Dodaj do ulubionych

Brawo partia rządząca:(

09.01.23, 21:38
Koniec fabryki porcelany "Krzysztof" w Wałbrzychu. Działa od 1831 r.

Blisko 200 lat działała nieprzerwanie fabryka porcelany "Krzysztof" w Wałbrzychu. Jednak zbyt wysokie ceny gazu doprowadziły do zwolnień grupowych oraz planowanej likwidacji zakładu. Problemy ma również inna fabryka płytek ceramicznych "Cersanit".
Obserwuj wątek
    • bei Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:40
      70 osób straci pracę w wyniku zwolnień grupowych, jakie zostaną przeprowadzone w fabryce porcelany "Krzysztof". Jest to spowodowane likwidacją zakładu.
      - W uzasadnieniu firma podała, że powodem zwolnień jest zakończenie działalności gospodarczej, do której przyczyniła się sytuacja na rynku gazu. Chodzi o wzrost cen surowca i brak podpisania umów na jego dostarczanie - powiedziała "Gazecie Wyborczej" Marzena Radochońska, dyrektorka Powiatowego Urzędu Pracy w Wałbrzychu.

Polska w ruinie, powtarzali hasło tak często, aż weszło w życie.
    • pepsi.only Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:41
      Wszystkich nas doprowadzą do bankructwa... jebany pis...
    • woman_in_love Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:41
      nie widzę problemu - niech teraz idą do swoich koleżanek, matek i babć z pretensjami, że głosowały na PiS
    • bib24 Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:41
      mistrzowie roz.pie.rdalania.
    • ta Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:42
      „ Co by tu jeszcze spieprzyć, panowie…” W. Młynarski
    • niemcyy Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:46
      Sądząc po cenach ich targetem nie byli główni zwolennicy 500 plus, więc nie będzie to miało wpływu i jest to #ofiara, na poniesienie której przez was jesteśmy gotowi.
    • hanusinamama Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 21:46
      Grunt ze Orlen działa i ma wyebane w kosmos dochody.
      A ze na stacjach Orlenu w Czechach w zeszłym roku paliwo było tańsze...niż w Polszy ( gdzie działała tarcza, w Czechach tarczy nie było i paliwo tansze mimo ze zawierało vat w cenie).
      I tak cała Polsza złozyła się na dochody Orlenu, Panstwo nie dostało z tego tyle ile powinno ( patrz zmniejszony vat do 8%). Wszyscy po dupie dostali...tylko Orlen zyskał.
      • iwles Re: Brawo partia rządząca:( 09.01.23, 23:54
        "Panstwo nie dostało z tego tyle ile powinno ( patrz zmniejszony vat do 8%"

Państwo ma 49,9% czystego zysku (udzialy), więc im drożej sprzedali paliwo... tym więcej wpadło do państwowej kiesy.
        Kasa im się zgadzała, a pijarowo myśleli, że zrobili złoty interes. Tylko nie przewidzieli, że ostatni pomysł o niepodniszeniu cen przy powrocie do starego VAT zamiast przynieść spektakularny sukces - okaże się spektakularna klapą.
        • kk345 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 01:13
          Jesteś pewna tej klapy? W sondażach wychodzi, że ponad 30% ankietowanych nie czuje sie oszukanych...
          • kropka_kom Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 10:54
            zawsze mogłyscie kupować na BP czy shellu
            • runny.babbit Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 11:07
              Pisz dalej, zbierajmy dowody na twą ignorancję.
              • kropka_kom Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 18:20
                że co?
            • serei Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 18:43
              Kropka poczytaj kto dostarcza paliwa w tym kraju konkurencyjnym stacjom, a potem się ośmieszaj
              • kropka_kom Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 08:36
                serei napisała:

> Kropka poczytaj kto dostarcza paliwa w tym kraju konkurencyjnym stacjom, a pot
                > em się ośmieszaj
                >
                podaj dane
    • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 01:33
      No ale przecież wszystko przez to, że ruski gaz jest krwawy. O co wam teraz chodzi?
      • mava1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 08:13
        ale od rozwiązywania problemów z "ruskim gazem" jest rząd, czyz nie?
        Zamiast napychac swoje kabzy (to przede wszystkim) oraz rozdawać , na prawo i lewo, swoim wyborcom, powinni zając sie tymi, którzy na nich zapir...ą bo bez nich (pracujących) to wszystko pięknie runie.
        • profes79 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 08:27
          Przecież to kucfederatka. Przekaż "dobra Rosja, zły Zachód" mają w genach i kieszeniach.
          • mava1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 08:39
            >Przecież to kucfederatka

tak, ale bawi mnie, od jakiegos czasu, jej usadzanie i wytykanie podstawowych błędów w rozumowaniu - że tak to nazwijmy bo "rozumowanie" to moze mocno na wyrost.
            • la_mujer75 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 08:43
              Nie powinno Cię nawić wink Ona jest tępa. To prawie jak nabijanie się z niepełnosprawnego.
        • fibi00 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 09:09
          mava1 napisał(a):

> Zamiast napychac swoje kabzy (to przede wszystkim) oraz rozdawać , na prawo i l
          > ewo, swoim wyborcom, powinni zając sie tymi, którzy na nich zapir...ą bo bez ni
          > ch (pracujących) to wszystko pięknie runie.

Z pewnością opozycja tak właśnie by zrobiła 🤣
          • mava1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 10:49
            a, przepraszam, co do tego ma opozycja?
            Nic bardziej mnie nie wkurza jak "a bo łopozycja"...
            Govno mnie obchodzi opozycja, teraz jest TEN rząd i on odpowiada za nasze państwo.
            To ze "a w hameryce bijo murzynów, panie" nie znaczy, ze mam się cieszyć z tego, ze u nas "nie bijo" i wychwalać ten rząd.
            Jak bedzie rządziła 'łopozycja" to wtedy będziemy oceniać a nie teraz i że "łopozycja zabierze pińcet" i fąfnastą emeryturę.
            To że 'łopozycja" to znaczy, że teraz mam sie zgadzać na każde govno, w wykonaniu tego rządu?
            Naprawdę, tępota myślenia niektórych jest wybitnie wkurzająca
            • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:18
              mava1 napisał(a):

> a, przepraszam, co do tego ma opozycja?

Ja ci powiem co. Była bardziej święta od papieża w nawoływaniu do natychmiastowego odcięcia nas od surowców od ruskich. A więc nie płakać teraz, tylko płacić i firemki zamykać, myk myk.
              • mava1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 15:44
                >Ja ci powiem co.

tiaaa...bo "łod osmiu, panie, lat..."
                Kurduple rządzą od przeszło 7 lat i "powolywanie" sie na opozycje jest naprawdę żałosne.
                Mnie to akurat możesz pocałować "tam, gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować" bo nie mam firmy, którą musze zamknąc i w ogóle w wiekszości moge miec wywalone na to, co oni robia, mam ten komfort.
                • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:20
                  mava1 napisał(a):

> Kurduple rządzą od przeszło 7 lat i "powolywanie" sie na opozycje jest naprawdę
                  > żałosne.

Co do zasady oczywiscie, że nie ma podstaw czepiać się PO za rządy PiSu, ale przecież POwcy chcieli jeszcze szybciej odcinać Polskę od ruskich surowców, wiec należy założyć, że gdyby rządzili, to upadek firm byłby podobnie nieuchronny. Czyż nie?

> nie mam firmy, którą musze zamknąc

Tak, wiemy. Ematka jest absolutnie całkowicie niezalezna i odcięta od państwa - upadek firm jej nie dotyczy.
              • s12345s Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 19:03
                dramatika napisał(a):

> Ja ci powiem co. Była bardziej święta od papieża w nawoływaniu do natychmiastowego odcięcia nas od surowców od ruskich. A więc nie płakać teraz, tylko płacić i firemki zamykać, myk myk.

Przecież to pinokio jeździł po Europie i domagał się natychmiastowych sankcji. UE sankcje wprowadziła w sierpniu, dając sobie czas na zrobienie zapasów. Polska sankcje wprowadziła od razu. Nawet węgiel zapłacony przez Polskę czy polskie firmy został u ruskich, bo przez te natychmiastowe sankcje, nie zdążył wjechać do Polski.
                I przypominam, że PiS zawsze mówił, że oni będą ci lepsi, oni nie będą tak robili jak łopozycja. wink
                • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:09
                  s12345s napisała:

> Przecież to pinokio jeździł po Europie i domagał się natychmiastowych sankcji.

To też. Ale niejaki Tomasz Grodzki (czecia osoba w państwie, senator KO) bardzo na przykład potępiał pisowców, że nie dość żwawo odcinają Polaków od ruskiego węgla.
                  wszczecinie.pl/aktualnosci,senatorowie_pis_oburzeni_slowami_prof_grodzkiego_do_ukraincow_finansujemy_zbrodniczy_rezim,id-40655.html
                  Co do gazu - pewnie miał podobne zdanie i można założyć, że podzielali je wszyscy politycy KO, bo inaczej przecież zostaliby ruskimi onucami, prawda?

> I przypominam, że PiS zawsze mówił, że oni będą ci lepsi, oni nie będą tak robi
                  > li jak łopozycja. wink

No, a skończyli idąc pod rączkę w najważniejszych sprawach ostatnich lat - lockdownów i sankcji na ruskich (czy też na Polaków). Przepiękna jednomyślność!
                  • s12345s Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:21
                    dramatika napisał(a):

> To też. Ale niejaki Tomasz Grodzki (czecia osoba w państwie, senator KO) bardzo na przykład potępiał pisowców, że nie dość żwawo odcinają Polaków od ruskiego węgla.

To co mówi marszałek senatu, nie ma większego znaczenia, bo PiS nikogo nie słucha, a zwłaszcza łopozycji.
                    To co się dzieje w Polsce od 7 lat jest tylko i wyłącznie dziełem rządzących czyli: bardzo duża inflacja, brak kasy z KPO, wielomilionowe kary za brak praworządności, Turów, zniszczenie stadnin o światowej renomie, brak kasy z UE na uchodźców, wojowanie z UE, USA - kiedy mama wojnę za wschodnią granicą, itd.
                    PiS nawet wniosku nie złożył o KPO. W zjednoczonej prawicy żrą się niesamowicie. Swoją droga niezłe haki ma Ziobro na resztę rządzących, że blokuje kasę z KPO.
                    • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:49
                      s12345s napisała:

> To co mówi marszałek senatu, nie ma większego znaczenia, bo PiS nikogo nie słucha

Ma znaczenie w ocenie tego, czego moglibyśmy oczekiwać, gdyby rządziła Platforma. Czyli tego samego, odnośnie cen energii.
                      • kk345 Re: Brawo partia rządząca:( 12.01.23, 10:46
                        Przestań wreszcie pierdolić o opozycji, to wyłącznie twój własny pisuar jest odpowiedzialny za ten i przyszły byurdel.
            • gama2003 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:43
              Otóż to.
              Pis po 50 latach rządów, hipotetycznie, ( pytanie co w tym kraju zostanie ) będzie wszystko tłumaczył złą opozycją. Która nic do decydowania i przesuwania pieniędzy nie ma.

• fibi00 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 14:38
              Ale zdajesz sobie sprawę że praktycznie każdy kraj który odciął się od rosyjskiego gazu jest w podobnej sytuacji? Jakby rząd dalej sprowadzał węgiel z Rosji to też by był płacz. Tak źle i tak niedobrze. Jest taki czas a nie inny i naprawdę nie wierzę że gdyby rządził w Polsce ktoś inny to było lepiej.
              • fibi00 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 14:39
                fibi00 napisała:

> Ale zdajesz sobie sprawę że praktycznie każdy kraj który odciął się od rosyjski
                > ego gazu jest w podobnej sytuacji? Jakby rząd dalej sprowadzał węgiel*

* Tfu! Gaz.
              • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 15:13
                fibi00 napisała:

> Ale zdajesz sobie sprawę że praktycznie każdy kraj który odciął się od rosyjski
                > ego gazu jest w podobnej sytuacji?

No to trudno, płacić i zamykać firmy. Poczucie moralnej wyższości i nie bycie "ruską onucą" nie jest za darmo.

Mała podpowiedź - zostaniemy Chrystusem narodów (czy jakiego tam superbohatera wolicie), jak jeszcze odetniemy się od handlu z Chinami.
              • mava1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 15:31
                >naprawdę nie wierzę że gdyby rządził w Polsce ktoś inny to było lepiej.

ale co to ma do podstawowego problemu? czyli zbyt drogiego gazu?
                Nie wiem jak by było, moze lepiej a może nie.
                Jest źle teraz i rzad powinien sobie z tym radzić, i to nie za pomoca wyższych cen paliw "dla naszego dobra". Moze gaz tez jest drozszy, "dla naszego dobra"?
                jedno jest pewne - rzadzących nie obchodzi ciemny lud, co najwyzej ten, ktory na niego zagłosuje więc warto mu rzucic miske ryzu. Reszta musi sobie radzic sama, w mysl zasady, jak to kurdupel powiedział przy okazji zakazu aborcji - że każda rozsadna kobieta pojedzie sobie za granice, w razie potrzeby. Więc teraz kazdy rozsadny człowiek tez musi liczyć na siebie bo na pewno nie na rząd, któremu płaci sowite, i bardzo sowite, pensje ze swoich podatków.
                • profes79 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:56
                  Ja ci powiem co - kucfederaci jęczą podobnie jak inne kanapowe organizacje które nagle odcięto od finansowania ze wschodu i robią co mogą, żeby pieniążki wróciły smile
          • woman_in_love Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 10:56
            A opozycja wcześniej rozdawała kasę na prawo i lewo? Bo nie pamiętam.

Więc raczej jest duża szansa, że opozycja by teraz miała kasę na osłonę cenową.
            • fibi00 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 14:35
              woman_in_love napisała:

> A opozycja wcześniej rozdawała kasę na prawo i lewo? Bo nie pamiętam.
              >
              > Więc raczej jest duża szansa, że opozycja by teraz miała kasę na osłonę cenową.

Oj naiwna....
            • kropka_kom Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 08:40
              woman_in_love napisała:

> A opozycja wcześniej rozdawała kasę na prawo i lewo? Bo nie pamiętam.
              >
              > Więc raczej jest duża szansa, że opozycja by teraz miała kasę na osłonę cenową.

opozycja nie miała pieniędzy na nic...słowa- DT ..gdyby przecież mógł to by dał na 500 plus i inne programy...lub obniżał ceny ale on nie miał kasy...to jego słowa...bylibyśmy kolokwialnie mówiąc w czarnej d...z wyprzedanym za grosze majątkiem...i bez strategicznych spółek
              • profes79 Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 08:55
                PiS też nie ma pieniędzy na nic. Tylko w przeciwieństwie do czasów PO które nie miało i nie rozdawało ci się kredytują pod korek wychodząc z założenia, że spłata tego to nie będzie ich problem. Długi po rozdawnictwie Gierka spłacaliśmy prawie pół wieku; na spłatę długów po rozdawnictwie PiS i wieku będzie mało.
                A propos strategicznych spółek - czytałaś o losie Lotosu? tongue_out
                • langsam Re: Brawo partia rządząca:( 12.01.23, 11:02
                  Te pińcety, Ostrołęki, 14tki i mierzeje będą prawnuki spłacać. I co gorsza nie będą tego robić z doskonałych inwestycji poczętych za PiS, ponieważ stopa inwestycji spadła w tym czasie z 20 do 16. Co oznacza mniejsze wpływy i o wiele słabszy rozwój w przyszłości.
                  Kredyty warto jest zaciągać na rozwój.
          • runny.babbit Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 11:09
            Opozycja rządziła w czasach ostrego kryzysu i byliśmy zieloną wyspą.
        • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:16
          mava1 napisał(a):

> ale od rozwiązywania problemów z "ruskim gazem" jest rząd, czyz nie?

Kaczyński ma ten tani gaz wypierdzieć czy jak? xD

• mava1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 15:36
            >Kaczyński ma ten tani gaz wypierdzieć czy jak? xD

to chyba jedyne co robi - pierdzi w stołek, jesli juz uzywamy, jak to mówi ów "pan", knajackiego języka.
            Ja płacę sowite pensje temu, pożal sie boze rządowi, żeby PRZEWIDYWAŁ, co by było gdyby, np. kiedy rassija odetnie gaz. A że ruscy stosuja taka metode (szantażu) od wielu lat to mozna było się przygotować dużo wczesniej na taką sytuację. zamiast pierdzieć w stołki i budować kolejne wille
    • la_mujer75 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 08:54
      Z dniem 01.01.2023 zamykał się osiedlowy sklepik. Lubiłam tam chodzić, bo nie było super tanio, ale mieli bardzo dobry jakościowo asortyment.
      Właściciel głosował na PiS, więc jak byłam tam ostatni raz, to mówię do niego, że szkoda, że tyle ludzi musi teraz zamykać swoje biznesy, etc, a ten , że on się CIESZY, bo teraz to on pójdzie na etat i będzie musiał pracowac tylko 8 godzin. I że on na etacie zarobi więcej, niz na tym sklepie. Bo teraz to jest podniesiona placa minimalna, etc. I jest raj! Racjonalizacja - level master!
      No, jakoś nie myślę, że tyle zarobi ( mówił, że ma klepniętą robotę, jako dostawca, tzn. będzie rozwoził towar). Prowadząc ten sklep, wybudował sobie dom pod Warszawą.
      No, cóż- jakoś mi go nie szkoda.
      I nieładnie- ale mam nadzieję, że jednak po dudzie dostanie.
      Szkoda, że inni też dostają.
      • nenia1 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 09:04
        la_mujer75 napisała:

> Z dniem 01.01.2023 zamykał się osiedlowy sklepik. Lubiłam tam chodzić, bo nie b
        > yło super tanio, ale mieli bardzo dobry jakościowo asortyment.
        > Właściciel głosował na PiS, więc jak byłam tam ostatni raz, to mówię do niego,
        > że szkoda, że tyle ludzi musi teraz zamykać swoje biznesy, etc, a ten , że on s
        > ię CIESZY, bo teraz to on pójdzie na etat i będzie musiał pracowac tylko 8 godz
        > in. I że on na etacie zarobi więcej, niz na tym sklepie. Bo teraz to jest podni
        > esiona placa minimalna, etc. I jest raj! Racjonalizacja - level master!
        > No, jakoś nie myślę, że tyle zarobi ( mówił, że ma klepniętą robotę, jako dosta
        > wca, tzn. będzie rozwoził towar). Prowadząc ten sklep, wybudował sobie dom pod
        > Warszawą.

No jeśli dodaje, że teraz będzie pracował "tylko" 8 godzin to całkiem możliwe, że zarabiał w sklepiku więcej
        dzięki znacznie dłuższej pracy.
      • kropka_kom Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 11:00
        pretensje do putina i angeli
        • evening.vibes Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 11:11
          kropka_kom napisała:
          > pretensje do putina i angeli

Wszyscy winni tylko nie rząduś co nie? Oni tacy nieudolni... nic nie mogą! big_grin
        • woman_in_love Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:33
          no nie: pretensje do PiS
      • auksencja15 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 11:04
        Jak zadowolony to zagłosuje znowu big_grin
        • la_mujer75 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:39
          Jak kretyn, to niech głosuje. Zobaczymy, jak mu przyjdą rachunki do zapłacenia za ten 300 metrowy dom...
          Paneli nie ma, bo sobie gadaliśmy o panelach.
    • kropka_kom Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 10:59
      dobrze ze nie rządzi Po bo już i tak wszystko byłoby wyprzedane...łącznie z lotosem...plus bylibyśmy już pod rządami ruskich i niemcow...no ale niektórzy tak chcą...co widać po forum
      • 35wcieniu Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 11:11
        Tak. Co za ulga. XD XD
      • woman_in_love Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:34
        big_grin
      • la_mujer75 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:40
        Buhahahahaha!
        Dzień mi zrobiłaś smile
        W sumie powinnam podziękować!
      • gaga-sie Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 15:33
        A zLotosem to teraz co się stało? Tak przypomnij....
      • hanusinamama Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 19:12
        No a tak jesteśmy pod wyłącznymi rządami ruskich...ale ulga
      • cosmetic.wipes Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 19:13
        Ty faktycznie jesteś pyerdolnięta czy tylko bez wdzięku osmieszasz prawacką władzunię?
        • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:26
          cosmetic.wipes napisała:

> osmieszasz prawacką władzunię?

Jaka ona prawacka? PiS To lewica taka jak ty, prawicowe to ono jest tylko w gębie, a i to rzadko.
      • dramatika Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 20:36
        kropka_kom napisała:

> dobrze ze nie rządzi Po bo już i tak wszystko byłoby wyprzedane...

A nie jest wyprzedane?
        Wszystko co łaskawie zostawiają, to upada - w ramach walki z pandemią i straszliwym Putinem.
        Wszystko co pisowcy kupują w ramach "narodowych" zakupów, służy im tylko po to, aby zmonopolizować dany obszar (pomijajac banki, oczywiście) i aby napychac kabzy z zysków, vide Orlen.
        Pińcet już jest wart z dwieście 7 lat temu, optymistycznie.
        Staliście się pisowcy tym samym, co lemingi.
    • 18lipcowa3 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 13:58
      Teraz dają nowe urlopy
    • nena20 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 14:04
      Żal wielki żal. Zostanie tylko chińszczyzna. Chciałam u niech kupić komplet porcelany z gąskami i niestety nie mają.
    • chersona Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 15:48
      Mam zaklinacza węży/fakira projektu Lubomira Tomaszewskiego z tej właśnie fabryki. Kawałek historii polskiego dizajnu
    • abidja Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 16:30
      A co ma z tym wspolnego partia rzadzaca?
      Przeciez wolny rynek wlasnie tak dziala . To motto PO i Balcerowicza.
      Byly dopłaty dla przedsiebiorcow roznej wielkisci, doplaty do pradu,wachlarz ulg dla przedsiebiorstw i pomimo tej ingerencji w wolny rynek przedsiebiorstwa upadaja.
      Zwyklemu Kowalskiemu kazecie sie ubezpieczac od wszystkiego, odkladac srodki by nie zostac z niczym,i to wszystko z podstawowej pensji. Plus zmien prace, wez kredyt.

Tak zal pewnej historii ale coz tak bywa.
      Sytuacja z gazem i drogim pradem dotyczy wszystkich.
      • profes79 Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 17:10
        Nie, nie jest to wolny rynek. Gaz podlega państwowemu monopolowi który ma tyle wspólnego z wolnym rynkiem co Rosja z prawami człowieka.
        • runny.babbit Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 17:12
          Ok tam, przecież nie chodzi o fakty, tylko żeby tłuc słowa klucze: PO, Balcerowicz, Tusk, wolny rynek i inne strachy suwerena.
        • s12345s Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 18:15
          profes79 napisał:

> Nie, nie jest to wolny rynek. Gaz podlega państwowemu monopolowi który ma tyle
          > wspólnego z wolnym rynkiem co Rosja z prawami człowieka.

>
          Dokładanie. Firmy dostały nagle kilkaset % podwyżki za gaz czy prąd. Takie podwyżki mało kto udźwignie.
          Padło już wiele firm które przez kilkadziesiąt lat i więcej istniały i sobie radziły, ale teraz za rządów PiS-u nie są w stanie poradzić sobie. I niestety będą padać następne.
      • hanusinamama Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 22:37
        Po co tyle pisac..mogłaś napisać WINATUSKA...chyba ze masz płacone trolu od znaku
        • abidja Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 01:12
          hanusinamama napisała:

> Po co tyle pisac..mogłaś napisać WINATUSKA...chyba ze masz płacone trolu od zna
          > ku
          >

Dla was kazdy kto nie jest zachwycony Tuskiem, Balcerowiczem jest od razu trollem.
          I dziwicie sie,ze pis wygralo 2x z rzedu.
          Wygra i 3. Dalej trwajcie w swojej bance "moja racja jest najmojsza"
          • profes79 Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 06:10
            Tylko że nijak się nie odnosisz do sytuacji w której partia rządząca od ośmiu lat ma wywalone na wszystko poza rozdawnictwem. To samo było na mniejsza skalę w 2008 - wtedy jak przyszedł kryzys Kaczyński narobił w gacie, oddał władzę i PO kolejnych osiem lat męczyło się z naprawą systemu finansów publicznych. Teraz władzy dobrowolnie nie odda bo wie, że na jego pretorianów czekają ciepłe, przytulne cele w związku z robionymi przez te osiem lat przewałami (mam nadzieję, że wierchuszka PO wyciągnęła jakiekolwiek wnioski z konsekwencji niepostawienia ZIobry przed TS do czego doszło z ich winy)
            Druga rzecz - kolejny raz jest to samo - PiS rozdaje hojnym gestem kiełbasę wyborczą, po czym jak zaczynają się problemy spowodowane ogólnoświatowym kryzysem (pomijam kwestię tego na ile do problemów w PL przyczynili się swoim rozdawnictwem) to nagle okazuje się, że państwo nie ma rezerw finansowych. Każdy, nawet najgłupszy człowiek z odrobiną zmysłu ekonomicznego wie, że jak są lata tłuste, to się chomikuje zasoby, żeby w razie nadejścia lat chudych mieć z czego czerpać. PiS w lata tłuste radośnie rozrzucał pieniądze a teraz zaczyna się zastanawiać "k.wa, skąd my na to weźmiemy". Albo i się nie zastanawia wychodząc z założenia "wygrajmy wybory a potem się najwyżej wojsko na ulice wyprowadzi".
            • abidja Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 06:46
              "Mam nadzieje, ze wierchuszka PO wyciagnela jakiekolwiek wnioski..."

Tak,miejmy nadzieje. Nic innego nie ma.
              • profes79 Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 07:10
                Do reszty się jakoś odniesiesz? Czy to już za trudne bo wymaga przeczytania ze zrozumieniem a nie klepania przekazu "zły Tusk/Balcerowicz"?
            • niemcyy Re: Brawo partia rządząca:( 11.01.23, 07:14
              Policję już wyprowadzają, częściowo w cywilu, w celu bicia ludzi pałkami teleskopowymi albo najeżdżania samochodem na demonstrujących, jeśli to nie narodowcy.
    • jozefrobotnik Re: Brawo partia rządząca:( 10.01.23, 23:13
      Czekam aż w ramach kupowania głosów wejdą kolejne plusy i poleca na nich głosować ci uczuleni na pracę i babcie stojące nad grobem.
      Wszak projekt Kai Gówno Godek popierały ledwo żywe emerytki, które na potęgę się skrobaly 50 lat temu a teraz w ramach zbawienia u ojca niebieskiego oddały głosy antyaborcyjne.
      Jebać PiS, konfe i Kaję gówno Godek.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka