Dodaj do ulubionych

Cherezinska

17.03.23, 22:17
Czytam właśnie najnowszą książkę, o Sydonii von Bork. Z Cherezinska mam ten problem, że literacko zawsze coś mi w jej dziełach zgrzyta. Natomiast jestem przekonana, że nakręcony przez HBO serial-ekranizację serii Odrodzone Królestwo ogladalabym jak wściekła. Byli Tudorowie, Borgiowie, Medyceusze, czas na Piastów w wydaniu innym niż Korona królów.
Lubicie, czytacie?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Cherezinska 17.03.23, 22:20
      Nie. Przy czym Sydonię nawet i zaczęłam, ale uznałam że to jednak nie mój klimat literacki.
    • kura17 Re: Cherezinska 17.03.23, 22:20
      lubie, czytam, jedna z ksiazek Cherezinskiej mam z autografem oraz dedykacja "dla najlepszej siostry na swiecie" wink
      • aadrianka Re: Cherezinska 17.03.23, 22:29
        Kuro, czy chcesz powiedzieć, że oprócz pracy w słynnej instytucji jestes siostra słynnej pisarki, i jeszcze na dodatek te włosy?
        • kura17 Re: Cherezinska 17.03.23, 22:33
          haha, absolutnie nie! moja siostra byla na targach ksiazki i zdobyla dla mnie dedykacje autorki smile
    • dvdva Re: Cherezinska 17.03.23, 22:30
      Ostatnia książka to straszna słabizna, o połowę za długa. Sydonia miota się między róznymi krewnymi i procesuje z bratem, i tak przez kilkadziesiat lat.
      Rozczarowałam się.
      • kadfael Re: Cherezinska 17.03.23, 22:50
        Ale ona faktycznie jeździła między krewnymi i procesowała się przez kilkadziesiąt lat. Ciężki charakter miała.
        • dvdva Re: Cherezinska 17.03.23, 23:02
          Wiem, że faktycznie tak było, ale nie oczekiwałam, że bedzie to tak szczegółowo opisane.
          Wstęp mi się za to podobał, trochę wierzeń, trochę magii.
        • sophia.87 Re: Cherezinska 18.03.23, 08:53
          Zgadzam się z dvdva, książka była przydluga. Do tego ciekawszy wydawał się wątek Sambory.
          Ale Sydonia raczej nie miała innej wyjścia niż procesowanie się z bratem.
    • zona_glusia Re: Cherezinska 17.03.23, 22:34
      Mam kłopot z tą pisarką. Bardzo chciałam ją polubić i rozumiem idee lżejszej powieści historycznej z elementami fantastyki, ale odpadłam po pierwszej książce, którą przeczytałam. To była chyba pierwsza część Odrodzonego Królestwa. Momentami była świetna, ale autorka przesadzała z mruganiem do współczesności, z pisaniem wątków fantastycznych tak, że nie sposób było w nie uwierzyć (wszystko o świętej Kindze, która sobie, na przykład: dla rozrywki lewitowała).
      Może powinnam dać drugą szansę, choćby Sydonii.
      • lauren6 Re: Cherezinska 17.03.23, 23:31
        O to to. Szanuję pracę włożoną e te książki, ale zwyczajnie mi one nie podchodzą.
      • sophia.87 Re: Cherezinska 18.03.23, 08:54
        Ja zaczęłam od "Hardej" i ogólnie lubię książki tej autorki.
    • simply_z Re: Cherezinska 17.03.23, 23:31
      Też tak mam, bardzo chciałam polubić ale no nie wiem, ciężko to się czyta...
    • extereso Re: Cherezinska 18.03.23, 06:22
      A ja czytałam i lubiłam, choć miałam przekonanie, że te książki może najlepiej napisane nie są. Jednak nowej nie przestaje, jakoś wyczerpało się moje zaciekawienie tymi książkami.
    • mandre_polo Re: Cherezinska 18.03.23, 06:29
      Ciekawe że nikt nie wymienia jej książek początkowych: seria skandynawska, Legion, Byłam sekretarka Rynkowskiego? Bardzo lubię i polecam
      • alicia033 Re: Cherezinska 18.03.23, 08:29
        mandre_polo napisał(a):

> Byłam sekretarka Rynkowskiego?

Rumkowskiego

Ja przeczytałam wszystko, co napisała do cyklu Odrodzone królewstwo, które porzuciłam gdzieś po drugim tomie, bo zaczęłam się gubić w tych Piastach...
        Natomiast Północna Droga i Harda były czytablesmile
        • mandre_polo Re: Cherezinska 18.03.23, 14:06
          Oczywiście, Rumkowski telefon zmienia na Rynkowski
      • sophia.87 Re: Cherezinska 18.03.23, 08:55
        No właśnie, czytałaś jej powieści skandynawskie? Warte polecenia?
        • extereso Re: Cherezinska 18.03.23, 09:07
          Według mnie tak, ale z tym zastrzeżeniem właśnie, że zabiegi stylistyczne są bardzo czytelne i trochę nużące.
          • sophia.87 Re: Cherezinska 18.03.23, 09:10
            Dziękuję smile
            • marzeka11 Re: Cherezinska 18.03.23, 09:28
              Zaczęłam ją czytać od przypadkowo kiedyś pożyczonej książki "Gra w kości", a z przeczytanych książek autorki najbardziej spodobał mi się jej "Turniej cieni"- takie przeniesienie do lat 30 XIX wieku, losy niezwykle ciekawie przedstawione losy Polaków po powstaniu listopadowym, w tle rozgrywki możnych tego świata, szpiedzy itd.
        • alicia033 Re: Cherezinska 18.03.23, 09:18
          sophia.87 napisała:

> Warte polecenia?

Może być.
          IMO najlepsze w nich jest to, że zachęcają do własnego grzebanie za historią (autorka bardzo swobodnie podchodzi do ustaleń historycznych). Ogólnie czyta się bez bólu.
        • mandre_polo Re: Cherezinska 18.03.23, 14:14
          Mnie zainteresowały opisy życia kobiet wikingów, czytałam tuż po wydaniu czyli 2009, Byłam sekretarką 2008
    • elinborg Re: Cherezinska 18.03.23, 09:37
      Odrodzone Królestwo czytałam, nie czytało się źle, ale, jak piszesz, coś mi nie pasuje w tym stylu. Hardą czytałam z mniejszym zainteresowaniem. Taka na siłę przekombinowana mi się wydała. Ogólnie mam takie wrażenia, jak po przeczytaniu Filarów Folleta- przyjemnie się czyta, ale głębi nie ma. Po prostu od wydarzenia do wydarzenia, literacko nijak nie porywa, w końcu irytuje i nudzi.
    • mid.week Re: Cherezinska 18.03.23, 10:05
      Cześć mnie pochlonela calkowicie a czesc zupelnie nie podeszła i mam Cherezinską wymietolona od czytania oraz taką napoczętą i porzucona. Ale kibicuje za pomysl "Piastów" zrobionych przez Netflix.
    • kozaki_za_kolano Re: Cherezinska 18.03.23, 14:28
      Próbowałam, ale uważam jej twórczość za tę niskich lotów. Wolałabym zapomnieć. Podobnie mam z Mrozem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka