konsta-is-me Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 02:18 Będzie to co zdążę kupić, bo w piątek jadę do Polski na święta, a nie ma komu zrobić na miejscu. Nie będzie dużo, bo potem nie ma komu tego jeść a w poniedziałek jedziemy do Austrii, do rodziny prawie męża. Nigdy nie było u mnie w domu tych faszerowanych jajek z pieczarkami to się zainspiruje . Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 08:22 Hot cross buns i czekolada, duzo czekolady ale to glownie syn i partner, ja z uniarem. Na dlugi 4-dniowy weekend nie mamy jeszcze planow, mamy malowanie pewnych czesci domu wiec na tym sie koncentrujemy. Mamy tez wedding przyjaciol w sobote. Ja mam ochote a roast lamb wiec pewnie bedzie w jeden dzien. Znajomi pytali czy pojdziemy z nimi na hiking, beda wchodzic na jeden z peak wiec moze sie skusimy jesli uda sie zabukowac jakis sensory nocleg bo to short notice. Zadnego siedzenia przy stole i jedzenia bez konca nie bedzie ale tez nigdy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 08:35 Biscotti style 😂😂 Ale biscotti jest tylko jedna, don't you know ...? Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 20:33 U Bi_scotti poza formę jest treść Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 08:44 stara dobra Polonia Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 12:28 "sensory nocleg", mmm Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 20:33 On pewnie miał być „sensowny” tylko coś z tą angielską wersją nie stykło Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 [...] 08.04.23, 15:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 08:43 U mnie pasztet wege, różne pasty, sery, oczywiście jajka, żurek też będzie (w porze obiadowej). Na deser mazurek i czekoladowe jajeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 10:54 Wielkanocne śniadanie: Wędliny ze święconki Chleb Masło Nowalijki Jajka faszerowane Domowy pasztet Kiełbasa i szynka swojska Pasta jajeczna Sery Sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem Sos chrzanowy Sos z musztardy francuskiej Ćwikła Baba wielkanocna Obiad - zupa krem z kalarepy, pora, zielonego groszku i chrzanu Na słodko sernik i miodownik z masą grysikową W poniedziałek, to co zostało z niedzieli plus rolady, kluski śląskie albo pieczone ziemniaki, modra kapusta na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 10:56 Aa, i w drugi dzień wegański gulasz z fasoli czerwonej dla młodej, bo mięsa nie je. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 11:19 Ja sama z trzylatkiem, więc jakiegoś wielkiego gotowania nie planuję, ale coś tam zrobię żeby partner do roboty wziął na "jajeczko" składkowe. Ja akurat chyba żurku nie będę robiła. Mam ochote na taką gęstą zupę chrzanową robioną na zakwasie żurkowym. Ona będzie z jajkiem i dwoma rodzajami kiełbasy do wyboru. jajka faszerowane ale napisałam niżej, słatkę ryżową i z tuńczyka lub wędzonych szprotek. do tego sałatka jarzynowa. Może na poniedziałkowy wieczór (kolację) zrobię jakiś drób albo karkówkę pieczoną, do tego kopytka lub kluski śląskie i pewnie buraczki.Nic nadzwyczajnego ale są to potrawy, których raczej nie robie w ciągu roku. A i zapomniałam o "pierdzielniczku" z sera żółtego, bo dużo go mam (ser żółty, ananas, kukurydza, majonez może być do tego jakaś wędlina). Mam jeszcze zamówione swojskie wędliny, ale tego pewnie nie ruszymy na Święta. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 12:32 Właśnie kupiłam wędliny- schab pieczony, szynka parzona i polędwiczka (nie wiem co z nią zrobili, konsystencją przypomina te włoskie prosciutto crudo), białą kiełbasę i te gotowe piersi z kaczki z lidla. Mam też cykorię, sałaty, orzechy, owoce, warzywa i 60 jajek. Upiekę sernik i mazurek kajmakowy z dżemem porzeczkowym. Nie umrzemy z głodu. Zrobiłam sobie baileysa. Zapomniałam wysiać rzeżuchę I nie mam farbek do jajek, i nawet nigdy sama nie kolorowałam, zawsze mama to robiła. I przypominała mi o rzeżusze Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 12:34 Żadnych, nie obchodzę świąt Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 06.04.23, 13:59 U mnie co roku na śniadanie w niedzile i poniedziałek żurek. My to robimy tak że ser parę dni wcześniej wymieszany z przyprawami i żółtkami ściśnięty wysuszony, kiełbasę, szynke i inne swoje domowe wędliny, starty chrzan, jajka, chleb zalewamy żurkiem zrobionym z żyta, gotowanym z masłem, solą i pieprzem, rosołem, lub woda po gotowaniu boczku. Po takim śniadaniu to się nie chce nic jeść to tylko mamy jakieś sałatki co roku inne, jajka z majonezem i szczypiorkiem. Ciasta to różnie w tamtym roku były małe mazurki tak na parę gryzów, czasem piekłam babkę. W tym roku to ja jadę do siostry to tylko wiozę jej żurek i wszystko co do żurku. Piekę sernik i jabłecznik, bo tata sobie zazyczył. Trochę zawiozę siostrze. A resztę to ona wymyśla, ja jej tylko pomogę przy gotowaniu. U mojej babci co roku drugiego dnia są flaki, albo gołąbki. Sałatka jarzynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 11:46 zaczarowanyogrod napisała: > U mnie co roku na śniadanie w niedzile i poniedziałek żurek. > My to robimy tak że ser parę dni wcześniej wymieszany z przyprawami i żółtkami > ściśnięty wysuszony, kiełbasę, szynke i inne swoje domowe wędliny, starty chrza > n, jajka, chleb zalewamy żurkiem zrobionym z żyta, gotowanym z masłem, solą i p > ieprzem, rosołem, lub woda po gotowaniu boczku. > > Po takim śniadaniu to się nie chce nic jeść Nie dziwie sie, mysle ze po takim sniadaniu to sie chce co innego i to zajmie cala niedziele i poniedzialek.🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 11:50 z innego wątku, ritual: nie przyszloby mi tez do glowy zeby wnikac w cudze wybory Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 12:06 chococaffe napisała: > z innego wątku, ritual: nie przyszloby mi tez do glowy zeby wnikac w cudze w > ybory > > A w wnikam? Masz joa problem z rozumieniem frazy wnikac w decyzje? Czy ja probuje ja przekonac zeby tego nie przygotowala albo nie jadla? Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 15:43 Że to niby nam zaszkodzi? Nie zaszkodzi to jest smaczne jedzenie, dużo ludzi z mojej wsi i okolicy tak je co chyba znaczy, że to regionalne. A jeść się nie chce bo to jedzenie jest syte. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 10.04.23, 03:40 To jedzenie jest co najwyżej sycące, syta to jesteś Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 07.04.23, 23:23 Na sniadaniu świątecznym klasyka - żurek choć w tym roku już nie w chlebie tylko na talerzu, salatka jarzynowa, mięso pieczone i szynki wędzone, pasztet z musem gruszkowym, jajka faszerowane, biała kielbasa domowa, a z ciast - malinowa chmurka, makowiec, sernik i jabłecznik. Na świąteczny obiad podaję kaczkę pieczoną z jabłkami i gulasz z polędwicy z podgrzybkami, do tego pieczone ziemniaki i pełno surówek. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 15:46 W tym roku: - barszcz czerwony - bigos - łosoś - sernik Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 21:15 U nas na śniadanie wielkanocne jest święconka. Czyli to, co w koszyczku (oczywiście w ilości większej ). Ciasta: sernik krówkowy, biała dama, babeczki z budyniem i owocami, mini deserki w pucharkach. Mazurków nie ma, bo nie mamy takiej tradycji, a baki nie ma bo nikt nie lubi. sałatki: Królowa jarzynowa, i z makaronu ryżowego z brokułem. Oraz rukola z pieczonym batatem i ciecierzycą, do tego granat i sos żurek babeczki wytrawne pasztet z selera kiełbasa na kiszonej kapuście Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 08.04.23, 21:15 oi jeszcze jaja w sosie tatarskim. Jak mogłam zapomnieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 09:15 yenna_m napisała: > Jakie w tym roku przyrządzicie potrawy na świąteczny stół? > Jakie macie tradycje rodzinne? > (Śniadania, obiady, przekąski, ciasta itp) > Napiszecie? > Szukam inspiracji ja w malym,rodzinnym gronie,zadne spędy w 20 osób na stole jajka faszerowane z awokado zurek z majerankiem na wedzonce pieczony schab biala kielbasa deska serów i wędlin rolada szpinakowa z łososiem dwie wielkanocne sałatki,jedna z tunczykiem druga ze sledziem i jabłkiem sernik na zimno mojej mamy domek mazurek z kajmakiem duzo tego ale uporamy sie bo stanowimy zacne grono łakomczuchów Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 09:34 Domek? Bez zdjęcia się nie liczy! Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 10.04.23, 11:15 kocynder napisała: > Domek? Bez zdjęcia się nie liczy! tu lejt,ciasta znikaja w tempie ekspresowym a czemu bez zdjecia sie nie liczy?to w sumie jedno z najprostszych ciast jakie znam,pamietam z czasow dziecinstwa ze zawsze sie nim zajadalam i prosilam mame o domek przy kazdej okazji > Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 10.04.23, 11:54 A ja nie znam. I ciekawa jestem. Co do "nie liczy" to emotka była nieprzypadkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 11.04.23, 09:05 kocynder napisała: > A ja nie znam. I ciekawa jestem. > Co do "nie liczy" to emotka była nieprzypadkowo... > a mniej wiecej cos takiego -bardzo lekkie ciasto,baaardzo proste i dla tych ktorzy uwielbiaja twarozki na slodko-idealne Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 11.04.23, 09:06 kocynder napisała: > A ja nie znam. I ciekawa jestem. > Co do "nie liczy" to emotka była nieprzypadkowo... zdjecie wkelilam z neta,zeby nie bylo ze moje > Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 11.04.23, 09:09 kocynder napisała: > A ja nie znam. I ciekawa jestem. > Co do "nie liczy" to emotka była nieprzypadkowo... o,albo tutaj.polecam sprobowac,nawet dziecko da rade zrobic > Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 12:10 Syn zrobil pesto. I karkówke po azjatycku. Dzis idziemy do knajpy na sushi. A ja zrobiłam guakamole z awokado. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Świąteczny stół - jakie potrawy? 09.04.23, 12:23 My już po śniadaniu.... Odpowiedz Link Zgłoś