Dodaj do ulubionych

niski progesteron - help!

03.01.23, 20:12
Czy któraś z Was poradziła sobie z takim problemem?
Zbyt niski poziom progesteronu mam chyba od zawsze. Były problemy z zajściem w ciążę. Pomogła dopiero luteina.
Plamienia przed okresem i długi i obfity okres też zawsze miałam, ale od mniej więcej dwóch lat jest coraz gorzej (Mam 40 lat). Do tego dwu lub trzydniowa migrena przed miesiączką.
Wygląda to mniej więcej tak: ok. tydzień przed okresem trzy dni migreny, potem co najmniej cztery dni plamienia. Następnie bardzo obfite krwawienie przez ok. 3 dni, normalne 2-3 dni. Potem 4 dni plamienia.
Wychodzi dwa tygodnie plamienia lub krwawienia, ok. dwóch tygodni spokoju, potem znowu migrena i tak w kółko.
Męczy mnie to strasznie.
Ginekolog proponuje progesteron podjęzykowo trzy razy dziennie przed okresem. Próbowałam przez kilka miesięcy i nie podziałało. Żadnych innych rozwiązań nie widzi.
Zaproponowane leczenie migreny przez neurolog pomaga trochę ale nie niweluje migren całkowicie ( Bywają tak silne, że wyłączają mnie z życia.). Na pytanie czy nie mogłabym przyjmować tabletek antykoncepcyjnych, by sztucznie wyregulować poziom hormonów odpowiedziała, że w moim przypadku, kiedy będzie przerwa w przyjmowaniu, bóle głowy będą jeszcze gorsze. A poza tym u osób cierpiących na migreny tabletki antykoncepcyjne bardziej niż u innych zwiększają ryzyko udaru.
I zostaję z tym wiecznym okresem i okropnymi bólami głowy.
Może coś jednak działa? Chętnie skorzystam z podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • eriu Re: niski progesteron - help! 03.01.23, 20:40
      Czy zaciskasz szczęki, zgrzytasz zębami? Bo jeśli tak to bóle głowy będą wynikać z napięcia mięśni w szczękach, szyi, ramion, pleców. Potrzebna szyna rozluźniająca. Trzeba współpracować z dentystą. Warto pójść do rehabilitanta tez rozluźnić mięśnie w szczęce, szyi, barkach, kręgosłupie, biodrach, całym ciele. Ardzo pomaga na migreny. Można się pozbyć całkowicie.
    • koko8 Re: niski progesteron - help! 03.01.23, 20:43
      Czy neurolog potwierdził, że migreny są hormonozależne?
      Jeśli tryptany nie dzialają, to może spróbuj zastrzyków, erenumab i aimovig są od niedawna refundowane.
    • lumeria Re: niski progesteron - help! 03.01.23, 21:49
      Progesteron można tez brać w formie kapsułki branej raz dziennie na noc. Albo w formie kremów, krążka domacicznego, itp. Dlaczego te formy nie wchodzą w grę?
      • you.are.my.lobster Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 17:37
        Nie wiem, brałam co zalecił lekarz, bo uznałam że się zna.
        • lumeria Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 18:25
          Skoro ten ginekolog nie widzi i nie oferuje żadnych innych rozwiązań, to szybko idź do innego. Bo rozwiązania są, wiec nie ma powodów by cierpieć.
    • snakelilith Re: niski progesteron - help! 03.01.23, 22:21
      A co to za progesteron, który się bierze trzy razy dziennie pod język przed okresem? Progesteron by działał musi być brany w odpowiedniej dawce (100-200mg) i przez odpowiednią ilość dni (10-12 dni). I są dawki, które wystarczy brać raz dziennie w postaci jednej kapsułki. Nie jest wykluczone, że brałaś za niskie dawki i za krótko.
      Progesteron, czy gestagen można brać też dopochwowo, w postacji spirali, krążka dopochwowego albo gestagenowej pigułki.
      I wcale nie jest powiedziane, że pigułka wyłączająca cykl jest w twoim przypadki niewskazana. Zmień lekarza, bo ten może mieć dziwne widzimisię, które nie ma nic wspólnego z realiami. Pigułkę można też brać bez przerwy, te nie są wcale konieczne.
      • you.are.my.lobster Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 17:36
        To była luteina 50 od 16dc. Zapytam o większą dawkę lub w innej formie.
    • nena20 Re: niski progesteron - help! 03.01.23, 22:29
      Biorę orgametril od 16 DC przez 10 dni. Jest lepiej ale na razie tylko jeden cykl. Właśnie zaczynam kolejny zobaczymy.
    • you.are.my.lobster Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 17:40
      Dodam jeszcze, że migrena nie jest dla mnie jedynym problemem. Męczą mnie tak długie krwawienia i plamienia. Czasem nie ma nawet pełnych dwóch tygodni przerwy.
      • asfiksja Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 18:56
        Czy ty przypadkiem byś się nie kwalifikowała już do HTZ? To są nieco inne hormony i niekiedy przy przeciwwskazaniach do antykoncepcji hormonalnej (migreny, nadciśnienie) HTZ można. Ja bym poszła do ginekologa z doświadczeniem w dolegliwościach perimenopauzy.
        • you.are.my.lobster Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 19:52
          Dzięki, myślę że pójdę w tym kierunku.
    • aguar Re: niski progesteron - help! 04.01.23, 17:51
      Też miałam ten problem aczkolwiek nie mam migren. Gdy byłam w wieku rozrodczym skutecznie leczono mnie lekami antykoncepcyjnymi. Po odstawieniu łatwo zaszłam. Natomiast teraz (mam 49 lat) zaproponowano mi HTZ i plastry Systen Sequi nie zlikwidowały tych plamień przed okresem. Teraz jestem w połowie pierwszego cyklu na tabletkach (Femoston Mite) i się wkrótce okaże, jak będzie.
    • monnika45 Re: niski progesteron - help! 05.01.23, 15:52
      tu mozna poczytac na temat progesteronu, osoba ktora pisze brala go i opisuje swoje doswiadczenia. naturalny w kremie
      zycpodgolymniebem.blogspot.com/2023/01/progesteron-w-kremie-cz1-zdrowie-kobiet.html
      • snakelilith Re: niski progesteron - help! 05.01.23, 16:02
        Progesteron nie wchłania się przez skórę. Kremy więc nie są w ogóle skuteczne. Nie ma też czegoś takiego jak "naturalny" progesteron. Progesteron tak jak i estrogen to hormon i powinien być podawany tylko jako apteczny preparat na receptę i według wskazówek lekarza.
    • you.are.my.lobster Re: niski progesteron - help! 27.01.23, 21:44
      Skonsultowałam problem plamień i krwawień z innym, polecanym, ginekologiem. Z powodu migren on także odradził tabletki i uznał, że w moim przypadku (stwierdził trochę za duży rozrost śluzówki macicy przed okresem) radzi założenie mireny. Po przeczytaniu opinii trochę się obawiam, że wpadnę z deszczu pod rynnę i znowu będę się bujać z nieprzewidzianymi krwawieniami. Ale jestem już zdesperowana. W tym miesiącu miedzy miesiączką a plamieniem przed okresem miałam 'aż' dwa dni przerwy... Jakieś rady?
      • kira02 Re: niski progesteron - help! 28.01.23, 15:27
        No dobra, wpiszę się, choć pewnie mnie zaraz zakrzyczą. Problemy ze zbyt niskim progesteronem mialam od 30. roku życia mniej więcej. Lekarze nic nie potrafili doradzić, nikt nie widzi problemu w nadmiarze estrogenów,a ja się męczyłam z krwotokiem co miesiąc. Lekarze proponują albo mirene, albo tabletki antykoncepcyjne. Duphaston juz nie pomaga. O dziwo, przypadkiem odkrylam, ze mi pomaga neem w maksymalnej zalecanej dawce. Przy regularnym braniu mijaja objawy przewagi estrogenowej. Ja mam jeszcze inne problemy (natury innej, niz ginekologiczna) i dopiero zaczynam łączyć kropki. Na pewno u mnie jest to uposledzone wydalanie estrogenow.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka