Dodaj do ulubionych

Studiowanie w Irlandii

22.01.23, 15:20
Dla dziecka pytam. Teraz jest w III klasie LO. Interesuje ją konkretny kierunek politechniczny, w kraju sprawdzone już uczelnie i rankingi.
Zastanawia się też nad studiami zagranicznymi. Warunkiem jest kraj anglojęzyczny i w UE - wychodzi Irlandia.
Czy czyjeś dziecko studiuje w Irlandii?
Czy trudno się dostać?
Jak się żyje, czy są dostępne stypendia?
Czy dać sobie spokój, bo jest to poza zasięgiem przeciętnej rodziny?
Obserwuj wątek
    • luna.elsol Re: Studiowanie w Irlandii 23.01.23, 13:31
      Najwiecej wyjdzie was czynsz. Aktualnie w Dublin pokój w dzielonym mieszkanie kosztuje ok 1000 euro, o nie jest to mieszkanie w centrum / blisko uniwersytetu, ani tez nie jest to pokój o wybitnym standardzie - ot przeciętne zapleśniałe irlandzkie brzydactwo.
      • alpepe Re: Studiowanie w Irlandii 23.01.23, 13:46
        O ja cię. Strasznie drogo.
        • tinywee Re: Studiowanie w Irlandii 23.01.23, 14:11
          "Aktualnie w Dublin pokój w dzielonym mieszkanie kosztuje ok 1000 euro,"

Córka koleżanki sama liczy 700, mówi że generalnie zakres jest 600-1000.

"Warunkiem jest kraj anglojęzyczny i w UE "

A może być Szwajcaria? smile

Np. tu:
          www.epfl.ch/education/international/en/coming-to-epfl/semester-courses/studies/english-bachelor-courses/

Zanim powiesz: Szwajcaria? to za drogo! sugeruję gruntownie* zapoznać się z możliwościami stypendiów. Czesne za semestr to 780 chf.

* Kiedyś było stypendium dedykowane dla polskich studentów, nie wiem czy jeszcze jest. No i uczelnie mają własne - jedno i drugie wiem na pewno.

A politechniki w Holandii? Nie mają licencjackich po angielsku?
          • luna.elsol Re: Studiowanie w Irlandii 23.01.23, 17:02
            Za 600 euro owszem, można znaleźć, 30 km od centrum, 45 minut autobusem.

Za 1000 będzie coś w miarę przyzwoitego, w dzielnicach nie centralnych, ale oddalonych id centrum 15-20 minut.

1200+ - pokój w mieszkaniu dzielonym w dzielnicy centralnej, w dobrym standardzie

Studio - 1400

Samodzielne mieszkanie - od 1800 w górę, przeciętnie 2200

Generalnie Irlandczyków opętała chciwość, spowodowana napływem pracowników z całej Europy i nie tylko, co z kolei spowodowane jest najniższym w EU corporate tax

• mayaalex Re: Studiowanie w Irlandii 23.01.23, 17:15
            No wlasnie, tez chcialam zasugerowac sprawdzenie innych krajow, na przyklad Holandii wlasnie, bo programow po angielsku jest coraz wiecej prawie wszedzie, rowniez na poziomie licencjatu (bo magisterskie to juz w ogole duzo mniejszy problem). Nie wiem co prawda co z mieszkaniami, tanie na pewno tez nie beda, w Belgii w tym roku po prostu brakuje miejsc, wiem ze nawet studenci z Erasmusa rezygnowali z programow bo nie byli w stanie znalezc miejsca.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka