Dodaj do ulubionych

Najemca - oszust

07.01.23, 04:59
Facet nie płaci od dwóch miesięcy.
Jak wczoraj zobaczyłam zdjęcia mieszkania - popłakałam się
Jestem załamana.
Obserwuj wątek
    • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 05:07
      Niech to będzie wątek edukacyjny
      Jutro zobaczycie co można zrobić z mieszkaniem
    • fogito Re: Najemca - oszust 07.01.23, 08:38
      A skad miałaś zdjęcia?
      • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 09:44
        Po raz pierwszy raz wynajęliśmy na pokoje.
        • jozefrobotnik Re: Najemca - oszust 07.01.23, 09:51
          Gdzie te foty
        • fogito Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:06
          Co oznacza na pokoje?
        • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:19
          Wynajem na pokoje to biznes obciazony sporym ryzykiem, ale I wieksza stopa zwrotu.
          Trzeba bylo poczytac grupy dla wlascicieli- Januszy i trzymac sie tych trikow. Np. polecane jest zatrudnienie sprzataczki do mycia czesci wspolnych, ktora ci co tydzien mowi czy wszystko w porzadku. Wpisanie w umowie, ze wyrzucasz z mieszkania gdy cos zniszczy (taki zapis jest nielegalny, ale czesc osob o tym nie wie ). Wynajmowanie jedynie studentom z zagranicy. Osobiste przychodzenie po odbior pieniedzy co miesiac. W tym biznesie chyba trzeba byc januszem.
          • panna_lila Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:54
            możesz podpowiedzieć jak znaleźć te grupy, stoję przed koniecznościa wynajmu i potrzebuję instrukcji
            • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:22
              Wpisz w wyszukiwarke fb "podnajem". To sa grupy dla ludzi zajmujacy sie tym zawodowo.

Z tych grup jak i z opowiesci dwoch znajomych, ktorzy maja takie mieszkania, wiem ze zajmuje to duzo czasu. Gdybym ja chciala wynajmowac na pokoje to wzielabym agencje zarzadzania najmem, ktora sie w tym specjalizuje (sa takie).
              • panna_lila Re: Najemca - oszust 07.01.23, 23:56
                ja w sumie to myślałam, ze taki wynajem na pokoje to jest dla lokatorów, którzy się znają (kilka koleżanek, czy kolegów, czy konfiguracja dowolna, ale że się znają. Nie wiedziałam, że jest wynajem na pokoje dla obcych ludzi. Swiat ma jeszcze dużo niespodzianek przede mnąsmile

Dziś też usłyszałam o wynajmie na kwatery pracownicze, słyszałaś o tej opcji?
                • angazetka Re: Najemca - oszust 08.01.23, 00:00
                  O castingach na współlokatorów nie słyszałaś? big_grin
                  • panna_lila Re: Najemca - oszust 08.01.23, 00:26
                    nie, sama wynajmowałam mieszkanie, ale to było wieki temu i wtedy wynajmowało się pokój u jakieś miłej albo mniej miłej staruszkismile
                    w sumie to musi być czasami trudne dzielić z różnymi ludźmi przestrzeń, ciekawe jak wpływa to na socjalizowanie się - czy jest im łatwiej, czy trudniej, czy to już są osobnicze cechy
                • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 08:18
                  Oczywiscie, wstawianie lozek pietrowych I wynajmowanie 2 metrow kwadratowych.
                  Naprawde nie slyszalas, ze ludzie kupuja stare mieszkanie 60metrowe, dziela je na 4-5 pokoi (zamieniajac kuchnie czy balkon na pokoj) I wynajmuja po 1000-1500 kazdy?
    • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:19
      Przedpokój
      • anilorak174 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:22
        Całkiem porzednie, tylko butelki do wyniesienia.
        • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:26
          Żeby chociaż wynosił. To są części wspólne.
      • bazia_morska Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:22
        Dziecko, ferie są dopiero za tydzień.
        • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:27
          Gdzie?
      • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:25
        Poplakalas sie, ze butelek nie wyniesli?
        • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:32
          Doczytałaś że nie płaci?
          • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:01
            Pisalas ze sie poplakalas z powodu zdjec, nie z powodu nieplacenia. Popros go o wyprowadzke natychmiast I juz.
            • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:24
              Racja.
              Jak? Facet nieuchwytny. Dobrze że wynajęłam na pokoje. Mam dostęp do mieszkania. Drugiego Pana nie było 3 tygodnie i to zastał.
              • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:51
                Legalnie zakladasz sprawe o eksmisje. Nielegalnie pakujesz jego rzeczy w worki i liczysz ze nie bedzie na tyle bezczelny by wzywac policje.
                • muireade Re: Najemca - oszust 09.01.23, 17:15
                  Na to bym nie liczyła uncertain
          • sundace46 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:21
            niezwykladziewczyna napisała:

> Doczytałaś że nie płaci?
            >
            To po diabla wklejasz zdjecia butelek skoro o niepłacenie chodzi. Bez sensu
            • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:27
              To jest przedpokój tam się siedzi i zakłada buty. Takim postępowaniem wypłoszy drugiego.
              • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:35
                Wspolczuje nerwów, ale to co pokazujesz to sterta smieci, które nie śmierdzą. 5 minut i po problemie.
              • sundace46 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:04

> To jest przedpokój tam się siedzi i zakłada buty. Takim postępowaniem wypłoszy
                > drugiego.
                >
                To ten drugi big_grin bardzo wrażliwy skoro go butelki wypłoszą big_grin big_grin big_grin
                • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:19
                  Żebyś widdziała
            • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:36
              Gdyby był czysty i nie płacił to by było coś. 😀
              • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:47
                To są puste opakowania. 5 min i jest porządek. To nie osyfuone ściany. To nie zapleśniałe resztki w lodówce.
      • cojapaczem Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:26
        yyyyy????? masz problem z głową?
        • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:33
          Yyyyyyyyy?
          • cojapaczem Re: Najemca - oszust 07.01.23, 10:34
            popłakałaś się bo zobaczyłaś butelki ????
      • eliszka25 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:06
        I co w tym przedpokoju takiego strasznego, że aż się popłakałaś? Nawet tych butelek nie są jakieś niewyobrażalne stosy. 🤷‍♀️
        • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:09
          Przejęłam się. Facet nie płaci
          • eliszka25 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:17
            Ja rozumiem, że nie płaci i to jest jak najbardziej powód do przejmowania się. Albo raczej do wypowiedzenia umowy najmu. Opisałaś to jednak tak, jak by mieszkanie było jakoś strasznie zniszczone. Ja tych zniszczeń nie widzę. W przedpokoju kilka pustych butelek, w kuchni niepozmywane gary. Nie jest to czyściutkie mieszkanie, ale tragedii żadnej nie widzę. Wystarczy wynieść śmieci i posprzątać.
            • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:32
              Zniszczeń nie ma, burdel jest.
    • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:07
      Kuchnia
      • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:10
        Jest stan przed zmyciem naczyń.
      • enaw11 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:11
        Po prostu bałaganiarz. Żadnych zniszczeń.
        • kanna Re: Najemca - oszust 08.01.23, 00:44
          Też się rozczarowałam.. liczyłam na dewastację, a tu brudne szklanki.
      • kropkacom Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:12
        big_grin
      • la_felicja Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:12
        Ok, bajzel, pozmywać nie zdążyli, ale przecież nic nie jest zniszczone? Nad czym tu płakać?
      • eliszka25 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:20
        Moja kuchnia w trakcie gotowania wygląda czasem i gorzej. Wystarczy zmyć naczynia, przetrzeć blat i wygląda jak nowa. Nie widzę tu nic, nad czym trzeba by było płakać.
        • ewa_2009 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:10
          pomyślałam to samo smile
      • pitupitt Re: Najemca - oszust 07.01.23, 23:02
        Zdewastowanego mieszkania jeszcze nie widziałaś... Delikatna jesteś, skoro typowy męski bajzel doprowadza cię do płaczu.
      • li_lah Re: Najemca - oszust 08.01.23, 10:48
        big_grin
      • muireade Re: Najemca - oszust 09.01.23, 17:17
        To jest kuchnia rasowego brata samca, a nie zniszczenia wojenne.
    • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:07
      Wypowiedziałaś już?
      • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:12
        Jest nieuchwytny.
        • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:15
          Może już nie mieszka.
          • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:33
            Mieszka.
            • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:35
              Wyslij poczta.
              • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:43
                Umowa jest do września, ma prawo siedzieć do końca?
                • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:50
                  A jaki masz okres wypowiedzenia?
                  • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:51
                    Miesiąc
                    • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:55
                      No to do dzieła. Nie spróbujesz nie wywalisz. Na początek rozmowa.
                      • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:02
                        Unika nas
                        • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:06
                          Poczekaj na niego w mieszkaniu.
        • biala_ladecka Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:39
          Co to znaczy nieuchwytny?
          Jeśli bałagani, to jest w mieszkaniu. Tam go uchwyć.
          • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:05
            Nie otworzy drzwi.
            • biala_ladecka Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:12
              Ale chyba masz klucz do wlasnego mieszkania?
              • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:00
                Mam, nie można wejść do wynajmjowanego mieszkania. Lokator może mnie posądzić o kradzież czegokolwiek.
                • biala_ladecka Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:09
                  Ale ty wynajmujesz pokoj, nie mieszkanie.
                  Doprawdy, nie wiem, w czym widzisz trudnosc. Idziesz, siadasz w kuchni i czekasz na pana.
                  • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:14
                    Dwa pokoje, tyle, ile ich jest.
                • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:11
                  Ty sie do wynajmu na pokoje nie nadajesz. Masz klucz to wchodzisz. Czekasz w przedpokoju. Nie przejmuj sie jakimis posadzeniami, co do kradziezy trzeba miec jeszcze dowody. Jak sie boisz to wejdz z kamerka, postaw w przedpokoju I nagrywaj.
                  • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 14:26
                    Wiem
        • efka_454 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 11:43

> Jest nieuchwytny.
          >
          Co to znaczy jest nieuchwytny? Nie możesz się dodzwonić?
          Przecież wypowiedzenie umowy i tak musi być w formie pisemnej.
          Wysyłasz informację mailem, a dodatkowo listem poleconym na adres podany w umowie.
          Wypowiadasz umowę w trybie natychmiastowym, z informacją o zabezpieczeniu pozostawionych rzeczy a konto niezapłaconych rachunków i niedotrzymania punktów umowy dotyczących zachowania porządku.
          Wyznaczasz tygodniowy termin do uregulowania należności i doprowadzenia lokalu do stanu początkowego.
          • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:12
            Numer zablokował, wpuszczać nas nie musi.
            Czy wypowiedzenie musi być do rąk własnych?
            • zerlinda Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:25
              Ty jesteś jakaś głupia? Serio pytam.
              • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:32
                W tych sprawach : tak.
            • kadfael Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:26
              Przeciez piszesz, że to jest wspólne mieszkanie. To chyba wpuści współlokator? A jak zablokował numer to dzwonisz z innego, co za problem?
              • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:43
                Współlokator ma się zajmować drugim?
                Dwa pokoje, dwóch lokatorów, to są obcy ludzie. Jeden syfi, drugi to znosi.
                Do kogo mam dzwonić?
                • kadfael Re: Najemca - oszust 07.01.23, 12:50
                  Dobra. Masz rację. Nie da się. Możesz tylko siedzieć i czekać na zdjęcia "zrujnowanego" mieszkania.
                • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:01
                  Otwierasz mieszkanie. Jak jest Pan zalegający z płatnościami rozmawiasz, jak nie ma czekasz na niego.
                  • kadfael Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:06
                    Lub dzwonisz z innego numeru niż ten, który zablokował.
                    • gryzelda71 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:16
                      E tam odbierze I się rozłączy
                • eliszka25 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:59
                  Współlokator nie ma się niczym zajmować. Ma ci tylko otworzyć drzwi, gdy do nich zadzwonisz. On też tam mieszka, więc ma pełne prawo wpuścić cię do mieszkania i np. pozwolić posiedzieć w kuchni/korytarzu do powrotu współlokatora. Wypowiedzenie najmu wysyłasz listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

Jeśli przerastają cię takie sprawy, to radzę żebyś zrezygnowała z tego najmu.
                • kaki11 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 00:43
                  No ale nie ma się nim zajmować. Dzwonisz do współlokatora i mówisz: Panie Zenku, czy w któryś dzień popołudniu będzie pan w domu, żeby mnie wpuścić do mieszkania?, bo mam problem z uchwyceniem pana Józka.
                  A jak już cię Zenek wpuści i pójdzie do siebie, to siadaj w kuchni albo innym przedpokoju i czekasz aż Józek się zjawi i wyjaśniasz z nim sprawę (zakładam, ze chcesz wyjaśnić).
                  Zresztą wypowiedzenie możesz wysłać mu pocztą, nie musi ani cię wpuszczać ani od ciebie odbierać telefonu.
                • kanna Re: Najemca - oszust 08.01.23, 00:47
                  Zwróć uwagę, że już angażujesz współlokatora od robienia zdjęć.. więc do wpuszczenia do mieszkania tez możesz.
            • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 07.01.23, 13:17
              Nie, nie musi. Wyslij poczta, nagraj sie, zostaw lartke pod drzwiami, cokolwiek.
    • kaktusowepole Re: Najemca - oszust 08.01.23, 08:44
      Co do bałaganu napisałaś że drugiego lokatora nie było 3 tygodnie więc temu się pewnie nie chciał sprzątać na bieżąco. Dewastacji nie ma, są śmieci i brud. Gorszym problemem jest brak płacenia.
    • li_lah Re: Najemca - oszust 08.01.23, 11:00
      Generalnie to wolałabym wynająć studentom a najlepiej zagranicznym. są mlodzi głupsi nie znają swoich "praw"można wziąć za szmaty i wywalić za drzwi gdyby cos. Unikałabym wynajmowania starym byczkom bo tam zawsze cos daje do myślenia że jak ma tyle lat i wynajmuje pokoj to u niego slabo z kasą i przestanie placic pewnego dnia a prawa swoje zna.
      Facet, który wynajmował nam mieszkanie na studiach nigdy nie podpisywał żadnych umow. Po pieniądze przychodził co miesiac i także po niektóre swoje listy (całkiem sprytny patent gdyby musial udowadniać ze on tam mieszka a ten kogo wyrzucił to mu się wlamal). Wchodził do mieszkania sam bo miał klucze i uważam że dobrze robił. Ja na twoim miejscu wzięłabym 2 kolegow czy braci czy coś zapakowała jego rzeczy w worki wprowadziła nowego staremu zostawiła wory pod drzwiami. Policji bym powiedziala że handluje marihuana i że nie chce mieć problemów. Szybko mu faja zmięknie. Dla pewności możesz go postraszyć tym i tyle. Za bardzo sie spinasz. I tracisz kase.
      • zosia_1 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 17:41
        Nie wyobrażam sobie, że właściciel wchodzi swoim kluczem do wynajmowanego mieszkania. Tzn wyobrażam sobie, bo też mnie to spotkało kiedyś. Stoję goła w mieszkaniu, a tu klucz w drzwiach zgrzyta. Uważam, że to bezczelne
      • angazetka Re: Najemca - oszust 08.01.23, 17:44
        > są mlodzi głupsi nie znają swoich "praw"można wziąć za szmaty i wywalić za drzwi gdyby cos

Urocze. Mam nadzieję, że nigdy nikomu nic nie wynajmiesz.
        BTW właściciel nie ma prawa do mieszkania, które wynajmuje innym, wchodzić jak do siebie. Bo nie jest u siebie.
        • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 18:59
          Tu nawet nie chodzi o doslowne branie za szmaty. Po prostu jak wynajmujesz studentom i w razie klopotow dosadnie powiesz, ze maja tydzien na wyprowadzke, to oni sie po prostu sami wyprowadza. Nie probuja wzywac "uwagi" I nie maja tupetu.
        • imponderabilia22 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 19:02
          angazetka napisała:

> > są mlodzi głupsi nie znają swoich "praw"można wziąć za szmaty i wywalić z
          > a drzwi gdyby cos
          >
          > Urocze. Mam nadzieję, że nigdy nikomu nic nie wynajmiesz.
          > BTW właściciel nie ma prawa do mieszkania, które wynajmuje innym, wchodzić jak
          > do siebie. Bo nie jest u siebie.
          >

Niestety, takie bydło tylko takie sposoby dzialają. Chyba że chcesz być w porządku i utrzymywać pasożyta przez kolejne lata. Gnide należy zdusić w zarodku.
          • angazetka Re: Najemca - oszust 08.01.23, 19:04
            Ale ona (nie autorka) nie pisała nic o bydle. Tylko o tym, że student, jeszcze lepiej zagraniczny, łatwiej da się sprowadzić do parteru i pozwolić na łamanie jego praw (np. wchodzenie do mieszkania jak do siebie).
            • mysiaapysia Re: Najemca - oszust 08.01.23, 19:14
              Jeśli właściciel wynajmuje tylko pokoje i w umowie najmu wyraźnie napisze, że ma prawo wejść do swojego mieszkania, to najemca, który podpisał taką umowę musi to respektować.
            • imponderabilia22 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 19:29
              angazetka napisała:

> Ale ona (nie autorka) nie pisała nic o bydle. Tylko o tym, że student, jeszcze
              > lepiej zagraniczny, łatwiej da się sprowadzić do parteru i pozwolić na łamanie
              > jego praw (np. wchodzenie do mieszkania jak do siebie).
              >

Sama jestem takim właścicielem. Dzięki temu odkryłam (i na podstawie zwiększonego zużycia wody) że regularnie w moim mieszkaniu w okresie wakacyjnym, gdy pozostałych lokatorów nie było, pomieszkuje więcej niż jedna osoba. Były jej kapcie, buty i rzeczy osobiste. A płaciła jak za jedną osobę i miał prawo korzystać z jednego pokoju, a światła świeciły się wszędzie. Wybacz, ale nie będę rodzinie moich lokatorów sponsorować darmowego noclegu. Od tego są hotele. Wolę być Grażyną biznesu, niz frajerką.
              • iwles Re: Najemca - oszust 09.01.23, 13:56
                imponderabilia22 napisała:

> miał prawo korzystać z jednego pokoju, a światła świeciły się wszędzie.

to pokoje nie były zamykane na klucz?
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Najemca - oszust 09.01.23, 16:22
                  U mojego znajomego w mieszkaniu wynajmowanym na pokoje z jednym pokojem wolnym i zamkniętym na klucz jeden lokator włamał się do wolnego pokoju i zainstalował tam dwoje znajomych (poza tym miał mieszkać sam, mieszkał z panną).
                  • muireade Re: Najemca - oszust 09.01.23, 17:22
                    Nowy wymiar squattingu big_grin
                • imponderabilia22 Re: Najemca - oszust 11.01.23, 16:28
                  iwles napisała:

> imponderabilia22 napisała:
                  >
                  > > miał prawo korzystać z jednego pokoju, a światła świeciły się wszędzie.
                  >
                  >
                  > to pokoje nie były zamykane na klucz?

Dokładnie, nie są zamykane na klucz i nigdy nikomu to nie przeszkadzało.
        • li_lah Re: Najemca - oszust 09.01.23, 11:16
          A ja mam nadzieje, ze trafi Ci się niepłacący lokator żyjący na twoj koszt kilka lat, bo takie ma prawo. I wtedy wróć to pogadamy.
    • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 08.01.23, 11:14
      Dzięki dziewczyny, zaczniemy od listu poleconego.
      Ten fajny płacący chłopak z końcem stycznia wylatuje do swojego kraju, pomyślałam żeby na ten czas w jego pokoju zamieszkał mąż.
      • palacinka2020 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 17:16
        Serio twoj maz zamiast we wlasnym domu ma zamieszkac w jakims pokoju w mieszkaniu na wynajem? By pilnowac drugiego najemcy czy jak? Za duzo emocji w tym twoim wynajmie, ze duzo przywiazania. Wiekszosc wlascicieli na tym etapie daloby tydzien na uregulowanie naleznosci a potem oproznilo pokoj.
        • szara.myszka.555 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 17:46
          " Wiekszosc wlascicieli na tym etapie daloby tydzien na uregulowanie naleznosci a potem oproznilo pokoj."

100% tak! Raz-dwa rzeczy kolesia byłyby w czarnych workach.
          • niezwykladziewczyna Re: Najemca - oszust 08.01.23, 17:59
            To jest nowe doświadczenie, więc działam po omacku. Wynajmowaliśmy już, nigdy nie było takiego problemu.
            • szara.myszka.555 Re: Najemca - oszust 08.01.23, 22:40
              "To jest nowe doświadczenie, więc działam po omacku. Wynajmowaliśmy już, nigdy nie było takiego problemu."

No to kobito działaj, szkoda czasu.
    • ewcia.1980 Re: Najemca - oszust 09.01.23, 15:01
      Ja nie wiem w czym problem.
      Idziesz do mieszkania w terminie gdy jest drugi lokator.
      W kuchni zostawiasz informację dla pierwszego, że ma posprzątać i uregulować zaległości w ciągu tygodnia.
      Informujesz, że w przeciwnym razie zostanie eksmitowany w trybie natychmiastowym (podajesz datę i godzinę)
      Za tydzień ,jeśli nic się nie zmieni, przychodzisz w trakcie obecności lokatora drugiego.
      Pakujesz rzeczy niepłacącego, wystawiasz za drzwi, zmieniasz zamek (z jego kaucji)
      W pokoju na kilka dni umieszczasz męża.

Teraz niech lokator dochodzi swoich praw.

Może i niezgodnie z prawem ale ja wyznaję zasadę, że niech inni mnie podają do sadu i dochodzą swoich praw niż ja mam to robić i latami sponsorować pasożyta.
      • li_lah Re: Najemca - oszust 09.01.23, 20:53
        Dokładnie.. a na założenie sprawy w sądzie tez trzeba mieć kase. Haah
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Najemca - oszust 11.01.23, 13:18
        Też uważam, że jest to najsensowniejsze wyjście. Jeśli ja będę próbować pozbyć się strupa metodami legalnymi, to miną lata, zanim cokolwiek się zacznie dziać, a na końcu się okaże, że w międzyczasie strup się rozmnożył / sprowadził babcię staruszkę, lokali zastępczych nie ma, a komornik nie wykona eksmisji na bruk, bo nie.

Większość tego towarzystwa to gołodupce, jak ich nie stać na 2000 czynszu, to tym bardziej nie będzie ich stać na wyłożenie paru tysięcy na prawnika na początek. Owszem, część ma jakąś tam kasę, bo po prostu mają taki model biznesowy, ale jednak nie tyle - każdy normalny człowiek wolałby zapłacić i mieszkać nieniepokojony.

Tak więc też wychodzę z założenia, że na dzień dobry wywalamy pasożyta, a potem się zobaczy. Szansa, że pasożyt będzie miał czas, forsę i siłę, żeby się ze mną procesować, jest nikła, prędzej skupi się na szukaniu kolejnej ofiary.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Najemca - oszust 11.01.23, 13:01
      Pierwsza, podstawowa zasada: lokator, który przestał płacić, nie zacznie, wszelkie nadzieje, że ma gorszy okres / kłopoty, a jak stanie na nogi, to spłaci, należy porzucić. Ludzie w PL nie bardzo mają jakieś poczucie honoru, uznają raczej, że jak relacja jest zepsuta, to już po ptokach, nie ma sensu czegokolwiek z tym robić. Należy więc wdrożyć postępowanie mające na celu pozbycie się pasożyta i tyle.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka