Dodaj do ulubionych

poleccie super-dezodorant

09.03.23, 12:09
Cos sie porobilo, zapewne pierwsze objawy menopauzy (tez tak mialyscie?) i jedna pacha od jakiegos czasu wydziela dosc mocny zapach potu, dla mnie wyczuwalny chwile po prysznicu. Nie poce sie nadmiernie ale ten zapach...
Mam kolekcje dezodorantow mniej i bardziej naturalnych, rozne co to maja chronic przed smrodem 24h no ale jakos nie dzialaja tak jak bym chciala.
Sugestie typu myc sie, nie jesc cebuli i ostrego, zmieniac czesto bawelniane koszulki itp. mozna na potrzeby tego watku pominac wink
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 12:35
      Mój zapach potu stał się z wiekiem jeszcze mniej intensywny, więc generalnie nie jest to objawem przekwitania. Moim zdaniem raczej zaburzonej flory bakteryjnej. Wiele naturalnych dezodorantów zawiera sodium bicarbonat, a to jest przecież zasadowe i nie sprzyja naturalnym bakteriom. Ja bym spróbowała więc stworzyć bardziej kwaśny odczyn na skórze. Np. przez mycie płynem do higieny intymnej, a na noc posmarowałabym nawet kremem waginalnym, on też jest kwaśny. I używałabym dezodorantów bez sodu. Ja jestem z tego bardzo zadowolona:
      • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 12:48
        nawet nie wiedzialam o istnieniu kremu waginalnego, ale dzieki za podpowiedz, moze sok z cytryny by zadzialal?
        Albo ocet?
        • motyllica Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 12:50
          Perspirex dawniej etiaxil
          Blokuje pot
          • apallosa Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:02
            A może ,,Lady speed stick " się nada?
            Ja używałam tego w sztyfcie, o zapachu frezji.
            Obecnie li i jedyne ,,yardleyowski" talk, a na to pudrowy spray ,,Nivea" ,ten w jasnofioletowej tubie.
          • snakelilith Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:08
            Przecież one nie ma problemu z ilością potu, a jego zapachem. A antyperspiranty owszem, blokują wydzialenia potu, przez zawężanie kanalików potowych, a to wywołuje u wieleu ludzie stały stan zapalny na skórze. Efektem mogą być podrażnienia i zmiany flory bakteryjnej.
            • motyllica Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:10
              Tak właśnie o te zmiany flory chodzi!
              Aby przestało capić
              • snakelilith Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:16
                motyllica napisała:

> Tak właśnie o te zmiany flory chodzi!
                > Aby przestało capić

To wytłumacz mi jak antyperspirant zmienia niby florę bakteryjną. On ogranicza tylko ilość potu, co owszem może mniej capić, przez ograniczenie materiału do rozkładu przez bakterie, ale autorka nie poci się nadmiernie.
              • marta.graca Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:17
                Przyjrzyj się też diecie.
                • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:41
                  Mogę się przyjrzeć, ale nic nie zmieniłam w diecie a pot się zmienił. Do tego tylko, albo na szczęście, pod jedną pachą.
                  • aqua48 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 19:36
                    Spróbuj zrezygnować z produktów mlecznych.
                    • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 19:55
                      nie da rady, bez kawy z mlekiem nie przezyje. Bez serow w zasadzie tez nie, choc codziennie ich nie jadam.
        • snakelilith Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:13
          Ocet i sok z cytryny mogą być za kwaśne. A kremy waginale, to np coś takiego:
          www.i-apteka.pl/product-pol-54794-Vagisan-krem-intymny-nawilzajacy-10g.html
          Na pewno są też polskiej produkcji. One są z kwasem mlekowym i mają ph dostosowane do pochwy, nieco niższe niż ph skóry.
          • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 11:36
            zdecydowalam wykorzystac to co mam w domu - umylam wczoraj zelem intymnym i przetarlam octem ryzowym, ten chyba jest dosc slaby i nie smierdzi zbytnio. I chyba mialas racje - zaburzone ph, bo dzisiaj rano zapachu nie bylo. Prostsze niz myslalam, sama bym na to nie wpadla, tylko bym kupowala kolejne dezodoranty i antyperspiranty. Dzieki! I oby sie to utrzymalo.
            • snakelilith Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 17:01
              Super. Na wszelki wypadek myj przez jakiś czas tym żelem intymnym.
              • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 20:07
                sam zel do mycia to za malo, bo sporadycznie nim juz wiele razy mylam (z wygody, lenistwa i czesto na wyjazdach, gdzie bralam wylacznie ten zel ze soba, zreszta uzywam go na co dzien do mycia twarzy), to zakwaszanie octem pomoglo i musze powiedziec, ze po calym dniu pacha jest calkiem w porzadku a uzylam tego samego dezodorantu co w inne dni. Bede przecierac octem przez kilka dni a pozniej zobacze jak bedzie po odstawieniu. Najwyzej sobie wyrobie jakis system z octem co kilka dni.
      • novembre Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:10
        Przeczytałam SPECK i myślę sobie jezu, Snake doradza dezodorant na boczku big_grin
        • snakelilith Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:18
          Pachnie lekko owocowo, coś jakby gruszka, ale taka bardzo delikatnie, jakby w lodzie. Niestety, nie boczkiem. wink
    • pani_tau Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:04
      Dezodorant w słoiczku Cztery Szpaki mandarynkowy. Nie do pobicia. Działa dwanaście godzin jak obszyl.
      • marta.graca Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:07
        U mnie niestety niewypał, a wcale się mocno nie pocę.
        • pani_tau Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 20:26
          Nie likwiduje zapachu? Każdą dopytuję, bo dziwi mnie, że tylko na mnie działa. Mam duży problem z przykrym zapachem, zwłaszcza gdy się zestresuje. Dosłownie czuć mnie strachem na kilometr. I Cztery Szpaki genialnie to rozwiązują. Owszem, dalej się pocę, choć nie tak, żebym mi się lało spod pach, ilość potu jest w normie, natomiast przykry zapach jest eliminowany do zera. Nawet gdy po dziesięciu godzinach wsadzę sobie nos pod pachę to czuję tylko i wyłącznie bardzo delikatny zapach dezodorantu. A żaden, ale to żaden z legionu specyfików, które wypróbowałam nie działał tak łagodnie i skutecznie. Etiaxil pomagał, ale podrażniał skórę koszmarnie,nie dało się wytrzymać, sodowe tak samo.
      • kamin Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:08
        Nie cierpię tych dezodorantow w słoiczkach.
      • drilka Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 20:34
        Kupiłam po twoim ostatnim poleceniu tutaj ale mimo że nie pocę się nadmiernie to słabo na mnie działa.
        • pani_tau Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 20:17
          On nie ogranicza pocenia (co wydaje mi się zdrowsze niż gdyby miał je blokować) tylko niweluje przykry zapach.
          U ciebie zapach pozostał?
      • laura.palmer Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 21:27
        Ja też kupiłam po przeczytaniu niedawnego polecenia i niestety niewypał.
        • pani_tau Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 20:18
          Nie likwiduje przykrego zapachu?
    • 35wcieniu Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:12
      Jak chodzi o zapach a nie ilość potu, no to ałun po prostu.
      • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:38
        Taki kryształ? Nie działa, mój m to ma i już testowałam.
        • 35wcieniu Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:44
          To jeszcze spróbuj ałun i na to po wyschnięciu zwykły antyperspirant.
          (W ogóle: antyperspirant Ci jest potrzebny, nie dezodorant)
          Mam też taką teorię i jestem jej wierna, że męskie antyperspiranty są skuteczniejsze niż damskie, tylko wiadomo, trzeba wybrać taki bez zapachu albo z neutralnym.
          • apallosa Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 23:38
            35wcieniu - i tu masz rację w 100 %.
            Kiedy jeszcze mieszkałam i pracowałam w miejscu,gdzie był słaby przewiew powietrza i do tego miałam uniform z ok 40% poliestru,to pociłam się, jak ruda mysz w kryminale 😪 Wyglądałam , jakbym prosto z spod prysznica wyszła, szczególnie plecy miałam wręcz mokrutenkie.
            Pomagały ( choć niewiele) męskie antyperspiranty firmy Sure, czyli polska Regina.
            A i tak,kiedy zmieniłam pracę i zaczęłam pracować w miejscu klimatyzowanym, z przewiewnymi, wysokimi pomieszczeniami i w dodatku w uniformach że 100%, mięsistej bawełny - to różnica jest kolosalna...
            • apallosa Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 23:38
              Boże,co ten słownik wyprawia..
              Polska Rexona - miało być...
            • 35wcieniu Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 23:57
              Ja nigdy specjalnych problemów z poceniem nie miałam, ale damskie a męskie to jest jak dla mnie niebo a ziemia. Damskich nie używam od lat.
              Nie daje gwarancji że ta taktyka się sprawdza przy poważniejszych problemach ale spróbować uważam że warto, zwłaszcza że widzę że nie tylko ja to testowałam z powodzeniem.
              • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 20:08
                cos jak golarki - te damskie sa tepe w porowaniu z meskimi.
    • mid.week Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:23
      ja mam takie coś na specjalne okazje, działa pioruńsko

www.notino.pl/ziaja/blocker-antyperspirant-w-kulce/p-485508/?gclid=Cj0KCQiApKagBhC1ARIsAFc7Mc7IueIJvQwoiyxPvFSoQQf1rJOqGSqRAdpsPiG3RPNF5pBjS0lPIqYaAhfqEALw_wcB
    • geez_louise Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 13:27
      U mnie zestaw, który działał przy złej dla zapachu diecie i wielu godzinach w foliowym fartuchu, to bloker AA raz na 5 dni, a po każdej kąpieli typowy dezodorant w sprayu, np. Rexona. Po 26 godzinach spod pachy czuć było tylko słabą won rexony
    • kamin Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:14
      Miewam tak czasem, znam problem.
      Intensywny zapach spod pach w momencie gdy w ogóle nie jestem spocona.
      Bardzo często tak mam dzień przed okresem.
      Mnie pomagały apteczne blokery, chyba najbardziej Antidral. Co ciekawe wystarczyło go używać co 2-3 dni na początku i na dłuższy czas problem zniknął.
      Teraz używam mineralnego psikacza Arganlove z Rossmana, a w bardziej problematyczne dni bloker z Ziaji.
      • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:34
        ja kiedys tak miewalam w bardzo stresujacych sytuacjach, ale mijal stres, bralam prysznic i po problemie i dwie pachy na raz tak reagowaly. A teraz jedna, bez stresu i zaraz po myciu wonieje. I faktycznie dzien przed okresem tez sie troche bardziej poce ale nie jest zle. Natomiast teraz to mam tak przez caly miesiac. Poszukam blokerow, bo sie powtorzyly w watku.
    • gorzka.gorycz Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:14
      Ja zbadałabym tę pachę (drugą też), bo zmiana zapachu, szczególnie jednostronna to może być objaw choroby.
      • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:36
        googlowalam jakis czas temu i nie natrafilam na nic ciekawego a obawiam sie, ze lekarz mnie nie potraktuje powaznie jak powiem, ze mam taki problem, ze mi spod pachy smierdzi.
    • ritual2019 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:19
      Zdecydowanie Sure.
    • koko8 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:35
      Raz na kilka dni bloker tj etiaxil czy medispirant w sprayu (ten polecam, bo jest zupelnie suchy). Po myciu jakiś delikatny dezodorant w słoiczku, np z Manufaktury piękna, który nie blokuje potu, tylko rozprawia się z jego zapachem.
    • kozica111 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 18:39
      Chlorofil ponoć blokuje zapachy, dużo natki pietruszki...
      • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 19:56
        mam ja jesc czy trzymac jako oklad pod pacha? wink
        • izabela1976 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 20:36
          już sobie to wyobraziłam jak to zielone wystaje z rękawa czy dekoltu....
          • mikams75 Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 20:44
            czego sie nie robi dla zdrowia i urody wink
    • chicarica Re: poleccie super-dezodorant 09.03.23, 21:20
      Lady Speed Stick w żelu. Problem znany, zażegnany.
    • leyla76 Re: poleccie super-dezodorant 10.03.23, 21:06
      Wg mnie jedyny i niezawodny. Kupuje od paru lat ten sam, bo inne nie dzialaja. Ostatnio tez moja córka zaczęła używać i mówi, ze juz nie chce innego. Ja musze mieć jedynie bezzapachowy, bo najlżejszy powoduje bol głowy i mdłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka