Dodaj do ulubionych

Co z mascarpone?

29.12.22, 14:43
Wygrzebałam z lodówki dwa serki, łącznie 500g mascarpone, z kończącą się wkrótce datą. Co mogłabym przyrządzić szybkiego, najlepiej bez pieczenia i z małej ilości składników?
Obserwuj wątek
    • magia Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:45
      wymieszaj z nutella czy innym kreme orechowym i posmaruj rym nalesniki - pyszne
    • szybki-lisek Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:45
      Zmiksowane pół na pol z nutellą da świetny lekki krem, no ale trzeba go dalej jakos użyć...
      • primula.alpicola Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:16
        Lekkiwink
        • starczy_tego Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:18
          Dietetyczny 😀
        • szybki-lisek Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:27
          W sensie ze lżejszy niż sama nutella, wyjadana łyżką...
      • memphis90 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:26
        Zjeśćx nie klopoczac się żadnymi naleśnikami, bo to zbędne węgle.
    • alicia033 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:47
      tiramisu oczywiście
      albo wariację na temat tiramisu
      Albo naleśniki - na słodko lub na słono (np. z pieczarkami i/lub szpinakiem, lub z suszonymi pomidorami i ziołami)
    • daniela34 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:50
      Podgrzej owoce (np.mrozobe truskawki, pyszne są maliny) z cukrem, zagęsc mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie, albo owocowà galaretką. Zmiskusj wystudzone z tiramisu. To będzie krem. Wyłóż na gotowy (jak ma byc bez pieczenia) albo wlasnej roboty biszkopt i zalej galaretką. Albo zrob owocowe tiramisu.
      • primula.alpicola Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:17
        Zmiksuj z mascarpone?
        N/t - tiramisu.
        • daniela34 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:30
          Z mascarpone, jasne smile nie należy pisać i podgrzewać obiadu jednocześnie, coś pójdzie nie tak 😄
    • aagnes Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 14:57
      Sos z cukinią do makaronu, tre cukinie i cebule na tarce, podsmazam, dodaje mascarpone, garam masale, pieprz, chwile smaże, dodac do gorącego makaronu. moze byc tez podobny sos z kurczakiem.
      • kafana Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 16:31
        Ooo dzięki mam duzo garam masali i nie wiedziałam do czego dać
        • aagnes Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 18:57
          Tylko nie syp ze zbytnim rozmachem smile będzie gorzkie.
    • youngagain Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:09
      Mascarpone używam bardzo często - najczęściej do mojego szybkiego makaronu z cukinią i suszonymi pomidorami. Podsmazasz czosnek, cukinię i suszone pomidory, dodajesz mascarpone, przyprawiasz. Robi się tyle ile makaron się gotuje.
    • starczy_tego Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:18
      Na obiad - cebula, kurczak, pomidory i słodki sos chili. Pycha
    • bene_gesserit Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:28
      Sosy do makaronu, ale równie dobrze do ziemniaków, kaszy i kotletów z ziemniaków albo kaszy:
      suszone grzyby, cebula, mascarpone, Parmezan
      szpinak, mascarpone, ser z zieloną pleśnią
      mascarpone, oliwa, białe wino, Parmezan, skórka cytrynowa (i bardzo dużo świeżo mielonego pieprzu)

Itd itd, można wszędzie tam, gdzie pasuje śmietana. W deserach lepiej ubić osobno i dodać ubitą śmietanę, bo inaczej jest bardzo ciężki.
    • madame_edith Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:28
      Ja robię pankejki z mascarpone, calkiem dobre, moje dzieci bardzo lubią.
    • bzdety2019 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:29
      Smażone pieczarki na maśle z czosnkiem do tego mascarapone i makaron pycha
      • boogiecat Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 19:13
        To ode mnie cos podobnego, tylko mniej ogranego:

Smazone na masle kurki a do tego kremowa polenta (ugotowana na wodzie z dodatkiem smietanki i wymieszana z mascarpone po ugotowaniu).
    • joana.mz Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 15:34
      Dodaję do pomidorówki z własnego przecieru - ale to łyzkę, dwie więc duzo nie zużyjesz. Sosy do makaronu np szpinakowy albo jakiś z kurczakiem. Dodajemy do bitej śmietany (tort bezowy z owocami albo masa do przełożenia brownie). Mój mąż tym smaruje kanapki + miód czy dżem jakiś
    • slonko1335 Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 18:59
      Szpinak czosnek iprzyprawy na patelnie będzie pycha. Mozesz dołożyć kuraka lub łososia . Tortile zawijane z mascarpone i tym co masz na zimno na przekąski.
      • banicazarbuzem Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 19:01
        Podpisuję się pod sosem. Do tego makaron i masz pyszny obiad
    • dwa_kubki_herbaty Re: Co z mascarpone? 29.12.22, 19:04
      Jestem malo deserowa, dodałam kilka razy do szpinaku z makaronem i też do zupy krem nawet pomidorowej się nadaje ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka