Dodaj do ulubionych

Ematki prawniczki - pomocy

30.03.23, 18:59
Będę bardzo wdzięczna za informację czy jeśli składam pozew w Sądzie Okręgowym i z góry wiem jakie terminy rozprawy nie będą mi odpowiadały (np. planowany wyjazd), to mogę to zaznaczyć i sąd to uwzględni? Sprawa dotyczy uchylenia uchwały wspólnoty.

Czy jeśli zdecyduję się, aby reprezentował mnie prawnik to muszę być obecna na rozprawie czy wystarczy sama obecność prawnika i nie muszę się w ogóle pojawiać w sądzie.

Jeśli sprawą zajmuje się prawnik z innego miasta (wydał opinie, sporządził pozew itd.) to czy mogę do reprezentacji w sądzie zatrudnić innego prawnika (z miasta położenia sądu) czy raczej się tak nie robi lub jest to zupełnie niekorzystne finansowo?

Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Ematki prawniczki - pomocy 30.03.23, 19:07
      Możesz podać terminy. Może uwzgledni. Niekoniecznie. Czasem. Nawet nie zwróci uwagi.
      Jeśli jesteś reprezentowana to nie musisz być osobiście chyba że ty lub strona przeciwne złożycie wniosek o przesłuchanie ciebie w charakterze strony. W sprawie o uchwałę wspólnoty niekoniecznie taki wniosek jest niezbędny.
      Możesz skorzystać z pomocy prawnika z innego miasta, ale jeżeli udzieliłaś prawnikowi pełnomocnictwa do reprezentacji (a nie tylko zapłaciłaś za pozew) to musisz wypowiedzieć tamto pełnomocnictwo lub tamten prawnik musi wyrazić zgodę na wstąpienie drugiego pełnomocnika do sprawy. Niekoniecznie będzie to opłacalne finansowo ale to już kwestia rozmowy z konkretnymi prawnikami.
      • anvalley Re: Ematki prawniczki - pomocy 30.03.23, 19:09
        Bardzo Ci dziękuję!!!
    • jkl13 Re: Ematki prawniczki - pomocy 30.03.23, 22:07
      Wydaje mi się,że lepszym pomysłem byłoby jednak poczekać na wyznaczenie terminu rozprawy przez sąd i ewentualne wezwanie ciebie na rozprawę, niż zaznaczenie w pozwie, jakie terminy ci nie pasują.
      Zwykle realia są takie, zwłaszcza w sądach okręgowych, że pierwsza rozprawa odbywa się po roku od złożenia pozwu. Bo spraw jest mnóstwo, w tym frankowych i sędziowie nie mają w grafiku szybkich terminów. Dlatego lepiej poczekaj na konkretny termin, gdyby w tym czasie wypadł ci wyjazd, po prostu napisz do sądu usprawiedliwienie z uwagi na zaplanowany urlop. Możesz dołączyć bilety lotnicze, umowę z biurem podróży albo potwierdzenie rezerwacji, choć z mojej praktyki wynika,że wystarcza zwykłe pismo ze wskazaniem przyczyn nieobecności. Sądy je w 99% uwzględniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka