Dodaj do ulubionych

Trądzik u 10 latki

22.02.23, 18:08
Witam, proszę o pomoc mamy których dzieci miały problem z trądzikiem. Co pomogło ich dzieciom. Moja 10 letnia córka ma czoło usypane pryszczami. Pojedyncze pryszcze na brodzie. Dermatolog dał maść z retinoidem i płyn z antybiotykiem z detreomycyną, który ma masę działań niepożądanych. Co pomogło waszym dzieciom?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Trądzik u 10 latki 22.02.23, 18:20
      Tonik siarkowy.
    • aguar Re: Trądzik u 10 latki 22.02.23, 18:30
      Mój ma podobnie. Jutro odbieram z apteki ACNATAC (też retinoid z antybiotykiem) i wypróbujemy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Trądzik u 10 latki 22.02.23, 18:57
      Dieta z wykluczeniem wszystkich krowich produktów.
    • kropkacom Re: Trądzik u 10 latki 22.02.23, 19:12
      Byliście u dermatologa więc wypróbować to co przepisał. Wszystko tak naprawdę zależy od natężenia. Jeśli to kwestia kilku pryszczyków to pewnie pomoże cokolwiek. Córka twierdzi też, że jeśli skóra twarzy jest tłusta to błędem jest ją wysuszać przy myciu, bo potem "wariuje" i jest gorzej. Jeśli miałabym coś polecić na lekki trądzik lub cerę leczoną na trądzik to - Uriage Hyséac. Nie wiem czy w Polsce dostępna.
    • anvalley Re: Trądzik u 10 latki 23.02.23, 17:00
      Mojej córce bardzo pomaga Bielenda Professional, antybakteryjno-normalizujący tonik do twarzy. Przemywa twarz codziennie wieczorem. A gdy mimo to coś się pojawi (rzadko) to traktuje punktowo żelem Hascoderm.
    • jeste_m_sobie Re: Trądzik u 10 latki 24.02.23, 19:40
      Jak duże te pryszcze? Na jakim etapie dojrzewania jest córka? Doradzałabym na początek coś łagodnego, na pewno bez alkoholu. Czasem w aptece farmaceuci potrafią sensownie doradzić. Ważne, by zmienić nawyki i tryb życia: dbać o higienę, nie dotykać twarzy rękami, nie wyciskać. Często zmieniać poszewkę na poduszkę. Dieta: odstawić słodycze, fast foody, niefermentowany nabiał krowi, zwłaszcza mleko i twaróg, ostre przyprawy, za to jeść dużo warzyw. Dbać o regularny tryb życia. Unikać stresów. Wiem, że trudne. Nie ma gwarancji, że rozwiąże problem, bo to zależy od jego nasilenia, ale na pewno pomoże.
    • misiamama Re: Trądzik u 10 latki 24.02.23, 19:48
      Jako byłe dziecko, które miało problem z trądzikiem, mam szczery apel o nieprowadzenie doświadczeń na córce pt kuzynce pomógł napar z bratka, a kuzynowi przeszło kiedy przestał wyciskać. Nie, trądzik nie jest wynikiem złych zachowań higienicznych, złej diety, błędów w doborze kosmetyków i co tam jeszcze. Jest chorobą, która wymaga leczenia i jeżeli dermatolog przepisał leki, to je wykup i stosuj. Jeżeli nie masz zaufania - wg Ciebie leki są za silne - idź do drugiego lekarza i skonsultuj.
      • jeste_m_sobie Re: Trądzik u 10 latki 24.02.23, 20:05
        Trądzik jest chorobą, owszem, ale jak każda choroba ma swoje przyczyny. Najczęstszą przyczyna trądziku u nastolatków są zmiany hormonalne, których gwałtowności organizm "nie przerabia", ale jak najbardziej zła dieta, niewłaściwa higiena, stresy itd. mogą te zmiany wyostrzać.
    • bzdety2019 Re: Trądzik u 10 latki 24.02.23, 19:52
      Darsonval - do kupienia w necie. Żadnej chemii, świetnie zwalcza każdy wyprysk.idealnie sprawdza się szczególnie przy trądziku z torbielami ropnymi. Wystarczy zastosować zaraz po pojawieniu się pryszcza i nie dopuszcza do rozwoju. Dla mnie to cudowne ustrojstwo które bóle na głowę wszystkie kremy itp. Oczywiście nie sięga do pięt izotekowi, ale to grubszy kaliber na prawdziwe dramaty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka