Dodaj do ulubionych

Świąteczny stół - jakie potrawy?

05.04.23, 11:33
Jakie w tym roku przyrządzicie potrawy na świąteczny stół?
Jakie macie tradycje rodzinne?
(Śniadania, obiady, przekąski, ciasta itp)
Napiszecie?
Szukam inspiracji smile
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 11:40
      DO niedzieli sałatka śledziowa (jedzona w piątek i sobotę).
      U mnie wielkanocne śniadanie nie jest jakieś szczególnie wystawne - z dodatkowych rzeczy będzie chrzan z jabłkiem, sałatka, i może zrobię jajka faszerowane (mamie się zachciało, a ja lubię spełniać zachcianki).
      Na obiad żurek (tak, na obiad, nie na śniadanie) z jajkiem sadzonym i karkówka zapiekana z pieczarkami i porem. Do tego jakaś sałata, ale jeszcze nie wiem jaka.
      Ze słodyczy: baby (oczywiście) i baranek drożdżowy, mazurek ajerkoniakowy, sernik, ciastka pistacjowe i ciastka z marcepanem i dżemem, pierniki (tak, pierniki).

Ze słodyczy będzie
      • yenna_m Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 11:52
        Brzmi super smile
      • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:00
        jak robisz jajka faszerowane?
        • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:03
          Jeszcze nie wiem smile W sensie - już wiem, że nie będę robić tych polskich, tradycyjnych, faszerowanych pieczarkami i smażonych w skorupkach, ale jeszcze nie wiem, czym nafaszeruję, może musem z awokado, na pewno nie łososiem, bo mnie matka wydziedziczy (nie znosi łososia).
          • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:06
            Pytam, bo też muszę jakieś zrobić i właśnie się zastanawiam, czy jest coś lepszego od tych polskich faszerowanych masą jajeczną z pieczarkami, smażonych w skorupkach. wink
            Te w skorupkach uwielbiam, każde inne do tej pory omijałam szerokim łukiem, więc nie mam za bardzo porównania.
            • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:09
              😃 ja nie chcę tych smażonych właśnie (ze względu na smażenie i bułkę tartą) I też nie wiem co zrobić
              • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:14
                to jak na coś wpadniesz, daj znać smile

ja pomyślałam, że jak nie dodam masła do farszu, jak moja matka ostatnio 🤦, i usmażę na małej ilości tłuszczu, to nie będzie tak źle tongue_out
                • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 13:23
                  Dam smile
                • iwles Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:23

w kokilki i do piekarnika.
                  Na wierzch troche masła i mozna posypać lekko bułką tartą, ale myśle, że bez bułki (jak się nie chce bułki) też może być smile
                  • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:44
                    O!
                  • iwles Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 16:25

Aha, to masło na wierzch dodawałam rozpuszczone, czyli polewam masłem tak troszkę 🙃
              • tilijka123 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:45
                Ja robię z pieczarkami na zimno. Ścieram pieczarki na drobnej tarce i podsmażam na maśle klarowanym aż będą suche i lekko zrumienione (bardzo się kurczą). Potem w niedzielę rano przecinam na pół jajka na twardo. Żółtka rozcieram z pieczarkami, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną majonezu. Formuję kulki, które wkładam w miejsce żółtka. Można dodać natkę pietruszki jak ktoś lubi.

Inne farsze jakie robiłam były na bazie żółtka z dodatkiem:
                - drobno pokrojonej szynki
                - drobno pokrojonego łososia
                - tuńczyka z puszki
                - żółtego sera startego na drobnej tarce
                Zawsze potrzebne jakieś lepiszcze (u mnie majonez), sól, pieprz, może być jakaś zielenina typu drobno pokrojony cienki szczypiorek do szynki czy koperek do łososia.

Zwykle robię 3-4 rodzaje ale pieczarkowe schodzą najszybciej.
              • bei Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 08:21
                Można je zapiekać, bez bułki ( u mnie wykończone były po upieczeniu kożuszkiem zieleniny, niedawno zrobiłam bez pieczarek, dołożyłam posiekanych orzechów i kilka kaparów.
              • alex_vause35 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 11:18
                A nie znacie faszerowanych na twardo? Obiera się jajko, przekraja na pół, wyjmuje się żółtko i rozciera ze smacznymi rzeczami, np. serkiem + łososiem, majonezem, szynką i natką, tartym żółtym serem i pomidorami suszonymi itd. itp.
                Wolę takie od smażonych w skorupce.
                • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 11:23
                  Pewnie znają, chyba są popularniejsze. Ja tylko takie znam, chociaż nigdy nie jadłam.
                • misterni Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 11:32
                  Ja tak robię - z pieczarkami, z łososiem, z szynką itp
                  Czacem ugotowane jajka marynuję w całości w zakwasie buraczany, potem po przekrojeniu mają taką ladną obwódkę. 🙂
            • eliszka25 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:31
              U mnie obowiązkowym punktem na Wielkanoc są jajka faszerowane z zieleniną, czyli ugotowane przecinasz na pół, wyjmujesz żółtka, rozgniatasz widelcem, dodajesz posiekany koperek, szczypiorek i natkę pietruszki - dużo zielonego, jako lepiszcze majonez. Doprawiasz solą, pieprzem i musztardą, napełniasz połówki jajek i gotowe. Pyszne, smakuje wiosną i szybko się robi. No i dodatkowo bardzo ładnie wyglądają na stole.
            • babcia47 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:46
              Moja mama i teściową zawsze robiły bez pieczarek tylko z cebulą i bułka tartą dobrze zrumiwnioną. Tez były pyszne
            • brenya78 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:18
              „ właśnie się zastanawiam, czy jest coś lepszego od tych polskich faszerowanych masą jajeczną z pieczarkami, smażonych w skorupkach. ”

Nie ma.
            • brenya78 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:20
              „ czy jest coś lepszego od tych polskich faszerowanych masą jajeczną z pieczarkami, smażonych w skorupkach. ”

Oczywiście musi być tez natka pietruszki!
            • homohominilupus Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 13:29
              piataziuta napisała:

> Pytam, bo też muszę jakieś zrobić i właśnie się zastanawiam, czy jest coś lepsz
              > ego od tych polskich faszerowanych masą jajeczną z pieczarkami, smażonych w sko
              > rupkach. wink
              > Te w skorupkach uwielbiam, każde inne do tej pory omijałam szerokim łukiem, wię
              > c nie mam za bardzo porównania.

Bardzo fajne sa faszerowane awokado. Zerknij na kwestię smaku.
              • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 19:13
                zerknęłam
                jajko z awokado mi się nie klei ani smakowo (pomimo czosnku, cytryny i szczypiorku), ani strukturalnie - może się mylę, ale jakoś nie korci mnie, żeby próbować

jak sobie tak próbuję wyobrazić, co by mogło przełamać smak i strukturę jajka na twardo, to przychodzi mi do głowy tylko pasta z czerwonej soczewicy (może delikatnie podbita czymś - tuńczykiem, albo łososiem?)

eksperymentować jednak tym razem nie będę, bo już zamówiłam na jutro pieczarki i natkę pietruszki big_grin
                • brenya78 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 07.04.23, 23:32
                  „ jajko z awokado mi się nie klei ani smakowo ”

Przecież to zajebiste połączenie!
                  • norra.a Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 22:00
                    Dziś na śniadanie robiłam faszerowane jajka awokado. Posiekałam jedynie dojrzałe awokado w kostkę, pokroiłam cytryną i posoliłam. Trzymało się niespodziewanie dobrze i w smaku też było pyszne. Wszystko zostało zjedzone.
      • gama2003 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:38
        W sumie będzie podobnie. Tylko podam bardziej elegancko niż codziennie/ coniedzielne śniadanie. Dużo nowalijek, sałat.
        Żurek też na obiad, na śniadanie się nie mieści.
        Często bywa i tak, że drugie danie już też niechętnie jemy. Bo żurek ma sporo kiełbaski, bywa, że ktoś sobie jajka dorzuci.
        Zostaje więc ,, mięso na ciepło,, na kolejny dzień, albo na kolację.
        Jak w międzyczasie skubnie się ciasta, czy jajka to czujemy cały dzień sytość i już innych potraw nikt nie chce.

No i to śniadanie jest z reguły późne. Bo my leniwce świąteczne jesteśmy.
      • kocynder Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:39
        Z jajkami faszerowanymi mam tak - raz jeden kiedyś jadłam genialne, wolę nie myśleć ile miały kalorii, ale były pyszne. Przecięte równiutko na pół skorupki jaj, nieco ponad półcentymetrowa warstwa białka, a w środku farsz - ten zwykły, pieczarkowo - żółtkowy, z pietruszką i nie wiem czym jeszcze. Oczywiście arcydzieła nigdy nie powtórzyłam, ale od tamtej pory mnie męczy JAK osiągnąć te równe "cięcie" skorupki? I jak uzyskać taką idealnie nie za cienką i nie za grubą warstwę białka?
        Ponieważ jednak lenistwo doprowadziłam do perfekcji jajka faszerowane przygotowuję w wersji "dla antytalentów": czyli gotuję stosowną ilość jaj, nie pieprząc się w piłowanie skorupek po prostu je obieram, białko drobno siekam, przygotowuję tradycyjny farsz. Farsz formuję w niewielkie "kotleciki" (można je opanierować) i smażę na złoto. Gotowe posypuję poszatkowanym białkiem i pietruszką. Podaję.
        Acz gdyby ktoś znał sposób bezproblemowego przekrojenia na pół skorupek - to może bym się porwała?
        • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 20:53
          Dobre.
          Jak mi nie wyjdzie krojenie skorupek, skorzystam z tej wersji.
          • kocynder Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 22:10
            I jak ci poszło krojenie skorupek? smile
            • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 07:20
              Słabo big_grin.
              Z pięć skorupek połamałam całkowicie i musiałam wywalić, reszta przynajmniej z jednej strony popękana. Poratowałam się białkiem - wyciągając jajko zostawiłam milimetrową warstwę białka w każdej skorupce i ono ją trzyma.
              • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 07:24
                Wyszły takie dwa talerze (dwadzieścia kilka połówek)
                • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 07:31
                  wyglądają na smaczne a to najwazniejsze.

A ja znowu obserwuję u siebie objawy demencji. Co roku kilka tygodni przed swietami myślę, że chciałabym nowy talerzyk na jajka ( z takimi wgłębieniami) - zamiast z brązowymi wzorkami, z niebieskimi. Problem polega na tym, że mam z niebieskimi, ale zapominam. Ciągle mam w głowie cudzy talerzyk big_grin
                • kocynder Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 08:04
                  Piękne! Jakbyś znalazła sposób na ładne i równe krojenie skorupek to daj znać, skorzystam. big_grin Wesołego!
                  • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 10:48
                    Ładne i równe to chyba tylko te ceramiczne skorupki, co wrzuciła efka. wink Ja nawet guglowałam jak to kroić! tongue_out

• turbinkamalinka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 22:40
        Proszę nie smiej się ale ja uwielbiam i robię tylko dla siebie, bo chłop idzie do pracy w niedzielę rano a wraca w poniedziałek wieczorem smile Gotuję jajka na twardo, obieram i przekrajam na pół. Wyjmuję żółtka i wrzucam do miski do jakiegoś innego farszu. Ten mój wstydliwy składa się z kurczaka wędzonego, ananasa, kukurydzy, czerwoną paprykę, mozna dodać troszkę curry lub kurkumy. Kroję to bardzo drobno i mieszam z majonezem. Kukurydzę rozsypuję po wierzchu jajek. Z racji tego, że bardzo lubię to połączenie to na tej bazie robię sałątkę z ryżem. Drugi farsz to w zasadzie klasyczna sałatka z tuńczyka. Drobno pokrojona cebula, pieczarki starte na tarce, to podmażone na maśle, groszek konserwowy, tuńczyk w sosie własnym. Czasami zamiast cebuli daję szczypiorek. Jak mam ochotę na bardziej rybny smak zamiast tuńczyka używam szprotek w oleju.
        A twoja mamę rozumiem, też nie lubię łososia.
        • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 22:54
          A dlaczego miałabym się śmiać? Ja akurat jem kurczaki z ananasem (i boczkiem) namiętnie na obiad, więc nie mam podstaw do śmiechu smile
    • laluna82 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 11:59
      Śniadanie
      -Żurek z białą,
      -jajka faszerowane, 2 rodzaje z pieczarkami i z rzodkiewką
      -Pieczone mięsa na zimno - karkowka, Schab że śliwka
      -Pasztet pieczony
      -Swojskie wędliny
      -Sałatka jarzynowa
      -Pasta jajeczna dla dzieci

Mazurki z polewą czekoladową - tylko z czekoladową lubimy
      Sernik postacjowy
      Babkę kupię
      • kandyzowana3x Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 06:03
        U nas podobnie dojdzie jeszcze biała kiełbasa zapiekana z jabłkami.
        Na obiad będzie jednego dnia gęś a drugiego jagnięcina.
        Do tego sosy do jaj na twardo i mięs na zimno: tatarski, chrzanowy i ziolowy.
        Chodzi za mną tatar.
        Mazurki będą małe ale kilka smaków, pascha i baba drożdżowa.
        • laluna82 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 22:56
          Sosy też będą ale u nas to brat robi więc nie pisałam smile Tatarski, tatarski z ćwikłą tartą i ćwikła z chrzanem.
          Dziś odebrałam szynkę z wędzenia... co za zapach! i smak!
    • mia_mia Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:00
      Jajka z szynką i łososiem (ja robię), sałatka jarzynowa, jajka z majonezem, wędliny, ryby i warzywa (pomidory, ogórek).
      Obiad kaczka, perliczka, steki albo ryba (do wyboru), ja gotuję zupę pomidorową i żurek.
      Z ciast szarlotka, sernik i babka.
      Jeśli pojawiają się inne potrawy to w wyniku zrywu kulinarnego czy chęci poeksperymentowania.
      Drugiego dnia świąt zwykle nie obchodzimy kulinarnie, obiad każdy we własnym zakresie, w restauracji lub u kogoś kto zaprosi.
    • pepsi.only Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:01
      Siedzimy w domu, i jedynie na śniadanie wymyśliłam sobie, że chcę starodawnie, tradycyjnie, i bez zadęcia.
      Ale będę mieć wyłacznie samych swoich wink

Kupiłam białą kiełbasę, sparzę, będzie do barszczu, z jajkiem.
      Upiekę schab, i pokroję jak wędlinę. Do tego szynka i kiełbasa wiejska (kupne). Może jeszcze kawałek pasztetu.
      Jajka z majonezem i szczypiorkiem (tak po starodawnemu) ,
      połówki jajka nadziane pastą jajeczną (jajka+majonez+odrobina musztardy+curry+cukier, sól)
      Na pewno talerz warzyw (na bogato tongue_out ) papryka w słupki, pomidory, ogórek zielony, seler naciowy,

Ciasto- babka może majonezowa.

I chyba upiekę biszkopt i przełożę masą śmietanową
      bo
      marzy mi się ładna dekoracja... np z truskawek, borówek, miety, i bratków.
      Pinterest podpowiada mi cudne zdobienia ciast i mega proste do wykonania. Poniżej przykłady, to na serio nie wymaga wielkich umiejętności, a efekt na pewno zrobi wink

https://i.pinimg.com/564x/7c/14/7f/7c147f7ce7e31c01ef787b351c2a7f96.jpg

https://i.pinimg.com/564x/fc/7f/80/fc7f8026341c87af7017f99eab7d41db.jpg

https://i.pinimg.com/564x/18/da/e4/18dae484ec74ac2cacdf9a48d2e35d9b.jpg

https://i.pinimg.com/564x/6e/42/ec/6e42ec4a4201911641d406b06d76e0bf.jpg

https://i.pinimg.com/564x/07/a1/ef/07a1ef0ab2bd037bf8b16f5997f156bf.jpg
      • daniela34 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:07
        No nie jest to trudne. W zeszłym roku właśnie bratkami ozdobiłam
        • pepsi.only Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:14
          No bardzo efektownie smile smile smile

• brenya78 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 07.04.23, 23:32
          No, prawie to samo…
      • mayaalex Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:17
        sliczne dekoracje!
        Ja czesto robie z roznych owocow, trzeba ich po prostu miec dosc sporo i rozrzucic je dosc chaotycznie - wyglada calkiem niezle i latwo to zrobic (nawet ja umiem smile

• konsta-is-me Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 02:15
          Wygląda pysznie !
        • yannefer Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 07:45
          A z czego jest masa?
    • jehanette Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:11
      Zawsze mazurek kajmakowy i czekoladowy z mleka w proszku, do tego baba czekoladowa, do teściowej przyniosę tofu w sosie śliwkowym i paszteciki z soczewicą, bo ona robi tylko mięso a my z córką mięsa nie jemy. Może lepiej że robi tylko mięso bo nie umie gotować wink
    • lucky80 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 12:14
      ja w tym roku u mamy. U niej standardowo na śniadanie żurek z jajkiem i kiełbasą białą, tatar, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, pieczone wędliny, galaretka z nóżek. Na słodko - sernik, mazurek. Na obiad pewnie będzie coś co dzieci zjedzą. Bo dorośli by się obyli bez obiadu smile Czasem bywa że ciast więcej, ale w tym roku wszyscy na diecie.
      • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:41
        Oooo, przypomniałaś mi. Namówię ojca na zrobienie tatara smile
    • laokoon Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 13:20
      Strasznie dużo jecie
      • lu_na_be Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 13:46
        A kto mówi, że je? Ludzie piszą, że mają na stole. Dekoracje świąteczne, tulipany też stoją, obrus leży i nikt ich nie je. Stół świąteczny ma wyglądać świątecznie wink
    • spirit_of_africa Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 13:40
      Tradycjnie: sernik wiedeński, pascha, mazurek migdałowo-kajmakowy i różany. Żurek, pieczona biała kiełbasa, jajka faszerowane (te w skorupce z pieczarkami i szczypiorkiem), pasztet wieprzowo-cielęcy i sałatka z brokułów, papryki, jabłka. Z nowości będzie mazurek lawendowy.
    • xxkoralinaxxx Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:13
      U mnie Mama chora na Alzheimera więc szału jakiegoś nie będzie. Robię sałatkę jarzynową, pasztet ze śliwkami suszonymi, kupuję śledzie gotowe w sosie śliwkowym, robię śledzie po królewsku, jaja nadziewane pastą z makreli, jaja nadziewanie pastą z pieczarkami, sernik lemon curd, czekoladowy torcik marchewkowy, roladki z szynki w galarecie nadziewane sosem tatarskim, indyka pieczonego z żurawiną i ziemniaczkami z air fryera na obiad i klasycznie żurek z białą kiełbasą i jajem.
    • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:39
      Mam 16 osób na śniadaniu.
      I nie robię nic w sumie ciekawego, same nudne potrawy.
      Sałatka jarzynowa
      sałatka z serem feta, oliwkami itd
      śledzie z cebulką
      wędliny pod postacią jakiejś polędwicy wędzonej i kiełbasy wędzonej mojego ojca oraz pasztetu od teściowej
      żurek z białą kiełbasą również od ojca
      jajka faszerowane smażone w skorupkach
      jajka z kawiorem
      grzyby marynowane
      ikra ze śledzia z cebulą i majonezem
      sernik
      mazurek
      tiramisu z herbatą matcha
      szarlotka
      coś jeszcze przyniesie bratowa

To na śniadanie. Potem już nic nie gotujemy tylko wyjadamy resztki tongue_out
      • princesswhitewolf Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:33
        >ikra ze śledzia z cebulą i majonezem

???
        • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:45
          Normalnie idziesz do rybnego i prosisz o ikrę ze śledzia wink Dużo ludzi kupuje na zmianę z tzw mleczem, ja mleczu (mlecza?) nie lubię.
          • wena-suela Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 16:27
            Przypomniałaś mismile. Kiedyś właśnie śledzie bywały z ikrą (panie) albo z mleczem (panowie). Uwielbiałam mlecz. Wędzony też jak się trafił w piklingusmile)
          • zerlinda Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:37
            A jak dokładnie robisz ta ikre?
            • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 22:50
              Bardzo długo moczę w wodzie bo jest cholernie słona. Wodę wymieniam kilkakrotnie. Potem kroję na mniejsze kawałki, dodaję posiekaną drobno cebulkę i trochę majonezu. Koniec smile
          • mysiulek08 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:35
            uwielbiam solona ikre ze sledzia, uwielbiammm

ale u nas nie ma 😭 ale mozna kupic swieza niesledziowa, wiec zasalam i mam namiastke, swieza lubie smazona
    • efka_454 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:50
      Żurek z jajkiem gotowanym i podsmażoną białą kiełbasą,
      sałatka (kurczak z ananasem, kukurydzą, kapustą pekińską i majonezem)
      Wędliny, sery
      Kolorowe jaja - tradycyjnie u nas trzeba zjeść chociaż jedno smile
      Dodatki: chrzan, pomidory, ogórki, grzybki, oliwki, orzechy, winogrona
      Ze słodyczy piekę babkę śmietanową i mazurka czekoladowego
      • virtualnie Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 14:55
        Śniadanie skromne wink - żurek z jajkiem suszonym twarogiem, wiórkami z korzenia chrzany i wędlinami ze święconki.

Obiad na bogato, no i wieczorem kolacja na zimno - wędliny/pasztety, sery, marynaty, śledzie itp..

Sałatka jarzynowa, wiosenna z jajkiem, porem i ogórkiem, , pasta z ogórkiem, szynką i serem żołtym.
      • efka_454 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:05
        Zastanawiam się nad pasztetem z soczewicy z kwestia smaku - nigdy jeszcze nie robiłam, ale brzmi prosto, pytanie jak smakuje smile

No i myślałam nad jajkami faszerowanymi, bo w trakcie porządków znalazłam foremki, ale jeszcze nie wiem czy zrobię.
        Dla ciekawych: foremki są ceramiczne, odporne na temperaturę smażenia i ułatwiają robotę, bo nie trzeba się bawić w równe przecinanie skorupek, tak żeby nie popękały.
        A wyglądają tak:
        • piataziuta Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:09
          cwaniara!
          • efka_454 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:26
            Od razu cwaniara!
            Trzeba sobie ułatwiać życie big_grin
            • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:47
              efka_454 napisała:

> Od razu cwaniara!
              > Trzeba sobie ułatwiać życie big_grin
              >
              >
              >
              Opierdalacz mówiąc wprost! big_grin
              • efka_454 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 13:21
                W pewnym wieku "wdupiemanie" przychodzi spontanicznie big_grin
        • myszu13 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 17:17
          Woow, Gdzie mozna takie foremki mozna dostać? U mnie jajka faszerowane muszą miec poszatkowane białko.
          • efka_454 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 13:18
            myszu13 napisała:

> Woow, Gdzie mozna takie foremki mozna dostać? U mnie jajka faszerowane muszą m
            > iec poszatkowane białko.

Nie wiem, czy jeszcze można dostać. Robi je ręcznie "amatorka-artystka-ceramiczka". Ma stronę na fejsie #podtukanami.pl (kiedyś miała stronkę o tej nazwie, ale od jakiegoś czasu jest nieaktywna).
            Jeździ ze swoimi wyrobami na różne imprezy najczęściej organizowane przez domy kultury i gminy.
            A przy okazji Pani Kasia jest prawie moją sąsiadką, więc często chwali się swoimi nowymi pomysłami smile
        • brenya78 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:28
          To absolutnie NIE JEST to samo!
        • extereso Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:48
          Moje córki robią ten pasztet, jest smaczny. Ale czy pyszny ... Dla nich tak, ja wolę mięsny.
          • efka_454 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 13:20
            Dzięki za opinię. Zdaję sobie sprawę, że to jak z "ładne" - "nie to pyszne co pyszne, tylko co komu smakuje" wink
            Ale spróbuję czegoś nowego smile
    • anvalley Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:22
      U nas śniadanie bardziej obfite niż zwykle: chleb domowy na zakwasie + domowe bułeczki dla córki, 2 rodzaje sałatki (warzywna i królewska z ananasem i selerem), domowe wędliny (polędwiczka, schab), biała kiełbasa z chrzanem na ciepło, jajka faszerowane, galaretka z kurczaka z warzywami - większość będzie też na kolację.
      Obiad skromnie: biały barszcz ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim - bo nie chce mi się gotować, będziemy sporo chodzić po górach.
      Z ciast sernik, babka migdałowa i mały mazurek czekoladowy dla córki.
    • snakelilith Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:24
      U mnie nie będzie szczególnie tradycyjnie. Na śniadanie tylko jajka na miękko, do tego własny biały chleb tostowy, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, i jakaś konfitura. Na obiad wołowe zrazy zawijane ze śląskimi kluskami i czerwoną kapustą. Słodkie tylko lekki sernik. Kolacji nie będzie.
      W poniedziałek śniadanie cokolwiek, na obiad zielona sałatka, pewnie rukola z gruszką, czerwoną cebulą i miodowo-musztardowym winegretem, jajko jako dekoracja, do tego tarte flambée z porem, szynką i serem. Na deser sernik i kilka muffinów z rabarbarem i ajkerkoniakiem.
      • rosie Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:46
        Własny biały chleb tostowy? Super, te kupne są okropne. Dzięki za inspirację, niekoniecznie świąteczną smile
        • mysiulek08 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:40
          swietny domowy chleb tostowy wychodzi z zaparzanej maki, metoda azjatycka

whiteplate.com/2022/08/japonski-chlebek-mleczny-najlepszy/

i tostowy dobrze sie mrozi
          • snakelilith Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 11:28
            mysiulek08 napisała:

> swietny domowy chleb tostowy wychodzi z zaparzanej maki, metoda azjatycka

Ja nie zaparzam, ale zamiast mleka dodaję kefiru. Świetny sposób jednak z tym rolowaniem trzech ślimaków do formy. Normalnie wychodzi mi taka buła z boków trochę niższa, co smakowi nie szkodzi, ale z tymi ślimakami wyjdzie może równiej.
      • extereso Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 21:39
        Masz wspaniale menu. Zazdroszczę i się inspiruję na za rok, choć wiem, żei tak będę musiała to i owo dodać dla syna i męża.
    • princesswhitewolf Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 15:31
      na sniadanie hot cross buns takie bulki z krzyzykiem. Na obiad marchew i pasternak pieczony. Sos pieczeniowy gavy, pieczone ziemniaki, pieczen weganska i dla jedzacych mieso upieczony gammon ( uprzednio wymoczony z soli oczywiscie)
      Na deser bedzie babka i Alaskattone

• millli40 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 16:06
      My skromnie , bo sami pierwszy raz,bez rodziców , na wyjeździe w dodatku, więc zrobię takie minimum, tym bardziej że dzień po świętach wracamy do.domu.
      Jajka faszerowane serem zielonym , sałatka z kukurydzą i ananasem, sos tatarski, biała kiełbasa, ryby wędzone i wsio. Na obiad nie wiem może pójdziemy do restauracji, bo otwierają wreszcie po zimie,a może poczytam i zgapie od Was coś dobrego, a ze słodkiego sernik i panią Walewska.
    • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 16:24
      Śniadanie wielkanocne (1 układ towarzyski)

półmisek wędlin ( w tym własnorecznie pieczona piers kurczaka, w tym pasztet zwykły)
      jajka na twardo plus sos wiosenny
      pasztet vege i/lub "smalec" z fasoli, jabłek i suszonych pomidorów
      pikle
      plesniak (goście)
      sernik (my)
      czekoladki "królicze" Sowy
      dobre pieczywo

Podwieczorek (2 układ towarzyski)

pleśniak
      sernik
      mazurek (goście)
      czekoladki "królicze" Sowy
      makaroniki
      springollsy
      minikanapeczki/tartinki ze "smalcem" lub pasztetem vege
      "koreczki" z suszonych pomidorów do przegryzania (dostałam pyszne)

Obiad (poniedziałek)

kurczak w ziołach prowansalskich, ziemniaki, sałata
      • merces Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:17
        Czekoladki królicze sowy? Jak to wygląda (i smakuje)?
        • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:37
          Sądzę , że Sowa to nazwa cukierni wink
          • merces Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:44
            To wiem, domyśliłam sięwink
          • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:45
            Taksmile
            • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:47
              Nie próbowałam. Zielony jest kominkowy a pomarańczowy królik truskawkowy. Lubię czekoladki Sowy, ręcznie robione.
              • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:48
                Limonkowy !
                • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:49
                  Myślałam, że kminkowy wink
              • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:03
                Masz może zdjęcie? Wyślę męża, on ma blisko z pracy wink
                • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:24
                  Nie da rady teraz. Czekam na koncert a sowy w domu. W nocy.
                  • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:27
                    Nie ma sprawy, poczekam smile
                    • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:36
                      Ok
                      P.s
                      Już ponad 30 min opóźnienia
                    • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 23:40
                      Nie wiem czy coś zobaczysz, ale nie umiem robić zdjęć. Jeszcze nie próbowałam, ale w grudniu kupuję ich choinki, bałwanki i mikołaje i są bardzo dobre.
                      • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:03
                        Na stronie są zdjęcia.

https://www.cukierniasowa.pl/upload/images/pralinka-zajaczek.jpg

https://www.cukierniasowa.pl/upload/images/pralinka-kroliczek.jpg
                      • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 07:06
                        O super! Dziękuję, że chciało Ci się jeszcze w nocy odpisać 😘 Teraz wiem po co mam męża wysłać 😉
                        Wyglądają pięknie 👍
                        • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 07:52
                          Nie ma za co. I tak nie mogłam od razu zasnąć. Nie są najtańsze (są na sztuki) i ich trwałość deklarowana to tylko 2 tygodnie, ale fajne są.
                          • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 08:13
                            Nie wytrzymają u nas dwa tygodnie 😂
                          • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 17:47
                            Kupione! Bardzo ładnie wyglądają, są ślicznie zapakowane i są smaczne wink Jak dla mnie, gdybym miała wybrać pomarańczowe lepsze.
                            • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 18:00
                              Ja nie dotykam. Boję się, że jak wezmę jedną to zjem wszystko nie tylko przed świętami ale w ciagu godziny.
    • aqua48 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 17:14
      Na śniadanie wielkanocne idziemy do dzieci będzie składkowo. Ja przynoszę sałatkę jarzynową, mazurka bakaliowego i tort makowy. Synowa (albo syn) pieką sernik, jej tato zajmuje się mięsami i wędlinami (robi wyśmienite), a mama organizacją wszystkiego i pewnie żurkiem i jajkami. Na obiad po takim obfitym śniadaniu pewnie tylko zimna płyta wejdzie. Kolacji nie jemy. Potem w poniedziałek jest obiad świąteczny u mnie - ja robię zupę z zielonej soczewicy, klopsa z jajkiem w sosie pomidorowym z ziemniaczkami pieczonymi i sałatkę z czerwonej kapusty z żurawiną. Deser jak poprzedniego dnia - tort makowy i krucha rolada z masą kakaową. Mazurek już pewnie nie dotrwa..
      Z dodatków prócz sałatek - grzybki marynowane, chrzan z majonezem, śliwki w occie, pikantne papryczki. Jak mi się będzie chciało to zrobię galaretki z kurczaka. Jak nie, to nie.
    • enigma81 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:02
      Śniadanie (nasza czwórka tylko): jajka faszerowane i zwykłe, wędliny swojskie, twarożek ze szczypiorkiem, sery, warzywa - w sumie standard.
      Obiad (15os, w tym 3 bombelki): pomidorowa-krem z domowego przecieru (mąż robi mega pyszną), karczek duszony z cebulą, kotlety z cycka kury, kluski śląskie, buraczki, mizeria, surówka z pora.
      Kolacja (ilość os jak na obiedzie) powtórka ze śniadania plus sałatka jarzynowa i pieczona biała kiełbasa.

W poniedziałek żurek z jajkiem sadzonym i co tam zostanie z niedzieli.

Ciasta to nie wiem jakie, bo siostry przywiozą. Na pewno miodownik, pewnie też sernik jakiś będzie.
    • evro44 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:31
      Mnie przeraziła u niektórych ilość ciast. Macie zdrowie...
      • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 18:34
        Rodzaj ciasta nie oznacza iloścismile
        • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:40
          Można jednak założyć że rzadko kiedy piecze się fragment ciasta. Na kawałki raczej się kupuje, ale pytanie było o przyrządzane jedzenie.
          • pyza-wedrowniczka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 22:38
            Jaka ilość cię przeraziła? Na 3 osoby może faktycznie robi się mniej, ale jak jest więcej osób, to taka blacha sernika nie dotrwa u mojej mamy do końca świąt
            • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 22:46
              Mnie żadna, nie ja jestem autorką wpisu o ilości ciasta.
              Natomiast faktycznie jak ktoś wyżej pisze: pleśniak, sernik, mazurek, czekoladki królicze (nie wiem co to) to jest to dużo i obstawiam dużą rodzinę/grono znajomych.
              • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 23:41
                tip - oprócz liczby gosci jest jeszcze rozmiar tortownicy i ilość czekoladek (i liczba spotkań) smile
                • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 23:45
                  No a co innego napisałam?
                  Przecież to właśnie mówię. Jak ktoś planuje 3 ciasta to zapewne duże grono i tyle.
                  • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 23:46
                    siedem rodzajów ciastwink

https://brewedleaflove.com/wp-content/uploads/2019/08/tea-party-food-682x1024.jpg.webp
                    • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 23:57
                      No więc właśnie.
                      7 ciast wyglądałoby inaczej.
                      Przy czym ciasto to tu chyba jest tylko na dole, u góry ciastka. Ale bez różnicy. Dokładnie o to mi chodzi. 7 ciast - raczej ogromna rodzina.
                      • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:14
                        Jeszcze raz - formy do pieczenia mają różne rozmiary. Na przykład z jednej "blachy" można wyciąć 6 małych deserowych porcji.(zdjecie to tylko przykład jak bezsensowne jest "obliczne ciast")smile

p.s. ciasto można pokroić na ciastka

p.s. 2 ale jeżeli komuś zależy to może to byc 7 wielkich na osobęsmile
                        • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:15
                          wielkich blach
                        • 35wcieniu Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:26
                          No ale co w związku z tym? Przecież wszystko się zgadza i zasadniczo chyba wszyscy tu to rozumiemy. Wątek jest o przyrządzaniu potraw, jak ktoś piecze kilka ciast to można założyć że raczej nie dla dwóch osób i tyle. No chyba że dla tych dwóch osób piecze kilka ciast w miniforemkach jak na muffinki, może są i tacy, ja aż takiego pasjonata jedzenia nigdy nie spotkałam.
                          • chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:30
                            to można założyć

szczerze? Pewnie, że mozna. Mnie by się nie chciało "zakładać" ile kto ma na stole i dlaczegowink

A zainspirować pomysłami się można. Mnie zaciekawiła ta ikra, ale chyba nie aż tak, żeby zrobić.
          • bei Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 10:51
            Z mazurkami można tak- podstawa, czyli ciasto kruche , podzielona porcja na małe mazurki- takie wielkości zeszytu, i różne masy, kremy, czy musy. Można mieć z jednej blachy 3-4 rodzaje.
            Sernik można zrobić w foremkach do babeczek , formę ćwibakową mozna wewnątrz podzielić przegródkami z folii Al, i upiec równocześnie dwie lub trzy różne babki, tak samo mozna podzielić inne formy do ciast, i ciasta robić z mniejszej porcji składników. Trzeba dopasować tylko czas pieczenia.
            Gdy ktoś piecze większe ciasta- może je podzielić i rozdać albo zamrozić.
            Ja zrobię różne mazurki i różne babeczki, a duży sernik podzielę na trzy- dostanie syn i teściowie. Babeczkami i mazurkami również się dzielę.
      • heca7 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 22:53
        U mnie 16 osób. Niech każda zje po dwa kawałki to już jest 32 kawałki różnych ciast. A jak zostanie to się następnego dnia zje. Zresztą mogę też dać "na drogę" rodzinie jak będą wychodzić wink
        • pyza-wedrowniczka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 10:40
          O właśnie - u mnie jak się piecze ciasta to z założeniem, żeby zostało na po świętach. Bo zrobienie 2 czy 3 babek to niewielka różnica, one się nie psują tak szybko, a zawsze miło mieć coś dobrego słodkiego jeszcze przez kilka dni.
          Makowce po Bożym Narodzeniu to dojadamy tak do Nowego Roku.
          • bei Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 10:52
            Jakie babki pieczesz? Weny mi brak podziel się pomysłem proszę…
            • pyza-wedrowniczka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 11:10
              Ja nie piekę. Moja teściowa piecze, drożdżowe.
              My robimy mazurki.
    • jammer1974 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:56
      W domu rodzinnym nigdy nie swietowalismy razem Wielkanocy. Niby potrawy byly als kazdy je jadl caly dzien z osobna.
      Zatem juz na swoim zawsze mamy sniadanie wielkanocne: pieczywo na cieplo, wedlina, sery rozmaite, pomidory, ogorki, salata, oliwki, ale tez na slodko jakies dzemy, miody, orzechy. Wszystko czym da sie smacznie przystroic pieczywo. Plus jakas salatka. Jeszcze nie wiem Jaka, moze selerowa. Swiezy sok owocowy i przystroiony stol.
      Na obiad w pierwszy dzien zurek. A w drugi to poczytam Wasze pomysly i moze cos wymyslne.
      • jammer1974 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 19:57
        Na slodko bedzie serniczek ze skyru i sernik na zimno z owocami bo ja tez chce cos slodkiego zjesc.
      • extereso Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 21:41
        Naprawdę smutno musiało być w Twoim domu. Niewyobrażalne, że każdy sam że swoim jedzeniem. I to jeszcze w rodzinie z dziećmi.
    • tt-tka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 20:39
      Bimbam tradycje. Zurek bedzie na pewno, bo lubie, jajka faszerowane tez, ciast nie bedzie zadnych, chyba ze moi sie zlamia i upieka albo kupia.
      Sniadania w niedziele tez nie bedzie, mam zamiar spac do obiadu tongue_out
    • kaki11 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 21:01
      U mnie jest bardzo wystawnie.
      Na niedzielne śniadanie jemy święconkę z soboty, plus może jakąś pastę do faszerowania jajek. Nie chce mi się nic specjalnie szykować, tym bardziej gotować zupy więc jemy to co dzień wcześniej poświęciliśmy i dzielimy się jajkiem (to swoją drogą tradycja męża, w moim domu jej nie było)
      Na obiad w niedzielę barszcz biały z jajem i kiełbasą
      W poniedziałek nie mamy jakiejś ustalonej tradycji tego co jest zwykle. W tym roku zrobię ziemniaki z jakąś sałatką i mięsem/wege kotletem , może wpadną teściowie to przywiozą ze sobą rosół teścia smile
      Do tego mamy babkę (ona też w sumie z koszyczka) i pół mazurka, oraz sałatkę jarzynową. Te rzeczy zjadamy sobie przekąskowo, kolacyjnie czy na śniadania (może mniej to niedzielne, ale jak ktoś chce, za to sobotnie czy poniedziałkowe)
      I tyle, nie widzę sensu gotować więcej, bo to dla nas optymalna ilość i optymalny sposób jedzenia.
      • kaki11 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 21:01
        *NIE jest wystawnie
    • bakis1 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 05.04.23, 21:08
      Ja w tym roku wyjątkowo nie robię świat, bede goszczona. Zrobię sałatkę jarzynowa i lekki sernik na składkowe śniadanie. W domu dodatkowo dla nas gar żurku, jakieś lepsze wędliny, sałata, pomidor, ogórek. Chleb upieke - pszenno-żytni, z ziołami … zobaczę. Może zamiast jarzynowej zrobię sałatkę kijowska - lżejsza jarzynowa z paluszkami krabowymi.

• mysiulek08 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 00:08
      na sniadanie beda jajka, sos tatarski, wedzony losos, kawior ( z lososia), sery dla jarosza
      obiad zurek (ale z torebki 😝 z PL, podrasowany) do tego jajka, cos w typie bialej kielbasy, swieze bagietki
      kolacja salatka ziemniaczana z czym kto bedzie chcial
      i sernik
      moze zrobie ceviche

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka