panna_lila 27.12.22, 11:55 czy niedobór witaminy D3 może wynikać z ciągłego uzywania kremu z filtrem UV? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zerlinda Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 12:35 Ale w Polsce? To nie wydaje mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 12:39 Ja miałam straszny niedobór kiedy filtrów nie używałam. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 12:49 Oczywiście, że tak przecież kremy blokują UVB to jak się ma witamina D produkować? Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 14:04 W sensie codzienne smarowanie twarzy kremem z filtrem UV? Owszem, blokuje wytwarzanie wit D, ale synteza skórna nie pokrywa (jesień, zima) zapotrzebowania w naszej szerokości geograficznej, niezależnie od nie/stosowania filtrów. A i latem trzeba by się codziennie rozbierać na słońcu, a większość z nas siedzi w pracy/budynkach zamiast sie naświetlać Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 14:14 zonda-m napisał(a): > A i late > m trzeba by się codziennie rozbierać na słońcu, a większość z nas siedzi w prac > y/budynkach zamiast sie naświetlać I tu jest pies pogrzebany, nie w filtrach czy szerokości geograficznej 😅 Smaruję się od kwietnia do września filtrem 50+, nie tylko twarz, ale całe ciało od razu po umyciu zębów, bo pracuję na dworze. Dosmarowuję co kilka godzin. Nawet sztyft do ust mam 50. Witaminę D mam cały rok ksiażkowa mimo zużywania całych butelek aptecznych filtrów. Małż mój, pracujacy od rana do wieczora w zamknięciu i filtrami smarujacy się oszczędnie w weekendy, ma niedobory; mimo iż latem całe dnie siedzi w ogródku. A ta sama dieta i szerokość geograficzna 🙃 Żeśmy się jako ludzkość pozamykali w betonach i stad te niedobory; a nie filtry winić. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 18:11 Wielki błąd, że cała ludzkość nie postanowiła zostać rolnikami, parkingowymi i outdoorowymi instruktorami fitness 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 18:20 Jeszcze archeologami..oni też kopią na zewnątrz... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 15:49 Poniekąd… Zakładając, ze w sezonie IV- IX spędzasz dziennie te rzetelne pół godziny około południa z odsłoniętymi ramionami i nogami, ale szczelnie wysmarowana UV50… Bo jeśli mowimy o przejściu od drzwi do auta z kremem na policzkach - to niedobór nie wynika z kremu Plus żyjemy na takiej szerokości geo, ze trudno o syntezę skórna, słońca mało, zima długa. Ważna jest dieta i jednak suplementacja. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 16:46 Tak, w dodatku smarujemy nagminnie dłonie np teraz,. A na wiosnę jak tylko pierwsze słońce i temp +16 to ciach czapka na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 17:14 Lepiej suplementowac vit D caly rok niz leczyc raka skory. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 18:10 Tu się podpiszę obiema rękami Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: krem z filtrem a witamina D3 27.12.22, 18:31 Musiałoby mi odbić, żebym zakładała czapkę powyżej 16 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś