Dodaj do ulubionych

Ematka i lumbago

26.12.22, 08:51
W wigilię mnie trafiło sad biorę naproxen i sirdalurd, nic nie pomaga. Leżę na macie kolczastej. Jakieś rady? Czy rehabilitacja w ostrym stanie może pomóc? Najgorzej że za parę dni mam zaplanowany sylwestrowy wyjazd i jak nic się nie zmieni to nie będę w stanie pojechać sad
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 08:58
      Co rozumiesz przez rehabilitację. Jak spotkanie z doświadczonym rehabilitantem, to owszem, wskazane. Na własną rękę nic nie zdziałasz, chociaż są fani metod z piłeczkami tenisowymi itd.
      • demodee Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 09:10
        > Jak spotkanie z doświadczonym rehabilitantem, to owszem, wskazane

Ale doświadczony rehabilitant raczej nie będzie rehabilitował w stanie ostrym.

Mnie pomaga leżenie w ciepłej kąpieli i masaż przez koc. I całkowite zaprzestanie czynności domowych.

Zdrowia życzę!
        • mikams75 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 21:39
          > Ale doświadczony rehabilitant raczej nie będzie rehabilitował w stanie ostrym.

bedzie, mnie w takiej sytuacji bardzo pomogl, a ledwo sie doczolgalam objedzona przeciwbolowymi.
    • lauren6 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 09:25
      Może zacznij od ortopedy.
      • demodee Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 09:32
        A może neurologa, bo to bóle nerwowe są?

Albo od lekarza POZ, powinien znać się na korzonkach.
        • swiezynka77 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 10:21
          Byłam u internisty, do ortopedy brak terminów ( zresztą jak miałam to poprzednim razem to ortopeda dał takie samo leczenie i zero badań)
    • demodee Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 09:34
      > Czy rehabilitacja w ostrym stanie może pomóc?

Poza tym teraz rehabilitanci bez zdjęcia (choćby rtg) nawet nie dotkną pacjenta.

Czyli potrzebne CI skierowanie na zdjęcie, samo zdjęcie, umówienie rehabilitanta...Przed NR się, moim zdaniem, nie wyrobisz.

No, chyba, że masz lekarzy w rodzinie, to wtedy tak.
      • demodee Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 09:48
        Albo spróbuj się miedzy świętami do masażysty umówić. Powinni pomasować bez rtg.
        • swiezynka77 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 17:19
          Znaleźć znajdę rehabilitanta tylko czy to jest wskazane w stanie ostrym? Z tego co czytam zdania są podzielone
    • rodzicucznia321 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 10:55
      beta-alanina
      poduszka elektryczna lub termofor
      • swiezynka77 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 17:21
        rodzicucznia321 napisała:

> beta-alanina

To działa szybko czy długofalowo?
    • figa_z_makiem99 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 17:27
      Trzeba regularnie ćwiczyć, a gdy już się przytrafi rozciągam, pomaga przyciskanie kolan do klatki piersiowej i ruch pomaga pozbyć się zapalenia szybciej, leżenie wydłuża.
      • mikams75 Re: Ematka i lumbago 26.12.22, 21:41
        dokladnie tak, na plecach przyciagnac kolana do klatki, lekko naciagajac i sie kolysac do przdu, tylu i na boki, ale bardzo powoli i delikatnie, bol sie noe moze przy tym poglebiac. I koci grzebiet - tez bardzo powoli. Pare razy i tak kilka razy w ciagu dnia, bedzie skuteczniejsze niz raz a dluzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka