ewa_2009 10.02.23, 23:10 Polećcie proszę dobrą farbę do przedpokoju (łatwo zmywalna itd.). I jeszcze - co teraz (jeśli w ogóle cokolwiek) stosuje się do ochrony ściany wokół tradycyjnych włączników światła? Ściana wokół włącznika łazienkowego jest zawsze brudna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: dwa pytania remontowe 10.02.23, 23:28 Zwłaszcza przed wejściem do łazienki... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 01:01 Nie, po. Po prostu na tyle często żeby włączanie światła nie tworzyło brudnej ściany. Nie wiem co i jak trzeba robić żeby mieć zawsze brudną ścianę wokół kontaktów, jak w poście startowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 09:17 Wystarczy mieć dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: dwa pytania remontowe 10.02.23, 23:47 Myjesz po ciemku? Uwielbiam takie błyskotliwe porady od czapy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 00:37 ewa_2009 napisała: > Myjesz po ciemku? Uwielbiam takie błyskotliwe porady od czapy. Przed pójściem do łazienki myje ręce w kuchni. S. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 00:52 a te farby to nie wszystko jedno jaka firma byle by Ci kolor odpowiadał? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 07:23 Benjamin Moore (Regal Select), do zabezpieczenia ściany wokół włączników nie będziesz niczego potrzebowała. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 17:54 Dokładnie taką mam i faktycznie polecam. Nawet jak się pobrudzi to można łatwo umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
yannefer Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 07:34 Farby lateksowe Beckers a w wokół włączników mam takie prześwitujące osłonki. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 07:35 Ja mam farbę ceramiczną i jest genialna. Kiedyś na zmywalnych farbach jak się wytarło plamę to owszem, schodziła, ale mimo wszystko zostawał taki nieestetyczny, "wyświecony" ślad, widoczny od światło. Ceramiczną można myć, szorować i jest jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 08:16 Badanie na Parkinsona albo odstawienie alkoholu zeby trafiac palcem we włączniki Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 08:23 Koniecznie trzeba pięciolatkom zrobić, koniecznie. To przez alkohol. I przez parkinsona. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 08:27 No, pijacy pieciolatek to naprawdę przypał Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 08:30 Tikurilla . Plastikowa przezroczysta osłonka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 09:57 Ja tez mam tikurille i jestem B zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
fotokasia [...] 11.02.23, 08:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 10:09 Słabo wyglądają takie osłonki i nie jestem przekonany czy tak łatwo je wymienić - odkręcanie gniazdka i przykręcanie to sporo roboty - przemnoz przez 100 gniazdek Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 10:34 A po cholerę chcesz odkręcać 100 gniazdek??? No i nawet jeśli wymieniasz te osłonki, to nie co miesiąc przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
fotokasia [...] 11.02.23, 10:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fotokasia Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 10:53 Są zdjęcia zamontowanych osłonek w opiniach o produkcie. Moim zdaniem akceptowalne się prezentują Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 12:38 mi się to nie podoba. Akurat tu masz na płycie meblowej która łatwo zmyć Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 17:39 Estetyka jest sprawą subiektywną. Nadal mnie ciekawi, po co chcesz odkręcać 100 gniazdek? W całej dzielnicy te podkładki chcesz montować? Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 13:30 little_fish napisała: > Estetyka jest sprawą subiektywną. Nadal mnie ciekawi, po co chcesz odkręcać 100 > gniazdek? W całej dzielnicy te podkładki chcesz montować? Ile masz w domu przycisków? nie liczyłem ale nie zdziwiłbym się gdyby ich liczba była między 50 a 100. Mam przyciski do świateł, rolet. Gniazdka to juz inna sprawa ale niektore z nich są razem z przyciskami w jednym zespole - musiałabyś mieć podwójna - potrójna - poczwórna ramkę i odkręcać wszystkie rzeczy żeby założyć te osłonki. Które są zwyczajnie brzydkie. To juz wolałbym od czasu do czasu umyć okolice przycisków albo pomalować je na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 13:48 Przecież nie trzeba montować osłonki przy każdym gniazdku/przycisku/włączniku. Robi się to przy tych najbardziej narażonych na zabrudzenia. Czyli właśnie łazienka czy pokoje dziecięce. W sypialni czy przy roletach nie ma takiej potrzeby, jeśli ktoś nie jest brudasem. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 13:54 możliwe ale i tak jest to brzydkie rozwiązanie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 13:56 To jest rzecz gustu, jak napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 20:58 100 gniazdek to po 10 włączników w 10 pokojach… Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 22:25 w większym domu masz kilkanaście pomieszczeń: sypialnie, salon, kuchnia, łazienki, korytarze, spiżarnia, garaż, poddasze, kotłownia, pralnia, klatka schodowa, przyciski schodowe, szczytowe przyciski podwójne itp spokojnie nazbierasz ładne kilkadziesiąt przycisków. może tam w Austrii jest ascetyczny limit jeden przycisk na pomieszczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 22:38 Mam 150 metrowe mieszkanie i niestety tylko koło 20 przycisków - wliczając pralnie piecowy i trzy łazienki… Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 22:55 aż policzyłem - w domu mam około 50 puszek przycisków - z czego niektore maja 2 przyciski a niektore 1 - wiec przycisków jest może 70-80. Takich osłonek musiałbym założyć wiec 50. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 22:57 Ja mam 40 włączników na podobnym metrażu a w dwóch korytarzykach czujnik ruchu (średnio dobry pomysł) więc spokojnie mogło być jeszcze więcej. To zależy przecież od planu oświetlenia - czy ktoś ma tylko oświetlenie górne, czy też kinkiety, listwy oświetleniowe etc. I rozmiaru pomieszczeń - w dużych często robi się wyłączniki krzyżowe/schodowe. Plus np osobne włączniki do rolet elektrycznych. W dużym domu może być spokojnie grubo powyżej 50. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 23:16 Słowo klucz - duży dom 😉 A poza tym - po pierwsze nie przy każdym włączniku jest konieczność montowania osłonki (o ile ktoś się na nie decyduje), a po drugie, montowanie osłonek ma sens razem z malowaniem/remontem pomieszczenia, wtedy i tak się odkręca i przykręca milion rzeczy, to te włączniki nie robią aż takiej różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 13.02.23, 00:45 Ja mam średni dom. W stanach by był mały. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: dwa pytania remontowe 13.02.23, 01:48 Tak, w domu najwazniejsze jest, żeby w kotłowni było czysto wokół włączników. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: dwa pytania remontowe 13.02.23, 09:23 dzieciaki wchodzą i sieją zniszczenia i zabrudzenia wszędzie co zrobić 💁♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 10:50 Tikkurila. Włączniki z diodą a wokół włączników plastikowa podkładka. Odpowiedz Link Zgłoś
blasckbird13 Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 11:01 Farba ceramiczna, np. Magnat, i włączniki z diodą - nie trzeba macać ściany w poszukiwaniu włącznika, bo widać, gdzie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: dwa pytania remontowe 13.02.23, 01:41 Magnat Creative .Bingo .I nic do szczęścia nietrzeba . Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 12:02 Farba zmywalna, ceramiczna, np. magnat, a włączniki takie, ktorych nie trzeba dotykac, tylko wystarczy machnac obok. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 12:17 Masz takie włączniki? Sprawdzają ci się? My mamy w korytarzyku i irytuje mnie niepomiernie, bo często jest włączany/wyłączany przypadkowo. Znajomi mieli w kuchni - zlikwidowali z tego samego powodu. Może kwestia czułości urządzenia, może umiejscowienia, nie wiem. Ale u siebie w łazience np kompletnie nie widzę tego. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 16:32 Nie, znajomi maja, i rzeczywiscie cos tam natzekali ale nie pamietam... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 17:42 Polecę: Beckers Przestrzegam czasem się nie wkop: Dulux (będziesz malować 4 razy zanim pokryje i zacznie jakoś wyglądać) Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: dwa pytania remontowe 11.02.23, 18:00 Farba ceramiczna (ja sobie chwalę farby Benjamin Moore). W korytarzu czy łazience można też zainstalować czujniki ruchu - wyeliminujesz wtedy konieczność włącznika. Tyle, że to też ma swoje minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: dwa pytania remontowe 13.02.23, 07:33 Pod warunkiem, że źródło światła współpracuje… U mnie nie - non stop przepalają się (długowieczne) żarówki ledowe w spotach, mimo, że w innym miejscu bez czujników nie ma takiego problemu z tym samym modelem. Elektrycy rozkładają ręce. Druga sprawa - nie do końca dobre w domach ze zwierzętami, u nas kot non stop aktywuje. Etc etc. Ja raczej odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: dwa pytania remontowe 13.02.23, 07:42 Nie sprawdza się też w wąskich przejściach - wtedy aktywują również ludzie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: dwa pytania remontowe 12.02.23, 13:41 Farba to Beckers. Tylko nie Beckers z sieciówki, bo to zupełnie inny produkt. Odpowiedz Link Zgłoś