Dodaj do ulubionych

ADHD u dorosłych kobiet

21.12.22, 17:41
W innym wątku ktoś podsunął mi trop, że mogę mieć ADHD. Przeczytałam poniższy artykuł i w 80% jest o mnie. Co dalej? Lepiej próbować zacząć od psychoterapii i utwierdzenia się, że to faktycznie to czy iść od razu do psychiatry? Wolę zacząć od siebie i na sobie potwierdzić, że to faktycznie nie gadulstwo/zapominalstwo/roztargnienie/bałaganiarstwo. Jeśli u mnie się potwierdzi to diagnoza córki powinna pójść sprawniej.

www.google.com/amp/s/natemat.pl/amp/372761,adhd-u-doroslych-kobiet-objawy-diagnoza-leczenie-nietypowe-symptomy
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:42
      Oczywiście pytanie kieruję do tych co miały z tym styczność. W życiu przed dniem dzisiejszym nie podejrzewałam, że mogę mieć ADHD.
      • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:54
        Opis z artykułu to kompletny bullshit, pasuje do przynajmniej połowy dorosłych kobiet.
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:02
        Jaką byłaś uczennicą?
        • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:18
          To jest często bardzooooo mylące.
          Sporo kobiet z ADHD miało bardzo dobre stopnie.
          • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:27
            Nie pytałam o stopnie, choć może powinnam to doprecyzowac. Raczej o styl uczenia się, zapominalstwo, prowadzenie zeszytów, ocenę z zachowania, wagarowanie, harmonogram, odrabianie zadań, porządek w plecaku i pod biurkiem, stan zeszytów i podręczników, te rzeczy.
            Natomiast ADHD się nie dostaje w dorosłości więc zawsze się patrzy na doświadczenia z dzieciństwa i ze szkoły przy diagnozie.
            • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:31
              Tak, byłam zapominalska, spóźnialska, zeszyty prowadziłam o tyle o ile. Nie wagarowałam. Zadania robiłam na ostatnią z możliwych chwil. Niedbała, bałaganiarska, z głową w chmurach. Ale miałam też inne problemy ze sobą i swoim życiem.
              • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:37
                milva24 napisała:

> Tak, byłam zapominalska, spóźnialska, zeszyty prowadziłam o tyle o ile. Nie wag
                > arowałam. Zadania robiłam na ostatnią z możliwych chwil. Niedbała, bałaganiarsk
                > a, z głową w chmurach.

Przy diagnozowaniu jeszcze jest brana pod uwagę częstotliwość, bo każdy jest czasem zapominalski i niedbały. Zaburzenie jest wtedy kiedy znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. No to już sama sobie musisz odpowiedzieć czy utrudniało, czy po prostu uważałaś ze taki masz rys osobowości ale ogarniała bez problemu.
                Czy czułaś, ze jedziesz na trójkach, choć przedmiot znasz na 5, ale oceny zaniża to, ze myślałaś ze zadanie jest na piątek a było na środę?

> Ale miałam też inne problemy ze sobą i swoim życiem.

I to właśnie jest pierwsza rzecz przy diagnozie, upewnić się czy inne problemy nie są przyczynami.
                • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:38

> milva24 napisała:
                  > Zadania robiłam na ostatnią z możliwych chwil.

Dlaczego?
                  • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:43
                    Bo mam problem z wyczuciem czasu i jak były łatwe wydawało mi się, że zrobię w 5 minut a jak trudne to odwlekałam bo bałam się zacząć.
                    • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:47
                      Jak zaczniesz coś robić i coś cie oderwie, na przykład bombelki zaczęły się tłuc, to wracasz do zadania bez problemu?
                      • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:51
                        Trudno mi powiedzieć. Jak się naprawdę rozproszę to zapiminam co robiłam i zaczynam coś innego. Ja jestem w ogóle bardzo wielozadaniowa. Moge jedno robić o drugim gadać a o trzecim myśleć.
                        • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:53
                          Rings any bells?
                          www.joannaszczepkowska.pl/index.php/koncentracja-uwagi
                          • jola_ep Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 11:13
                            "Żeby cokolwiek zrobić musze robić cos innego." to zdanie jest tak bardzo o mnie.

Nigdy nie myślałam, że mam ADHD. Teraz zaczynam się zastanawiać.

"Zasoby" - to pojęcie poznałam niedawno. Jak jestem zmęczona, przepracowana, przebodźcowana, niewyspana, to nagle wokół mnie robi się chaos. Jakby rzeczy wokół mnie znienacka przypomniały sobie o entropii. Wybuch etropii. A ja myślę - co tam, jutro się wyśpię i w godzinę ogarnę. Dlatego tak bardzo nienawidzę świąt, które nastają po zwykle pracowitym dla mnie okresie. Bo oczywiście nie ogarniam...

Zawsze uważałam, że jak poznam przyczynę, to łatwiej znajdę rozwiązanie.
                    • hosta_73 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:22
                      milva24 napisała:

> Bo mam problem z wyczuciem czasu i jak były łatwe wydawało mi się, że zrobię w
                      > 5 minut a jak trudne to odwlekałam bo bałam się zacząć.

Miałam tak w szkole i mam nadal w pracy 🤷🏻. Wszystko odwlekam, czasem sama nie wiem dlaczego a potem zapinkalam żeby zdążyć i solennie dobie obiecuję, że to ostatni raz. Wolę robić coś pod presją czasu, łatwiej mi to przychodzi, przypominam sobie wtedy przydatne albo ważne rzeczy, choć się stresuję.
                  • cosmetic.wipes Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:32
                    jednoraz0w0 napisał(a):

> > Zadania robiłam na ostatnią z możliwych chwil.
                    >
                    > Dlaczego?

Ja wszytko robię na ostatnią chwilę. Całe życie tak robiłam, radzę sobie całkiem nieźle.
                    Na 100% nie mam ADHD, jestem introwertyczna i potrafię się skupić na bardzo długo.
                    • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:01
                      cosmetic.wipes napisała:

> jednoraz0w0 napisał(a):
                      >
                      > > > Zadania robiłam na ostatnią z możliwych chwil.
                      > >
                      > > Dlaczego?
                      >
                      >
                      > Ja wszytko robię na ostatnią chwilę. Całe życie tak robiłam, radzę sobie całkie
                      > m nieźle.
                      > Na 100% nie mam ADHD, jestem introwertyczna i potrafię się skupić na bardzo dłu
                      > go.
                      >
                      To, ze się robi JEDNA z tych rzeczy i z jakiegoś tam innego powodu nie znaczy, ze ma się ADHD - i to nie znaczy, ze z automatu inni nie mają, ADHD is fake do czego,przyznał na loży śmierci jego „twórca” itd. Kwestionariusz jest wielkości starej gazety (z czasów przed formatem tabloidu).
                      • georgia.guidestones Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 22:41
                        jednoraz0w0 napisał(a):

ADHD is fake do
                        > czego,przyznał na loży śmierci jego „twórca” itd. Kwestionariusz jest wielkości
                        > starej gazety (z czasów przed formatem tabloidu).
                        Ale np.neuroatypowosc nie jest żadnym wymysłem z koziej dooopy, a jedno z drugim ma zadziwiajaco wiele wspolnego.
                      • ichi51e Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 13:35
                        A weź podaj nazwisko tego gościa bo chętnie doczytam.
                        • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 13:43
                          Long story short, to nie była prawda tylko jedno zdanie w wywiadzie dla jakiejś niemieckiej gazety wyjęte z kontekstu.
                    • m_incubo Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 13:28
                      Ja też.
                      Do tego zazwyczaj w niczym mi to nie przeszkadza i nie jest problemem.
            • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:34
              A u osoby dorosłej:
              Jak wyglądają twoje rachunki (fizycznie oraz terminy płatności), wyciągi z banku, system folderów i plików w komputerze, kalendarz, szafka z przyprawami, szafka łazienkowa, schowek na kotły, rośliny doniczkowe, czy masz zaległe wizyty lekarskie swoje i dzieci, CZY MAS DUUUUŻO KALENDARZY, PLANERÓW, BUJO JOURNALS i takich tam, a każdy zużyty w nie więcej niż 5%?
              Ja wyglądają wszelkie powierzchnie płaskie w twoim domu (stoły, blaty, Nocne szafki, półki)?
              Czy potrafisz bez otwierania określić, co jest w każdej szufladzie i pojemniku?
              Jak ci idzie planowanie posiłków?
              Ile masz niedokończonych projektów, w tym zupełnie własnych?
              Pisałaś kiedyś książkę lub pamiętnik? Jak ci poszło?
              • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:42
                A No i oczywiście:
                Czy potrafisz sobie powiedzieć „stop” przy czytaniu Ematki?
                I jak wygląda twój styl jedzenia c ekolodzy (lub czegoś innego, co jest czystym guilty pleasure)?
              • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:42
                Rachunków pilnuje mąż, on ogarnia też wszelką dokumentację i tam jest porządek. Rośliny doniczkowe głównie pancerne zostały bo zapominam podlewać. W szafce z przyprawami jest porządek akurat, i w szafie z zapasami, wszędzie indziej kontrolowany chaos. Nie kupuję już kalendarzy ani plannerow bo mi było szkoda pieniędzy, żadnego nie wykorzystałam. Pisałam kiedyś książki, nie skończyłam żadnej, za pisanie dziennika zabieram się od grudnia 2019, może w przyszlym roku się uda. Na plaskich powierzchniach szybko mi się zbierają kartki, notatki, prezenciki od dzieci (rysunki, figurki z palsteliny). Jedzenie na zapas kupuję już tylko z długim terminem bo ciągle coś mi nie wychodziło z planowaniem posiłków i się rzeczy przeterminowywały.
              • aandzia43 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:30
                Wszystko co wymieniłaś jest u mnie najczęściej w stanie mniejszego lub większego chaosu. W każdym razie ma tendencję do zmierzaniu ku chaosowi. I prostowania się w porywach i zrywach cudownym sposobem i na krótko. Tylko przedmioty mają swoje stałe miejsca w szafkach i szufladach (tzn. wiadomo że są w danej szafce, choć trzeba jej jeszcze w tym środku odnaleźć wink ) I jak karmię ludzi to planowanie i gotowanie idzie mi składnie.
                • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:02
                  Wszystko co wymieniłam musi być jeszcze w stopniu utrudniającym funkcjonowanie i być przez całe życie a nie tylko w dorosłości.
                  • aandzia43 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:27
                    Wiem. Utrudnia i jest od zawsze.
            • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:56
              Jasne. Dlatego ważne są np opinie naszych rodziców i rodzeństwa o nas z dzieciństwa. Ja jeszcze rozmawiałam z moją nauczycielką z jednego przedmiotu bo doskonale mnie pamięta i mamy ze sobą kontakt.
        • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:22
          Tzw zdolna ale leniwa. Przedmioty humanistyczne bardzo dobrze, przedmioty ścisłe słabo.
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:57
        milva24 napisała:

> Oczywiście pytanie kieruję do tych co miały z tym styczność. W życiu przed dnie
        > m dzisiejszym nie podejrzewałam, że mogę mieć ADHD.

A czy uważałaś, ze w ogóle masz jakiś problem?
        • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:26
          Tak, mam problem ale sobie z nim radzę. Najwyżej umówię się drugi raz do lekarza, ubiorę coś innego niż planowałam, w pracy jestem się w stanie wybronić bo pracuję tam długo i mam dobrą opinię bo mimo pewnych wtop mam też sporo zalet, mąż po 20 latach przywykł i i tak twierdzi, że jest lepiej z moim ogarnięciem niż było te 20 lat temu. I w sumie po dość wyboistej drodze lubię i akceptuję siebie. Ale...jestem permanentnie zmęczona, chciałabym być lepszą (w sensie zbierającą wszystkie konce do kupy) matką, no i córka jest bardzo do mnie podobna w kwestii ogarnięcia się, poczucia czasu i tak dalej... Popełniłam wczoraj wątek pt. "Probemy wychowawcze" i padła tam sugestia jednej forumki, ze to może być ADHD. Po przeczytaniu tego felietonu Szczepkowskiej, nawet jeśli nie bingo to bardzo blisko.
          • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:17
            Jest bardzo fajna książka - ADHD 2.0, nie wiem czy jest polskie tłumaczenie. Jasno i klarownie tlumaczy jak działa mozg osoby z ADHD, podaję przykłady, metody radzenia sobie z objawami, opisuje mechanizm dzialania lekow etc.

Bardzo ja polecam!
          • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:21
            Przejrzałam ten wątek i tak: jeśli masz ADHD, a dużo twoich wypowiedzi i tu i tam wskazuje ze to możliwe, to od razu zapomnij o proponowanych tam metodach i ustaleniach, a przynajmniej o tym, ze ty je będziesz egzekwować. Nie dasz rady pilnować harmonogramu młodej bo o tym, ze ma np. szlaban na robienie czegoś po dwudziestej to sama sobie przypomnisz o 22 (albo nie zauważysz, ze jest 22). Jeśli chcesz w harmonogramy i rozliczanie i buddy system, to jeśli masz ADHD to musisz w to wciągnąć męża jako cerbera.
    • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:49
      Tego typu artykuły są na ogół tak napisane, ze 99% ludzi zdiagnozuje u siebie takie zaburzenie.
      Przeczytałam w języku polskim swego czasu wszystko co było publikowane o ADHD (było łatwo bo nie było tego dużo) i najlepszy tekst jaki został na temat tego zaburzenia napisany to felieton Szczepkowskiej w Wysokich Obcasach tak z 15 lat temu.
      NIe każde zaburzenie koncentracji jest wynikiem ADHD, brak koncentracji może być spowodowane innymi problemami typu zaburzenia snu.
    • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:49
      Psychiatra, ewaluacja (zajmie około 1-2 miesięcy), diagnoza.

Jak już będziesz mieć potwierdzenie - dwutorowo terapia ADHD i leki. Generalnie ADHD to po prostu trochę inne okablowanie mozgu, mówiąc w skrócie, sama terapia może nie być wystarczająca - ale na pewno pomoze Ci uporać się z poczuciem winy (że znów starego zostawiłaś w sklepie, bo zapomnialas że przyjechaliście razem etc.), da narzędzia do radzenia sobie z ADHD paralysis i innymi objawami.

Powodzenia!!
    • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:52
      1. Psychiatra specjalizujący się w ADHD u osób dorosłych. Przeprowadzi wywiad, Przeprowadzi test DIVA-5 .

2. Jeżeli potwierdzi diagnozę masz do wyboru farmakoterapię (metylofenidat)

3. Terapia u psychoterapeuty specjalizującego się w pracy z osobami z ADHD. Najlepszy nurt to behawioralno - poznawcza. Ale musi być specjalista, który ma doświadczenie z osobami z ADHD. Dlaczego? Bo zwykle obgryzanie skórek przy paznokciach zwykły zakwalifikuje jako np nerwicę natręctw gdy to może być objaw stimowania (ADHD lubi współwystępuje z ASD czyli spektrum Aspergera oraz zaburzeniami integracji sensorycznej). To samo np z kwalifikowanie pacjenta z ADHD jako osoby hipochondrycznej gdy zgłasza np, ,że ma jakieś obajwy choroby. Udowodniono ,że osoby z ADHD szybciej wyłapują wszelkie nawet dyskretne i pierwsze objawy różnych chorób gdy w wynikach ich jeszcze nie ma. Dlaczego? Bo wyłapują wszystkie bodźce i z otoczenia i z własnego organizmu. Minusem jest to ,że się rozpraszają. Plusem, że to często tzw szósty zmysł ( w rzeczywistości po prostu plus z biologicznej atypowosci mózgu osoby z ADHD).
      Jak trafisz na terapeutę, który nie ma wypracowanych godzin i szkoleń z pracy z osobami z ADHD to zrobi ci więcej krzywdy niż pożytku. Stąd diagnoza JEST ważna.
    • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:54
      A i w necie można ściągnąć test DIVA 5. Ale powinno się go wykonac w obecności lekarza mającego doświadczenie z osobami z ADHD. Sporo szczególnie kobiet maskuje w dorosłym życiu ADHD. Zresztą podobnie jest z ASD.
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:05
        joyce_byers napisał(a):

> A i w necie można ściągnąć test DIVA 5. Ale powinno się go wykonac w obecności
        > lekarza mającego doświadczenie z osobami z ADHD.

Który to lekarz zacznie nie od testu tylko od wykluczenia wszelkich innych możliwych przyczyn problemów i symptomów, które mogą ale nie muszą być spowodowane ADHD.
        • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:23
          Tak, oczywiście. To jest podstawą.
      • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:07
        Skoro maskują i wypracowały sobie schematy ułatwiające działanie, to po co w tym grzebać? Działa to działa, na huk rozkmniac.
        • aandzia43 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:14
          Jeśli wypracowały metody ułatwiające funkcjonowanie to bardzo dobrze, częściej jednak wypracowały sposoby na maskowanie i obchodzenie problemów. Pierwsze zostawiamy w spokoju bo to konstruktywne i pożyteczne, drugie leczymy bo to chore mechanizmy. Poza tym diagnoza to dostęp do leczenia farmaceutykami.
          • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:22
            O jej. Dzięki za ten komentarz ❤️
        • joana012 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:20
          triss_merigold6 napisała:

> Skoro maskują i wypracowały sobie schematy ułatwiające działanie, to po co w ty
          > m grzebać? Działa to działa, na huk rozkmniac.

Życie z koniecznością ciągłego maskowania jest mało komfortowe. Lepiej poznać dobrze zaburzenie i z pomocą terapeuty wypracować mechanizmy radzenia sobie z trudnościami a nie wiecznie coś maskować. Poza tym terapia i zrozumienie swoich zachowań uciążliwych na ogół pozwala się pozbyć poczucia winy. Może dzięki temu nie będziemy się dziwić dlaczego kolejna osoba w tym tygodniu rzuciła się pod metro
        • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:20
          Maskowanie ZAWSZE jest okupione. Czym? Np zaburzeniami lękowymi lub depresyjnymi. To mit, ze maskwoanie nie kosztuje. Ale to tylko właśnie świadczy o braku rzetelnej wiedzy nt ADHD. Dobrze,że takie wątki się pojawiają. Dzięki temu społeczeństwo uczy się.
        • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:22
          Jak masz samochód który ma zjebana stacyjkę i nauczysz się odpalać silnik zawierając jakieś tam kabelki to tez go nie będziesz naprawiać, bo zwieranie drucików działa i na chuj drążyć?

1) Bo czasem koszt tych działań jest tak duży że nie są w stanie się realizować na innych polach bo wysiłek związany z ogarnianiem podstawowej rzeczywistości jest o wiele większy niż u innych ludzi.
          2) Bo u takich osób na ogół samoocena ryje po glebie, gdyż porównując się z innymi widza swoje braki i zwalają to na swoje własne lenistwo, choć w realu zasuwają nieraz więcej niż neurotypowe osoby, tylko mniej produktywnie.
          3) Bo to jest dziedziczne, więc z jednej strony jest wielce prawdopodobne, ze pani ma rodzica z tym zaburzeniem i może mieć do niego żal o jego adhd-owy styl parentingowy, z drugiej sama może mieć bombelka z takim zaburzeniem i jesli ma tego świadomość to wcześniej wyłapie symptomy
          4) Bo o ile są strategie dla osób z ADHD (w ogarnianiu domu, szkoły, pracy) które ułatwiają funkcjonowanie, o tyle one są inne od tych dla neurotypowych, więc wypracowane metody mogą nie być tymi najskuteczniejszymi i najłatwiejszym.
          5) bo w niektórych krajach i sytuacjach można się starać o różne accomodations jeśli się ma odpowiedni glejt.
          6) last but not least, bo wielu osobom stymulanty naprawdę pomagają ale nie dostanie ich bez diagnozy.
          To tak na szybko.
        • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:02
          Triss, czy możesz usunąć się z watku dotyczącego czyjegoś zdrowia psychicznego? Jesteś tu potrzebna jak hiena w żłobku.
        • czerwonylucjan Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:34
          Schemat to na przyklad ukrywanie bledow, ktore sie robi w pracy lub zwalanie na innych, rzeczywiscie nie ma co grzebac..
          • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:51
            Albo gigantyczne zaległości w "nudnych" sprawach, typu podatki.
            • georgia.guidestones Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 22:46
              fragile_f napisała:

> Albo gigantyczne zaległości w "nudnych" sprawach, typu podatki.
              >
              Albo pisanie pism do urzedu czy innej instytucji z prosba o przywrocenie terminu.
    • 35wcieniu Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 17:55
      A na ile ci to przeszkadza w życiu? Bo jeżeli zamierzasz się zdiagnozować tylko po to żeby diagnoza córki była łatwiejsza to nie ma specjalnego sensu.
    • primula.alpicola Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:20
      Jestem ruchliwa i pełna energii, to się zgadza. Reszta się zdarza podczas pms-uwink
      Nie chciałoby mi się latać po psychiatrach, no chyba, że rzeczywiście moje życie byłoby chaosem z powodu zaburzeń.
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:24
        Przepraszam, nie czytałam tego artykułu bo od razu założyłam ze jest z dupy jak 99,999999% z nich. Tam jest, ze te osoby są ruchliwe i pełne energii? No to sobie zaoszczędziłam parę minut życia na czytanie bredni.
        • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:29
          Nie, tam jest napisane, że nie można się ogarnąć, że przerasta czasem człowieka kończenie rzeczy, że wkłada się dużo wysiłku a efekt taki sobie, że się zapomina o różnych rzeczach i zapętla w kółko, że jest się permanentnie zmieczonym, że ma się problemy ze snem, że się traci wątek w rozmowach i zapomina po chwili o czym ktoś mówił albo gdzie się vos położyło, że się gada nie na temat czyli dygresje do dygresji i że się wchodzi innym w zdanie itp. itd.
        • primula.alpicola Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:29
          O chłopcach, że są ruchliwi i aktywni.
        • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:30
          I zapominalskie przy przestymulowaniu.
          Qzwa, każdy może bywać zapominalski przy przestymulowaniu i nadmiernym obciążeniu dziesiątkami zadań do wykonania i kalendarium w głowie. Mniej istotne w danym momencie rzeczy są wywalane z pamięci.
          • aandzia43 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:15

> I zapominalskie przy przestymulowaniu.
            > Qzwa, każdy może bywać zapominalski przy przestymulowaniu i nadmiernym obciążen
            > iu dziesiątkami zadań do wykonania i kalendarium w głowie. Mniej istotne w dany
            > m momencie rzeczy są wywalane z pamięci.

Adehadowiec jest przestymulowany prawie na okrągło. Poza tym nie ma kalendarium w głowie, ma przed oczami duszy planszę z poruszającymi się, częściowo nie do odczytania punktami/zapiskami. A z pamięci wylatują mu rzeczy ważne i nieważne w danym momencie.
        • spirit_of_africa Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:32
          Akurat nic takiego tam nie padło, wręcz przeciwnie.
          • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:35
            A to nie każdy odczuwa napięcie jak długo siedzi lub stoi w jednej pozycji? Zalecenia bdb dotyczące pracy, zdaje się, i tę kwestię regulują.
            • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:45
              Każdy, nie każdy z adhd tez ma hiperaktywność, ale tu raczej chodzi o takie fidgeting, bawienie się palcami, wstawanie z krżesla po 10 razy na godzinę żeby zrobić kolejna kawę, zapalanie papierosa, zostawianie go Grześ tam, zapalanie następnego (bo chodzi o czynność zapalania), „niespokojne nogi” przy siedzeniu. Osoby z możliwym ADHD łatwo wyłowić z tłumu na przykład przy tej karuzeli z bagażami na lotniskach, to są te co chodzą w kółko.
              • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:47
                A tak, na przystanku gdy czekam na autobus chodzę wzdłuż ulicy.
                • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:50
                  Ja też, z prostego powodu - nie mogę stać, bo robi mi się słabo i zawsze tak miałam.
                  • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:54
                    Ciebie nikt nigdy nie będzie podejrzewał o adhd, o to jestem najzupełniej spokojna.
                  • primula.alpicola Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 18:55

> Ja też, z prostego powodu - nie mogę stać, bo robi mi się słabo i zawsze tak mi
                    > ałam.

To samo, jak za długo stoję, to mdleję. Więc chodzę, albo siedzę.
                  • joana012 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:03

> Ja też, z prostego powodu - nie mogę stać, bo robi mi się słabo i zawsze tak mi
                    > ałam.
                    Próbujesz zaprzeczyć że u dorosłych ludzi występuje ADHD?
                    • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:10
                      Nie. Próbuję wskazać, że do szereg rzekomych objawów ADHD pasuje do mnóstwo ludzi i kierowanie się takimi artykułami to jak czytanie czterotomowej encyklopedii medycyny - 80% przypadłości masz albo możesz mieć jak się wsluchasz odpowiednio w organizm.
                      • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:18
                        Dzizas, to tylko głupawy artykuł - wszyscy przecież piszą, że diagnozę należy zrobić w gabinecie, a nie na własnej komorce, siedząc na sedesie.

Jeśli sama podejrzewasz u siebie ADHD, to idź po prostu do lekarza, zamiast tej dziwnej gry w publiczne wyparcie.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 10:49
                          Współczesna psychiatria i psychologia to nie jest w stanie diagnozować wiarygodnie nawet czegoś tak wyrazistego i dobrze poznanego jak schizofrenia (patrz prowokacja tego kolesia w Stanach co to wraz 7 zdrowymi ochotnikami zgłosili się do różnych szpitali opowiadając rozmaite głupoty i wszystkich ich zamknęli i nafaszerowali ciężkimi lekami), a co dopiero takie michałki jak ADHD.
                          • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 13:19
                            Ty patrz, to całkiem jak z np. fibromyalgią. No boli człowieka. Jak całkiem zdrowy pójdzie do lekarza i zacznie opowiadać michalki, ze go boli, to tez może dostać taka diagnozę, bo nie ma na to testów laboratoryjnych. A akurat diagnoza ADHD jest już wspomagana testami które nie polegają na opowieściach. en.wikipedia.org/wiki/Continuous_performance_task
                      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:04
                        Triss, ale to albo się odnoś do artykułu albo spierdalaj, bo tu się nie odnosisz do artykułu tylko do mnie a ja kilka razy napisałam, ze owszem, wyrwane z kontekstu symptomy w jakimś natężeniu każdy u siebie znajdzie a artykuł jest z dupy.
                      • joyce_byers Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:23
                        Inaczej. Twoje postrzeganie objawów ADHD jest sprzed 30 lat. Nie rozróżniasz, że występują 3 podtypy ADHD. A ty maglujesz w swojej głowie tylko jeden. Jest podtyp ADHD bez nadpobudliwości kinetycznej . Co oznacza,że taka kobitka może być jak myszka ciuchuteńka. I wciąż ma ADHD.
                        Naprawdę Triss nie ucz ojca dziecka robić. ADHD to konik wielu osób mających to zaburzenie. Masz do wyboru jedynie 2 rozsądne wyjscia:
                        1. Możesz jak najbardziej nie mieć wiedzy o ADHD (tej nowej z co najmniej dekady) i wtedy pytać w komentarzach.
                        2. Napisać wprost, że swoją wiedzą od ADHD czerpiesz z tendencyjnych źródeł i nie masz wiedzy.

Ale na Boga nie próbują pisać w rytmie, że wiesz o co chodzi z ADHD I jakie objawy są adhadowymi.
                        Bo nawet czytając twoje komentarze powyższe widać,że rozróżniasz jedynie jeden podtyp i przypisujesz mu stereotypowe, krzywdzące obajwy.

Włacz sobie podcasty na yt prof Jarosława Jóźwiaka (PsychiatraPlus na yt), specjalisty od ADHD I tam dla takich osób jak ty są krótkie podcasty i jeden długi (ponad godzinny). Zrób coś dobrego i nadrób wiedzę. Uprzedzając. Nie ,nie musisz. Ale wtedy nie udawaj specjalistki od objawów ADHD.

Możesz pozostań przy byciu nią o każdej innej dziedzinie od ekonomii po model rodzinny i wychowanie. Ale o ADHD nie masz najmniejszego pojęcia. Najmniejszego.

• dr.amy.farrah.fowler Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 10:47
                        Samozdiagnozowane ADHD to jest nowa moda, dawniej tę rolę pełniła trauma z dzieciństwa (czasem zamiennie z byciem DDA).

Zdiagnozować to łatwo, większość przepracowanych, przebodźcowanych ludzi, od których wymaga się multitaskingu i pracy w nienaturalnym rytmie, plus syf, jaki fundują media społecznościowe, zacznie mieć problemy z koncentracją, kończeniem tego, co zaczęło, utrzymaniem porządku.
                        • jola_ep Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 11:20
                          Dorośli mogą sięgnąć pamięcią wstecz i zastanowić się, czy zawsze tak działali, czy tylko teraz. Co do dzieci, to na pewno trudniej im o koncentrację, więc widocznych objawów ADHD jest coraz więcej. Bo myślę, że to nie jest białe-czarne, jest-nie ma, tylko jest w miarę płynne przejście. Można mieć "trochę ADHD" i wtedy dużo zależy od środowiska, w którym jesteśmy.
                        • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 13:22
                          dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Zdiagnozować to łatwo, większość przepracowanych, przebodźcowanych ludzi, od kt
                          > órych wymaga się multitaskingu i pracy w nienaturalnym rytmie, plus syf, jaki f
                          > undują media społecznościowe, zacznie mieć problemy z koncentracją, kończeniem
                          > tego, co zaczęło, utrzymaniem porządku.
                          >
                          Ty się bijesz z triss o palmę pierwszeństwa w kategorii „nie znam się to się wypowiem”? Nawet gdybyś wcześniej nie wiedziała, to z lektury tego wątku byś się dowiedziała, ze jeśli ktoś ZACZYNA mieć problemy z koncentracją w dorosłości, na skutek przebodzcowania, to to nie jest ADHD, choć niektóre objawy podobne.
                        • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 16:23
                          Przecież ewaluacje robi się u psychiatry, na litośc boska.
            • aandzia43 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:09

> A to nie każdy odczuwa napięcie jak długo siedzi lub stoi w jednej pozycji? Zal
              > ecenia bdb dotyczące pracy, zdaje się, i tę kwestię regulują.

Kazdy odczuwa napięcie jak DŁUGO siedzi lub stoi w jednej pozycji. Adehadowiec odczuwa je po kilku sekundach.
              • triss_merigold6 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:10
                W tekście jest słowo DŁUGO.
                • aandzia43 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:16
                  No to jest błąd big_grin
                • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:05
                  Nikt tu nie pisze żeby ten artykuł traktować poważnie, raczej przeciwnie.
      • extereso Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:14
        Wystarczy że zrozumiesz się lepiej, pozbędziesz obwiniania, nauczysz się mówić nie chcę tego słuchać tym, którzy mówią jaka być powinnaś a jaka nie.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 10:51
          ....uznasz, że bycie xoojowym człowiekiem jest spoko...
          • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 16:21
            Ludzie z ADHD są "xoojowymi ludzmi"?
    • deszczu_kropelka Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 19:06
      Nie wiem, czy to właściwa dla Ciebie podpowiedź, ale problemy takie jak kiepska organizacja codzienności, zapominalstwo, bałaganiarstwo, kłopoty z koncentracją, gubienie rzeczy, itp. mogą również wynikać z dyspraksji.
    • pade Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:21
      Ja bym dodała jeszcze jeden ważny objaw - impulsywność. W mowie, w czynach, we wszystkim.
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:23
        Tak, np. przerywanie innym wypowiedzi
        • katiemorag Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:31
          To jednen z objawów. Przerywam innym wypowiedzi bo nagle super ważna myśl pojawi się mi w głowie i muszę się nią podzielić. Od kiedy odkryłam, ze to mam bardziej nad sobą panuje.
    • katiemorag Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:29
      Ja mam ADHD. W wakacje przeczytałam artykuł o tym zaburzeniu i 99% objawów pasuje do mnie. To było jak cel w 10. W końcu zrozumiałam swoje problemy. Najgorzej było w dzieciństwie. To była dla mnie męczarnia. W latach 80 takie dzieci się tępilo. Naprawdę żałuje, ze nie dane mi było dostać jakiś leków na uspokojenie aby ten mętlik w mojej głowie chociaż trochę był mniejszy.
      W dorosłym życiu zachorowałam na chorobę autoimmunologiczna. Znacznie spowolniłam. Ale się cieszę z tego. Na spokojnie ograniam życie. To niesamowity komfort.
      Ale nadal mam prace gdzie ciagle biegam, jestem w ruchu, co chwila coś się dzieje. Wtedy wiem, ze żyje.
      Najciekawsze jest to, ze jak poszłam w końcu do psychiatry leczyc moja bezsenność to on po obserwacji mnie spytał czy nie mam ADHD. I czy z tego nie wynika moja bezsenność.
      Jest na FB grupa ADHD wśród dorosłych. Ja tam odnajduje siebie. Mam wiele wyuczonych zachowań aby jakoś funkcjonować, np. robię zdjęcie gdzie zaparkowałam autem na parkingu pod centrum handlowym bo wiem, ze zapomnę.
      Aaa tez się dobrze uczulam. Byłam bardzo pilna i wzorowa uczennica ale dużo nerwow i samokontroli mnie to kosztowało.
    • madame_edith Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:31
      Mam wrażenie, że na diagnozowanie ADHD u dorosłych kobiet zapanowała swoista „moda”. Co najmniej kilka moich koleżanek właśnie taką diagnozę usłyszało ostatnio. Jakoś to mało przekonujące, a objawy z tego testu ma praktycznie każdy mniej lub bardziej. Natomiast jak to ma komuś w czymś pomóc to czemu nie
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:41
        No, owszem, bo przez lata nie było diagnozowania dorosłych, więc jak już się zaczęło, to diagnozują się te, które powinny być zdiagnozowane teraz, rok temu, dziesięć lat temu, 11 lat temu, 17 lat temu, 23 lata temu, 30, 35, 40, 45 lat temu… więc oczywiście, że teraz jest tych diagnoz więcej i ta liczba spadnie (co będzie woda na młyn osób piszących o „modzie”, No ale trudno). Niestety takie artykuły z dupy, które są nierzetelne a opisują temat tak, że każdy albo go przeczyta i powie „o, tez tak mam, to chyba mam adhd”, albo zareaguje (nie bez słuszności) jak triss, są bardzo szkodliwe, bo w oczach wszystkich neurotypowych stwierdzenia „nie może czegoś tam” brzmią jak wymówka z dupy.
    • starczy_tego Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 20:41
      Teraz diagnozowanie się na ADHD jest bardzo modne. Jan śpiewak nawet żąda refundacji leków dla dorosłych po tym jak się niedawno zdiagnozował lol.
      • milva24 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:07
        Nie wiem kto to Jan Śpiewak. Na razie to się muszę umówić do lekarza o tam dotrzeć w terminie co może nie być łatwe.
      • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:13
        Tak, a diagnozowanie wad zgryzu było modne 20 lat temu. I pocotokomu, przecież można chodzic z krzywymi*?

* ...i latami cierpiec z powodu bruksizmu albo niekończącej się próchnicy, bo domycie ściśniętych zebow jest często niemozliwe...
        • starczy_tego Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 14:53
          No nie można zaprzeczyć, ze jest pewien trend.
          • fragile_f Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 16:20
            Tak jak kiedys był trend na diagnozowanie leworecznosci...?
      • hosta_73 Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:40
        Dlaczego "modne"? Rośnie świadomość, wiedza, zmieniają się metody diagnostyczne.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 11:00
          I dlatego w ramach "nowych metod diagnostycznych" w latach 60. tysiącom ludzi zniszczono życie wmawiając im, że byli w dzieciństwie molestowani, tylko "wyparli".
        • starczy_tego Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 14:53
          Modne bo w mojej bańce na SM co druga wrzuca artykuły o ADHD i się samodiagnozuje, akurat teraz wink
    • ichi51e Re: ADHD u dorosłych kobiet 21.12.22, 21:18
      pytanie bardziej w jakich dziedzinach twoje ADHD utrudnia ci życie i jakie strategię należy obrać żeby to ogarnąc.
      • zula_spod_wawelu Re: ADHD u dorosłych kobiet 22.12.22, 13:28
        ADHD utrudnia życie we wszystkich dziedzinach. Zapominasz płacić rachunków, zapominasz dawać dzieciom leków, zapominasz co czytałaś przed chwilą, zostawiasz wszystko na ostatnią chwilę, masz wieczny bałagan, tak jak ktoś pisał 5 kalendarzy i obejrzane 15 tutoriali jak się zorganizować i nadal nic. Myślisz, że to może depresja, może kłopoty z pamięcią, może anemia, może tarczyca... Badasz się, lekarze (ci bardziej dosadni) odsyłają cię w końcu do psychiatry... To naprawdę nie jest kwestia "mody" czy przemęczenia. Możesz mieć opinię spokojnej osoby, wybitne oceny na studiach - i problemy w pracy i w życiu nazywane kiedyś np. roztrzepaniem. Ciężki temat ogólnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka