daniela34 22.01.23, 19:17 Wczoraj na forum były pączki by kochamruskieileniwe. Ja pączków "nie umim" - więc zrobiłam róże karnawałowe i rogaliki z różą i marcepanem. A co! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:18 Ajajaj. Czy mogę poprosić o trop do przepisu na rogaliki? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:28 O trop to nie, bo to orzepis z gazety z nadzieniem by Daniela. 4 szklanki mąki, 250 g masła, 20 g drożdży, 200 ml śmietany 18%, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy (16g). Z mąki, cukru i masła robisz kruszonkę, dodajesz drożdże rozpuszczone w śmietanie. Nadzienie tym razem to 200 g masy marcepanowej, którą ścieram na tarce, zmieszanej z niewielkim słoiczkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Lukier u mnie jest pomarańczowy (cukier puder i sok z pomarańczy). 180 stopni w piekarniku. Przed pieczeniem rogaliki smaruję jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:40 Proszę bardzo. Ich zaletą jest to, że w zasadzie nie muszą wyrastać przed pieczeniem. Choć u mnie zazwyczaj jednak chwilę (albo tam jak dziś dlugo, bo zajmowałam die chrustem) rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:45 A jeszcze dopytam, czy jak mam tę kruszonkę, dodam do niej drożdży rozrobionych w śmietanie, to potem normalnie wyrabiam ciasto? Czy mogę mikserem ( ja tak wszystko wyrabiam)? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:48 Dzięki! Cudowna nowina! Jutro pracuję w domu, to upiekę może jeśli znajdę fajne nadzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:54 chodzi mi o czas pieczenia tych rogalików Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:56 Od 15 do 20 minut. Jak większe to bliżej 20. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:28 Rogaliki wyglądają bardzo smakowicie. Czy można je nadziać czymś innym niż marcepanem? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:38 Wszystkim można nadziewam też samą konfiturą z róży, makiem, białym makiem, można innymi konfiturami (warunek - powinny być gęste) albo czekoladą. Można też masą orzechową. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:13 >4 szklanki mąki, 250 g masła, Przepis retro, z czasów, kiedy kostka masła ważyła ćwierć kilograma Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:22 Tak ale ja też jestem jeszcze z tych czasów, jak zaczynałam piec to tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:36 Wyglądają pysznie! Ja upiekłam biszkopt, biszkopt nasączyłam whisky :p i przełożyłam kremem (maskarpone z bitą śmietaną), obsypałam cukrem pudrem. Jasne ciasto z białym kremem- na taką aurę zimową ciasto akurat w klimacie Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:54 Bosh, zazdraszczam 🤤 Moim największym marzeniem jest mieć taką panią od gotowania i pieczenia, coś jak ematki mają od utrzymania porządku. Przychodziłaby do mnie raz dziennie i robiła obiad + deser. Aktualnie molestuje konkubina, żeby zrobił palmiry albo cynamonki z gotowego ciasta francuskiego, bo muszę wciągnąć coś smacznego… Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 20:58 A potem się dziwić, że normalny ludź wpada w kompleksy... Ciasto francuskie, dżem nie pamiętam z czego ale z przewagą czarnej porzeczki. Nie lubię cię! Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 22:10 Ale ani formy takiej ładnej jak twoje, ani fantazji... Wpadam w kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:43 A czy macie jakiś przepis z wykorzystaniem masła orzechowego? Musiałam kupić córce do szkoły, zużyła trochę, postawiłam resztę w lodówce i nic. Nikt u mnie w domu nie lubi tego masła (jako smarowidła do kanapek). Da sie to sensownie wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:48 najprostsze ale swietne, w sam raz do wykorzystania zalegajacego masla mojewypieki.com/przepis/proste-ciastka-orzechowe Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:55 faktycznie proste. Może spróbuję. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:49 Są ciastka z masłem orzechowym. Ale nie pomogę za bardzo, bo to jedna z rzeczy, których praktycznie nie używam w kuchni. Na pewno na Moich Wypiekach jest przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:53 o, no właśnie. Ja też tego nie używam w kuchni, wiem że są przepisy, ale w sumie to waham się czy marnować inne składniki żeby wykorzystać ten jeden Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:56 w przepisie podlinkowanym jest tylko maslo orzechowe, 1 jajko, troche cukru to moje podstawowe ciasteczka 'rozdawnicze' Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:58 Tak jak mysiulek pisze, za wiele nie zmarnujesz a może odkryjesz nowe światy zaryzykuj! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 22:14 tylko doczytaj komentarze i dodaj troche maki (lekko czubata lyzka) jesli maslo jest z dodatkami typu tluszcz palmowy Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 22:50 Przepraszam za pytanie - prywatne i trochę nie na temat - pisałaś kiedyś, że Twoja Mama ma cukrzycę i mieszkacie razem i tak się zastanawiałam - pieczesz na ksylitolu? Twoja Mama pozwala sobie na kosztowanie Twoich wypieków? Pytam ze względu na moich rodziców, mają cukrzycę i jak się spotykamy to zawsze mam problem, co podać "do kawy", kombinujemy z mąką orkiszową, słodzikami itp, ale wiadomo, że to nigdy nie wyjdzie identycznie jak tradycyjne ciasto. Jeśli ktokolwiek ma jakieś dobre rady w tej kwestii to będę wdzięczna 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:02 Piekę, najczęściej nie na ksylitolu czy innych zamiennikach. Mama mierzy cukier i jeśli ma wysoki to nie je, a jeśli w normie to zjada 1 ciastko/1 kawałek. Mierzy i zwykle ten kawałek/1 ciastko różnicy nie robi. No chyba że chcę żeby sobie pojadła do woli to wtedy robię desery "cukrzycowe." Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:20 Dziękuję ☺️ pozdrowienia dla Mamy 🙂 Jeśli byś kiedyś miała czas i ochotę to byłabym super wdzięczna, jakbyś wrzuciła jakieś przepisy na sprawdzone desery cukrzycowe. Te, które robiłam do tej pory entuzjazmu nie wzbudziły. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:23 😀😀😀 skąd ja to znam. My mamy jeszcze takie utrudnienie, że ksylitol odpada (problemy żołądkowe). Postaram się coś wrzucić z takich, które u nas przeszły proces akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wczoraj były pączki 23.01.23, 00:10 Boze po ci ja tu wlazlam 🤦♂️. Ja tylko stevia i erytrytol😭 Odpowiedz Link Zgłoś