi to chyba nie powinna być w liceum czy technikum?

Niektóre licea lub technika mają zdawalność matury na poziomie 50%, więc jak widać nie każdy sobie radzi na maturze.
                    • la_mujer75 Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:52
                      Z niektórych przedmiotów 50 procent to nie jest słaby wynik. Zwłaszcza, gdy mówimy o rozszerzeniu.
                      • baz12 Re: Matura - próbne 21.12.22, 16:33
                        la_mujer75 napisała:

> Z niektórych przedmiotów 50 procent to nie jest słaby wynik. Zwłaszcza, gdy mów
                        > imy o rozszerzeniu.
                        >
                        Ja nie mówię o uzyskaniu 50% z poszczególnych przedmiotów maturalnych tylko o zdawalności matury w niektórych szkołach: np przystępuje do matury 100 osób, zdaje ją 50 osób czyli 50%.
              • la_mujer75 Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:37
                Oni chyba też coś zmienili, tzn. utrudnili i dlatego stare arkusze nie są wystarczające.
                Twoja za rok, to już wydawnictwa zaktualizują testy i repetytoria pod nowe wymagania.
                Niestety, mój jest z rocznika królików doświadczalnych.
                W czerwcu (pani im dała) syn pisał majową maturę tak z "rozbiegu"- na dzień dobry miał 50 procent.

Mój niematematyczny, więc ciesze się, że zrewidował swoje plany. W jego przypadku byłaby to ewidentnie strata czasu, kosztem innych przedmiotów.
                A przecież polski jest trudniejszy, nie mówiąc o tym, że 1,5 roku byli na zdalnych, któe mojemu zdecydowanie nie służyły.
                A 70 procent z rozszerzenia to nie powód do wstydu smile
                • kurt.wallander Re: Matura - próbne 21.12.22, 15:59
                  Oczywiście, dla mnie te 70% to sporo, chociaż średnia córka miała lepszy wynik. Ale ona była zawsze dobra z matematyki. Wystarczyło w każdym razie, żeby dostać się tam, gdzie chciała smile

Jesli chodzi o nową maturę, to boję się szczególnie o polski, w tym polski ustny.

Poloniści równiez mają do niej wiele zastrzeżeń, więc osoba niezorientowana, jak zerlinda, może sobie złośliwe uwagi darować.

Tu link do petycji nauczycieli "o ludzki wymiar nowej matury": www.petycjeonline.com/petycja_polonistek_i_polonistow_do_cke_o_ludzki_wymiar_nowej_matury_z_jzyka_polskiego_czyli_murem_za_maturzystami_albo_gow_w_mur_manifest_polonistow?fbclid=IwAR1HG4Z36l0BkN5zSFLQekYE0YOhakA0ahfYgbMybU9yxbyXYZvTfWDv4zY

A tu jeden z nowszych artykułów dotyczących nowych matur (próbnych i tych prawdziwych): www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/2194500,1,matura-na-probe-problemy-naprawde-bomba-wybuchnie-w-maju.read?fbclid=IwAR3eTZlZvnOeKsSc5hO6frj69b1llgRtBip3Ew53kfl_rCq2j-zOVLPOzh0
              • arwena_11 Re: Matura - próbne 22.12.22, 10:49
                Mój syn w 2019 roku miał z geografii coś ok 95%. Wynik świetny - ale jak sam mówił - ta matura była dla tych co od zawsze kochali atlasy, mapy itd. Podobno wtedy pierwszy raz od wielu lat postawiono na geografię fizyczną a nie społeczną. I na tej zamianie chyba najwięcej osób poległo. Ale coś podobnego było z biologią w tym samym roku. Zawsze było dużo człowieka - a wtedy dali więcej z roślin czy jakoś tak
          • joaz Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:30
            Nie nie wydaje się łatwa. Córka stwierdziła tylko, że w jej ocenie jest trudniejsza niż wynikało to z arkuszy matur z lat ubiegłych.
        • koko8 Re: Matura - próbne 21.12.22, 13:42
          Moje dziecko z kolei stwierdziło, że geografia łatwa i wszyscy spodziewali się trudniejszego arkusza(??). Inna sprawa, ze szkoła źle zorganizowała próbne egzaminy i inne rozszerzenie pokryło jej się właśnie z geografiią. I nie wiemy co w związku z tym, kiedy to pominiete rozszerzenie.
          W tym roku też jest po raz pierwszy obowiązkowy ang dwujęzyczny i podobno byl bardzo trudny.
          • kurt.wallander Re: Matura - próbne 21.12.22, 16:02
            koko8 napisała:

Inna sprawa, ze szkoła źle zorganizowała próbne egz
            > aminy i inne rozszerzenie pokryło jej się właśnie z geografiią. I nie wiemy co
            > w związku z tym, kiedy to pominiete rozszerzenie.

W szkołach moich starszych córek takie oficjalne próbne matury, z wszelkimi szykanami, typu pisanie na sali gimnastycznej itd. , były RAZ. A na lekcjach praktycznie już od pierwszej klasy z wielu przedmiotów robi się zadania maturalne, więc tym brakiem oficjalnej próbnej matury z jednego przedmiotu aż tak bardzo bym się nie przejmowała.
    • magia Re: Matura - próbne 21.12.22, 16:25
      matma rozszerzona podobno bardzo trudna, mlodemu zabrakło czasu na wszystkie zadania.
      Geografia rozszerzona podobna łatwa.
      Angielski u mojego dwujęzyczny - łatwy, jak zwykle najtrudniejsza praca pisemna na 350slow
      • em_em71 Re: Matura - próbne 21.12.22, 16:42
        Z tego co mówił mi syn, a on nie jest w klasie dwujęzycznej, zdecydowanie za mało miejsca przewidzieli na pracę pisemną. Jemu wyszło znacznie więcej.
        • kubek0802 Re: Matura - próbne 22.12.22, 08:45
          Przecież w tej pracy chodzi właśnie ilość słów. Nie może być mniej lub więcej niż w wymaganiach. Jak masz napisać na 250 słów to po 260 zdecydowanie należy kończyć.
          • mysiaapysia Re: Matura - próbne 22.12.22, 10:20
            A jak ktoś ma około 270 słów? Będą za to ujemne punkty?
            • kubek0802 Re: Matura - próbne 22.12.22, 10:37
              Nie ujemne ale obniżona punktacja za kompozycję chyba.
              • magia Re: Matura - próbne 22.12.22, 11:06
                Dokładnie tak, będzie obniżona punktacja za za malo jak i za dużo słów
                • mysiaapysia Re: Matura - próbne 22.12.22, 12:31
                  O ile za dużo? Jest jakiś dopuszczalny margines?
                  • paniusiapobuleczki Re: Matura - próbne 22.12.22, 17:13
                    10% w obydwie strony można bez konsekwencji
    • mamalgosia Re: Matura - próbne 21.12.22, 16:40
      Podstawowe latwe.

Z rozszerzonych jestem w stanie ocenic tylko poziom chemii. Jak dzisiaj zobaczylam arkusz, to odnioslam wrazenie, ze ulozyl go jakis psychopata, sadysta, albo ktos zupelnie odklejony od rzeczywistosci. Bardzo demotywujacy, bo nawet uczniowie dosc dobrze orientujacy sie w temacie sa bardzo przybici. Jeszcze nie ocenilam, ale watpie, zeby udalo sie uzyskac dotychczasowa srednia krajowa - na poziomie 38-40%. Zadan w cholere, do wielu jakies pokretne opisy, dlugie teksty albo kryminalne zagadki. Dramat
      • mamalgosia Re: Matura - próbne 21.12.22, 16:41
        Biologie za to uczniowie ocenili jako ok
        • mysiaapysia Re: Matura - próbne 21.12.22, 17:02
          Moja córka tak właśnie oceniła. Najtrudniejsza matma r, potem w kolejności chemia i łatwiejsza od tych dwóch biologia. Angielski r najłatwiejszy. Ale jakie będą wyniki to nie potrafi ocenić poza ang. Poza tym heloł. To dopiero próbne. Mają jeszcze 4 miesiące nauki.
          • mamalgosia Re: Matura - próbne 22.12.22, 07:57
            Ale jest poziom, ktorego sie nie osiagnie na etapie liceum, kilka miesiecy tu nie pomoze. Fakt, ze w moim liceum uczniowie sa powiedzmy sredni+, ale nawet ci bardzo dobrzy po 4 latach liceum nie osiagna tego pulapu. Tylko wybitne jednostki, a potem uczniowie powtarzajacy mature po gap year.
            • mysiaapysia Re: Matura - próbne 22.12.22, 08:05
              Który poziom masz na myśli? Ja miałam na myśli nieprzerobione jeszcze różne arkusze próbne z różnych wydawnictw, takie obycie z trudnymi testami. Przecież maturzyści jeszcze do teraz przerabiali normalnie bieżący materiał. Właściwie dopiero teraz mogą usiąść nad powtórkami i testami.
              • mamalgosia Re: Matura - próbne 22.12.22, 09:15
                Poziom wiedzy mam na mysli. Wymagania staly sie zbyt wysokie.
                Mowie caly czas o chemii
                • mysiaapysia Re: Matura - próbne 22.12.22, 10:21
                  Czyli zdecydowanie więcej niż w podręcznikach? Czy matura nie musi trzymać się w ryzach wymogów programu?
                  • mamalgosia Re: Matura - próbne 22.12.22, 10:42
                    Nowa, trudna tresc podana w informacji wstepnej, zajmujacej pol strony. Albo bardzo skomplikowane, wrecz absurdalne zadanie (np takie, w ktorym sensowny wynik wychodzi dopiero, gdy sie przyjmie dokladnosc do 6 miejsca po przecinku).
                    • mysiaapysia Re: Matura - próbne 22.12.22, 12:33
                      Czyli innymi słowy: Owszem, trzymamy się programu, ale jak najbardziej skomplikujemy treść zadania i polecenia oraz naładujemy wielopodpunktowych zadań do zrobienia w czasie, którego nawet nauczyciel przedmiotowy z danego przedmiotu by nie dotrzymał?
                      • mamalgosia Re: Matura - próbne 22.12.22, 14:20
                        Prawie. Co do czasu, to zazwyczaj arkusz rozwiązuję w okolo 60- 70 minut. Temu jak na razie poswiecilam 90 (z przerwami na inne zajecia) i jeszcze mam kilka pytan
      • babsee Re: Matura - próbne 22.12.22, 08:51
        I dlatego moja corka zrezygnowala jednak z chemii.
      • mamalgosia Re: Matura - próbne 27.12.22, 16:08
        Grupy chemiczno-nauczycielskie wybuchają po próbnym EM

Szanowny Panie Dyrektorze CKE
        1. Domagam się przeproszenia uczniów piszących diagnozę wstępną z chemii i nauczycieli chemii ( to nie jest żądanie 1 osoby , są nas tysiące)
        2. Domagam się normalnego arkusza maturalnego z chemii w sesji wiosennej 2023. Arkusz nie może być taki, że większość dobrych i bardzo dobrych uczniów napisze go na max: 70 %. Stopień trudności musi być porównywalny z arkuszami z lat ubiegłych.
        3. Domagam się aby w arkuszu nie pojawiły się zadania typu 3 , 5 czy 21 . Wymagania szczegółowe dołączone do zasad oceniania nie korelują z tymi pytaniami
        4. Domagam się zaniechania bardzo długich wstępów do zadań.
        5. Domagam się arkusza sprawdzającego wiedzę, którą opanował zdający podczas czteroletniej nauki w LO zgodnie podstawą programową a nie zadań na konkursy chemiczne czy olimpiady chemiczne
        6. Domagam się aby autorzy pytań nie byli odklejeni od podstawy programowej i nie podsyłali swoich zadań ,które zapewne są serwowane studentom chemii.
        7. Domagam się powtórzenia próbnego egzaminu maturalnego z chemii w wersji „ normalnej”
        8. Domagam się arkusza sprawdzającego wiedzę na różnych stopniach trudności wynikającego w całości z podstawy programowej
        9. Domagam się , aby nie było więcej takich arkuszy bo to uderza nie tylko w piszących ale przede wszystkim nauczycieli
        10. Domagam się aby CKE zebrała wyniki z całej Polski i wyciągnęła wnioski dotyczące arkusza majowego – maj 2023
        11. Domagam się , aby twórcy zadań zapoznali się z komentarzami dotyczącymi tych zadań .
        • la_mujer75 Re: Matura - próbne 27.12.22, 16:22
          O, to nieźle musieli pojechać!
          Mam wrażenie, że oni tam siedzą i główkują tylko nad tym, jak pokazac młodzieży, że jest do dudy!
          • mamalgosia Re: Matura - próbne 27.12.22, 16:51
            Naprawdę arkusz jest chory
            • mamalgosia Re: Matura - próbne 27.12.22, 16:53
              Dla mnie bardzo ważny jest punkt 10 tego listu. Mam w tym roku 28 maturzystow i nikt nie przekroczyl 30%. W moim liceum mlodziez nie jest genialna, ale bez przesady, zawsze chociaz kilka osob wybijalo sie ponad 80
              • la_mujer75 Re: Matura - próbne 27.12.22, 17:18
                Wierzę, że przedobrzyli.
                Ja się nie znam, a już zwłaszcza na chemii, ale widzę, jak traktują te dzieciaki.
                Oni mieli trudną matematyke, gdy zdawali egzamin ósmoklasisty . Najtrudnijszą w ciągu wszystkich lat. Potem - co roku były latwiejsze zadania. A w tym roku też pojechali po bandzie- bo były banalne.
                Tam siedzą jacyś kretyni, skoro nie potrafią ułożyć egzaminów, aby były na porównywalnym poziomie.
                • mysiaapysia Re: Matura - próbne 27.12.22, 17:30
                  Ja uważam, że matura z każdego przedmiotu innego niż język obcy powinna uwzględniać każdy dział i to po równo. Np. z każdego działu po 3 pytania od łatwiejszego do najtrudniejszego. Tak pytania układa szkoła mojego młodszego dziecka na pisemne egzaminy roczne w ed. I w ten sposób uczeń jest sprawdzany na wszystkie strony, a ocena jest sprawiedliwa.
              • mysiaapysia Re: Matura - próbne 31.12.22, 11:06
                A jak na tym tle wyglądałby wynik 48% z próbnego z chemii?
                • mamalgosia Re: Matura - próbne 31.12.22, 11:41
                  Bardzo dobrze
        • anoraak Re: Matura - próbne 12.01.23, 15:17
          Cześć a skąd te punkty ? Gdzieś publicznie są może dostępne?
    • larix_decidua77 Re: Matura - próbne 21.12.22, 22:00
      Warto by pisać, czy dziecko zdawało starą czy nową maturę. One są nieporównywalne.
    • bei Re: Matura - próbne 22.12.22, 08:47
      Podstawy, plus rozszerzony dwujęzyczny ang syn ocenił jako „ luzik”, matematyka rozszerzona OK, z fizyki słabo ( 40%). Fizykę pisał do 17.30, po ang, mógł już być zmęczony. Opowiadał, ze na jedno zadanie stracił 45 min nim w końcu wpadł na pomysł jak je zrobić.
      • em_em71 Re: Matura - próbne 22.12.22, 11:50
        W klasie syna średnio 40% i nauczycielka powiedziała, że ok, bo są jeszcze przed powtórkami, nie wiem czy czegoś nie przekręcę, ale chyba jeszcze całości materiału nie przerobili.
      • volta2 Re: Matura - próbne 12.01.23, 15:49
        możesz podać wynik matmy rozszerzonej próbnej? szukam jakiejś wskazówki, jaki wynik to dobry wynik, bo u mojego średnia klasy z rozszerzenia to chyba 42 procent. lo średnie, nie czołówka.
    • birch70 Re: Matura - próbne 22.12.22, 12:06
      A czy ktoś pisał próbną rozszerzoną z wosu? Moją młodą to czeka w przyszłym roku... 🤔
    • mysiaapysia Re: Matura - próbne 12.01.23, 13:57
      Moja już ma wyniki większości próbnych, poza ang rozszerz (podstawowego ang nie pisali, ponieważ we wrześniu z operonu poszła bardzo dobrze). Pol podst 80%, mat podst 96%, biol 72%, chem 48%, mat rozsz 48%. Dokładnie wg skali trudności, jak sama oceniła.
      • mamalgosia Re: Matura - próbne 12.01.23, 14:39
        Chemia 48? Swietnie
    • volta2 Re: Matura - próbne 12.01.23, 15:52
      o, dobrze ze jest akutalizacja
      my czekamy na rozszerzoną infrmatykę(tu spodziewam się dramatu), angielski to na 80%, a matma rozszerzona 66% i to najwyższy wynik w klasie (syn jest w czołówce, na pewno nie najlepszy w klasie, ale wyniku zbliżonego nikt do niego nie wykręcił, nie znam wyników z oddziałów równoległych i ciekawi mnie, jak poszlo innym)
      • mysiaapysia Re: Matura - próbne 12.01.23, 16:11
        W LO mojej córki klasy mat-fiz miały wyższe wyniki z matmy rozszerzonej. To zrozumiałe. Z klas biol-chem nie wszyscy pisali próbną matmę rozszerzoną, gdyż nie jest ona potrzebna na kierunki med w naszym mieście. Moja córka pisała, bo jeszcze nie jest pewna czy zostanie w naszym mieście, czy jednak będzie startować w innym mieście, a tam matma rozsz jest wymagana na kierunki med.
        • volta2 Re: Matura - próbne 12.01.23, 16:21
          ja piszę o odziałach mat w profilu, u nas jest mat geo, mat fiz i mat inf. wyniki u biolchemów mnie nie interesują, za to chętnie bym poznała wyniki z klas z matmą rozszerzoną, wydaje mi się to jednak dość miarodajne porównanie, tam uczą chyba też inni matematycy.
          • mysiaapysia Re: Matura - próbne 12.01.23, 18:41
            Tak. W lo córki matfizy mają innych nauczycieli matematyki, do tego zajęcia na uczelni, mają analizę matematyczną itd. Nie do porównania z biolchemami, nawet jeśli oficjalnie taki profil nazywa się biolchemmat i ma matematykę rozszerzoną. Ilość lekcji, ich zakres to inne światy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka