Dodaj do ulubionych

Menu wigilijne, pytanie.

• asiairma Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 18:38
      Zupełnie nie w stylu moje rodziny menu, a szkoda smile
      Spróbowałabym wszystkiego, poza bigosem. Choć nie wiem, gdzie bym to zmieściła.
    • szmytka1 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 18:43
      Spróbowałabym ziemniaki zapiekane, zjadłabym bigosu, dziunbelabym sałatki tuncYkowej, spróbowałabym.dorsza, czy dobry. Natomiast nie zgadłabym, że jestem na wigilii 😆
    • kurt.wallander Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 18:48
      Oczywiście! Wszystkiego bym spróbowała. Chyba, że coś wyglądałoby nieapetycznie.
    • frozenwildberry Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 18:56
      Moim zdaniem brakuje czegoś lżejszego na przełamanie. Chyba że sałatka z tuńczyka jest bez majonezu. Ogólnie menu ciekawe smile
    • lucadimontezemolo Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 18:57
      Z tego zestawu nie tknęłabym śledzia,sałątki ziemniaczanej, bigosu i dorsza. Reszta chętnie.
    • jammer1974 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 18:59
      W zyciu.
    • sundace46 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 19:15
      Sałatki z tuńczyka tylko bym nie ruszyła bo tuńczyka nie znoszę. Poza tym ok dla mnie
    • spirit_of_africa Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 19:16
      Lubię raczej wszystko z tego zestawu (tylko zupy czosnkowej nigdy nie jadłam).
    • novembre Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 19:25
      O mamuniu, spróbowałabym chętnie wszystkiego! Brzmi apetycznie wink
    • kocynder Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 20:46
      Dla mnie kompletnie "niewigilijne" menu, a co do zjedzenia: śledź po szwedzku czyli jak? Jeśli z miodem to bym nie przełknęła, ale ogólnie śledzia trudno zepsuć. Łódeczki zapiekane z ziemniaczków - pycha. Sałatka szwabska - spoko, może nie hit, ale do zjedzenia bez dąsów. Pierogi ruskie - nie przepadam, ale tez nie na tyle, żeby nie przełknąć. Bigos dobrze zrobiony mogę jeść zawsze. wszędzie i w każdych ilościach. Dorsza w cieście piwnym nie próbowałam, więc na pewno chętnie bym posmakowała - a jeśli by mi "podszedł" to mmm... wink Placki ziemniaczane uwielbiam, z sosem grzybowym zwłaszcza. Sałatki z tuńczyka mogłabym już nie zmieścić. Technicznie. Miejsca by mi zabrakło. Ogólnie menu jako wigilijne niezbyt tradycyjne, ale wszystkie potrawy mogą być smaczne i jak najbardziej do zjedzenia. No, chyba, że pani domu to d... a nie kucharka i potrafi spartolić każde danie...
    • la_felicja Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 20:46
      Brzmi pysznie.
      Po zupie czosnkowej pewnie bym cierpiała, bo nie mogę jeść czosnku, ale znając moje zapędy do próbowania nowych smaków, na pewno bym się skusiła.
    • mamkaantka Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 20:48
      To zestaw raczej na całe święta, a nie na wigilę
    • z_lasu Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 21:23
      Nie, bo większość jest mięsna, w tym obie sałatki. Czyli najpewniej mogłabym zjeść łódeczki, być może zupę, być może ruskie i być może placki ziemniaczane. Ale na pewno mniej niż połowę.
    • gama2003 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 21:28
      Gdyby były to porcyjki degustacyjne to tak.
      A gdyby zwykłe, nawet małe porcje to pękam po trzecim daniu.
    • mysiulek08 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 21:28
      oprocz pierogow ruskich, wszystko z wielka checia, sledzia szczegolnie
    • mikams75 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 22:37
      jak da mnie (chyba) wszystko jest jadalne i bym sprobowala ale ogolnie za duzo ziemniakow (zupa pewnie tez z ziemniakami)i wszystkie dania bardzo sycace, wiec do zjedzenia w naprawde niewielkich ilosciach jesli mialoby sie ochote sprobowac wszystkiego. Jesli to wigilia, to bym zrezygnowala z lodeczek z ziemniakow albo u salatki ziemniaczanej. Placki ziemniaczane tez srednio tu pasuja, po rybie, pierogach, sledziach, salatce to juz nikt nie da rady zjesc plackow.
    • maeve_binchy Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 22:58
      Wszystko oprocz sledzia i zupy czosnkowej
    • kaki11 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 23:06
      Myślę, że spróbowałabym wszystkich, może poza zupą czosnkową bo ja za czosnkiem nie przepadam. To znaczy, z ciekawości mogłabym zjeść, ale dosłownie ktoś by mi musiał nalać odrobinę.
      Po pierwsze chętnie próbuję nowych rzeczy, po drugie kiedy jestem do kogoś zaproszona to raczej nie wybrzydzam.
    • taje Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 23:14
      Nie, za dużo na raz i moim zdaniem zbyt wyraziste potrawy, żeby się dobrze razem komponowały. Jeśli zupa czosnkowa to sałatka z tuńczyka out. Bigos też nie (choć sam bigos uwielbiam).
    • pade Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 23:19
      Łódeczki z ziemniaków jem ze dwa razy w miesiącu, także odpada, sałatek ziemniaczanych nie lubię. Za zupę czosnkową dziękuję, resztę bym z przyjemnością zjadła.
    • auksencja15 Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 23:27
      Wszystko ale nie razem i na raz
    • majenkirr Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 23:31
      Zjadłabym wszystko oprócz śledzi i bigosu. Zupy czosnkowej nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała gdyby była bez mięsa.
    • konsta-is-me Re: Menu wigilijne, pytanie. 23.12.22, 23:40
      Nie jadłam zupy czosnkowej więc może z ciekawości bym uszczknela trochę.
      Pierogi wschodnie 😉 na Wigilię - tak sobie , ale może być ,jak dobre
      Bigos- zależy jaki, bigos bigosowi nierówny, ale ogólnie tak.
      Sałatka z tuńczyka - o ile nie z ryżem i ananasem to chyba tak.Ostatecznie ananas może być ale żadnego ryżu.
      Szwabska salatka- jak z kiełbasą albo mortadela czy innym paskudztwem - nieeee. W ogóle z żadną wędlina raczej, nie lubię.
      Śledź po szwedzku- czyli jaki?
      Ogólnie lubię prawie każde śledzie , więc raczej tak.
      Reszta ( w sumie niewiele zostało) - tak.
      A gdzie desery ?
      • snakelilith Re: Menu wigilijne, pytanie. 24.12.22, 01:12
        konsta-is-me napisała:

>
        > Szwabska salatka- jak z kiełbasą albo mortadela czy innym paskudztwem - nieeee.
        > W ogóle z żadną wędlina raczej, nie lubię.

Szwabskiej sałatki nie podaje się z kiełbasą, a tym bardziej nie z mortadelą. To sałatka z ziemniaków, opcjonalnie dodaje się ogórka (świeży albo konserwowany) i cebulę, i zalewa koniecznie gorącą marynatą z zagęszczonego, bardzo pikantego bulionu, octu i oleju. Czasem dodaje się też musztardę i kminek. NIektórzy, ale to nie jest obowiązkowe, wysmażają trochę chudego boczku pokrojonego w kostkę i dodają do sałatki. Sałatkę podaje się przegryzioną, ale lekko ciepłą. Więc albo trzyma się w ciepłym, albo przed podaniem podgrzewa krótko, np. w mikrofali. Tu taki prosty dodatek do kiełbasek, smażonej ryby i przede wszystkim sznycla.
        Sałatka z tymi samymi składnikami, ale z sosem majonezowym, to już nie jest szwabska, a typowy Kartoffelsalat znany w całych Niemczech.
        • konsta-is-me Re: Menu wigilijne, pytanie. 24.12.22, 15:03
          No właśnie dla mnie ta ,która opisujesz- to typowo "niemiecka sałatka" ,takowa zrobił mi mój ex- chłopak kiedyś, w ramach "pokaże ci niemiecka /bawarska kuchnie".
          A co w Polsce się pod "szwabska salatka-" rozumie , to chyba czasem trudno powiedzieć ,patrząc w google.
    • ga-ti Re: Menu wigilijne, pytanie. 24.12.22, 00:54
      Zjadłabym wszystko! Mimo że uwielbiam nasze wigilijne dania to nie pogardziłabym Twoimi smile
      Jedynie tylko mam wątpliwości co do sałatki ziemniaczanej, jadłam kilka razy będąc na Bawarii i jakoś mi nie podeszła, ale bym spróbowała na pewno smile
      Zostałabym u Ciebie na całe święta, bo podczas jednego wieczora mogłabym nie zdążyć big_grin
    • stephanie.plum Re: Menu wigilijne, pytanie. 24.12.22, 01:22
      podziękowałabym za zupę czosnkową (nie mogę czosnku), placków bym już nie dała rady, resztę wcinam ze smakiem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka