Dodaj do ulubionych

Faworki sprawdzony przepis

31.01.23, 15:47
Nigdy nie robiłam faworków a mam na nie ogromną ochotę.
W tym roku mąż zgłosił się na ochotnika do ich wytwarzania. Mam robić za kuchcika ale też znaleźć jakiś przepis.

Polecicie jakiś sprawdzony i nietrudny?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 15:52
      a nie możesz poprostu wykopać starego wątku??? Przepisów było do wyboru do koloru, ja robię bez jajek i z octem. Ale nie chce mi się szukać przepisu teraz.
      • krwawy.lolo Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 23:08
        alpepe napisała:

        > a nie możesz poprostu wykopać starego wątku??? Przepisów było do wyboru do kolo
        > ru, ja robię bez jajek i z octem. Ale nie chce mi się szukać przepisu teraz.
        >
        Pepciu, nie ma takiego wątku, nie ma takiego przepisu nigdzie w internecie, w żadnej bibliotece kambrydżu, czy innej sorbony. Przepis na faworki umarł w połowie ze śmiercią matki mojej matki. A całkowicie umrze ze śmiercią mojej matki. Jedyną tajemnicą, którą znam, jest spirytus, który rozdyma kluski.
        • kochamruskieileniwe Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 09:03
          Spirytus nie rozdyma. Spirytus (moze byc i ocet) zapobiega wchlanianiu zbytniej ilosci tluszczu ze smazenia
    • berdebul Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 15:52
      www.doradcasmaku.pl/przepis-faworki-pieczone-269517
      Można pominąć spirytus, bo i tak są pieczone, a nie smażone.
      • bei Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 22:58
        Nie znałam, wypróbuję! Dziękuję!
      • hosta_73 Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 08:58
        A co to znaczy "potraktować wałkiem"? Serio pytam
        • hosta_73 Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 08:58
          A dobra, niżej jest wytłumaczone
    • woman_in_love Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 15:55
      morelowa lambadziara robi faworki jak ta lala
      • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 15:59
        Kto mnie wolał, czego chciał?
    • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 15:58
      450 g mąki
      5 żółtek
      3/4 szklanki kwasnej śmietany
      Szczypta soli
      1-2 łyżki spirytusu/rumu
      Wyrobić, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Walić 15- 30 minut wink. Schłodzić 30 minut. Walkowac, smażyć.
      • jkl13 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:46
        Generalnie nie mam problemu z rozumieniem przepisów, ale tutaj się zastanawiam - co trzeba walić 15-30 minut? Ciasto? Czym walić? Mężem?
        • berdebul Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:46
          Wałkiem!
        • la_felicja Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:50
          Wałkiem. Robisz z ciasta kulę i rozbijasz ją wałkiem na placek. Po czym zwijasz placek znowu w kulę i czynność powtarzasz kilka razy. Testujesz ciasto - bierzesz kawałek i rozciągasz w palcach. Jak się da rozciągnąć jak guma bez rozrywania - wtedy jest gotowe. Inaczej trzeba zwijanie w kulę i walenie wałkiem powtarzać aż do skutku.

          Potem pocięte faworki też należy tak rozciągać przed zwijaniem - mają być cieniutkie, żeby po usmażeniu rozpływały sięw ustach.
        • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:56
          Ciasto walisz wałkiem. Im dłużej tym lepiej 😝
          • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:58
            (Aha, ja walę partnerem albo ojcem, zależy która mężczyzna się nawinie pod rękę.)
            • la_felicja Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 17:03
              Ja ostatni raz robiłam faworki jakieś 25 lat temu, a nadal pamiętam ten ból mięśni od walenia wałkiem
              big_grin
              • volta2 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 23:05
                ja mam 3 facetów na stanie, to mnie nie bolało w bicepsie. bolało jak weszło w upę dopiero i spodnie się nie chciały dopiąć.
          • jkl13 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 17:26
            Ok... Nigdy nie robiłam faworków, więc nie wiedziałam. A czy etap walenia da się pominąć, ewentualnie zastąpić wyrabianiem robotem? Czy walenie jest niezbędne przy faworkach?
            • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 17:27
              Nie mam pojęcia, czy da się zastąpić, nie man robota, więc nie wiem, na ile mieszadła są w stanie napowietrzyc ciasto, bo po to się bije.
              • qwirkle Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 17:40
                Wydaje mi się, że można.
                Jeśli robię faworki, to z przytoczonego przeze mnie przepisu (zamiast octu i rumu daję spirytus) i nie zawsze dosypuję cukier bo zapominam. Parę razy tłukę wałkiem, ale bez przesady długo, bo już jajka były ubite. Ciasto się pięknie wałkuje i rozdyma w smażeniu.
              • volta2 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 23:06
                moja matka raczej nie waliła, ale żeby były niebiańskie w smaku to nie powiem. dały się zjeść, były niezłe jak na lata komuny, ja waliłam i były całkiem całkiem
            • budyniowatowe Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 18:06
              jkl13 napisała:

              A czy etap walenia da si
              > ę pominąć, ewentualnie zastąpić wyrabianiem robotem? Czy walenie jest niezbędne
              > przy faworkach?

              Ten punkt spokojnie mozna pominac. Ja zagniatam ciasto, walkuje, kroje i smze. Wychodza dobre.
            • bei Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 22:57
              Walenie jest niezbędne- najkrócej pół godziny. Walę do momentu, aż na cieście po naciśnięciu palcem rośnie pęcherzyk.
        • default Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:15
          Jedna moja ciocia rzucała wielokrotnie kulą ciasta o podłogę. Jej faworki były smaczne, ale jak się dowiedziałam jakim sposobem je robi, to jakoś już nie bardzo miałam na nie ochotę....
          • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:18
            U nas są tłuczone na stolnicy, więc bezpieczne 😁
          • thank_you Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 10:08
            Pewnie zawijala je w cos. smile
      • szczypawka100 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:03
        D'Anielo, a na szklanki ile to jest mąki, dwie?
        • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:05
          Ok.160 gramów
          • szczypawka100 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:10
            O, dzięki. Czyli do Twojego przepisu ~3 szklanki.
            • daniela34 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:12
              Tak, daj 3 szklanki, a gdyby ci się nie chciało zarobić, to po prostu dołożysz odrobinę więcej śmietany.
              • szczypawka100 Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 20:28
                👍🌟
    • qwirkle Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:24
      Faworki ponoć przepis Neli Rubinstein
      Składniki na 8 tuzinów

      1 jajko
      2 żółtka
      1 łyżka octu
      2 łyżki rumu
      2 łyżki cukru
      1/4 łyżeczki soli
      1/3 szklanki śmietany
      2 łyżki miękkiego masła
      2 szklanki mąki + zapas
      Smalec lub olej do smazenia


      Ubić jajko i żółtka z cukrem, dodać ocet, rum i śmietanę. Wymieszać, dodać masło. Dosypać mąkę po szklance i mieszać póki się da. Gdy ciasto zrobi się sztywne, wyrabiać na stolnicy aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić na 10 minut. Walkować bardzo, bardzo cienko.
      • bei Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 16:39
        Mój- z Przyjaciółki z 1968 roku (18 II).
        50 dkg mąki
        4 dkg masła
        4 żółtka
        1 jajo
        1,5 łyżki śmietany
        Łyżka spirytusu

        Do smażenia 60 dkg smalcu, i pół kubka cukru pudru z wanilią

        Ja smażę na oleju, i wrzucam do niego skórki z pomarańczy- zapobiegają nadmiernemu pienieniu .
        Ciasto zagnieść, dokładnie wyrobić, i zbić wałkiem (ja używam tłuczka do mięsa)
        Wałkować na grubość 1 mm
        W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz , smażyć z obu stron. Do ciasta nie dodajemy cukru, bo faworki wyjdą ciemne jak karmel.
        Wychodzą b delikatne, z mnóstwem pęcherzy.
    • kochamruskieileniwe Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 17:20
      Gdzies wyczytalam, zeby uniknąć walenia walkiem, mozna przepuścić ciasto przez maszynke do miesa. Ale ta informacja gdzieś mi mignęla i nie skupilam się na niej. Czy ktoś zna moze szczegoly? Co i jak?
      • beata985 Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 08:17
        No i po co ja tu wlazłam...po co...Nie będę waliła ...nigdy tego nie robiłam...Ale spróbuję z tą maszynką
      • balladyna Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 10:04
        Tak, też o tym czytałam, jak również pozytywne opinie pod przepisem. Pisano, że to doskonały sposób, oszczędzający mnóstwo czasu i wysiłku. Ciasto przepuszcza się przez maszynkę, dwa do trzech razy na średnich oczkach.
        • kochamruskieileniwe Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 12:18
          Dzieki. Moze się przelamię. Pochodze z domu z tradycją faworkową, ale sama wprowadzilam pączki jako nową tradycję. U mnie zagniatalo sie casto z zoltek, mąki i spirytusu (kaka). Trudo się zagniatalo to cholerstwo. I nie walilo się wałkiem. Walkowalo się na prawie przezroczyste platy.
          Jednak wolę robic pączki (maszyna wyrabie ciasto).
    • feniks_z_popiolu Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 17:32
      Wszystkim dziękuję. Przepis Bei jest przekonujący. Tym bardziej, że też będę walić tłuczkiem za pomocą męża smile.. Dopytam tylko czy ta skórka pomarańczowa to świeża ma być? I jak ewtl pokrojona male czy duże kawałki?
      • dziadumila Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 21:44
        A co to za faworki ze skórka pomarańczową? Ludzie to ale udziwniają, i nie wiadomo po co 🤷‍♀️
        Faworek ma być cieńki, kruchy, i smakować jak tylko one smakują. Smażone na smalcu ewentualnie na oleju.
        Smak jaki pamięta się z dzieciństwa.
        W wielkopolsce to chruściki 😁
        I nie na drożdżach, oj nie.
        Jeżeli chcesz jutro podam Tobie przepis sprawdzony, robię od lat i nieskromnie powiem... Lepszych nie ma 😋
        • bei Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 22:49
          Same faworki nie maja skórki pomarańczowej- dodaję ją do oleju w czasie smażenia- trzeba ja wymieniać. Wrzucam kawałek z połowy pomarańczy, jak zaczyna brązowieć to wymieniam. Jej dodatek hamuje spienianie tłuszczu.
      • bei Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 22:51
        Obdzieram na świeżo- z połowy pomarańczy wrzucam razem z faworkami, gdy zaczyna brązowieć wyławiam i wrzucam kolejną.
    • homohominilupus Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 22:09
      Zrobilam z tego przepudu, wyszły bdb

      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/faworki/przepis.html
      • homohominilupus Re: Faworki sprawdzony przepis 31.01.23, 22:09
        * przepisu
      • dziadumila Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 04:46
        O i to jest jedyny słuszny przepis 😁 mam taki sam, choć nie ze strony a przekazywany z dziada pradziada ☺️
        Ciasto cieniutkie, prawie przezroczyste i wychodzi rarytas!
      • jkl13 Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 07:53
        Podoba mi się ten przepis, zwłaszcza że walenie wałkiem można zastąpić elektryczną wałkowarką do makaronu (mam taką, bo nienawidzę męczących czynności kuchennych, a gotować i piec uwielbiam). Chyba się skuszę i zrobię w weekend faworki, narobilyscie mi wszystkie smaka...
    • mava1 Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 07:31
      Jak zwykle istotne sa szczegóły.
      moja mama robiła faworki cieniutkie i kruchutkie i ja tylko takie uznaję. Nie przemawiają do mnie faworki grube i "spuchnięte", jakie teraz są w cukierniach.
      Dlatego wyciagam maszynke do makaronu i tam "wałkuję" ciasto na niemal przezroczyste. A dokładnie to taki pojedyńczy pasek (faworek) przepuszczam dodatkowo przez maszynke i dopiero potem kroje przez środek i przekładam.
      Niezbędny jest dodatek spirytusu. Żaden ocet (bo i takie sa przepisy) bo czuc go potem w faworku. Przynajmniej ja czuje (kwasny posmak).
      I faworki smazy się w dużej ilości smalcu. To chyba jedyny raz, kiedy kupuję smalec.
      Smazyć trzeba dosłownie chwilę, na jasnozłoty (blady) kolor, nawet jak wydaje nam się, że za krótko. Nie, nie jest za krótko. Czyli, wrzucić faworka, po kilku/kilkunastu sek przerzucic na drugą stronę, najwygodniej za pomocą patyczka do szaszłyków, i po kilku sekundach wyjąć.
      ja robie z TEGO przepisu ale właściwie jest podobny do powyższych.
      • dziadumila Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 16:14
        Mam tak samo! Identycznie 😁 w sensie że cienkie, smalec, spirytus ☺️
    • jozefrobotnik Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 10:16
      A na oponki macie sprawdzony?
      • dziadumila Re: Faworki sprawdzony przepis 01.02.23, 16:15
        Ja mam.
        Zmiana pracy na siedząca, dobry catering w pracy, mało ruchu, dużo węgli.
        Mam już trzy oponki😂
    • beata985 Re: Faworki sprawdzony przepis 03.02.23, 20:19
      Komu komu...?
      NaSmażyłam jak goopi śrubek...🙄🤦‍♀️
      • qwirkle Re: Faworki sprawdzony przepis 03.02.23, 22:15
        Mega są. I wcale nie tak dużo!😋😘
        • beata985 Re: Faworki sprawdzony przepis 04.02.23, 00:04
          Dużo dużo...na zdjęciu tylko 1/3 tego co wyszło 🙄🤦‍♀️😂

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka