Dodaj do ulubionych

Eco sreco, społeczna

11.03.23, 15:03
odpowiedzialność biznesu.

Kupiłam krem, przyznaję że wielkość pojemniczka vs opakowanie odkryłam w domu i trochę mnie ta różnica zaskoczyła.
W kartonowym opanowaniu dodatkowo kartonowy "stelaż", fajnie krem w słoiczku zabezpieczony, a gdyby tych dwóch kartoników nie było, czy nie byłoby bardziej Eco?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:17
      Jak zużyjesz to jeszcze pewnie dodatkowo odkryjesz że dno słoiczka jest w połowie jego wysokości i to zaokrąglone na spodzie, więc w sumie na ten krem potrzeba było tylko jedną trzecią tego opakowania, a może i jedną czwartą? Czy wystarczyło by połowę plastiku i zero kartonu.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:26
        czyli, a nie czy
    • snakelilith Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:19
      To nie jest żadne eko. Produkty ekologiczne składają się ze 100% ekologicznych składników i posiadają certyfikaty odpowiednich organizacji. Takie marki często, choć nie zawsze, biorą pod uwagę nie tylko zawartość, ale i opakowania, bo produkty są dla wymagających, ekologicznych klientów. Ty kupiłaś sobie co najwyżej sreko z kategorii greenwashing, nabierając się na hasła, jak botaniczne, wegańskie i x procent naturalnych składników. Tam NIC nie jest ekologiczne.
      • panna_lila Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 17:22
        Oczywiście masz rację. Podpowiesz gdzie szukać tych 100% eco?
        • chatgris01 Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 17:27
          To jest b. dobry sklep internetowy z ekologicznymi www.ecco-verde.pl/

ale znajdziesz i w zwyklych marketach albo Rossmanie, patrz np. na serie Garnier Bio, ma swietne ekologiczne kremy z arganem i z olejem z konopii.
          • panna_lila Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 18:13
            Dziękuję pięknie 😊
            • beaucouptrop Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:32
              Też polecam eccoverde. Sprawdź czy nie mają strony w UK. Ja zamawiam przez belgijska, bo tutaj mieszkam.
              • snakelilith Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 13:43
                Mają stronę UK, ale warto też popatrzeć jakie marki są ekologiczne i poczytać na stronie o cerytfikatach (Certificates & Labels), bo to nie jedyny sklep z takimi produktami. Ja często kupuję na eccoverde, bo np. włoskie i francuskie marki są dla mnie tam nałatwiej dostępne, ale ekologiczne kosmetyki sprzedają też często apteki i dostępne są także w stacjonarnych drogeriach. Ja wiele bardziej popularnych u mnie marek jak np. Urtekram, Lavera, Dr. Scheller kupuję gdzieindziej, bo eccoverde sprzedaje je drożej.
                • beaucouptrop Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 14:04
                  Fakt nie porownywalam cen. Problem z kupowaniem w stacjonarnych sklepach u mnie jest taki, że np. nie mają dostępnej tak szerokiej gamy produktów Urtekram jak na Eccoverde. Nigdzie też nie widziałam Biofficina Toscana, a bardzo lubię ich produkty. Zresztą raz na miesiąc dostaję info o zniżce i wtedy zamawiam jeśli coś mi jest potrzebne.
    • shmu Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:22
      Tak, i mnie to też boli. Chyba największy szok zaliczyłam jak kupiłam krem z drewnianą zakrętka, która okazała się plastikowa zakrętka w drewnianej większej. Co do opakowania,niestety trzeba podać sporo informacji dot. kosmetyków i producenci zamieszczają je na pudełkach...
    • dwa_kubki_herbaty Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:24
      Też kupiłam podobny, z uzdrowiska, mój jest w sloiku też 40ml a opakowanie jakby 150ml bylo
    • mika_p Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:28
      To jeszze nic smile Jedna firma ma asortymencie takie niby wkłady do słoiczka, zabezpieczone tylko aluminiowym kółkiem, w mniejszych kartonikach - sloiczek musi dokupić oddzielnie, taki normalny.
      Normalny to taki który z zewnatrz jest większy, a w środku mniejszy, w sensie dwie warstwy plastiku. I właśnie to rozwiązanie reklamują jako eko

Inna za to ma bez reklamowa się cienkościenny słoiczek, jedna warstwa. Plus kartonik, też niewiele większy od słoiczka (ale strefę zgniotu na dnie - ma)

Obie z niższych rejonów cenowych półki w rossmanie
    • chococaffe Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:39
      A ja zachwycam się cały czas Neutreą - też pod kątem opakowań. Nie jest to firma eko, ale nie ma tam nic zbędnego w opakowaniu ( w tym wysyłce)
      • beaucouptrop Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:37
        Mokosh też jest pod względem opakowań bardzo ok. Słoiczki są szklane, pudełka z niebarwionego kartonu, a do paczki, w której wysyłają produkty wkładają trociny zamiast styropianowych kulek.
        • georgia.guidestones Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 13:25
          beaucouptrop napisała:

> Mokosh też jest pod względem opakowań bardzo ok. Słoiczki są szklane, pudełka z
          > niebarwionego kartonu, a do paczki, w której wysyłają produkty wkładają trocin
          > y zamiast styropianowych kulek.
          Mam nadzieję, że chociaż plastik z nakrętek jest biodegradowalny, bo jakosc/wytrzymałość różna. Raz mnie skusila cena kremu na allegro, niższa niż w oficjalnej dystrybucji (może wada serii opakowań, takprzypuszczam)
    • marta.graca Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 15:53
      Nie mogłaś po prostu kupić kremu bez kartonika?
      • iwoniaw Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 18:17
        marta.graca napisała:

> Nie mogłaś po prostu kupić kremu bez kartonika?
        >

Kiedy byłaś ostatnio w drogerii? Widzialaś, jak wyglądają opakowania dowolnego kremu? A przeważnie kupujemy krem, ktory ma coś robić konkretnej skórze, więc nie za bardzo można się kierować opakowaniem jako pierwszym warunkiem zakupu.
        • marta.graca Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:17
          A ja napisałam, że pierwszym?
          • iwoniaw Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 12:29
            marta.graca napisała:

> A ja napisałam, że pierwszym?
            >

Nie, ale bardzo często jest właśnie tak, że nie można kupić kremu bez kartonika/stu warstw folii i plastiku.
            Przy czym jestem jak najbardziej za byciem świadomym konsumentem i wybieraniem mniej marnujących surowce rozwiązań, jeśli ten wybor jest - natomiast wiekszy sens widzę w naciskach na producentów, być może i za pośrednictwem rozwiązań prawnych, o jakich niżej pisze ykke. Bo autorka wątku w momencie pójcia do sklepu to najprawdopodobniej miała pole manewru między kupieniem tego, co kupiła lub wyjściem bez (zaklasam że potrzebnego) zakupu. Pomijając już fakt, że nie ma zapewne rentgena w oczach i wszystkie te pimpujace objetość pudelka tekturki mogła zobaczyć dopiero po rozpakowaniu kremu w domu.
            • marta.graca Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 13:21
              Uważam, że najlepszą formą nacisku na producentów jest głosowanie portfelem.
    • ykke Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 16:10
      No wlasnie. Dlaczego na to nie ma żadnych przepisów, dyrektyw? Czemu producentom wolno to robić??? Dlaczego dopiero nam, odbiorcom każą sie rozprawiać z wyprodukowanym już niepotrzebnie smieciem?
      • snakelilith Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 16:16
        Dlatego, że wiele klientek to kupuje i nikt nie bojkotuje. Głosuj portfelem.
        • better.call.kim Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 17:58
          I co k....a jeszcze.

Taaa, użytkownik ma wybrać skład, jaki mu odpowiada, zmieścić się w cenie i jeszcze szukać takich, do których producent z powodów czysto marketingowych nie dowalił pięciu folijek, dwóch pudełek i przezroczystego okienka.

ZAPRASZAM, WYPIERD*LAĆ.
          • marta.graca Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:18
            Jak jest świadomym konsumentem, to owszem.
            • migafka357 Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:49
              Ale Ykke ma rację, że po prostu powinien być zakaz i już. Żaden producent nie powinien móc robić grubych słoików i za dużych kartoników, a nie klient szukać ekologicznych.
      • skumbrie Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 18:24
        Dlatego że wtedy nie byłoby medialnej rozpierduchy pt. katastrofa ekologiczna.
        Producenci walą plastik, marnują papier, ale to wina konsumentów 😉

Z drugiej strony, zgadzam się, że głosowanie portfelem ma dużo sensu.
        • kocynder Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:38
          Fajnie się "głosuje portfelem", ale... Kup krem, odpowiedni dla skóry, w dostępnym przedziale cenowym, z niezłym składem i co, jeśli okaże się, że jego producent uparł się zapakować ów produkt w dwie folijki i kartonik jak na telewizor?
      • jednoraz0w0 Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 14:17
        Bo po pierwsze konkurują z innymi markami na półkach a po drugie różne dyrektywy od nich wymagają całej masy literatury która w dodatku nieraz jest wielojęzyczna, gdzieś to musza upchać.
        Nie żeby tego się nie dało obejść (np. literatura w AR) ale dopóki producentom się czegoś nie zabroni to będą robić wszystko żeby na Polce sklepowej wygrać z konkurencją.
    • princesswhitewolf Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 17:51
      Tez mnie to irytuje. Albo sposob pakowania.Gigantyczny karton. W nim drugi mniejszy i masa papieru a produkt nietlukliwy.
    • 35wcieniu Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 17:57
      No ale to chyba żadne zaskoczenie, masa kremów jest tak pakowana, chociaż lata temu ludzie faktycznie się tym zdumiewali. Teraz jeśli jest opcja powinni co najwyżej bojkotować.
      Kremy w tubkach też są dodatkowo w kartonie bogowie wiedzą po co. Pasy do zębów tak samo itd.
      • 35wcieniu Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 17:58
        Pasty*
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Eco sreco, społeczna 11.03.23, 18:13
        Tubki są w kartonach ze względu na logistykę - składowanie i transport. Łatwiej poukładać prostopadłościany niż tubki.
        • 35wcieniu Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:22
          Te w tubkach bez kartoników też przychodzą w kartonach tylko zbiorczych.
          • 35wcieniu Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:23
            A te w kartonikach też są.dodatkowo w kartonie zbiorczym, soł...
    • kocynder Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:01
      Dla mnie niezapomnianym "eko-przeżyciem" były podane w którymś barze "na szybko" ekologiczne, bambusowe sztućce... Z których każdy (osobno łyżkę, osobno widelec i osobno nóż) zapakowano w polistyren czy co to tam jest, to takie cienkie, "foliowe" opakowanie, a komplet umieszczono w takoż foliowym woreczku... No eko, psiakość.
      Nie jestem ekoterrorystką, bardzo mi wszystko jedno czy ktoś nosi naturalne futro oraz temu podobne. Ale, na Zeusa, bądźmy konsekwentni! Jeśli już deklarujemy się jako "eko" - to ograniczamy zużycie nieekologicznych materiałów, jeśli deklarujemy się jako ideowi wegetarianie to nie nosimy ozdobnie zamotanych rzemyków i nie wyskakujemy z pracy na schabowego.
      • georgia.guidestones Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 13:28
        kocynder napisała:

> Dla mnie niezapomnianym "eko-przeżyciem" były podane w którymś barze "na szybko
        > " ekologiczne, bambusowe sztućce... Z których każdy (osobno łyżkę, osobno widel
        > ec i osobno nóż) zapakowano w polistyren czy co to tam jest, to takie cienkie,
        > "foliowe" opakowanie, a komplet umieszczono w takoż foliowym woreczku... No eko
        > , psiakość.
        > Nie jestem ekoterrorystką, bardzo mi wszystko jedno czy ktoś nosi naturalne fut
        > ro oraz temu podobne. Ale, na Zeusa, bądźmy konsekwentni! Jeśli już deklarujemy
        > się jako "eko" - to ograniczamy zużycie nieekologicznych materiałów, jeśli dek
        > larujemy się jako ideowi wegetarianie to nie nosimy ozdobnie zamotanych rzemykó
        > w i nie wyskakujemy z pracy na schabowego.
        >
        Ze wzgl higieny i tak musieliby pozostać przy jakimś opakowaniu.
        • kocynder Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 13:32
          Jakimś. Ale skoro już są "eko" to niech to będzie papier, albo chociaż JEDNA warstwa folii! A nie każdy sztuciec osobno w folijce, a komplet w woreczku. Niechby pakowali każdy sztuciec osobno, ok, a bar podaje trzy sztuki (łyżkę, widelec i nóż), albo niech pakują komplety od razu w większy woreczek, bez folii otulającej każdy element z osobna. smile
    • luderka Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 11:24
      I tak wygląda eco w wydaniu globalnym. Nam każą się ograniczać coraz durniejszymi ukazami, wymogami, podwyżkami - a pieniądze z nas zdarte idą do właścicieli trujących świat koncernów i zarządów.
      • snakelilith Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 14:09
        Bzdury piszesz. Ten krem NIE JEST eko, a jest produktem wykorzystującym nawiność tych którzy coś o "eko" słyszeli, ale są za leniwi by sprawdzić, co to właściwie jest. Na tym kremie nikt nie obiecuje, że wypełnia standardy/regulacje/ukazy i wymagania ekologiczne, które tak ci przeszkadzają, a jedynie mami się klientów sloganami jak naturalny, roślinny, wegański i innymi bdzetami pod nazwą greenwashing. To się robi, by kasa konwencjonalnej (czytaj: nieekologicznej) marki grała, a nie dla ekologii. To jest to samo, co niedawno jeszcze na opakowaniach nazywało się "MultiUltraAnti-Aging kompleks XY z formułą Magic i kosmicznym molekułem TotalCorrectionGiveMeYourMoney®", co miało sugerować, że w tanim silikonie i jeszcze tańszej parafinie jest coś, co gwarantuje ci wieczną młodość. Takie obietnice dobrze się sprzedawały. Dziś sprzedaje się świetnie ekologia, więc producenci ją fejkują.
    • pitupitt Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 14:20
      Zawsze śmieszyły mnie te nieskończone ilości dodatkowych opakowań. Krem w słoiczku, słoiczek w pudełku, a na pudełku jeszcze nie tak rzadko dodatkowa folijka. A co!!! I ja się w tym miejscu pytam, gdzie tu sens i gdzie logika. Zwykły zjadacz chleba dostaje zj.ebki za każdą jednorazówkę, najlepiej żeby chodził na zakupy z własnymi woreczkami, a taki producent w tym samym czasie ładuje jeden produkt w sryliard opakowań.
      • snakelilith Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 14:45
        pitupitt napisała:

> ! I ja się w tym miejscu pytam, gdzie tu sens i gdzie logika.

To jest logiczne. Większość kobiet nie kupuje kosmetyków analizując składy i ich przydatność dla własnej skóry, a kieruje się innymi motywami. Jednym z tych starych motywów przemysłu beauty został nawet dosłownie nazwany przez firmę L'Oréal - "Ponieważ jesteś tego warta". Kobiety kupują kosmetyki by się dowartościować, z jakiej to bowiem przyczyny wyrzucają masą forsy w błoto kupując np. badziewie z wysokiej półki typu La Prairie i podobne?Kosmetyk ma więc sugerować luksus, a kosztowne opakowanie sugerować wysoką wartość zawartości. Blaszana, niebieska puszka bez kartonika to przaśność i pragmatyzm, to jest dla kobiet kierujących się innymi motywami.
    • thea19 Re: Eco sreco, społeczna 12.03.23, 14:51
      zgadnij ile słoiczka jest wypełnione kapsułkami - przykryte tylko dno a słoik ma 9,5cm wysokości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka