05.03.23, 13:33
Bardzo proszę o pomoc w wyborzewink Czy Sardynia jest dobrym miejscem na wakacje dla rodziny lubiącą naturę, przyrodę? Co fajnego można zwiedzić z nastolatkami? Bylibyśmy raczej w rejonie północnym.
Obserwuj wątek
    • alessa28 Re: Sardynia 05.03.23, 18:15
      rena.k napisała:

> Bardzo proszę o pomoc w wyborzewink Czy Sardynia jest dobrym miejscem na wakacje
      > dla rodziny lubiącą naturę, przyrodę? Co fajnego można zwiedzić z nastolatkami?
      > Bylibyśmy raczej w rejonie północnym.

bylam we wrzesniu w Alghero ,z 9 latką .
      Zakochalam sie na tyle ze mysle o kupnie apartamentu wlasnie tam-cudnie,urokliwie ,magicznie.
      Jesli chodzi o atrakcje-oczywiscie grota Neptuna i Cappo Caccia (wybierz opcje statek nie autobus ),Sassari ,plaza Maria Pia na ktorej spedzalysmy cale dnie (wypozycz lezaki i parasol przy samym morzu ,super zabawna sprawa sa tez namolni sprzedawcy -kupilam od nich zreszta dwie swietne letnie sukienki ),Castelsardo,Bosa-no i oczywscie przepyszne soczyste owoce plus aromatyczna kawa na tarasie jako dobra opcja na rozpoczecie dnia xd

Jesli lubicie nature i przyrode to zdecydowanie polecam -ale plan zwiedzania musicie ustawic pod siebie -wbijcie w google i przegadajcie co wedlug was warto ziwedzic a co sobie odpuscic.
      btw,we Wroclawiu mokry snieg i plucha-zazdroszcze wam wink
      • krwawy.lolo Re: Sardynia 05.03.23, 18:27
        Sprzedawcy super zabawną sprawą. Już mnie zachęciłaś. Oczywiście nie ja pytałem, niemniej liczyłem na jakąś wskazówkę. Po przejściu na emeryturę, jak będzie forsa i zdrowie, zamierzam pozwiedzać Europę. smile
      • szara.myszka.555 Re: Sardynia 05.03.23, 23:22
        łał, niesamowite jak ludzie potrafią różnie odbierać to samo miejsce. Dla mnie Alghero wydawało się dnem, z odrapanymi ścianami, o "aromacie" moczu... A Ty jesteś zachwycona.

Wniosek: chyba nie ma sensu pytać ludzi w necie, odbiór miejsc jest zbyt subiektywny.
        • eliszka25 Re: Sardynia 06.03.23, 00:25
          Bo to jest bardzo subiektywne. Ja korzystam z takich podpowiedzi, ale zawsze googluję dobie dane miejsce, oglądam zdjęcia, czytam i decyduję, czy dla mnie to warte zachodu, czy jednak nie. Na Sardynii słynna jest zatoka i plaża Cala Gonone, a na nas nie zrobiła wrażenia. Za to niesamowite jest tam oceanarium, o którym informacji wśród turystycznych podpowiedzi jest niewiele. Głaskanie rekinów moje dzieciaki pewnie będą pamiętać do końca życia.
          • rena.k Re: Sardynia 06.03.23, 09:25
            Eliszka, a to oceanarium gdzie się znajduje? Okolice Caala Ganone?
            • simply_z Re: Sardynia 06.03.23, 09:28
              Ci Afrykanczycy nagabujacy i wciskajacy szmaty z Sudanu sa tacy zabawni?
              • alessa28 Re: Sardynia 06.03.23, 10:51
                simply_z napisała:

> Ci Afrykanczycy nagabujacy i wciskajacy szmaty z Sudanu sa tacy zabawni?

poczulas poniedzialkowy przymus przypierzenia sie?wspolczuje big_grin

tak,sposob w jaki wciskaja swoje towary jest i zabawny i jednoczesnie fajny,dlatego kupilam sukienki.

idz odklep zdrowaśki za wszystkich niemoralnych tego swiata,w tym mnie.
                • eliszka25 Re: Sardynia 06.03.23, 10:54
                  Dla mnie to oni są namolni, a nie zabawni. Do tego wszystko, co noszą i wciskają na plaży możesz kupić za pół tej ceny w pobliskich miejscowościach.
                • simply_z Re: Sardynia 06.03.23, 10:55
                  zabawny i fajny? wspolczuje tym ludziom ale nagabywanie na plazy co 3 minuty zabawnym nijak nazwac nie moge.
            • eliszka25 Re: Sardynia 06.03.23, 10:52
              Oceanarium jest w Cala Gonone właśnie. Tylko w miejscowości, z której zjeżdża się na plażę. Polecam, warto odwiedzić. Moim zdaniem dużo lepsze niż to w Konstancji.

www.acquariocalagonone.it/
        • alessa28 Re: Sardynia 06.03.23, 10:49
          szara.myszka.555 napisała:

> łał, niesamowite jak ludzie potrafią różnie odbierać to samo miejsce. Dla mnie
          > Alghero wydawało się dnem, z odrapanymi ścianami, o "aromacie" moczu... A Ty je
          > steś zachwycona.
          >
          > Wniosek: chyba nie ma sensu pytać ludzi w necie, odbiór miejsc jest zbyt subiek
          > tywny.

nie wiem gdzie nocowalas ale ja nie widywalam syfu xd
          Twoja opinia jest przedziwna bo miasteczko jest piekne tak jak i cala wyspa ale najwyrazniej nasze wrazenia sa scisle skorelowane z budzetem ,jakim dysponowalysmy xd
          btw nie znam europejskiego miasta gdzie nie uswiadczysz scian oblanych moczem ,ze tak rzuce stolicami w ktorych mieszkalam -Wroclaw,Madryt ,Warszawa .

• simply_z Re: Sardynia 06.03.23, 10:55
            to malo widzialas..ze tak rzuce.
          • szara.myszka.555 Re: Sardynia 06.03.23, 14:00
            "nie wiem gdzie nocowalas ale ja nie widywalam syfu xd"

Nocleg (Casa dei Liuti) w samym miasteczku był spoko - ale cóż z tego. Przeszliśmy miasteczko wzdłuż i wszerz, zwiedziliśmy wyspę autem - i sorry, no nie podobało nam się.

Akurat budżetu z reguły nie żałuję na wyjazdy - ale nie uważam, aby wrażenia były z nim ściśle powiązane. Byłam w wielu miejscach za pół-darmo, wracając do domu w totalnym zachwycie.
    • eliszka25 Re: Sardynia 05.03.23, 18:34
      Poczytaj sobie tutaj

www.italiapozaszlakiem.com/category/sardynia/

Byliśmy na Sardynii już kilka razy i niezmiennie jesteśmy zakochani. Warto i to bardzo, a z tego bloga dowiesz się konkretów. Możesz też wyszukać sardyńskie wątki na ematce, trochę ich było i sporo tam pisałam. Najbardziej dzika i najmniej turystyczna jest zachodnia cześć wyspy. Pięknie jest wszędzie, ale nas najbardziej zauroczył region Sulcis, tylko to południowy zachód Sardynii.
    • sagutxiki Re: Sardynia 05.03.23, 22:20
      Tak. Ja kiedyś miałam faceta z Sardynii i byłam tam kilka razy a przy każdym powrocie szkoda było wyjeżdżać. Sardyna jest piękna chociaż żeby ją zwiedzić potrzebny samochód, z tego co pamiętam to transport publiczny bardzo słaby!
      • eliszka25 Re: Sardynia 05.03.23, 22:26
        A właśnie, nie przyszło mi to do głowy, bo zawsze jedziemy samochodem, ale potwierdzam. Jeśli chce się naprawdę pozwiedzać, to samochód jest nieodzowny. Transport publiczny niby jakiś jest, ale naprawdę słabo z tym.
    • koronka2012 Re: Sardynia 05.03.23, 23:16
      Warto objechać północne wybrzeże w rejonie Santa Teresa Di gsllura, Z pięknymi pustymi plażami i masą skalnych formacji.
    • pulcino3 Re: Sardynia 05.03.23, 23:51
      Odpowiadając na pytanie : Tak ! Warto.
    • rena.k Re: Sardynia 06.03.23, 09:32
      Dziękuję wszystkim smile Wiem, że co człowiek to inna opinia, ale jednak ja z tych opinii często korzystam, nawet z tych negatywnych. Na przykład, jak ktoś pisze "dziura zabita z dechami, z dala od cywilizacji", to wiem, że to coś dla mnie wink
    • bywalec.hoteli Re: Sardynia 06.03.23, 09:47
      ciekawe
    • lewababa Re: Sardynia 06.03.23, 09:59
      jest jak najbardziej!
      polecam Ci grupy na FB , szczególnie zaś konto Alicja na Sardynii- pasjonatka Sardynii, mnóstwo mega ciekawych informacji, porad, jest też autorką przewodników po Sardynii
    • anka_z_daleka_1 Re: Sardynia 06.03.23, 12:55
      Fajne miejsce na wypoczynek. Połączyłabym z wycieczka na Korsykę ( dodatkowa atrakcje dla dzieci). Jesli chodzi o samą Sardynię to Cagliari ( stolica wyspy). Nie wiem czy jest to starszy , środkowy czy młodszy nastolatek, bo to trochę inne zainteresowania, ale są dwa punkty Muzeum Narodowe i Ogród Botaniczny.
      Alghero - nie widziałam niczego innego prócz plaży i rejsu do Groty Neptuna. Jedź jak możesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka