milin94 29.12.22, 14:43 Wygrzebałam z lodówki dwa serki, łącznie 500g mascarpone, z kończącą się wkrótce datą. Co mogłabym przyrządzić szybkiego, najlepiej bez pieczenia i z małej ilości składników? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:45 wymieszaj z nutella czy innym kreme orechowym i posmaruj rym nalesniki - pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:45 Zmiksowane pół na pol z nutellą da świetny lekki krem, no ale trzeba go dalej jakos użyć... Odpowiedz Link Zgłoś
szybki-lisek Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:27 W sensie ze lżejszy niż sama nutella, wyjadana łyżką... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:26 Zjeśćx nie klopoczac się żadnymi naleśnikami, bo to zbędne węgle. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:47 tiramisu oczywiście albo wariację na temat tiramisu Albo naleśniki - na słodko lub na słono (np. z pieczarkami i/lub szpinakiem, lub z suszonymi pomidorami i ziołami) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:50 Podgrzej owoce (np.mrozobe truskawki, pyszne są maliny) z cukrem, zagęsc mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie, albo owocowà galaretką. Zmiskusj wystudzone z tiramisu. To będzie krem. Wyłóż na gotowy (jak ma byc bez pieczenia) albo wlasnej roboty biszkopt i zalej galaretką. Albo zrob owocowe tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:17 Zmiksuj z mascarpone? N/t - tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:30 Z mascarpone, jasne nie należy pisać i podgrzewać obiadu jednocześnie, coś pójdzie nie tak 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:57 Sos z cukinią do makaronu, tre cukinie i cebule na tarce, podsmazam, dodaje mascarpone, garam masale, pieprz, chwile smaże, dodac do gorącego makaronu. moze byc tez podobny sos z kurczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 16:31 Ooo dzięki mam duzo garam masali i nie wiedziałam do czego dać Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 18:57 Tylko nie syp ze zbytnim rozmachem będzie gorzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:09 Mascarpone używam bardzo często - najczęściej do mojego szybkiego makaronu z cukinią i suszonymi pomidorami. Podsmazasz czosnek, cukinię i suszone pomidory, dodajesz mascarpone, przyprawiasz. Robi się tyle ile makaron się gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:18 Na obiad - cebula, kurczak, pomidory i słodki sos chili. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:28 Sosy do makaronu, ale równie dobrze do ziemniaków, kaszy i kotletów z ziemniaków albo kaszy: suszone grzyby, cebula, mascarpone, Parmezan szpinak, mascarpone, ser z zieloną pleśnią mascarpone, oliwa, białe wino, Parmezan, skórka cytrynowa (i bardzo dużo świeżo mielonego pieprzu) Itd itd, można wszędzie tam, gdzie pasuje śmietana. W deserach lepiej ubić osobno i dodać ubitą śmietanę, bo inaczej jest bardzo ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:28 Ja robię pankejki z mascarpone, calkiem dobre, moje dzieci bardzo lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
bzdety2019 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:29 Smażone pieczarki na maśle z czosnkiem do tego mascarapone i makaron pycha Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 19:13 To ode mnie cos podobnego, tylko mniej ogranego: Smazone na masle kurki a do tego kremowa polenta (ugotowana na wodzie z dodatkiem smietanki i wymieszana z mascarpone po ugotowaniu). Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:34 Dodaję do pomidorówki z własnego przecieru - ale to łyzkę, dwie więc duzo nie zużyjesz. Sosy do makaronu np szpinakowy albo jakiś z kurczakiem. Dodajemy do bitej śmietany (tort bezowy z owocami albo masa do przełożenia brownie). Mój mąż tym smaruje kanapki + miód czy dżem jakiś Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 18:59 Szpinak czosnek iprzyprawy na patelnie będzie pycha. Mozesz dołożyć kuraka lub łososia . Tortile zawijane z mascarpone i tym co masz na zimno na przekąski. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 19:01 Podpisuję się pod sosem. Do tego makaron i masz pyszny obiad Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 19:04 Jestem malo deserowa, dodałam kilka razy do szpinaku z makaronem i też do zupy krem nawet pomidorowej się nadaje ;P Odpowiedz Link Zgłoś