Dodaj do ulubionych

Trzebinia zapadlisko

23.01.23, 15:52
Pewnie obiła wam się o uszy wiadomość o zapadnięciu się grobów w wielkim zapadlisku w Trzebini. Dziś poinformowano, że miejscowy dobrodziej /dziś emeryt/ powiększył dwukrotnie cmentarz, między innymi o ten teren, bez żadnego pozwolenia. No nikt nic nie wiedział 🙉
Ale co tam; no jak was kiedyś najdzie ochota na luksusowe spa to rusza budowa takiego na Mazurach. Archidiecezja buduje za 300 milionów. O pozwolenia nie wiem czy ktoś będzie pytał....
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:32
      Yyy co?
      • daniela34 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:39
        Ksiądz powiększył cmentarz bez zezwolenia. Tak.
        • daniela34 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:40
          Linczek

amp.tvn24.pl/krakow/trzebinia-cmentarz-na-ktorym-zapadla-sie-ziemia-jest-samowola-budowlana-ustalenia-reportera-tvn24-6644795
      • 35wcieniu Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:43
        No wiem, ale jaki jest ciąg przyczynowo-skutkowy w tym wątku?
        • daniela34 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:44
          Ciągu nie ma 😁
        • memphis90 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:52
          Zle pochowane duszyczki (ziemia nieposwięcona) w końcu zassało do piekła, stad zapadlisko.
        • aqua48 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:06
          Ależ ciąg jest - kopalnia zostawiła płytko pod ziemią wyrobiska, została zamknięta, ale nie zasypano tych wyrobisk więc ziemia się po latach zapada, bo podeszły wody gruntowe. Proboszcz chciał powiększyć cmentarz, ale powiedziano mu w gminie żeby nie występował o pozwolenie (pewnie podejrzewając że go nie otrzyma) tylko powiększał na dziko, na terenie nad byłą kopalnią, przez co się teraz zapadają groby. Ciąg zaniedbań powiedziałabym.
          • daniela34 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:10
            35wcieniu chyba nie o tym tylko o ciągu dalszym startera, czyli o tym fragmencie na temat SPA 😀
            • aqua48 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:17
              No to jest szansa że na Mazurach nic się przynajmniej nie zapadnie. I szczerze mam nadzieję że bliżej mi jednak będzie do SPA niż na cmentarz, choć Mazur mam dalej niż Trzebinię..
              • simply_z Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:26
                Ale co ma proboszcz do zapadliska? po prostu teren kopalniany nie zostal poprawnie zabezpieczony, i powiem wam wiecej, przez te degrengolade budowlana, ktora dzieje sie w Polsce, bedzie wiecej tego typu akcji. Na terenach osuwiskowych, lub pokopalnianych developery stawiaja te swoje szeregoweczki.
                • daniela34 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:29
                  Proboszcz nie zapadł cmentarza, jasne. Cmentarz, nielegalnie powiększony, zapadł się w wyniku szkód górniczych. Niemniej nie należało powiększać cmentarza na tym terenie.
                  • simply_z Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:38
                    Oczywiscie, natomiast sam teren po prostu zostal zle zabezpieczony.
                  • jednoraz0w0 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:45
                    No pewnie nie należało, ale to gdzie miał grzebać duszyczki?
                    • yuka12 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 20:09
                      W tam duszyczki. Tacę trzeba było uzupełnić 🤫.
                  • heca7 Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 20:31
                    Jak widać bezpieczniej trzymać prochy dziadka na półce nad kominkiem wink
        • pani_tau Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:09
          W ciągu to chyba proboszcz był. Tylko nie wiem jakim.
    • daszka_staszka Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 16:42
      To teraz powinni parafianie zażądać zwrotu kosztów dzierżawy, wykonania nagrobków itd.
    • znowuniedziela Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 17:39
      Co ma do rzeczy cmentarz skoro zapada się pół Sierszy i pół Gaja?
      • hanusinamama Re: Trzebinia zapadlisko 23.01.23, 21:11
        Oj bo TVNy tylko cmentarzu mówiły...a, że się pozapadało w wielu miejscach, ze naukowcy ostrzegają, ze sporą część ludzi trzeba ewakuować to już jakoś TVN nie interesuje.
        Tam było w miarę bezpiecznie jak wyrobiska były osuszane. Tam są piaski i iły, przestali osuszać - zaczeła woda wymywać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka