tanebo001 12.03.23, 08:46 Jak uprać sweter? Prawdopodobnie poliester. Jak suszyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamin Re: Pranie 12.03.23, 08:49 W pralce razem z innymi swetrami - zwykle jest osobny program do prania wełny/swetrów oznaczony kłębkiem. Podstawowe warunki to niezbyt wysoka temperatura prania (40 stopni) i niezbyt intensywne odwirowanie 600-800 obrotów max. Ja suszę normalnie na sznurku, chociaż c@sst zalecają na płasko. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pranie 12.03.23, 09:18 W płynie do delikatnych i wełnianych, w pralce włączając program delikatne albo wełna albo pranie ręczne. Jest sens dolać płyn do płukania. Suszysz mieszając normalnie na drążku/sznurku. Być może ten sweter zniesie więcej ale go nie widziałam, podaję info jak dla delikatnego, z domieszką wełny nawet powinien wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
long_week Re: Pranie 12.03.23, 09:52 Krotki program z temperatura max 40 stopni. Jeśli z polestru to koniecznie dodaj płyn do płukania, nie będzie się później elektryzować. Pierz w plynie/żelu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Pranie 12.03.23, 13:46 Jesli to poliester powyzej 40%, to do smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Pranie 12.03.23, 14:20 Ila masz lat tanebo? Pytam serio, to dość ważne.My ci tu pomożemy, ale może potrzeba akcji bardziej zorganizowanej.Może zrobimy dla ciebie listę czynności, serio mówię, ogarniasz płatności za dom/mieszkanie, czy potrzebujesz instrukcji? Mieszkałeś kiedyś sam? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pranie 12.03.23, 14:37 48. Płatności ogarniam. Zakupy, gotowanie też. Ciasta nie upiekę, przynajmniej nie takiego jak mama ale obiad zrobię. Pomidorową, rosół, barszcz, kotleta też. Mam jeszcze tatę, zawsze pomagał mamie gotować więc muszę nauczyć się jej przepisów. Najgorsze - pranie. Dziś uprałem jeansy i zrobiły się twarde. Nie wiem dlaczego. największy problem to zasłony i firany - pojęcia nie mam gdzie to kupować i jak prać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Pranie 12.03.23, 14:45 Zasłon i firan kupować chyba narazie nie potrzebujesz chyba . A prać w zależności od tkaniny . Narazie możesz odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pranie 12.03.23, 17:03 Zasada jest taka - pierz na 30-40 stopniach i w płynie nie w proszku, Do prania dżinsów, bluz i innych takich ciuchów dodawaj też płynu zmiękczającego i pamiętaj że mokre po wyjęciu z pralki będą dużo bardziej sztywne niż po wyschnięciu. Tata ile ma lat? Jest choćby w części samoobsługowy? Może gotowanie zostaw jemu? Niech też ma swoją działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pranie 12.03.23, 17:13 Przypomnij sobie, co pisałeś o zaopiekowanych rzekomo nadmiernie nastolatkach w liceum, które dostają obiad i czyste ciuchy pod nos. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pranie 12.03.23, 17:16 Triss daj mu teraz spokój, wyszkolimy go tu i po pół roku będzie śmigał wymieniając się przepisami na wypieki i przetwory z Danielą Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pranie 12.03.23, 17:27 Instynkt macierzyński Ci się włączył jak starszym paniom na widok wdowca w sanatorium? Współczuję Tanebo straty rodzica, z którym był blisko emocjonalnie, dopiero zaczyna żałobę i będzie bolało, nie ma cudów. Ale pochylanie się nad gościem w średnim wieku, bo nie umie uprac swetra to żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pranie 12.03.23, 17:37 Uważam, że w tej sytuacji nie kopie się leżącego. I że nie ma głupich pytań. A poza tym kto pyta nie błądzi. Sama też dobrze pamiętam w jakim stanie psychicznym byłam po śmierci mojej Mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Pranie 13.03.23, 14:14 triss_merigold6 napisała: > Instynkt macierzyński Ci się włączył jak starszym paniom na widok wdowca w sana > torium? > > Współczuję Tanebo straty rodzica, z którym był blisko emocjonalnie, dopiero zac > zyna żałobę i będzie bolało, nie ma cudów. Ale pochylanie się nad gościem w śre > dnim wieku, bo nie umie uprac swetra to żenada. Dziżas... Weź się czasem nad sobą zastanów. Nie wiem, baranka zrób, na terapię się zapisz, cokolwiek, co pomoże ci wyjść poza ciasnotę własnego umysłu. Bo na podłość to już pewnie rady nie ma. To w takim razie się nie pochylać, żeby nadal nie wiedział, jak uprać sweter? Więcej sensu ma właśnie pochylenie się, wsparcie i pomoc. Na tym polega nauka - a na tę nigdy nie jest za późno. Niebawem będzie ogarniał, aż będzie cię znów zwijało ze złości. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pranie 12.03.23, 18:51 aqua48 napisała: > Triss daj mu teraz spokój, wyszkolimy go tu i po pół roku będzie śmigał wymieni > ając się przepisami na wypieki i przetwory z Danielą nie będzie. za pół roku będzie co najwyżej dumnym założycielem debilona rozlazłych wątków o tym, że kolejnej rzeczy nie umie, teoretycznych rozkmin o związkach i płaczliwych o samotności. prawie pięćdziesięcioletni chłop bez chęci zmian to materiał niereformowalny. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pranie 12.03.23, 18:55 suki-z-godzin napisała: > prawie pięćdziesięcioletni chłop bez chęci zmian to materiał niereformowalny. Ja nie mam misji by kogokolwiek reformować. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pranie 12.03.23, 19:52 aqua48 napisała: > Ja nie mam misji by kogokolwiek reformować. wyszkolimy go tu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pranie 12.03.23, 17:14 tanebo001 napisał: > W jakim płynie to prać? W każdym do prania - Ariel, Persil, co tam masz, obojętne. Sprawdź tylko czy to płyn do prania kolorów czy jasnych rzeczy i tego się trzymaj. Pranie też dziel na jasne i ciemne. Możesz dodatkowo kupić chusteczki do wyłapywania koloru. Są takie w Rossmanie. I dodawać je do bębna jeśli pierzesz kolorowe - wówczas nie zafarbują ci się, nawet jeśli zaplącze się jedna ciemna skarpetka w jaśniejszych koszulach.. Odpowiedz Link Zgłoś
blasckbird13 Re: Pranie 12.03.23, 23:55 tanebo001 napisał: > W jakim płynie to prać? > Fajne są kapsułki do pranie Persilu: wrzucasz do bębna razem z rzeczami do prania i nie musisz się martwić o nic więcej: żadnych płynów do płukania, etc. Pierz wszystko w 40 stopniach, to małe szanse, żeby cokolwiek się zniszczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
karen_ann Re: Pranie 13.03.23, 13:40 Mechanik od pralki mówił ze te kapsułki to tragedia, kupa szlamu się osadza z kapsułek, dodatkowo pranie w niskich temperaturach sprzyja bakteriom i niewypukłaniu tego szlamu. On polecał jednak prosze przynajmniej od czasu do czasu i raz na jakiś czas pranie w wyzszych temepraturach, wąz tez się wtedy oczyści ale może chcez wymieniac pralkę co kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pranie 12.03.23, 14:53 Jeansy po praniu często robią się twarde. Bluzy z czystej bawełny też. Bawełna tak ma. Jak zaczniesz nosić to zmiękną. Jak nie chcesz czekać to uprasuj, jeśli w ogóle potrafisz prasować - na dwójce/trójce, zależy ile mają poliestru/elastanu. Wiem, w jakiej jesteś sytuacji, ale to przerażające. Jeśli potrafisz potraktuj życie jak wyzwanie. Wiem, że całe życie przed tym uciekałeś, ale teraz nastał twój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pranie 12.03.23, 14:56 www.pralniasamoobslugowa.pl/jak-prac-by-wyprac Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pranie 12.03.23, 15:27 W kontekście pytania o pranie - nie, to nie jest oczywiste. Ale super, jeden punkt odhaczony. Na twardość ubrań może też wpływać niewypłukany proszek, rodzaj suszenia (ematki z suszarek wyjmują wszystko "mięciutkie", nie wiem, ja suszę nie w suszarce a na), ale przede wszystkim to cecha niektórych naturalnych włókien. W sumie to nie pranie i prasowanie są Twoim największym problemem. Dzwoń do OIK. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pranie 12.03.23, 15:03 Od 18 lat. Od operacji kolana mamy. Musiałem jej pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Pranie 12.03.23, 22:52 tanebo001 napisał: > Od 18 lat. Aha. I to pod tym jednym dachem z mamusią w październiku pani cię zdradziła z kolegą. Naprawdę, ematki są bardziej łatwowierne, niż przeciętny siedmiolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
by Re: Pranie 12.03.23, 23:04 Tanebo ma własne mieszkanie. A z jakiego powodu pomieszkiwał z rodzicami - wyjaśnił wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Pranie 12.03.23, 23:39 A ja jestem zdania, że kolejna kreacja forumowa zdarzyła się z rzeczywistością i niechcący dowiedzieliśmy się prawdy. Mieszkał we własnym mieszkaniu i nie wie jak pranie zrobić czy kiedy pościel zmienić... Tja Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pranie 12.03.23, 23:49 Na swoim nie miałem ani zasłon ani firan. Głównie z powodu konieczności prania. Rzeczy do prania też często woziłem mamie. Mieszkałem od niej 20 km. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Pranie 12.03.23, 23:51 tanebo001 napisał: > Rzeczy do prania też często woziłem mamie. 40latek wożący pranie do mamusi. Jakby któraś jeszcze chciała tu zgłębiać, co z nim jest nie tak, to proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pranie 12.03.23, 23:58 A gdzie miałem się tego nauczyć? Proste rzeczy prałem sam. Ale gdy nie wiedziałem jak i pytałem jej to słyszałem daj ja to zrobię bo ty nie wiesz jak. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pranie 13.03.23, 07:31 I nigdy nie przyszło Ci do głowy, żeby zapytać starszej ekspedientki w drogerii, wygooglac w internetach lub przeczytać instrukcje na opakowaniu proszku/płynu? Okeeej Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 13.03.23, 06:25 tanebo001 napisał: > > Rzeczy do prania też często woziłem mamie. Tej samej mamie ktora wymagala pomieszkiwania i pomocy po kontuzji? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 13.03.23, 06:45 tanebo001 napisał: > Wtedy jeszcze nie wymagała. > Od 18 lat wymagala pomocy. Ilu lat potrzebujesz zeby nauczyc sie prac? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 13.03.23, 07:42 Przez te 18 lat miales calą armię tygodni a sweterka prac nadal nie potrafisz. Chyba jednak wyreczales sie chora matką. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Pranie 12.03.23, 23:53 beaucouptrop napisała: > A ja jestem zdania, że kolejna kreacja forumowa zdarzyła się z rzeczywistością raczej z niedopracowaniem szczegółów kolejnej fejkowej historii. Nie pierwszy raz mu się to zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pranie 13.03.23, 09:15 Ten wątek jest kuriozalny. Jeden z największych mizoginow na forum, gawędziarz bajkopisarz, którego większość forumowej działalności to "ale dlaczego [tu coś seksistowskiego] uważacie za seksizm", opisujący się jako prawie pięćdziesięciolatek, który nie umie włączyć pralki bo mieszka od 18 lat z matką (i z narzeczoną w białym związku ) nagle wzbudza w was potrzebę żeby go nauczyć i zrobić z niego ludzi. Jeśli faktycznie zmarła mu matka to jest to przykre jak zawsze w takiej sytuacji, ale nie zmienia faktu że jego kreacja tu jest tak obrzydliwa że mam wrażenie że wszystkie te, które chcą mu "pomóc" chyba nie ogarniają co on tu robi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pranie 13.03.23, 09:28 Dokładnie. Facet prezentuje wrzutki żywcem z Wykopu, jakieś najgorsze incelowe wysrywy z tik toka, pouczenia mistrzów PUA etc., a dojrzałe panie czują się macierzyńsko poruszone, bo typ deklaruje problem z praniem. Skądinąd potwiedza to moje przypuszczenia, że mnóstwo kobiet jest zwyczajnie głupia i ładują się w kanały na własne życzenie, bo dostają nieracjonalnych wzmożen pomocowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 13.03.23, 10:55 Czekam az któraś zaproponuje, ze sama wypierze Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pranie 12.03.23, 14:56 Kozica, dla kobiet nie jesteś taka miła... Klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Pranie 12.03.23, 15:00 I wszystko jest w Goglach . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.steamaster.pl/blog/poliester-pranie-suszenie-i-prasowanie/&ved=2ahUKEwj6zfr2xdb9AhVPzosKHTx2AO8QFnoECBkQBQ&usg=AOvVaw0nAxB5EH_ug3yFTqgTRZvE Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pranie 12.03.23, 17:10 Jak to szło o tych bombelkach, płatkach śniegu, które mają dwie lewe ręce i za Twoich czasów to hoho wszystko umieli w gospodarstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Pranie 12.03.23, 17:40 Jesteś obrzydliwa, poważnie piszesz mu to w takim momencie? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 12.03.23, 19:00 waleria_bb napisał(a): > Jesteś obrzydliwa, poważnie piszesz mu to w takim momencie? on wzbudza u was jakieś uczucia macierzyńskie, bo nie ogarniam za bardzo tego festiwalu litości dla największego ułoma na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pranie 12.03.23, 19:03 Nawet jeśli nie chcesz mi pomóc to nie musisz. Tylko dlaczego mi dowalasz? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pranie 12.03.23, 22:35 Jak nie ogarniasz czym jest żałoba, to może po prostu się nie odzywaj? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: Pranie 13.03.23, 08:07 nie ogarniam za bardzo tego festiwalu litości dla największego ułoma na forum? Zaprawdę, Midweek, powiadam Ci, milczenie jest złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 13.03.23, 10:51 emigrantkaaa napisała: > nie ogarniam za bardzo tego festiwalu litości dla największego ułoma na foru > m? > > Zaprawdę, Midweek, powiadam Ci, milczenie jest złotem. To milcz dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pranie 12.03.23, 17:14 masz suszarke? jak nie to kup, odejdzie ci problem suszenia mnostwa rzeczy dzinsy po praniu sa zawsze twarde, miekna po prasowaniu wiec podejrzewam, ze mama portki prasowala zaslony i firany kupujesz np na allegro, zaden problem firany pierzesz w max 40stp w proszku do prania firan (sa takie) albo w plynie 'do bialego', co do wirowania to sa dwie szkoly : wirowac np 800obrotow i wilgotne wieszac, albo wirowac 1400 i tez wieszac, ja jeszcze susze w suszarce zaslony zalezy z jakiego materialu, poliester pierzesz tez max w 40stp i podobnie jak firanami z wirowaniem, jesi to len czy bawelna, to troche gorzej bo trzeba prasowac a jesli tkanina typu blackout czyli podgumowana i do tego z kolkami do wieszania to wiecej zachodu, delikatne pranie max 30stp, krotki program i bez wirowania, tylko wtedy woda sie leje z zaslon ale raczej takich nie masz a najlepiej to poszukaj pani do ogarniecia gospodarstwa, przynajmniej na poczatku Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Pranie 12.03.23, 17:55 Podpowiem Ci, co starałam się przekazać moim nastoletnim dzieciom: po wyciągnięciu ubrań po praniu w pralce najlepiej jest dobrze je roztrzepać i ponaciągać wzdłuż szwów przed odwieszeniem do wyschnięcia. Dzięki czemu będą miały mniej zagnieceń i latwiej będzie je wyprasować. Bawełniane koszulki rozwieszane po praniu przez moje dzieci trzeba prasować a ja - jeśli nie mam ochoty prasować - dobrze je rotrzepuję. Podobnie z jeansami. One rzeczywiście są sztywne na mokro ale ja i tak wolę się pomęczyć i dobrze roztrzepać (jeśli nie wkładam do suszarki), zeby później już nie prasować. Szczerze mówiac dzieci nie prasiją swoich i uważam, ze wygladają ok, nawet te z szerokimi nogawkami. Pomagałam emerytowi, który owdowiał, nauczyć się obsługiwać pralkę - pomału dał radę. Pytaj, to dobra strategia. Dasz radę, trzymaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Pranie 12.03.23, 17:58 A jeszcze jedno: koszulki i koszule wieszam na wieszakach plastikowych, takich grubszych jak do garniturów. Jeśli ubrania schną na sznurku lub prętach id suszarki, mogą zostać zagięcia, które trzeba będzie rozprasować. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pranie 12.03.23, 19:29 Instrukcja najprostsza: 1. Niemal wszystko da się wyprać w pralce ustawionej na 40 stopni 2. Wystarczy zwykły płyn do prania lub proszek, jeden do wszystkiego 3. Żadne płyny zmiękczające i zapachowe nie są do niczego potrzebne 4. Wiele rzeczy jest sztywne po praniu, przechodzi im jak wyschną lub po uprasowaniu 5. Podział prania na białe i resztę świata całkowicie wystarcz 6. Firany i zasłony najlepiej oddać do pralni. Jak nieduże to można uprać na 40 stopni, odwirować i od razu powiesić. Chyba, że jakiś bardzo nietypowy materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Pranie 12.03.23, 23:45 Zony zapytaj a najlepij popros aby sie tym zajela - one to wiedza.. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pranie 13.03.23, 08:44 Wrzuć zdjęcie frontu pralki/góry z programatorem, to Ci rozpiszemy, albo podrzucimy instrukcję. Suszyć na płasko najlepiej, jak poliester to normalnie z ciuchami, płyn + jeżeli nie lubisz jak się elektryzuje, to są płyny do prania włókien sztucznych (Perwoll ma). Niektórzy prasują jeansy, czy w ogóle ubrania, ja praktycznie nigdy, są miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Pranie 13.03.23, 10:03 berdebul napisała: > Wrzuć zdjęcie frontu pralki/góry z programatorem, to Ci rozpiszemy, albo podrzu > cimy instrukcję. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pranie 13.03.23, 10:28 1)Pranie robi się tematycznie: oddzielnie odzież, ręczniki+ścierki, pościel, zasłonki, firanki, kocyki, obrusy. 2)Odzież rozdziela się dodatkowo na kolory: czarne można prać z szarymi, niebieskie z granatowymi, czerwone z różowymi, żółte z brązowymi i beżowymi, białe pierze się zawsze tylko z białymi (np. białe w czarne paski pierze się już oddzielnie). Odzież pierzesz w 30-40 stopniach. Wszelkie spodnie, swetry, bluzy, koszule należy przed wrzuceniem do prania przewlec na lewą stroną. Zwłaszcza jeansy, bo inaczej szybko stracą kolor! Bardzo delikatne rzeczy typu wełna, jedwab, albo sztuczne typu akryl (Twój sweter jest raczej z akrylu niż poliestru), albo jeansy (żeby się nie sprał kolor) pierze się w 30 stopniach i z niskim wirowaniem (400-800). Koszulki bawełniane, ciuchy sportowe, materiałowe spodnie, bluzy, koszule, majtki, skarpetki pierze się w 40. Jeśli masz tendencję do śmierdzącego pocenia się, albo Ci się antyperspirant wżera w koszulki, to od czasu do czasu taką koszulkę można wrzucić na 60 stopni. Garnitury, marynarki, płaszcze, kurtki, nosi się ZAWSZE tylko i wyłącznie do pralni. 3)ręczniki i ścierki pierze się w 60-90 stopniach (ja piorę w 60), pościel w 60, firanki i zasłonki w 40 (chyba, że masz coś super delikatnego, ale wątpię), obrusy w 40, koce w 40. 4)do prania kupujesz tylko dwie rzeczy: żel do prania, do ubrań kolorowych, typu persil + odplamiacz do białych rzeczy typu vanish. Zwykły proszek do prania, albo kapsułki też mogą być - jeśli masz w domu, zużyj, ale potem kup se żel, bo jest najbardziej optymalny (np. proszek bywa zbyt agresywny do niektórych delikatnych rzeczy, a kapsułki miewają dodatek płynu zmiękczającego). Płynu zmiękczającego/zapachowego/do płukania NIE używaj. Po pierwsze, nie ma takiej potrzeby. Po drugie, możesz porozciągać sobie nim niektóre rzeczy, a nawet zniszczyć. Vanisha używasz dodatkowo do rzeczy białych, ręczników, ścierek i ew. pościeli jeśli jest biała (teoretycznie możesz go wcale nie używać, ale białe ubrania z czasem szarzeją, plus pomaga pomoże pozbyć się trudniejszych plam). 5)mokre rzeczy należy po wyciągnięciu z pralki roztrzepać - dzięki temu prasowanie będzie potem łatwiejsze, a ubrania ponaciągać wzdłuż szwów (to zapobiega skurczeniu). Ja rozwieszam po prostu na suszarce. Nie musisz wcale kupować suszarki kondensacyjnej, no chyba, że masz ambicję zostać pełnoprawną ematką. 6)Koszulki, majtki, skarpetki, koszule, odzież sportową pierzesz zawsze po jednym użyciu. Spodnie i swetry po jednym, lub maks dwóch (wąchaj). Pościel idealnie byłoby prać raz w tygodniu, ale jak Ci się przeciągnie, to nie umrzesz. Ręczniki i ścierki raz w tygodniu. Firanki idealnie byłoby dwa razy w roku, ale jak będzie raz, to też nic się nie stanie. Koce, obrusy, w zależności od potrzeby. Płaszcze, kurtki raz na sezon. Garnitury i marynarki w zależności od potrzeby (tego jak często używasz). Stwardniałe jeansy przeprasuj żelazkiem na dwóch kropkach z parującą wodą (idealna woda do żelazka to destylowana - do kupienia w supermarkecie, ale przegotowana kranówka też może być, nigdy woda mineralna). Wszystko zawsze prasuj przewrócone na lewą stronę! Jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy, pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Pranie 13.03.23, 13:49 Najprościej wziąć miskę, wodę i mydło, włożyć sweter i prać. Potem wypłukać a potem rozwiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pranie 13.03.23, 14:11 Czeka aż któraś zaproponuje, że przyjedzie i mu wypierze. W sumie ja też na to czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pranie 13.03.23, 14:18 triss_merigold6 napisała: > Czeka aż któraś zaproponuje, że przyjedzie i mu wypierze. > W sumie ja też na to czekam. Pierwsza bylam! 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Pranie 13.03.23, 14:22 Odnoszę wrażenie, że temat tak bardzo cię jara, że sama byś już poleciała to pranie robić Kto miał ochotę pomóc, ten pomógł. Co tu dalej roztrząsać? Odpowiedz Link Zgłoś