Dodaj do ulubionych

Woda termalna czy hydrolaty

27.02.23, 22:17
Jaka macie opinie?
Ja jestem uzależniona od psikania
Ale zawsze mam mgiełki toniki czy hydrolaty
Teraz patrzę na te wody i myślę czy to lepsze?
Jakie macie doświadczenia
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:21
      Hydrolatow nie używam wiec nie wiem, a wody termalnej kiedyś używałam i wydaje mi się że to jest dla osób, które lubią psikanie i tyle. Woda jak woda, nie wiem co miałaby robić chociaż jak używałam był trend żeby nią zastępować krem big_grin
      • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:23
        Krem woda? Dobre
        Ja próbuję wdrozyc trend zastępowania kanapę żel woda wink
        Ale jakiś nie idzie
        • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:23
          Kanapeczek miało byc smile
        • 35wcieniu Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:28
          No krem wodą. Jedna z wielu mód kosmetycznych, które szybko przeminęły.
    • triss_merigold6 Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:34
      hydrolat z róży jednej konkretnej firmy
      • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:40
        Której, szukam czegoś ulubionego
        Teraz mam tonik nawilżający z hialuronem, ten duży od Jandy .niezły, ale gęsty jak kisiel, więc u mnie idzie już jako pierwsze lekkie serum, bo się nie mgielkuje
        • triss_merigold6 Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:41
          Bioline
          • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 03:29
            Dzięki, wyglądaja ciekawie
        • pasquda77 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 22:02
          kotejka napisała:

> Której, szukam czegoś ulubionego
          > Teraz mam tonik nawilżający z hialuronem, ten duży od Jandy .niezły, ale gęsty
          > jak kisiel, więc u mnie idzie już jako pierwsze lekkie serum, bo się nie mgielk
          > uje
          Mam ten sam tonik, jest jak woda, żaden kisiel, nie zepsuty aby ten Twój?
          • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 01.03.23, 11:25
            nie, swiezutki jest
            oczywiscie nie kisiel doslownie, ale gestszy niz moje mgielki i hydrolaty
            w aerozol sie nie rozpyla
        • koperek85 Re: Woda termalna czy hydrolaty 03.03.23, 21:18
          A dla mnie różany z make me bio. Najlepiej popróbować różne. Ja próbuję a potem zawsze wracam do tego.
    • aandzia43 Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:39
      Ja hydrolaty bo ładnie pachną, różany najchętniej. Nie wiem co lepsze.
    • chatgris01 Re: Woda termalna czy hydrolaty 27.02.23, 22:46
      Jedno przeciez nie wyklucza drugiego. Przecieram twarz hydrolatem rozanym, a po chwilce psikam woda termalna.
    • primula.alpicola Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 07:18
      Miałam i toniki, i wody, i hydrolaty.
      Nie widzę żadnego zastosowania, o psikaniu zapominałam (poniekąd dlatego, że nie widziałam żadnych efektów), zużywałam ostatecznie do rozrabiania glinek.
      • 35wcieniu Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 08:07
        O, właśnie. Ta woda była spoko do maseczek z glinki. Nawet nie do rozrabiania chociaż pewnie też, ale do psikania twarzy żeby glinka na niej nie wysychała. Do tego faktycznie się nadaje.
        • primula.alpicola Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 10:40
          Tak, do psikania antyzasychaniowego też.
    • gryzelda71 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 08:26
      Dawno temu używałam. Ani w trakcie, ani po skończeniu nie zauważyłam różnicy. Dlatego nie używam.
      • ania357 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 14:15
        U mnie tak samo.
    • chococaffe Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 10:13
      A wierzycie, że trzeba wyrównywać pH skóry po kranowie?
      • gryzelda71 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 10:29
        Kolejny niezbedny kosmetyki?
      • 35wcieniu Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 10:40
        Wierzę że na pewno można, ale że trzeba - no nie, nie trzeba.
      • primula.alpicola Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 10:43
        Po kranówie? No skąd.
        Po niektórych żelach myjących na pewno, ale ja już od dawna takich nie używam, więc nie ma czego przywracać.
      • ania357 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 14:20
        Chyba dalam to sobie na jakis czas wmowic, ale potem poogladalam troche filmow AZ skin expert na youtub'ie i pierwsze, co poszlo w odstawke, to byly wszelkie hydrolaty i toniki. Mam wrazenie, ze sa to kosmetyki, ktore zupelnie nic z moja twarza nie robia. Wole zainwestowac w jakies porzadne serum antyoksydacyjne na dzien (chociaz tez czasem sie zastanawiam, kiedy ktos odkryje i oglosi, ze te wszystkie antyoksydanty tez nic nie daja) i retinoidy na noc. Resztki wody termalnej zuzywam do psikania masek z glinki, zeby nie zasychaly.
      • aandzia43 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 16:39
        Nie wiem czy trzeba, nie znam się, natomiast zaobserwowałam że po zostawieniu wilgoci z kranówy szybciej wysusza mi się twarz niż po wilgoci z hydrolatu. Jeśli zdarzy mi się zagapić i zostawić na dłużej, bo normalnie na jeszcze trochę wilgotną twarz nakładam olej/krem/serum/inne. Inne poza retinolem rzecz jasna smile Lubię hydrolaty, lubię mgiełki, dobrze mi robią na suchą skórę na twarzy.
        • chococaffe Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 17:55
          Mam dokładnie tak samo, ale już zastanawiam się czy sobie tego nie wmawiam. Pewnie to zalezy od skóry/wody.

A chętnie bym się pozbyła.
          • aandzia43 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 18:30
            Jako posiadaczka suchej cery wyłapuję subtelne różnice w sposobach pielęgnacji. Ktoś z niesuchą nie wyłapie i będzie mu wszystko jedno czym się umyje i czym się posmaruje (albo czy w ogóle się posmaruje). Więc jeśli też masz suchą cerę nie jest ci wszystko jedno czy zostawisz wodę z kranu na skórze czy hydrolat.
            • chococaffe Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 18:31
              Nie, mam tendencję do świecenia i rozszerzonych porówsmile
              • 35wcieniu Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:37
                Zostawiona do wyschnięcia mokra skóra będzie się wysuszać nawet jak ogólnie jest tłusta. To normalne, nie ma za bardzo sensu tak robić.
            • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:27
              no mi nie jest jedno
              myje kranowa, i to kilka razy zelami, piankami
              lubie uczucie skory taz czystej, ze az tepej big_grin
              niestety natychmiast piecze i sciaga
              hydrolat natychmiast koi i nawilza, na to dopiero idzie pielgnacja
              no i lubie sam proces psikania i mgielkowania

• chatgris01 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:39
                kotejka napisała:

> myje kranowa, i to kilka razy zelami, piankami
                > lubie uczucie skory taz czystej, ze az tepej big_grin

Mordujesz swoj plaszcz hydrolipidowy na twarzy, nie dziwne, ze piecze...
                • kotejka Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:43
                  nie, stosuje bardzo delikatne srodki
                  nie szoruje mydlem
                  mnie nawet zwykla woda wysusza
                  • chatgris01 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:45
                    No ale kranowa z zasady wysusza, chyba, ze ktos ma w kranie termalna, zrodlana lub oligocenska, nie traktowana chlorem.
                    • bazia_morska Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:59
                      W PL większość wody w kranie to woda ze studni głębinowych, ozonowana. Chloru to juz od 20 lat co najmniej w kranówce nie ma.
            • chatgris01 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:37
              To jeszcze dodam jako posiadaczka cery wrazliwej, ze wody termalne maja dzialanie kojace i zapobiegaja podraznieniom (a juz istniejace podraznienia lagodza i pomagaja sie ich szybciej pozbyc).
            • primula.alpicola Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:48
              aandzia43 napisała:

Więc jeśli też masz suchą cerę n
              > ie jest ci wszystko jedno czy zostawisz wodę z kranu na skórze czy hydrolat.
              >
              Ale po co zostawiać wodę na twarzy, wszak można użyć ręcznika?
              • aandzia43 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 20:13
                Używam, ale nie trę tylko delikatnie przyciskam do twarzy, wilgoć i tak zostaje. A jak mi się zdarzy nieopatrznie mocniej ręcznikiem potraktować i warstewkę wilgoci zetrzeć to jest jeszcze gorzej. Chodzi o to że moja twarz nie posmarowana czymś (kremem, olejkiem) od razu na wilgotno po jakimś czasie od mycia jest sucha jak pieprz i swędzi. Jeśli jednak wcześniej potraktowana była hydrolatem to nie jest aż tak sucha. Taką drobną różnicę zauważyłam.
              • chococaffe Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 20:41
                Mnie ręcznik nie pomaga, nie zostawiam wody do wyschnięcia
      • hanusinamama Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:46
        Nie trzeba. Litości. tak samo jak mityczne "odkwaszanie" organizmu.
        Jeżeli już to trzeba patrzęć na pH mydeł, żeli...zeby nie było zasadowe.
    • mikams75 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 11:48
      Hydrolat, jakis taki mily jest na skorze i pachnie. Woda termalna to wg mnie jakis kit, rownie dobrze mozna sie popsikac muszynianka.
      • eriu Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:20
        Z hydrolatem mam skojarzenia: smród na skórze albo smród w mgiełce. Mocno perfumowane kosmetyki to dla mnie koszmar. Nie używam żadnego.
        • chatgris01 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:43
          Prawdziwy hydrolat to woda i odrobina olejku eterycznego z destylacji para wodna, bez zadnych dodatkow. Nie ma co smierdziec (no chyba, ze roslina mocno zapachowa, jak rozmaryn, tymianek czy tea tree, ale tego sie raczej nie stosuje na twarz). Rozany czy blawatkowy maja bardzo delikatny zapach (i pisze to ja, nienawidzaca mocno perfumowanych kosmetykow i proszkow do prania).
          • hanusinamama Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 19:48
            No tylko, ze te olejki eteryczne to średnio się nadają do nanoszenia na twarz czy jakikolwiek kawałek skóry
            I to najbardziej bio-eko-sreko- natralne.
            Wszystki praktycznie są ucuzlające, masa dodatkowo ma działanie mutagenne, rakotwórcze...tak te naturalne też
            • chatgris01 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 20:01
              Litosci, przeciez w hydrolacie tego olejku jest ponizej 1%...
            • aandzia43 Re: Woda termalna czy hydrolaty 28.02.23, 20:18
              W hydrolacie są śladowe ilości olejków roślinnych i innych substancji z rośliny. Są kosmetyki o większym stężeniu dobrodziejstw Matki Flory.
        • mikams75 Re: Woda termalna czy hydrolaty 01.03.23, 09:24
          moj z gorzkiej pomaranczy pieknie i delikatnie pachnie, na pewno nie jest to mocno perfumowany koszmar.
    • shellyanna Re: Woda termalna czy hydrolaty 01.03.23, 14:53
      Hydrolat przed kremem / serum. Termalna utrwalam makijaż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka