Dodaj do ulubionych

Bez złośliwości

08.03.23, 10:15
Mam parę w rodzinie która otwartym tekstem pyta mnie ile zarabiam, zazwyczaj zmieniam temat ale oni co jakiś czas ponawiają pytanie czyli ta wiedza jest z jakiegoś powodu dla nich istotna, ewidentnie są zainteresowani portfelem innych a ja akurat nie mam ochoty by ktoś w moim siedział. Jak bez złośliwości i złości odpowiedzieć na to wścibskie pytania w rodzinie?
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:18
      "Nie powiem ci."
    • mayaalex Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:21
      zazwyczaj dobrze dziala pytanie „a dlaczego chcesz wiedziec?”.
      A sami chetnie mowia o swoich zarobkach?
      • fioletowa01 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:24
        mayaalex napisała:

> zazwyczaj dobrze dziala pytanie „a dlaczego chcesz wiedziec?”.
        > A sami chetnie mowia o swoich zarobkach?

Nie mówią ale są ciekawi innych i tak odpowiedzą na pytanie " a dlaczego chcesz wiedzieć?"
        • mayaalex Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:26
          No to wtedy mowisz, ze to dla Ciebie nie jest wystarczajacy argument, zeby odpowiadac na tak prywatne pytanie wink
          Sa takie osoby, zdarta plyta chyba dziala najlepiej.
      • joana012 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:26
        Powiedz, że przy następnym rodzinnym spotkaniu wymienicie się pitami w ramach bliskości i wzajemnej lojalności
        • z_lasu Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:27
          Nie ryzykowałabym.
    • 35wcieniu Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:25
      "Wystarczająco".
    • borsuczyca.klusek Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:27
      A: ile zarabiasz?
      B: wystarczającą
      A: to znaczy ile?
      B: tyle, że nie muszę robić researchu po ludziach, żeby wiedzieć od kogo da radę kasę pożyczyć 🙄
      • fioletowa01 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:31
        Dobre sugerujecie odpowiedzi ale są odrobinę złośliwe a ja chcę bez złości.
        • 35wcieniu Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:34
          No to serio odpowiedz "wystarczająco". Nie z fochem, może być i z uśmiechem.
          Znam ten typ człowieka i właśnie tak tę osobę wszyscy spławiają, przecież nikt nie będzie opowiadał o takich rzeczach.
        • pade Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:41
          Najprościej jak się da: nie chcę na ten temat rozmawiać.
          Albo: nie rozmawiam o moich finansach.
        • niemcyy Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:44
          To bez złości w głosie: nie powiem ci tego. I żadnego usprawiedliwiania się ani uzasadniania. Jak chcesz być miła, możesz od razu po tym jasnym komunikacie zmienić temat, jak niekoniecznie- czekasz na reakcję rozmówcy i niech on sobie radzi z odpowiedzią.
          Z doświadczenia- pytania o zarobki albo inne sprawy, do których pytający nie powinien wtykać nosa, a o które pyta co i raz, nie wracają. Bezczelni nie spodziewają się ani odrobiny niezłośliwej bezczelności w odpowiedzi na własne wścibstwo.
          • pade Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:47
            To jest odpowiedź personalna, czyli dotycząca pytającego i prowokująca do dalszych dociekań. "Ale dlaczego nie chcesz mi powiedzieć?".
            • niemcyy Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:56
              Bo z tobą teraz rozmawiam.

Widocznie moi przeciwnicy szybko wymiękli smile
              Serio, jak ktoś nawet nie próbuje zamaskować własnej bezczelności to dostałby bezpośrednią, nadal niezłośliwą odpowiedź "bo to nie twoja sprawa". Raczej nie pyta osoba, od której wątkodajka jest w jakiś sposób zależna, więc ile można się cackać i przede wszystkim po co być przemiłym za wszelką cenę w odpowiedzi na regularne chamstwo?
              • pade Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:08
                To, co myślimy o pytających to jedno, a to czego chce autorka to drugie.
                Skoro ona chce spokojnie, grzecznie, to po co ją namawiać do wypowiedzi okazujących irytację?
                • niemcyy Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:18
                  Bo chyba chce też skutecznie, a wielokrotnie nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.

Dlaczego okazujących irytację? Powyżej i poniżej padło wiele propozycji, które można zastosować bez okazywania irytacji (kwestia tonu głosu), nawet jeśli faktycznie jest się mocno wku... zirytowanym.
            • arthwen Re: Bez złośliwości 08.03.23, 20:23
              pade napisała:

> To jest odpowiedź personalna, czyli dotycząca pytającego i prowokująca do dalsz
              > ych dociekań. "Ale dlaczego nie chcesz mi powiedzieć?".
              >

Bo uważam, że to nie jest twoja sprawa.
        • blasckbird13 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 16:37
          fioletowa01 napisała:

> Dobre sugerujecie odpowiedzi ale są odrobinę złośliwe a ja chcę bez złości.
          "Mam w umowie klauzulę zakazującą informowania o zarobkach."
    • aqua48 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:27
      "Wystarczająco na potrzeby, za mało na wszystkie zachcianki" i odbij piłeczkę - a ty ile?
      • 35wcieniu Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:35
        i odbij piłeczkę - a ty ile?

Ale po co?
        Tamta jej odpowie i co? Będzie musiała to dalej ciągnąć i wymyślać kolejne metody na spławianie. Po cholerę się wpuszczać w takie dyskusje.
        • daszka_staszka Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:03
          35wcieniu napisał(a):

> i odbij piłeczkę - a ty ile?
          >
          > Ale po co?
          > Tamta jej odpowie i co? Będzie musiała to dalej ciągnąć i wymyślać kolejne meto
          > dy na spławianie. Po cholerę się wpuszczać w takie dyskusje.
          >

Zawsze można skłamać i powiedzieć większą kwotę. Nie wiem dlaczego ludzie chcą być prawdomówni odpowiadając na wścibskie pytania 🤷
          • szara.myszka.555 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 21:36
            "Zawsze można skłamać i powiedzieć większą kwotę."

To jeszcze gorzej. Będą chcieli pożyczyć.
    • chococaffe Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:29
      "nie odpowiadam na takie pytania"
    • rosapulchra-0 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:34
      Bez złości i złośliwości powiedzieć otwartym tekstem: nie chcę rozmawiać na temat moich zarobków. Nie interesują mnie wasze zarobki i proszę, nie nagabujcie mnie, abym wam powiedziała, ile zarabiam.
    • mikams75 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 10:56
      tysiac piecset sto dziewiecset
      ale bida, az piszczy, inflacja zzera.
    • buka-123 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:07
      Powiedz, że w kontrakcie masz zapis o objęciu tajemnicą wszelkich informacji o firmie w tym zarobków.
    • tt-tka Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:13
      Z usmiechem "To sekret. Nawet skarbowce i spowiednikowi nie mowie".
      Z usmiechem "tajemnica sluzbowa".
      Z usmiechem (takim troche smutnawym) "za malo, ale co poradzic".
      Z usmiechem "jakos leci".
    • lu_na_be Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:18
      Mam czasami takie pytania o zarobki męża.
      Zawsze odpowiadam coś w stylu " Ile by nie było to zawsze będzie za mało, bo wraz ze wzrostem zarobków wzrastają nasze potrzeby."
      Potem zawsze rozmowa schodzi na to, że nie ma górnych granic cen, że zawsze można sobie zrobić balustradę ze złota i kupić zegarek o wartości niezłego jachtu itp. itd., potem gadamy o najbogatszych ludziach świata, potem o Putinie, a potem to już w różne strony rozmowa idzie smile
    • imponderabilia22 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:18
      ''książkę piszesz?''
    • mdro Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:20
      "Jak każdy - za mało" i uśmieszek
      "Pieniądze nie lubią, jak się o nich mówi" i jw.
      "Jako tako" i przewrócenie oczami
      "Eeeh..." i machnięcie ręką
    • pepsi.only Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:23
      Moja mama tak wypytywała, potem np podczas obiadu rodzinnego potrafiła rzucić uwagę na ten temat.
      Bo skoro już wiedziała ile, to musiał cały świat wiedzieć, łącznie z jej opinią na ten temat.
      Te komentarze były wkurwiające, zwłaszcza, że bezrobocie szalało, zarabiało się ok 760- najniższą 1000-1500 zł to było już nieźle a i tak każdy cieszył się jak mial jakąkolwiek pracę.

Wtedy na serio nauczyłam się nie spowiadać się ze swoich finansów, i jeśli trzeba złośliwie, to trudno:

Nie rozmawiam o pieniądzach jakie zarabiamy, ani o naszych wydatkach.
      Dlaczego wciąż wracacie do tego pytania,ile, ile, to nasze pieniądze, i nasza sprawa.
      A do czego ci ta wiedza?
      Wiesz że jesteś wścibska?!
    • ginger.ale Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:25
      Wystarczająco. Nie musicie się martwić.
    • auksencja15 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:33
      Po prostu powiedzieć, a nie robić wielkiego tematu tabu z pieniędzy. 😳
      • marta.graca Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:51
        Serio? Opowiadasz dalszym krewnym o wysokości swoich zarobków? O czym jeszcze? Wyniki badań?
        • auksencja15 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 12:28
          No serio, jak ktoś pyta to odpowiadam. To coś wstydliwego? Dzięki temu, ze nie robimy wielkiej tajemnicy z rzeczy normalnej znamy stawki, wiemy kto powinien iść po podwyżkę lub może zmienić prace, nie wyceniamy się za nisko itp. Same plusy.

Po prostu wynagrodzenie to dla mnie normalna sprawa, jak ktoś pyta jak tam moje wyniki tarczycy czy czegoś innego to tez odpowiem bez problemu.
          • marta.graca Re: Bez złośliwości 08.03.23, 13:04
            W mojej rodzinie jestem jedyną osobą, wykonującą ten zawód, a wśród znajomych z branży są bardzo duże różnice w zarobkach, więc akurat w moim przypadku wiedza ta nie da nic ani mi, ani innym osobom.
            • auksencja15 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 13:09
              No i spoko. Każdy żyje jak lubismile
    • anilorak174 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:53
      "wystarczająco"
      "Czemu cię to interesuje?"
    • dni_minione Re: Bez złośliwości 08.03.23, 11:56
      Poczytaj o stawianiu granic i jak to robić dyplomatycznie. Ja tego najwyraźniej nie umiem i w takich sytuacjach ludzie się na mnie obrażają. Choć staram się według schematu przenosić ciężar pytania na pytającego: do czego ci jest potrzebna ta wiedza? Co zrobisz z taką informacją? Dlaczego zadajesz takie pytanie?

• pitupitt Re: Bez złośliwości 08.03.23, 13:06
      Odpowiedz pytaniem "Chcesz pożyczyć?"
    • kamin Re: Bez złośliwości 08.03.23, 13:20
      Powiedz, że niedługo się dowie z internetu (Firmy będą musiały podawać informacje o widełkach wynagrodzeń na swoich stronach internetowych i w ogłoszeniach o pracę)
    • bene_gesserit Re: Bez złośliwości 08.03.23, 13:25
      "Nie powiem wam, ile zarabiam. To moja sprawa."

Czyli, po pierwsze, żeby odmówić, trzeba użyć słowa nie, po drugie - nie musisz jakoś specjalnie się tłumaczyć, ewentualnie krótko wyjaśnić. W razie ale dlaczego nie? Pooooowieeedz! refrazuj odmowę (metoda zaciętej płyty).
    • kitty4 Re: Bez złośliwości 08.03.23, 14:18
      "A dlaczego pytasz ? " "A ile Ty zarabiasz ?" " A pokaż mi swoje wpływy na konto - chętnie zerkną". To są pytania, które zwykle zbijają z tropu wścibskich.
    • sueellen Re: Bez złośliwości 08.03.23, 15:14
      Przepraszam, ale stawiasz mnie w bardzo niekomfortowej sytuacji / czuję się bardzo niekomfortowo. Mam nadzieję że to rozumiesz.
      • eriu Re: Bez złośliwości 09.03.23, 01:59
        Ktoś mnie stają w niekomfortowej sytuacji i mam przepraszać tę osobę za to? Forma przepraszania za to, że żyję.
    • anorektycznazdzira Re: Bez złośliwości 08.03.23, 15:28
      Możesz spróbować w stylu
      Qrva!!! Za mało!!!! Inflacja, ceny benzyny, energii, ciepła, masło drożeje, olej drożeje, ser pani kochana po 40ci!!!!
      Japyerdollę, ja się wykończę, to jest wszystko przez Tuska, a także przez Merkel, wy wiecie jakie oni porobili przekręty? No wiecie? NO WIECIE?! Jak to nie wiecie?! Wy się zainteresujcie. Ludzie się nie interesują i jest tak, jak jest, potem się dziwią i potem jest zaskoczenie, a tym czasem żadnego zaskoczenia nie powinno być. To było od początku wiadomo, że to się tak musi skończyć, no powiedzcie, no chyba było wiadomo? Zgadzacie się? NO ZGADZACIE?
      ...
      i dalej w tym stylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka