Dodaj do ulubionych

Pytanie do ogrodniczek/ogrodników

09.04.23, 17:17
Marzy mi się posadzenie malin w ogrodzie. Ale zupełnie się na tym nie znam. W związku z tym mam kilka pytań. Może ktoś pomoże.
- czy dobrym miejscem będzie posadzenie rzędu malin wzdłuż ściany domu, w miejscu średnio nasłoneczniony?
- czy należy pod maliny dać warstwę agrowłókniny aby zapobiec chwastom? Jak to wpłynie na wzrost roślin ?
- maliny będę posadzone w bliskiej odległości od polotu sąsiada. Bardzo kłótliwego sąsiada. Czy korzenie malin są na tyle długie że mogą wybić po jego stronie ogródka?
- czy maliny potrzebują dużo pielęgnacji czy raczej są mało kłopotliwe w obsłudze?
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 17:21
      Maliny są mało kłopotliwe w uprawie, lubia słonce, przy granicy z sąsiaden kłótliwym nigdy bym malin nie sadziła, bo przejdą na dzialkę sasiada i będziesz miała tylko klopoty - to taki trochę chwast.
      • magda.z.bagien Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 17:36
        Dokładnie. Maliny się rozrastają i na 100% przejdą do sąsiada jak będą za blisko. Owoce dojrzewające w słońcu mają lepszy smak.
    • unikotka Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 17:35
      Są łatwe, rosną same.
      • kasiaasia1 Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 17:52
        To jedyne miejsce w ogrodzie gdzie mogę posadzić te maliny. Od sąsiada dzieli je odległość około 1 metr. Tzn wzdłuż płotu po mojej stronie działki posadzone są tuje. I te maliny miały by zająć miejsce wzdłuż rzędu tuji. Czy taka odległość jest wystarczająca czy są aż tak agresywne we wzroście że korzenie przejdą na stronę sąsiada ?
        • dwa_kubki_herbaty Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 18:49
          Są agresywne, przejdą, jesli nie masz podmurówki na 60 cm w ziemię.
    • 1matka-polka Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 18:31
      Maliny sa strasznie ekspansywne, ani sie obejrzysz, jak zarosna twoja dzialke, dzialke sasiada, drugiego sasiada, trzeciego... 🙄
    • memphis90 Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 18:43
      > Czy korzenie malin są na tyle długie że mogą >wybić po jego stronie ogródka?
      Mam maliny w donicy przy tarasie w prawym przednim kacie ogrodu. Właśnie odkryłam maliny w lewym tylnym kacie ogrodu…
      • heca7 Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 21:57
        Nic chyba nie przebije w tym milinu wink Brat ma jeden krzak przy tarasie. W zeszłym roku nagle z 5 metrów dalej, na środku idealnie wypielęgnowanego trawnika wybiła mu... gałązka milinu big_grin

Co do malin w drugim kącie ogrodu to mogła nie być ich wina. Niektóre ptaki lubią sobie dziobnąć malinkę z krzaczka a potem wy... to znaczy wydalić nasionko wink
        • yuka12 Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 10.04.23, 00:14
          U mnie ptaki (gł. gołebie) w ten sposób rozsiewają bluszcz, a ostatnio znalazłam kwiata (pod krzakiem z karmnikiem), którego zdecydowanie nie sadziłam 😁.
    • smoczy_plomien Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 19:19
      ad 1. Nie wiem.
      ad 2. Agrowłóknina to zawsze zły pomysł. Gleba kiepsko oddycha, dusi się, gotuje w upały, źle odparowuje po deszczach, dżdżownice nie mogą oddychać, więc uciekają, sama kicha.
      ad 3. Nie wiem.
      ad 4. Moim zdaniem bardzo mało kłopotliwe. Najlepiej kup jesienne, je się przycina do ziemi każdej wiosny, więc nie musisz się zastanawiać, które pędy są jednoroczne, które dwuletnie. Oprócz tego sypię pół garści obornika granulowanego wiosną i podsypuję korą/zrębkami iglastymi lub fusami kawy dla zakwaszenia gleby. To jest wszystko.
    • heca7 Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 19:28
      Maliny lubią słońce i najlepiej się czują w miejscu nasłonecznionym. Jak posadzisz blisko ściany domu musisz się liczyć z tym, że po jakimś czasie podrapią elewację (podczas silnego wiatru).
    • princesswhitewolf Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 19:43
      Maliny rosna naeet na bagnach. Jak je posadzisz to sie rozrosna wszedzie. Ja je ograniczam gigant donicami
    • pepsi.only Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 19:54
      Nie sadziłabym na takim stanowisku. Maliny będą słabiej rosnąć, owoców będzie mało, i będę mało słodkie. Najlepsze są posadzone w miejscu słonecznym.
      I zawsze sadzę przy ogrodzeniu (w dudzie tam z sąsiadem), chodzi o to by chociaż z jednej strony były ograniczone ogrodzeniem.
      Skoro sąsiad kłótliwy, to odgródź się panelem drewnianym /słomianką na siatce / czymkolwiek, a maliny posadź przy ogrodzeniu.
      Żadnej agrowłókniny! Nie są kłopotliwe, rosną same, raz cięte wczesną wiosną, można im sypnąć nawozu a potem nie wymagają żadnej pielęgnacji.
    • mid.week Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 19:56
      Posadz je w dużych donicach, jesli nie chcesz zeby cie sąsiad znienawidził smile
    • lella_two Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 09.04.23, 20:03
      Ad.1. Ja tak mam i jest ok. Dojrzewają później niż te na słońcu, ale smakiem się nie różnią.
      Ad.2. Nie widzę sensu, bo włóknina będzie też zatrzymywała pędy malin i to je skłoni do dalszych wycieczek.
      Ad.3. Niech cię ręka bogini chroni!
      Ad.4. W sumie, nie wiemy, czy piszesz o malinach letnich, które owocują na dwuletnich pędach, czy jesiennych, które na jednorocznych. Te drugie wymagają mniej pracy i łatwiej utrzymać je w ryzach i względnej kulturze😎
    • mamamisi2005 Re: Pytanie do ogrodniczek/ogrodników 10.04.23, 17:08
      Masz już sporo informacji, ale dodam tylko, że maliny wędrują głównie w kierunku słonecznym.
      I są też odmiany bezrozłogowe, przynajmniej wśród malin czarnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka