Dodaj do ulubionych

Ciąża po 40

19.01.23, 08:34
Nie ja. Znajoma. Ciąża planowana. Na stanie ma dwoje małych dzieci.

Jak ja zobaczyłam doznałam szoku. Na szczęście na tyle się cieszyłam że ja widzę że na twarzy raczej miałam "radosne zaskoczenie" niż "zwariowałaś! bug cię opuścił! Ty masz w nosie własne bezpieczeństwo i dobrostan obecnych dzieci!"

Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:36
      ?
    • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:36
      A czemu miałabyś aż tak emocjonalnie przeżywać jej decyzję życiowe?
      • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:42
        Wiesz, na tyle lubię swoich znajomych że im życzę zdrowia i bezpieczeństwa. Jakbym zobaczyła że kumpel skacze na bungee też bym była przerażona.
        • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:49
          Musisz mieć wysoki poziom lęku. Zarówno podczas skoku na bungee jak i w czasie ciąży może zdarzyć się śmiertelny wypadek, ale to właśnie wypadek. Jak ktoś dorosły się decyduje, to mogę pokibicować.
        • princesswhitewolf Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:27
          juz widze jak moj slimak co to uwaza ze nie jest glupkiem by za pilka ganiac.... idzie skakac na bungee <facepalm>
          • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:28
            Że co?
            • princesswhitewolf Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:32
              ....ze nie kazdy zaraz nastolatek skacze z bungee

Nastolatki sa rozne
              • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:07
                A ktoś pisał, że wszystkie nastolatki skaczą na bungiee? Była w ogóle mowa o nastolatkach?
        • m_incubo Re: Ciąża po 40 19.01.23, 17:34
          A co konkretnie tak cię przeraża? Przy własnych ciążach też popadałaś w dziwne stany psychiczne czy tylko cudze brzuchy wyzwalają te niecodzienne reakcje?
          • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 22:42
            Byłam młodsza. Byłam tylko raz w ciąży. Prawo jeszcze było takie że mogłam liczyć na pomoc medyczną.
    • extereso Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:40
      Moja bratowa urodziła najmłodszego w wieku 45. Ciąża raczej nieplanowana. Teraz bratanek na 8 l, naprawdę jest źródłem radości dla całej rodziny. Natomiast współczuję okresu nastoletniego😁 chociaż, widać że to głupio zabrzmi, ale chyba nastolatkowie że starszym rodzeństwem jakoś łatwiej przechodzą ten okres: jest się komu zwierzyć, na kto do pionu ustawić, jakiś jest wszystko łatwiejsze. Ale to nie jakaś ogólna obserwacja, tylko z mojej i brata rodziny( tam też część dzieci zdążyła już dorosnąć).
      • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:44
        Może rodzice mają bardziej wywalone na odpały nastolatka i kolejny po prostu nie ma widowni a bez tego nie warto się popisywać?
        • extereso Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:48
          Nie wiem, ja wywalone nie mam, ale mam świadomość, że pewne zachowania są przejściowe, nie tracę pogody ducha i tadam! wszystko się układa.
          • marinella Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:36
            nastolatkowie że starszym rodzeństwem jakoś łatwiej przechodzą ten okres: jest się komu zwierzyć, na kto do pionu ustawić, jakiś jest wszystko łatwiejsze.

Ja również podzielam podobne obserwacje w otoczeniu, tak jakby już przetarty szlak był mniej wyboisty
            • asia_i_p Re: Ciąża po 40 20.01.23, 17:16
              No bo to chyba też chodzi o to, że rodzice mają niższy poziom lęku i więcej pewności siebie, jeśli już raz przez to przeszli. Są już trochę ustawieni poprzednim nastolatkiem.
        • princesswhitewolf Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:26
          >Może rodzice mają bardziej wywalone na odpały nastolatka

ja bylam kiedys nastolatka i odpalow nie mialam. Chodzilam na rozmaite kursy po szkole, spotykalam sie z kolezankami. W wieku 18 lat zamieszkalam sama bo siostra studia skonczyla.

Wiec moze nie nalezy projektowac tych odpalow na cala mlodziez
      • drilka Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:51
        Zgadza się na przykładzie mojej mamy - ostatnie dziecko wiekowych rodziców. Miała ogromne wsparcie w okresie nastoletnim od swoich sióstr, które miały swoje dzieci niewiele od niej młodsze.
      • mgla_jedwabna Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:54
        Wydaje mi się, że to nie jest zły układ, a gorszy by był, gdyby bratanek był bratanicą, urodził się wcześniej i zbiegłyby się w czasie dwie burze hormonalne: menopauza mamusi i dorastanie córki.
        • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:13
          Niezwykle mnie wkurza argument o menopauzie matki/dojrzewaniu córki jako przeciwskazaniu do posiadania dzieci koło 40.
          Po pierwsze nie wszystkie kobiety są wrażliwe na zmiany hormonalne, wśród moich współpracowniczek menopauza przechodzi raczej bezobjawowo. Wkurza mnie pokazywanie kobiet jako niewolnic nierownowagi hormonalnej. Faceci całe życie spędzają nabuzowani testosteronem i nikt z tego powodu nie kwestionuje ich poczytalności i zdolności do pełnienia ról społecznych.
          Po drugie można ją przejść w wieku 45 lat kiedy hipotetyczna córka będzie w przedszkolu, albo w wieku 58 lat, kiedy będzie już mial dojrzewanie za sobą.
          • mgla_jedwabna Re: Ciąża po 40 20.01.23, 10:10
            Przegapiłaś w mojej wypowiedzi fragment "gdyby (...) urodził się wcześniej". Jeśli urodzi się po 40, to w wieku dojrzewania nastolatka mamusia będzie już raczej po menopauzie.

Kobieta nie jest oczywiście niewolnicą hormonów, ale sama świadomość przekwitania jest przykra. Jeśli do tego ma w domu dojrzewającą córkę, eksperymentującą z kobiecością, jest to IMHO mieszanka wybuchowa. Nie zawsze musi to być piekło, ale ryzyko jest realne.
            • spirit_of_africa Re: Ciąża po 40 20.01.23, 10:16
              Chyba trzeba być ostro nienormalną żeby rywalizować z córką na młodość i kobiecość.
            • extereso Re: Ciąża po 40 20.01.23, 10:29
              Nie wiem, ja przechodzę menopauzę i jeszcze mam w domu jedna śliczną córkę. Cieszę się jej urodą, wchodzeniem w świat, miłością, fatałaszkami. W ogóle dziwne wydaje mi się inne podejście, to jest wiem, że się zdarza, ale to chyba objaw problemów emocjonalnych matki.
    • kaktusowepole Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:46
      To jej sprawa, ma już dzieci więc wie jak to wygląda.
    • pepsi.only Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:48
      Tak, teraz to jest niezbyt bezpieczne zachodzić w ciąże, nie każda ma chęć zostać następną Izą z Pszczyny sad i nie tylko Iza.
      Ale może lekarz twojej znajomej jest człowiekiem godnym zaufania, i w razie jak zacznie się coś dziać, to zajmie się NIĄ? A może uda się ciążę przejść książkowo i w spokoju, i donosić bez żadnych zawirowań.
      Za to trzymajmy kciuki.
      • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:51
        Bo kiedyś to było bezpiecznie, acha 🙄 To jest śmieszne, jak ludzie nie potrafią patrzeć na statystyki i szacować tylko im coś głośniejsze medialnie tym bardziej się boją. Strach to do samochodu wsiadać, a ludzie jeżdżą i nie boją się, że osieroca dzieci
        • thank_you Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:03
          Okropne w tym jest coś innego - ze dają jeszcze jeden, bardzo mocny, argument lekarzom-konowałom, którzy będą się bronić ustawą. W ten sposób rozmydlają problem - zamiast walczyć o swoje prawa to histeryzują, iż lekarze SPECJALNIE i z rozmysłem narażają kobiety. Skoro sprawa Izy z Pszczyny była nagłośniona, to kazda inna tez by była. A jakoś ich nie ma, a przynajmniej nie ma tego wiecej jak było także przed wiatrem dobrych zmian - Chazan działał przed PiSem, zjeby zatajające przed rodzinami stan Zdrowotny płodów - tez. Jakoś wtedy „odpowiedzialnie” sie rozmnażały i nie narażały siebie i swoich dzieci, magicznie myślały, ze smierć ich nie dotyczy.
          Rodziłam przed wyrokiem TK i po - jedyne, czego sie bałam to tego, na co wpływu nikt nie miał - natury, która zabiera kilka matek po porodzie, co rok, bo na cała resztę miałam realny wpływ.
          • alicia033 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:50
            No nie, nie ma co udawać, że po wyroku trybunału przyłębskiej nic się nie zmieniło, bo się zmieniło na dużo gorsze.
            • triss_merigold6 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:51
              Wzrosły ceny.
            • thank_you Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:58
              Zmieniło się to, co się zmieniło - że kobiety, chcące rozwiązać swoja trudną sytuację na NFZ nie bedą mogły tego zrobic legalnie, oczywiście po zebraniu odpowiednich dokumentów (niektóre wolały działać na własna rękę także wtedy, gdy usuniecie ciąży było legalne, acz obwarowane tymi procedurami).

Cała reszta sie nie zmieniła - podziemie kwitnie tak jak kwitło, paczki z tabletkami są nadawane tak jak wczesniej.
              Wysokie ciąże usuwają za granica (tez tak jak wczesniej) - wiem, bo siedzę na tematycznym forum, z racji tego, ze sama niedawno rodziłam - w ciagu ostatniego roku na pewno dwie poddały sie aborcji pow. 30 tc.

I to mnie w sumie wkurwia, takie obciążanie psychiczne kobiet, które jednak chcą miec dzieci, straszenie ich, stroszenie piórek przez piszące „odpowiedzialne” i nękanie tych nieodpowiedzialnych, wydobywanie ich lekow, potegowanie strachu. Ja mam to w nosie, bo po mnie ludzkie gadanie spływa i gdybym chciała, to bym urodziła dziecko w dowolnym kraju, ale nie czułam takiej potrzeby. Tak jak nie czuję potrzeby, aby nakręcać spiralę strachu, bo problem lezy gdzieś indziej - w braku dostępności aborcji NA ŻYCZENIE.
              • triss_merigold6 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:03
                Zgadzam się. Generalnie oczekuję, że kobiety, które mają już wszystkie dzieci w domu lub nie mają i nie planują mieć, nie będą zniechęcaly tych chcących poprzez generowanie jeszcze większych schiz.
              • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:58
                Przewrotnie stwierdzę - jak ktoś ma leki, bo jakieś anonimowe baby na forum umieszczają swoje pierdololo panikarskie to czas na terapię a nie na ciążę. Kto normalny bierze to pod uwagę?
                • nenia1 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 17:48
                  gr.ruuu napisała:

> Przewrotnie stwierdzę - jak ktoś ma leki, bo jakieś anonimowe baby na forum umi
                  > eszczają swoje pierdololo panikarskie to czas na terapię a nie na ciążę. Kto no
                  > rmalny bierze to pod uwagę?

Podejrzewam jednak, że większość tych biorących pod uwagę jednak jest normalna. Akurat lęk w ludziach
                  jest bardzo łatwo wzbudzić, na czym niby bazują politycy? Najpierw straszą, potem obiecują, że "obronią".
                  Lęk to pierwotna, silna i stara emocja, która pozwoliła przetrwać ludzkości, gdy spieprzaliśmy na drzewa
                  przed drapieżnikami.
                  • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 20:46
                    Nie, to jest strach a nie lęk.
        • pepsi.only Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:04
          Tak, jak ja rodziłam, było bezpieczniej dla matek! Od paru lat w szpitalach była już akcja rodzić po ludzku, mężowie byli obecni i zaangażowani (w miarę możliwości) w akcję porodową. Chyba, że nie chcieli. Ze mną rodziła np przyjaciółka, wyszłą tylko na 1 krótki moment na szycie krocza.

Iza umierała kilka dni, Agnieszka podobnie- gdzie była rodzina, no nie przy nich sad
          • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:16
            Rodziłam rok temu, oczywiście poród rodzinny.
            Skrajnie nieodpowiedzialni to było rodzice ematek, że się rozmnożyli przy takich warunkach porodów, jakie wtedy były
      • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:04
        Jej życie, jej sprawa. Dlatego nie nagadałam jej tylko tutaj napisałam o swoim zaskoczeniu.
        • waleria_bb Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:12
          Tylko czym jesteś zaskoczona, że ludzie chcą mieć dzieci?
          • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:20
            Ona już ma. U jest za nie odpowiedzialna.
            • heca7 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:29
              Chciałabyś decydować za nią i jej męża o ilości dzieci?! A po pierwszym nie powiedziałaś jej, że powinna sobie darować następne bo jedno już ma? I jest za nie odpowiedzialna? A jak leci samolotem do Egiptu to też do niej dzwonisz i upominasz, że powinna zostać na ziemi bo ma dzieci? A jak jedzie samochodem...
    • alicia033 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:51
      Masz obsesję.
    • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:52
      To po 40 to 49 lat i 11 miesięcy że tak przeżywasz? Normalna sprawa, kobieta koło 40 jest zwykle jeszcze płodna i może mieć dziecko.
    • helka.na.zakrecie Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:55
      Ja rozumiem, że ciaza, to zawsze jest jakieś ryzyko, ale z drugiej strony to nie jest stan, z którego cudem żywcem się wychodzi.. Bez przesady z tym bezpieczeństwem i dobrostanem, chyba że ciezarna cos w stylu: po przeszczepie serca, czy trwajaca chemioterapia..
    • heca7 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 08:58
      Naprawdę chciałaś zawołać do zdrowej na umyśle i ciele kobiety- zwariowałaś! bug cię opuścił?! Chciała to zaszła...
      • thank_you Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:05
        Gdyby zaszła przed TK, to by była bezpieczna. Od wyroku TK ginekolodzy szlachtują co drugą ciężarną. Dobrze, że przed wyrokiem nie było w naszym krajów proczojsowych zjebow i ze kobiety nie umierały bedac w ciąży/po porodzie. Wtedy było naprawdę bezpiecznie, nie to, co teraz.
        • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:12
          Bo teraz każdy bład medyczny dotyczący leczenia ciężarnych jest podpinany pod decyzję TK. Niedługo jak fryzjerka krzywo obecnie kobiecie w ciąży włosy, to będzie lament, że to przez zaostrzenie prawa, bo wcześniej "takie rzeczy" się nie zdarzały.
          • thank_you Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:31
            Niestety. A najgorsze są te, które maja gęby pełne frazesów (feministki, bla bla) i naskakując na kobiety, które śmiały sie rozmnożyć po wyroku TK, potęgując ich strach. Problemu braku dostępu do aborcji na życzenie juz nie ma, jest za to skrajnie nieodpowiedzialny ciężarny babsztyl, narażający swe starsze dziecko/dzieci na zostanie polsierotą.
            Racjonalizowanie swoich wyborow zawsze na propsie, a konowaly sie cieszą.
            • manon.lescaut4 Re: Ciąża po 40 20.01.23, 09:02
              Masz racje. Teraz najmocniejszy najazd już jest nawet nie na ustawodawcę, nie na konowałów rzeźników, ale (jakżeby inaczej) na kobiety, które raczą chcieć miec dziecko i zajść w ciąże. Skąd to się wzięło - nie mam pojęcia.
      • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:15
        Nie jest pierwszą znaną mi kobietą która dostała szmergla by się rozmnożyć (poprzednia WPADŁA po 40, najpierw była niezadowolona ale po tym jak poroniła miała wyrzuty sumienia, że to przez to że już nie chciała dziecka. Po czym odbiło jej i zaczęła zachodzić w ciążę za ciążą, a one po kolej leciały... Uważam ją za ofiarę nagonki prolife które odebrało kobiecie prawo do tego by nie chciała mieć dziecka. Dziecka niestety się jednak nie doczekała, nie to że przestała się starać - wypadek drogowy, nie z jej winy.)
        • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:17
          To zupełnie jak Twoi rodzice... To, że ktoś chce mieć dziecko to nic dziwnego. To że nie chce też.
          • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:33
            Zachodzić w ciążę tylko po to by je tracić? W niemłodym wieku, narażać zdrowie? Szczególnie gdy na stanie są już dzieci? Ja uważam to za dziwne.
            • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:35
              Nie znam nikogo, kto zachodzi w ciążę "żeby ją tracić".
            • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:16
              Zachodzi się w ciążę, żeby mieć dziecko
              Skoro ciąża już widoczna dla otoczenia to na 99 procent tak właśnie będzie.
    • triss_merigold6 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:05
      Niezdrowo się ekscytujesz.
    • nevertheless123 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:08
      Powinnaś zmienić nazwę na buldoopy.
    • waleria_bb Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:09
      Szczerze? Tylko na ematce obserwuję tok myślenia, że zachodzenie teraz w ciążę to szczyt bezmyślności. Nudne się to już lekko robi.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:13
      Ciąża po 40 jest bardzo kosztowna.
      Moja koleżanka urodzila pierwsze dziecko po 40, bo tak jej się poukładało, a ponieważ nie chciała chodzić do lekarza na nfz, nie chciała rodzić w szpitalu panstwowym, chciała mieć zrobione wszystkie możliwe badania za które sama sibie placiła, to wydała niemałe pieniadze.
      Oczywiscie nawet w wieku 20 lat można tak prowadzić ciąże.
      Ja też chodziłam prywatnie do lekarza, też płacilam za badania tylko, ze nie miałam ich aż tyle, ani przed ciążą ani w trakcie.
      • kamin Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:17
        Raczej po 40 masz kasę na to co w wieku 20 lat było poza zasięgiem. Dodatkowo 40 latka wie, że raczej jest to ostatnie ciąża w jej życiu, można zapłacić za.lepszy standard.
        • waleria_bb Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:22
          Zwykle ma się w życiu 2-3 porody, można sobie na to odłożyć. Przecież to nie jest kwota, która przekroczy 20-30 tysięcy.
          • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:29
            No ja na przykład nie mam 90 tysięcy dodatkowo do wydania na porody
      • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:20
        Nie ciąża po 40 tylko ciąża prowadzona prywatnie i z porodem w prywatnym szpitalu. Moja przyjaciółka tak miała w wieku 35 lat, bo też chciała wszystko prywatnie
        • nutella_fan Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:23
          W sumie się nie dziwię, jak się czyta o zaniedbaniach ginekologiczno-położniczych... Ja z pierwszą i drugą ciążą tak zrobiłam, oprócz porodu w prywatnym szpitalu, bo tu jednak większe mam zaufanie do ośrodków państwowych o wysokim stopniu referencyjności.
          • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:25
            Urocze jest przekonanie że prywatnie lekarze są tacy świetni. A na poród w szpitalu prywatnym moja przyjaciółka akurat bardzo narzekała, bo jak się okazało, z najniższym pakietem to tam pacjentka jest bez znaczenia, wszyscy tańczą piruety wokół celebrytkek płacących więcej. Państwowo miałam dużo lepszą opiekę
      • triss_merigold6 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:24
        Doprawdy? Dla mnie bardziej kosztowna była ciąża tuż po trzydziestce, bo płaciłam za amniopunkcje i znieczulenie w szpitalu oraz za usg w 12. tygodniu i połówkowe u odpowiedniego specjalisty. Kilka lat później amnio i znieczulenie miałam na NFZ.
        • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:28
          Dla mnie w wieku 33 lat ciąża była praktycznie bezpłatna - lekarz i badania na NFZ, tylko za położną poleconą przez przyjaciółkę zapłaciłam, znieczulenie było bezpłatne.
          • triss_merigold6 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:40
            Nie było mnie stać na taką oszczędność i wolałam zminimalizować ryzyko urodzenia dziecka z wadami. Położne były mi obojętne, oba porody miałam umówione i wywoływane.
      • thank_you Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:29
        Miałam dokładnie te same badania przed 30-stka i przed 40-stka. Chore dzieci rodzą sie matkom w każdym wieku, wiec jesli zakładałaś, ze młody wiek Cie ochroni i z tego powodu nie robiłaś tych badań, to gratuluje. Nie bez przyczyny przez lata większość dzieci z ZD rodzila sie młodym kobietom - starsze robiły badania i jesli chciały, to usuwały.

• spirit_of_africa Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:54
        Bzdury. Pierwsza ciąże prowadziłam w ten sposób mając 34lata, druga prowadzę mając za 2 miesiące 41 urodziny i koszt jest owszem wyższy bo zmieniły się ceny ale badan i wizyt mam zupełnie tyle samo ile w pierwszej ciąży. Jak ciąża jest bez komplikacji to wiek nie jest ważny. Plus po 35rz masz prenatalne za darmo.
        • azja_pl2 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:29
          O, spirit, ale fajnie! pamietam cie z watkow o nieplodnosci... moge zapytac, jak ci sie udalo zaciazyc? ze wspomaganiem czy naturalnie? ja tez juz 40+ i chyba sie poddalam sad
          • spirit_of_africa Re: Ciąża po 40 19.01.23, 15:23
            U nas niepłodność męska wiec nigdy starań naturalnych nie było. Zawsze ICSI. Tym razem w Reprofit w Czechach. A córka pierwsza jest z ICSI nr 4 w Novum w Warszawie. Jak masz jeszcze siły i chęci to działaj. Ze mna jeszcze na poprzednim transferze była dziewczyna 43lata i właśnie urodziła.
    • kropkacom Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:18
      Nie twoja broszka. Koniec dyskusji.
    • nutella_fan Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:21
      U znajomych ciąża po 40 z bliźniakami, a na stanie dwoje dzieci w wieku wczesno podstawówkowym. To jest masakra jak dla mnie.
      • gr.ruuu Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:22
        Ale może dla nich nie
        • nutella_fan Re: Ciąża po 40 19.01.23, 14:53
          Dlatego napisałam dla mnie.
      • princesswhitewolf Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:24
        mowisz ze powinnam plakac bo mam 10 latka ?

• nutella_fan Re: Ciąża po 40 19.01.23, 14:54
          Nie, tu inna sytuacja jest, nie wiem czy powinnaś płakać czy nie, to twoja sprawa big_grin
          • princesswhitewolf Re: Ciąża po 40 19.01.23, 15:20
            zawsze jest fajnie sobie poplakac by sobie ulzyc ha ha
    • sela.vi Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:23
      A gdyby tak była przed 40 i w ciąży pierwszym dzieckiem? Co to zmienia? Czy osierocić jedno to coś lepszego niż np.troje?
    • maly_fiolek Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:28
      I super!
      Sąsiadka też po 40 jest w ciąży, trzecie dziecko, starali się od dłuższego czasu.
    • marinella Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:40
      Projektujesz swoją porażkę życiową na inne kobiety.
      • bulzemba Re: Ciąża po 40 19.01.23, 16:52
        Serio chce ci się pamiętać historię forumek?
        • marinella Re: Ciąża po 40 19.01.23, 18:41
          Zapamiętuję mimowolnie.
    • zielonyjeziorak Re: Ciąża po 40 19.01.23, 09:47
      Ludzie, odpier…cie się od cudzych ciąż.
      • sela.vi Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:34
        smile
    • princesswhitewolf Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:22
      >Jak ja zobaczyłam doznałam szoku.

szok i niedowierzanie. Dziwo nad dziwami,. Jak to mozliwe ze kobiety sa plodne jak miesiaczkuja do 50 rz ( srednia statystyczna). Moj boze szumiacy- wstydzilyby sie uprawiac seks w tym wieku. Powinny czolgac sie w kierunku cmentarza.

Moja kolezanka Greczynka wlasnie urodzila z CC drugie dziecko w wieku 48 lat. Wyskrobek, nieplanowany. Zdrowe.

podpisano

Dziwo nad dziwami co urodzila dziecko w wieku 40 lat
    • kafana Re: Ciąża po 40 19.01.23, 10:59
      Ze tak powiem - NIC Ci do tego
    • samanta1010 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:03
      ale szok z zazdrości, że sex ma?
    • annaboleyn Re: Ciąża po 40 19.01.23, 11:41
      To dobrze, że planowana. Znacznie lepiej niż wpadka - w tym wieku i w każdym. Planowali - mają.
      Czy swój sprzeciw wniosłaś rownież po pierwszym dziecku? Jak ustalasz dopuszczalną granicę wieku i liczbę dzieci u obcych ludzi, granicę po której doznajesz szoku?
      A może czegoś nie wiemy, może znajoma i jej rodzina żyją w nędzy, dzieci są zaniedbane i sprowadzanie na świat kolejnego, nawet w sposób planowany - jest głupim kaprysem? Alkoholicy, narkomani, przemocowcy, niewydolni?
      Jestem ogromnie zadowolona z faktu, że mam dwoje i bardzo bym nie chciała trzeciego, ale raz, że zapobieganie ciąży jest JESZCZE dozwolone, dwa - znajome mogą mieć jak dla mnie piętnaścioro, niech tylko nie domagają się ode mnie wspierania w wychowaniu wink Może to o to chodzi? Podrzuca Ci regularnie starszych dwoje i boisz się, że zacznie podrzucać trójkę?
    • kozica111 Re: Ciąża po 40 19.01.23, 17:11
      Ciąża po 40 - tce do policzek dla emamy.Ma 40 che a dalej płodna....fuuuu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka