Dodaj do ulubionych

Zadbany wyglad

• 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 01:20
      1. Zadbane i ułożone włosy - lśniące, grube, bez odrostów, najlepiej proste
      2. wyprostowana sylwetka!/plecy i podniesiona głowa
      3. ciuchy dobre gatunkowo, dopasowane krojem do sylwetki, tuszujące mankamenty figury i dobrane kolorystycznie/niekrzykliwe, żadnych worków i rozciągniętych swetrów
      4. spójność ubioru buty-ciuchy-dodatki, kolorystyczna i gatunkowa
      5. odziedziczona w genach gładka cera albo dyskretny makijaż
      6. wysokie poczucie własnej wartości
      • simply_z Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 11:02
        A co ma zrobić osoba z cienkimi włosami według ciebie?
        • ichi51e Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:13
          Pogodzić się ze zawsze będzie wyglądać tanio 🤣🤣🤣
          • milva24 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:46
            big_grin
        • asiairma Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:20
          Nie mówiąc o falowanych smile
        • 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:20
          Musi się męczyć dużo bardziej niż ta która dostała ładne włosy w genach. Sama mam cienkie i sianowate i wiem jak trudno jest zrobić z nich coś ładnego.
        • magdallenac Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:22
          simply_z napisała:

> A co ma zrobić osoba z cienkimi włosami według ciebie?
          No doczepy, bo inaczej będziesz wyglądać tanio.🤷🏻‍♀️
          • simply_z Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:16
            ahha xD
        • mgla_jedwabna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 20:45
          Można mieć krótką fryzurę, przy której włosy nie wiszą pod własnym ciężarem. Łatwiej to umyć i wysuszyć tak, by nadać im objętości. Przy dobrym cięciu nie trzeba ich nawet układać.
    • waleria_bb Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 02:07
      Nie ma bata, muszą być wypielęgnowane i jakoś ułożone włosy, makijaż choćby dyskretny, dopasowany do sylwetki ubiór i coś powyżej jakości 10 letni i sprany sweterek z akrylu. Przekonuję się, że włosy mogą z kobiety łatwo zrobić laskę lub fleję. Wymodelowane to od razu punkty do zadbania i atrakcyjności, a tłuste strąki czy siano itd. urodę odbiera i dopóki nie ogarniesz sposobu na codzienną fryzurę, będziesz wyglądała na flejowatą i niezdbaną. Nie piszę tu o kokach, ale sposobie na codziennie czyste i względnie ułożone włosy.
      • black_halo Re: Zadbany wyglad 06.08.23, 09:32
        Jako posiadaczka dlugich wlosow, ktore tylko farbuje, potwierdzam - umyte, dobrze wypielegnowane dodaja + 10 puntow do zadbania. Jak tylko sie przetluszcza, jest widoczny odrost (mam duzo siwych a naturalne to ciemna czekolada) to wygladam z 10 lat starzej. Ostatnio nauczylam sie krecic na skarpetke wi faktycznie wygladam na duzo bardziej "zadbana" chociaz przeciez mam ladnie sciete, dlugie i lsniace. Niestety tafla nie jest mi dana bo maja naturalna sklonnosc do falowania i albo bede prostowac albo dam im sie krecic i troche do podbije.

Ogolnie jeszcze dodam, ze warto wiedziec w jakich kolorach wyglada sie dobrze. Ja na przyklad w pastelach jasnych i wtedy nawet w oversajzowej koszuli wyglada sie jak miss swiata.
    • 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 02:27

mniej więcej o to chodzi

www.facebook.com/dinisjosef/videos/1297288524389398?idorvanity=498823211562811
    • mia_mia Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 08:26
      Po pierwsze niektórzy mają szczęście i trafiły się im dobre geny. Mam taką ciotkę, po 60 teraz, nawet w dresie i z odrostami wygląda zadbanie i elegancko. Świetna figura, chociaż w życiu nie była na siłowni ani na diecie, ładna twarz, ładna skóra bez skłonności do wysuszania, włosy bez skłonności do puszenia się, jak ma brudne to związuje w kucyka i nikt nie wie, że coś z nimi nie tak.
      Jeśli tak nie masz, to pozostaje zarezerwować na wiele tygodni na przód wizyty u fryzjera i na paznokciach, można rozważyć makijaż permanentny i doczepiane rzęsy (nawet wynosząc śmieci wygląda się lepiej), jeśli trzeba ostrzyknąć to czy tamto, niestety dużo daje pozbycie się zmarszczek czy wąskich ust.
      Jeśli prostujesz włosy to prostowania keratynowe.
      Na koniec ciuchy, poszukaj w internecie stylizacji, które ci się podobają i je skopiuj, zwróć uwagę na dodatki i buty (te zawsze czyste), często to one robią robotę. Jakieś mikroskopijne kolczyki (ja mówię na to zatyczki do dziurek), sportowy zegarek i np. opaska mogą podrasować nawet lekko spraną bluzę.
      • simply_z Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 11:04
        Sztuczne rzęsy są obrzydliwe
        • aandzia43 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:28
          Sztuczne rzęsy to zarówno czarna gęsta szczotka że oko opada jak i dyskretnie zagęszczona i przedłużona rzęsa nie różniąca się od uhodowanej na odżywce i porządnie wytuszowanej. Mogą być obrzydliwe i mogą być nie rzucające się w oczy i ładne.
        • mia_mia Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:43
          Sztucznych rzęs dobrze zrobionych nie odróżnisz od ładnych, długich naturalnych, które niestety nie każdemu są dane. Wyglądają lepiej od naturalnych mocno wytuszowanych, sama nigdy nie miałam, bo to kolejny regularny obowiązek, ale wyglądają świetnie.
          • pade Re: Zadbany wyglad 16.01.23, 12:02
            mia_mia napisał(a):

> Sztucznych rzęs dobrze zrobionych nie odróżnisz od ładnych, długich naturalnych
            > , które niestety nie każdemu są dane. Wyglądają lepiej od naturalnych mocno wyt
            > uszowanych, sama nigdy nie miałam, bo to kolejny regularny obowiązek, ale wyglą
            > dają świetnie.

No nie wiem. Ja mam słaby wzroksmile a sztuczne rzęsy widzę z daleka i wcale nie są to gąsienice. Dlaczego? Bo sztuczne są zbyt regularne i równiutko wywinięte na końcach. Po tym zawsze poznam "zrobione" rzęsy.
            Wiem, że mnie tu zaraz zakrzyczycie, że nieprawda, absolutnie, ale to naprawdę widać. Tak samo jak widać poprawione usta.
            Nie chodzi mi o to, jak to wygląda, bo może wyglądać bardzo ładnie. Mówię wyłącznie o tym, że rozpoznaję "zrobienie".
            • simply_z Re: Zadbany wyglad 16.01.23, 15:35
              ja tez,
      • 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:29
        I koniecznie ciuchy dobrane do figury i karnacji! Tu trzeba trochę się znać na stylach albo przymierzać ciuchy i robić zdjęcia by na siebie popatrzeć z boku.
        Dużym błędem jest kupowanie pojedynczych drogich rzeczy "bo ładne" a potem nie ma ich z czym zestawić, albo nie pasują - np duże wyraziste wzory na sukience dla typu urody "zgaszona jesień" - widać tylko te wzory a człowieka zupełnie nie- dla takiego typu urody tylko drobne wzorki i przygaszone odcienie, a za to osoba typu "prawdziwa zima" już by w tych ostrych wzorach mogła wyglądać jak milion dolarów. I umiejętne tuszowanie tego co za dużo w ciele, a powiększanie ubiorem i dodatkami tego co za drobne w sulwetce.
    • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:03
      Odpuść. Bądź życzliwa dla siebie i innych. Jeżeli z jakiegoś względu danego dnia nie chce ci się myć włosów, to nie myj. Od odprysnietego lakieru nie umierają małe kotki. Poszukaj czegoś co w dobie lubisz i to pielęgnuj. Zadbaj o to by myśleć o sobie i innych dobrze.
      Z takimi osobami jest fajnie przebywać, takie osoby są mile dla oka i takim osobom jest ze soba dobrze.

Naprawdę chcesz się zamienić w kogoś kto analizuje kto jest fleją a kto nie, kto wkłada wysiłek w ocenę stopnia flejowatosci. Kto uzywa takich określeń o innych. Kimś komu się chce w punktach opisywać co kobieta "powinna " bo inaczej nie zasłuży na miano zadbanej. Co daje to miano? Tym bardziej ze punkty będą wiecznie przybywać i wiecznie die zmieniać. Zawsze będzie coś więcej, coś za mało, coś inaczej.

Zawsze znajdzie się jakaś oceniająca panna idealna która myje głowę 4 razy dziennie, wstaje o 3 by ułożyć kazdy wlosek i z przewraca oczami mamroczac coś o priorytetach. I po co masz próbować wchodzić w ten cyrk? I tak będzie za mało. Kolor nie taki, włosy nie takie, ciuchy zle, chód za mało rytmiczny, buty za mało kobiece, rzęsy za mało czarne czy uśmiech za szeroki a zachowanie, Uwaga tu nadciąga czysta groza: nie pasujące do wieku!
      Chcesz być kimś takim?
      Jesteś fajna taka jesteś. Bądź niezadbana. Najwyżej jak umrzesz nie powiedzą o tobie:a moja babcia była bardzo elegancka i bardzo adekwatna do wieku.
      Ale może powiedzą ze babcia/koleżanka/sąsiadka była fajna i życzliwa.
      • magda.z.bagien Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:46
        Podoba mi się to co napisałaś Sattwaguna. Ciśniemy na perfekcjonizm w każdej dziedzinie życia, a szczęścia od tego nie przybywa.
      • szybki-lisek Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:21
        Ale watkodajka właśnie chce być zadbana, a ty jej proponujesz zostanie miłą, fajną fleją.

Żeby wygląd zewnętrzny był bardziej schludny i satysfakcjonujący autorkę wystarczy wypracowanie kilku codziennych nawyków, to nie wymaga wywrócenia życia do góry nogami. Po kilku tygodniach nawet nie będzie zauważać kilku nowych czynności w ciągu dnia. Skoro wlosy muszą być myte codziennie, to muszą. Może po południu? Ja czasem ratuje się suchym szamponem, ale rzadko bo tego nie lubię. Trzeba tez pilnowac odrostów, jesli sie farbuje. Paznokcie jeśli szybko rosną rzeczywiście nie wyglądają ładnie z odrostem, ale przecież nie ma obowiązku noszenia jakiś żeli czy czegoś. Ważniejsze (w mojej ocenie) zadbane skórki, wtedy nawet naturalny niepomalowany paznokiec wygląda dobrze.
        Krzywdę sylwetce robią ubrania z dodatkiem elastanu - bawełna czy wiskoza oblepiają ciało i jeśli jest nawet mała nadwaga to podkreślają wałeczki (zwłaszcza jeśli jeszcze np dżinsy są obcisłe...) Ja unikam też bluzek z printem czy aplikacjami, lubię gładkie rzeczy czy wręcz monochromatyczne, chociaż nie we wszystkich kolorach jest mi ładnie.
        Moze na początku przysparza to trochę rozkmin, ale potem wchodzi w krew a zadowolenie z własnego fajnego wyglądu może poprawić dzień. Nie ma co zgadzać się na bylejakość.
      • magdallenac Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:24
        Zgadzam się ze wszystkim z wyjątkiem fragmentu o niemyciu włosów. To jest uciążliwe dla otoczenia.
        • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:30
          Bez przesady, włosy przeciągnięte o jeden dwa dni mogą być uciążliwe dla właścicielki i to tyle. No i po niektórych widac. Samej zdarzyło mi się nie myć włosów po tydzień i poza tym ze miałam dyskomfort na skórze głowy i moje włosy bardziej "blyszczaly" to ani specjalnie nie śmierdziały ani nic sie z nimi nie działo. Ot sztywniejszy kucyk (moje sztywne włosy z brudu bardziej sztywnieja).
          • niemcyy Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:34
            Jeśli s p e c j a l n i e nie śmierdziały to i po tym tygodniu trzeba było nie myć...

Jesteś trollem?
          • magdallenac Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:35
            Osoby z bardzo wrażliwym węchem wyczuwają brak porannego prysznica, więc tym bardziej przetłuszczone włosy. Ja mam węch jak ogar i czuję mnóstwo zapachów niewyczuwalnych dla innych. Stary puder, mieszankę wczorajszych perfum z balsamem do ciała, wczorajsze placki ziemniaczane na koszuli itd. To prawdziwe przekleństwo.
            • veryvery Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:58
              Psi węch 🐶
            • 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:01
              ale można brać prysznic codziennie a nie myć codziennie głowy.
              ja np biorę przysznic dwa razy dziennie, bo nie wyobrażam sobie iść do pracy bez porannego prysznica, ale też sobie nie wyobrażam kłaść się wieczorem do łóżka nie biorąc prysznica by zmyć pot i zapachy ciała z całego dnia - choć wiem że prysznic dwa razy dzienne dla skóry wcale dobry nie jest
              a głowy codziennie nie myję, bo nie mam takiej potrzeby.
              • magdallenac Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:09
                Ja też myję włosy co drugi dzień, ale mi się nie przetłuszczają. Tutaj autorka, a później sattwaguna piszą, że zdarza im się chodzić z tłustymi. Sattwaguna w ogóle opisuje jakieś ekstremum - włosy tak tłuste, że sztywne i nie śmierdziały. Zapewniam, że musiały śmierdzieć i jest to uciążliwe dla otoczenia.
          • simply_z Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:52
            smierdziały, nie oszukuj się. Łojem
          • primula.alpicola Re: Zadbany wyglad 16.01.23, 07:12
            sattwaguna napisał(a):

> Bez przesady, włosy przeciągnięte o jeden dwa dni mogą być uciążliwe dla właści
            > cielki i to tyle. No i po niektórych widac. Samej zdarzyło mi się nie myć włosó
            > w po tydzień i poza tym ze miałam dyskomfort na skórze głowy i moje włosy bardz
            > iej "blyszczaly" to ani specjalnie nie śmierdziały ani nic sie z nimi nie dział
            > o. Ot sztywniejszy kucyk (moje sztywne włosy z brudu bardziej sztywnieja).

Szczerze, lekko mnie zemdliło.
      • 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:32
        Mnie też zszokowało w tym wątku, że ktoś określa inną osobę hasłami "fleja" tylko dlatego, że nie myje włosów codziennie i nie zrywa się o świcie żeby włosing uprawiać.... Osoba która tak mówi, musi to być bardzo nieszczęśliwa i toksyczna osoba. Brrrr...
        • niemcyy Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:36
          Nie dlatego, że nie myje włosów codziennie, tylko dlatego, że chodzi z tłustymi. Może nie wiesz, ale to widać (mimo to oczywiście można tak chodzić).
          • 11marlenka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:02
            może te co widzisz z tłustymi to te co przesadziły z włosingiem i naolejowały za dużo włosy tongue_out
            • iwoniaw Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:15
              11marlenka napisała:

> może te co widzisz z tłustymi to te co przesadziły z włosingiem i naolejowały z
              > a dużo włosy tongue_out

Nie "ona widzi", tylko autorka sama napisala dokladnie to - że buwa, iż nie ma siły myć włosów i idzie z tlustymi "do ludzi". Cóż wiec dziwnego, że lidzie sie odnoszą do tego, co napisane i nie uważają chodzenia z tłustymi włosami za nieistotne, jesli ktos chce byc postrzegany jako zadbany?
    • aqua48 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:10
      Nie kupuj ciuchów bez sensu. Skup się na tych które podkreślają Twoje atuty i pasują do siebie nawzajem, a oddaj te które Ci nie pasują. Wygospodaruj sobie czas na mycie włosów, i nie maluj paznokci jeśli nie potrafisz ich utrzymać w porządku.
      Zadbany wygląd polega przede wszystkim na schludności czyli regularności koniecznych zabiegów, a nie na tonach kosmetyków.
      • nuta15 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:26
        Tyle opinii już tu padło. Moim zdaniem do zadbanego wyglądu liczą się detale, dobrze dobrana bielizna, biustonosz, z którego nie wylewa się duży biust, majtki, które nie są widoczne przy dopasowanych ubraniach, dodatki typu pasek do spodni, element biżuterii, które wykańczają stylizację.
    • olpa7 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:43
      Dla mnie idealnym przykładem jest Monika Olejnik, cokolwiek nie założy to wygląda jak fleja i myślę że to przez włosy i zły makijaz
      • anomaliapogodowa81 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:51
        Ojezu, tak, znakomity przykład.
        Ona nosi na sobie grube tysiące złotych a wygląda jak menelka i alkoholiczka.
        Włosy, zęby, cera, ciężkie a nietrafione makijaże - to ją całkowicie ciągnie w dół.
        • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:58
          A może wyglada po prostu dokładnie tak jak chce wyglądać. Gdyby chciała mogła by se wsadzić na głowę wszystkie doczepy z okolicy, wykontutrowac się na Kim K, zrobić zęby bielsze od Ibisza. A może po prostu jest zadowolona z tego jak wygląda? Czy wszyscy muszą być jednej sztancy?
          • olpa7 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:03
            A ja nie mówię że ona ma się zmieniać, tylko jaki jest odbiór jej wyglądu. Ja osobiście najczęściej latam w dresach ze zwiniętymi włosami w dziwacznego koko-kucyka. I też wiem że nie wyglądam wtedy atrakcyjnie.
            • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:06
              A to jest obowiązek wyglądania atrakcyjnie dla innych? Tym bardziej ze każdy ma swoją definicje tego słowa.

Jeżeli ona się sobie podoba to jest najważniejsze. A skoro od lat ma spójny styl oznacza, że wygląda dokładnie tak jak chce
              Inni mogą się conajwyzej zająć sobą.
              • olpa7 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:11
                Jeszcze raz, gdzie ja napisałam że jest jakiś obowiązek? Stwierdziłam fakt, że wygląda jak fleja i pewnie większość ludzi ma takie same odczucia ale nikt jej nie powie że ma wyglądać inaczej bo to totalnie jej sprawa.
                • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:14
                  Czyli ludzie którzy mają w słoniku słowo fleja i używają go w stosunku do osoby , którą widzą kilkanaście minut w szklanym okienku powinny się zastanowić na ile zadbany mają charakter. I poświęcić mu trochę czasu i uwagi.

Jak to było? Kwestia priorytetów.
                  • olpa7 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:23
                    No tak, ja i mój paskudny charakter bardzo się wstydzimy użycia takiego strasznego słowa.

Kończą Ci się argumenty to trzeba zrobić wycieczkę osobistą.
                    • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:28
                      Ale zaraz, dałaś sobie prawo do oceniana cech charakteru ( bo bycie fleją to nie cecha fizyczna) obcej osoby na podstawie drobnego wycinka jej życia. Zrobiłam dokładnie to samo.

Jeżeli dajemy sobie prawo do oceniania innych to bierzemy na klatę to jak inni oceniają nas.

Rozumiem że Twoja ocena kiepskiego gustu Olejnik jest ok a moja ocena twojego kipskiego charakteru jest nie ok. Dlaczego?
                      • olpa7 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:32
                        Haloooooo
                        Nie napisałam że jest fleja tylko że wygląda jak fleja. O tym jest cały ten wątek, o wyglądzie zewnetrznym i co zrobić żeby wyglądać zadbanie.

Na to Ty zaczynasz oceniać mój charakter bo coś Cie nagle zabolało ale w sumie nie wiem co. Może brak umiejętności czytania ze zrozumieniem :p
                        • sattwaguna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:42
                          A czym sue rozni ocena w stylu wygląda jak... od jest...? To jest ocena jakiejś osoby na podstawie ulamka jej rzeczywistości. Ocena konkretnej osoby, z imienia i nazwiska.

Ja zrobiłam dokładnie to samo, na podstawie ulamkowej wypowiedzi oceniłam cię. Fajnie ci z tym? Pewnie nie, choć przeciez moje zdanie i tak nie ma najmniejszego znaczenia. Jestem tylko bytem internetowym, ale dkoro ja tak myślę to może inni oceniają cię podobnie.

To próbuje powiedzieć, odpuscmy ocenianie takich bzdur jak stopień zadbanienia wyglądu i orzelizebue tego ba cechy charakteru. No chyba że chcemy by inni równie krytycznie ocenili nas.
                          • olpa7 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:48
                            Ocenianie mnie nie robi na mnie wrażenia. Jestem dorosła, wiem że wszyscy za moimi plecami mnie obgadują w różnych konfiguracjach. Takie życie.

Jeśli chodzi o różnice jest fleja a wygląda jak fleja to dla mnie jest kolosalna. Bo ja często wyglądam jak fleja ale zdecydowanie nią nie jestem, lubię czystość, porządek ale na co dzień lubię dać moim włosom odpocząć i żyć własnym życiem a dresy są super wygodne.
                      • anka_z_daleka_1 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:03
                        Nie lubię słowa fleja, chociaż czasem ciśnie się na usta. Są osoby, które dobrze się czują hmmm nie do końca zadbane i też jest ok. To ich życie.
                        Są też osoby, których zawody i /lub dyscyplina mundurowa sprawiają, że wygląd zewnętrzny nie powinien być tylko i wyłącznie ich prywatną sprawą.
                        Stewardesa z poobgryzanymi paznokciami? Słabo. Lekarka bezzębna, której cuchnie z ust czosnek - ? Marnie. Nauczycielka w powyciąganym sweterku z akrylu pamętającym poprzednie tysiąclecie? Też niefajnie.
                        Są też osoby, które nawet we własnym domu- dla siebie w pierwszej kolejności, ale zaraz potem męża, dzieci, przyjaciół lubią wyglądać na zadbaną i dobrze się z tym czują.
                        Jeden wysypia się w powyciąganej nocnej koszuli i podartej pościeli, inny lub fajną pościel i piżamę.
                  • mgla_jedwabna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 21:57
                    Monika Olejnik ma żółte kłaki "na topielicę". To budzi skojarzenia z patologicznym babsztylem, który potraktował się najtańszą farbą z Rossmanna, ale nie czesał od wstania z łóżka. Do tego makijaż, którego jest zawsze jakby za dużo i mamy efekt taniego wyglądu.
              • anka_z_daleka_1 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 11:53
                Otóż niema, ale autorka źle się ze sobą czuje i pyta.
        • li_lah Re: Zadbany wyglad 19.01.23, 10:37
          Tak, trzeba napisac co konkretnie jest źle:
          włosy maja takie byle jakie końcówki jakby nie widziały fryzjera 15 lat jakieś takie nierówne, długie dla samego bycia długimi, ale końcówki robia zle wrazenie u kobiety w tym wieku
      • mieszkanienaturalnie Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:57
        Absolutnie Olejnik to fleja. Mnie osobiście boli patrzenie na nią. Kwintesencja zaniedbania, mimo ciuchów i torebek za grube pieniądze.
    • jeste_m_sobie Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 09:52
      Na pewno coś da się zrobić i na pewno pieniądze nie są tu najważniejsze ani decydujące. Jeśli naprawdę piszesz z prośbą o rady, a nie dlatego, żeby się pochwalić kasą, napisz: ile masz lat (może być mniej więcej), sytuację rodzinną (dzieci / bez dzieci itd.), zdrowotną (bez szczegółów, ale to bardzo wpływa na wygląd), typ pracy, czy mieszkasz w Polsce w mieście czy na wsi.
    • princesswhitewolf Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 10:33
      Problem z d...Myj sie, gol sie gdzie trzeba, wlosy myj, obcinaj paznokcie. Bedziesz zadbana
    • marcelinasok1 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 11:55
      To kwestia klasy ,albo ją masz albo masz to co masz.
    • ichi51e Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:12
      Zależy co masz na myśli ze się przesiadła na lepsze ciuchy. Jeśli mówimy o skoku z prpco na ZSRR to różnicy nie będzie. Co innego jakbyś faktycznie się przesiadła na coś znacznie lepszego jakościowo
      • ichi51e Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:12
        He he he z pepco na Zare 🤣🤣🤣
    • kropkacom Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:15
      Bosz... Uważasz się za zaniedbaną? To zmień zdanie na swój temat. Popatrz ematki wiedzą, że są zadbane. Jedne dlatego, ze mają nawet majty spod żelazka a drugie dlatego, że się myją.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:35
        Ej majtki spod żelazka mają to do siebie, że łatwiej się układają w szufladzie.
        • kropkacom Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:02
          big_grin
    • pani_tau Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:50
      Gładka cera o jednolitym kolorycie, kształtne brwi, dobrze opilowane paznokcie, fryzura dobrana do kształtu twarzy,wysportowana sylwetka, ubrania i buty z sieciowek, ale bez śladów długotrwałego użytkowania i o odpowiednim fasonie. Plus tzw. pozytywna energia.
      Niepotrzebny wtedy żaden makijaż ani markowe ciuchy.
    • black_halo Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 12:58
      Czyste, dopasowane ubrania w dobrym rozmiarze, odpowiednie do okazji.

Porządną garderobę kompletuje się latami.

Podstawa to zależnie od tego czym się zajmujesz to:

- minimum 2 pary klasycznych jeansów o odpowiednim fasonie (skinny, slim, straight)
      - 2-4 t-shirty z dobrej tkaniny pasujących kolorach. Nie każdemu pasuje śnieżna biel, nie każdemu czerń ale może być granat, szarość, brąz, butelkowa zieleń, pudrowy róż.
      - jeansowa kurtka i casualowy żakiet
      - sweterek rozpinany
      - sweterek zwykły, mały dekolt w serek albo zwykły
      - 1-2 koszule z dobrego materiału
      - 1 para spodni z materiału

Wszystko musi do siebie pasować kolorystycznie. Dodatkowo jeśli lubisz to sukienki i spodnice. Ja nie lubie wiec mam małą czarną plus zakiet oraz sukienkę na okazję typu wesela.

W sumie tyle wystarczy. Plus ładna bielizna.
      • mandre_polo Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 15:05
        W t-shirt bardzo ważny jest dekolt. Trzeba nachodzić się by kupić odpowiedni
    • agniesia331 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 13:24
      Acha i wygląd bardzo poprawiają ciuchy poprasowane gotowe do włożenia wiszące w szafie. W szafie więc nie może być za ciasno i wszystko pomoete. Wtedy zmieniając kreacje 5 min przed wyjściem wkładasz wyprasowane ubranie. Pozbywanie się rzeczy w których noe wyglądasz jak mln dolarów. Ogólnie im mniej tym więcej,bo masz wtedy zamiast prac i przeglądać tony ciuchów czas na umycie wlosow i nałożenie lakieru. Za dużo rzeczy = za dużo sprzątani prania,chowania tego po latach, potem wyjmowanie pogniecionego z szafy.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 13:35
        To fakt. W szafie mam "sekcje" więc nie szukam rzeczy sportowych wśród wyjściowych. I tak jak napisał ktoś wyżej - dobra dobrze dobrana bielizna. Sporo osób uważa, że czego nie widać tego nie ma a to błąd.
    • edor67 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 14:28
      Ja też muszę myć codziennie. Jak zdarzy mi się zaspać, to się spóźniam, ale włosy muszą być umyte. Muszą.
    • bakis1 Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 16:58
      Mocno obniżasz swoją wartość, duza wagę przykładasz do wyglądu; a jednocześnie masz problem z podstawowymi czynnościami higienicznymi. Brzmisz mi trochę depresyjnie …
    • dorota.konowrocka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 21:03
      Jeszcze mi przyszło do głowy, że zwykle bardziej elegancko i nie-byle-jak wyglądają rzeczy, które same w sobie mają jakąś formę. Czyli nie bluzka bawełniana, tylko koszula, skrojona dość blisko sylwetki, ale nie obcisła, albo nawet dość luźna, ale z wyraźnie uformowanym kołnierzykiem, dekoltem czy mankietami. Jak sukienka, to też nie luźna bawełna, tylko na przykład kopertowa albo trapezowa u dołu, ale z wyraźnie zaznaczoną talią i dekoltem. Spodnie, które mają jakiś konkretny kształt (na przykład wysoka talia, dopasowane w pasie, do tego długie luźne nogawki, a wszystko uprasowane). Jeśli formę/krój stroju połączy się w z formą sylwetki (niegruba, nosząca się prosto, a jednocześnie swobodnie/elastycznie), to chyba wtedy właśnie powstaje wrażenie elegancji. Oczywiście tam już wyżej pisały dziewczyny, że czystość ciała i odzieży to podstawa plus często robią robotę dobrze dobrane dodatki.

Jeśli nie ma się drygu do ładnego ubierania się, to chyba najlepiej wzorować się na sprawdzonych patentach. Trochę jak z meblowaniem kuchni: jak nie masz pomysłu, to biała glazura, białe fronty, czarne uchwyty i sosnowe blaty na 99 proc. będą miłe w odbiorze.

Na tej samej zasadzie białe i niebieskie koszule, jedna bluzka w jakiś drobny rzucik dopasowany kolorystycznie do danej osoby, niebieskie dzinsy i granatowe dzinsy odpowiednie do sylwetki, granatowe cygaretki 7/8, czarne baleriny, beżowe baleriny, beżowy albo granatowy trencz, marynarka, bluzka w marynarskie paski, czarna sukienka do kolan (lub w jakimś twarzowym kolorze), czółenka na obcasach czarne albo granatowe albo nude, jasne spodnie chinos i rozkloszowana spódnica, dwie twarzowe apaszki to taka baza, która dobrze wygląda sama ze sobą i niesie ze sobą minimalne ryzyko jakiejś dużej wpadki.
      • mgla_jedwabna Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 22:05
        Dorota, w punkt z tą formą! Dodajmy jeszcze, że ubranie ma podążać za linią ciała, tzn. nie ma być obcisłe czy też opięte, ale też nie luźne, tylko np. talia w sukience ma wypadać tam, gdzie my mamy talię, bluzka koszulowa ma podkreślać biust, a jednocześnie nie rozłazić się na środku (efekt "zaraz guzik strzeli"), spodnie mają nie włazić w tyłek, a jednocześnie nie być dresowate.
    • iberka Re: Zadbany wyglad 15.01.23, 23:19
      W niemyślenia czy innym się podoba i jak to możliwe, że "biedne" wyglądają korzystniej.
      • jankasia13 Re: Zadbany wyglad 16.01.23, 20:00
        Na recepcji maja zawsze dlugie idealnie zadbane pazury, a jak wiecznie ogryzki…
        • mgla_jedwabna Re: Zadbany wyglad 17.01.23, 14:51
          To nie gryź.
    • youngagain Re: Zadbany wyglad 05.08.23, 15:13
      Odkopuje wątek bo dziś gadałam o tym że znajoma. Powiedziała mi, że teraz wyglądam zupełnie inaczej niż kilka lat temu, gdy byłam w małżeństwie. A byłam młodsza. Dziś jestem sexy, taka żyleta (jej słowa), a wtedy byłam owszem szczupła i ładna ale zawsze miałam taki Vibe "fajnej dziewczyny" ale nie pięknej kobiety. I faktycznie, znalazłam kilka zdjęć sprzed kilku lat i potwierdzam. Miałam lepsza figurę (uda mega), pewnie lepiej na twarzy ale styl i błysk w oku był inny. Więc myślę, że to wszystko chodzi o energię,która się emanuje. Po rozstaniu z mężem dość intensywnie romansowałam, przeszłam też terapię i bardzo polubiłam swoją kobiecość. Lubię po prostu dbać o siebie, eksponować to co mam fajne (ale z klasą), w wieku 40 lat noszę mini podczas gdy nie robiłam tego te 5 lat temu. Trochę też klimatów "zaslugiwania". Wcześniej nie chodziłam do fryzjera na farbę ani na paznokcie bo zal mi było kasy i sądziłam, że sama dobrze ogarniam. A mieliśmy kuuupe pieniędzy, dwie pensje z czego pensja ex męża wow. Dziś mimo jednej pensji mam to poczucie, że kurcze co mam sobie odmawiać, pracuję więc mogę.
      Więc uważam że to właśnie to co w głowie mamy na temat siebie, swoje przekonania - od tego się zaczyna. Jak one się zmienia to zaczynamy inne ubrania nawet wybierać (mój przykład - mini, obcasy). Kiedyś mimo idealnej figury chowałam się chyba trochę za ubraniami. Dziś lubię to, że mężczyźni się obejrzą albo zagadają. Nie, nie chodzi o desperację. Nie chodzi o to że ubieram się dla mężczyzn. God no. Chodzi o to, że lubię swoją kobiecość i idącą za tym seksualność. Zawsze z klasą ale sexy.
      Mi pomogło nocne programowanie przekonań metoda Silvysmile
      A co do reszty - uważam, że ważna jest dobra figura, paznokcie, wlosy i skóra. Styl też ale to moim zdaniem się nabywa jak już się wejdzie w ten mental o którym pisałam wyżejsmile Aha, i proste chodzenie. Ile w życiu widziałam ładnych lasek, zgarbionych tak, że cały urok mijał!!!
    • summerland Re: Zadbany wyglad 05.08.23, 18:01
      To moze zacznij ubierać sie jak te kolezanki
    • klaramara33 Re: Zadbany wyglad 05.08.23, 18:16
      Wedlugj mnie po pierwsze zdrowy wygląd więc brak nadwagi, wlosy i paznokcie w dobrym stanie. Niekoniecznie pomalowane. Cera ładna. Po drugie ubrania interesujące ,kolory dobrze dobrane nie szaro buro i nijak.
    • li_lah Re: Zadbany wyglad 05.08.23, 18:44
      Sekret tkwi w urodzie, właściwym do typu urody kolorze włosów, fryzurze, ogarnietych brwiach, schludnym wyglądzie (wyprasowane, niezmechacone, niezużyte ubrania). Paznokcie nie są żadnym wyznacznikiem. Wystarczy że są czyste i ładnie opiłowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka