Dodaj do ulubionych

Wczoraj były pączki

22.01.23, 19:17
Wczoraj na forum były pączki by kochamruskieileniwe. Ja pączków "nie umim" - więc zrobiłam róże karnawałowe i rogaliki z różą i marcepanem. A co!
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:18
      Ajajaj. Czy mogę poprosić o trop do przepisu na rogaliki?
      • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:28
        O trop to nie, bo to orzepis z gazety z nadzieniem by Daniela. 4 szklanki mąki, 250 g masła, 20 g drożdży, 200 ml śmietany 18%, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy (16g).
        Z mąki, cukru i masła robisz kruszonkę, dodajesz drożdże rozpuszczone w śmietanie. Nadzienie tym razem to 200 g masy marcepanowej, którą ścieram na tarce, zmieszanej z niewielkim słoiczkiem konfitury z płatków dzikiej róży.
        Lukier u mnie jest pomarańczowy (cukier puder i sok z pomarańczy). 180 stopni w piekarniku. Przed pieczeniem rogaliki smaruję jajkiem.
        • extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:31
          Bardzo dziękuję 🥀
          • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:40
            Proszę bardzo. Ich zaletą jest to, że w zasadzie nie muszą wyrastać przed pieczeniem. Choć u mnie zazwyczaj jednak chwilę (albo tam jak dziś dlugo, bo zajmowałam die chrustem) rosną.
            • extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:45
              A jeszcze dopytam, czy jak mam tę kruszonkę, dodam do niej drożdży rozrobionych w śmietanie, to potem normalnie wyrabiam ciasto? Czy mogę mikserem ( ja tak wszystko wyrabiam)?
              • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:47
                Wyrabiasz i możesz mikserem.
                • extereso Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:48
                  Dzięki! Cudowna nowina! Jutro pracuję w domu, to upiekę może jeśli znajdę fajne nadzienie.
        • simply_z Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:54
          ile czasu pieczesz?
          • simply_z Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:54
            chodzi mi o czas pieczenia tych rogalików
            • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:56
              Od 15 do 20 minut. Jak większe to bliżej 20.
              • simply_z Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:48
                dziekuje
                • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:51
                  Proszę bardzo smile
        • zona_glusia Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:28
          Rogaliki wyglądają bardzo smakowicie. Czy można je nadziać czymś innym niż marcepanem?
          • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:38
            Wszystkim można smile nadziewam też samą konfiturą z róży, makiem, białym makiem, można innymi konfiturami (warunek - powinny być gęste) albo czekoladą. Można też masą orzechową.
            • zona_glusia Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:44
              Dziękuję bardzo smile
        • kk345 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:13
          >4 szklanki mąki, 250 g masła,

Przepis retro, z czasów, kiedy kostka masła ważyła ćwierć kilograma big_grin
          • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:22
            Tak smile ale ja też jestem jeszcze z tych czasów, jak zaczynałam piec to tak było.
    • pepsi.only Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:36
      Wyglądają pysznie!

Ja upiekłam biszkopt, biszkopt nasączyłam whisky :p i przełożyłam kremem (maskarpone z bitą śmietaną), obsypałam cukrem pudrem.
      Jasne ciasto z białym kremem- na taką aurę zimową ciasto akurat w klimacie smile
      • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:47
        🥰
    • sandy_cheeks Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 19:54
      Bosh, zazdraszczam 🤤
      Moim największym marzeniem jest mieć taką panią od gotowania i pieczenia, coś jak ematki mają od utrzymania porządku. Przychodziłaby do mnie raz dziennie i robiła obiad + deser.
      Aktualnie molestuje konkubina, żeby zrobił palmiry albo cynamonki z gotowego ciasta francuskiego, bo muszę wciągnąć coś smacznego…
    • kocynder Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 20:58
      A potem się dziwić, że normalny ludź wpada w kompleksy... sad Ciasto francuskie, dżem nie pamiętam z czego ale z przewagą czarnej porzeczki.
      Nie lubię cię! wink
      • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:08
        Ciasto francuskie też cool! smile
        • kocynder Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 22:10
          Ale ani formy takiej ładnej jak twoje, ani fantazji... Wpadam w kompleksy. wink
    • misiamama Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:43
      A czy macie jakiś przepis z wykorzystaniem masła orzechowego? Musiałam kupić córce do szkoły, zużyła trochę, postawiłam resztę w lodówce i nic. Nikt u mnie w domu nie lubi tego masła (jako smarowidła do kanapek). Da sie to sensownie wykorzystać?
      • mysiulek08 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:48
        najprostsze ale swietne, w sam raz do wykorzystania zalegajacego masla

mojewypieki.com/przepis/proste-ciastka-orzechowe
        • misiamama Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:55
          faktycznie proste. Może spróbuję. Dzięki!
      • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:49
        Są ciastka z masłem orzechowym. Ale nie pomogę za bardzo, bo to jedna z rzeczy, których praktycznie nie używam w kuchni. Na pewno na Moich Wypiekach jest przepis.
        • misiamama Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:53
          o, no właśnie. Ja też tego nie używam w kuchni, wiem że są przepisy, ale w sumie to waham się czy marnować inne składniki żeby wykorzystać ten jeden smile
          • mysiulek08 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:56
            w przepisie podlinkowanym jest tylko maslo orzechowe, 1 jajko, troche cukru

to moje podstawowe ciasteczka 'rozdawnicze'
          • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:58
            Tak jak mysiulek pisze, za wiele nie zmarnujesz a może odkryjesz nowe światy smile zaryzykuj!
          • mysiulek08 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 22:14
            tylko doczytaj komentarze i dodaj troche maki (lekko czubata lyzka) jesli maslo jest z dodatkami typu tluszcz palmowy
      • bei Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:52
        Do ciasta kruchego zamiast masła .
    • bei Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 21:51
      Cudne!
    • agnes_gray Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 22:50
      Przepraszam za pytanie - prywatne i trochę nie na temat - pisałaś kiedyś, że Twoja Mama ma cukrzycę i mieszkacie razem i tak się zastanawiałam - pieczesz na ksylitolu? Twoja Mama pozwala sobie na kosztowanie Twoich wypieków?
      Pytam ze względu na moich rodziców, mają cukrzycę i jak się spotykamy to zawsze mam problem, co podać "do kawy", kombinujemy z mąką orkiszową, słodzikami itp, ale wiadomo, że to nigdy nie wyjdzie identycznie jak tradycyjne ciasto.
      Jeśli ktokolwiek ma jakieś dobre rady w tej kwestii to będę wdzięczna 🙂
      • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:02
        Piekę, najczęściej nie na ksylitolu czy innych zamiennikach. Mama mierzy cukier i jeśli ma wysoki to nie je, a jeśli w normie to zjada 1 ciastko/1 kawałek. Mierzy i zwykle ten kawałek/1 ciastko różnicy nie robi.
        No chyba że chcę żeby sobie pojadła do woli to wtedy robię desery "cukrzycowe."
        • agnes_gray Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:20
          Dziękuję ☺️ pozdrowienia dla Mamy 🙂
          Jeśli byś kiedyś miała czas i ochotę to byłabym super wdzięczna, jakbyś wrzuciła jakieś przepisy na sprawdzone desery cukrzycowe. Te, które robiłam do tej pory entuzjazmu nie wzbudziły.
          • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:23
            😀😀😀 skąd ja to znam. My mamy jeszcze takie utrudnienie, że ksylitol odpada (problemy żołądkowe). Postaram się coś wrzucić z takich, które u nas przeszły proces akceptacji.
    • panna.nasturcja Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:12
      Jakie te róże piękne!
      • daniela34 Re: Wczoraj były pączki 22.01.23, 23:16
        Dzięki. Specjalność zakładu wink
    • princesswhitewolf Re: Wczoraj były pączki 23.01.23, 00:10
      Boze po ci ja tu wlazlam 🤦‍♂️. Ja tylko stevia i erytrytol😭

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka