14.04.23, 23:35
I nie bede tlumaczyc, bo nie chce goownoburzy w tym stanie. Ktos nastawi wode na herbate?
Obserwuj wątek
    • jammer1974 Re: Zle mi... 14.04.23, 23:40
      No powiedz. Co sie stalo.
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 14.04.23, 23:45
        A idz... Eks i kot to nie temat na dyskusje i zwierzenia. Skonczylo sie dobrze, ale wypompowana jestem na max.
        • jammer1974 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:01
          Kot zawsze jest dobry na wszystko. Na dyskusje zatem tez.
          • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 00:20
            Chodzi o to, ze go zostawilam. 🤦‍♀️ Zostawilam, bo tam ma lepsze warunki (laka, tarasy), wetka za rogiem, ktora dojezdza z calym sprzetem (jest w stanie w swoim busie operacje robic). I teraz mu sie pogorszylo (ma 19 lat). I ex mi zamet zrobil (i to doslowny, lacznie z oczekiwaniem na moj tel. i blokowaniem mojego nr,. kiedy chcialam info od wet przekazac). Ale zdaniem wetki kic przezyje jeszcze kilka lat. Siedzialam na telefonie jak durna 2 dni, probujac to wyjasnic i ogarnac. Wszystko ok, tylko wypompowana jestem totalnie.
            • borsuczyca.klusek Re: Zle mi... 15.04.23, 00:37
              Były używa tego nieszczęsnego kota, żeby cię torturować.
              • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 00:50
                Tak klusku, to kara ma byc dla mnie. Ale opiekuje sie zwierzem (co potwierdzila wetka). A ja to zniose.
            • ichi51e Re: Zle mi... 15.04.23, 10:25
              Wziawszy pod uwagę ze koty domowe średnio żyją 12-18 lat to wasz albo nie jest taki schorowany albo wet ci kit wciska.
              • beaucouptrop Re: Zle mi... 15.04.23, 10:37
                Albo kot jest wytworem wyobraźni 😂
                • inny.kwiatek Re: Zle mi... 15.04.23, 12:19
                  Oczywiście, że jest. Jak wszystko w jej wątkach.
              • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 14:32
                Sypie sie juz (nerki i musi brac leki codziennie), ale to jeszcze nie jego koniec. Wetka go prowadzi swietnie. To eksowi zachcialo sie pouzywac na mnie z jakichs wzgledow. Ma takie odpaly od czasu do czasu. Na szczescie kotem sie zajmuje. A to dla mnie najwazniejsze.
              • babcia47 Re: Zle mi... 15.04.23, 15:04
                Najstarszy kot świata dożył 38 lat i kilku miesięcy. Obecnie najstarszy ma 26 lat. Moja ma 20, 30 kwietnia skończy, miałam już koty, które dozywaly 15 i 16 lat były w niezłej jeszcze kondycji fizycznej ale choroba gwałtowna przy gorszej opiece weterynaryjnej na prowincji w tamtych czasach je pokonała.
                • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 15:24
                  No ja ta wetke na loterii wygralam. Jest swietna i bardzo zyciowa (w rozumieniu, ze widziala jak usilowalam wtedy jeszcze dwa koty nastawiac na zdrowe jedzenie, wlacznie z barf a te patrzyly jak na idiotke. Wetka stwierdzila: "niech jedza, co chca, byle jadly"). Niestety jeden z kotow w wieku 17 lat zebral sie bardzo szybko. Nerki tez i na leki nie reagowal. Skonczylismy podroz, jak juz tylko surowa wieprzowine jadl na przymus. I nie poznawal domownikow. To juz byla meka. A nie wyobrazalam sobie glodujacego kota, jakby tez mieso odstawil. Wetka poparla i uspilismy w domu. Nie mial zupelnie stresu z transportem itp. Ja i wetka jestesmy przeciwne dializom u kotow. Dopoki ten na leki reaguje, dopoty dobrze.
                  • babcia47 Re: Zle mi... 15.04.23, 15:43
                    Niestety ja mieszkam na prowincji i problem z dostepem do weta w nocy czyweekend jest problem. Najbliższą taką klinika 100km ode mnie. Przez spory czas moim zwierzyncem opiekował sie nasz bliski kolega z mlodosci, ojciec przyjaciela mojego syna. Trochebtrwalo zanim zorientowalismy sie, ze umiejetnosci ma slabe i zupełnie nie jest zainteresowany np. Inwrstucha w aparature diagnosthczną. Nawet mial problem ze sterylizacją kotek, wolał pidawac im zadtrzyki z hormonow. Gdy 16letniemu kotu, ulubieńców syna wysiada wątroba bez potrzeby utrzymywał go przy życiu, kasowal codziennie syna, który dopiero zaczął prace za niepotrzebne zastrzyki zamiast zasugerować eutanazję skończyłam współpracę. Syn bardzo to przezył a kot niepotrzebnie syrasznie sie męczył. Nie byl nawet w stanie wody pic bo jezorek przyponiminał drewniany wórr. Trzeba go bylo nawadniac i karmis strzykawką specjalnymi mieszankami. Potem juznuwaznie zbierałam setów o odpukać, obecnie jesteśmy pod opieką fachowca. Mój najmłodszy w poniedziałek ma lustrację ale nie będzie to pikuś bo jest wnętrem i bedzietrzeba ciac brzuszek by odszukac jedno jądro. Buuu
                    • babcia47 Re: Zle mi... 15.04.23, 15:47
                      Pisałam o nocnej opiece, bo 1,5 roku temu w 8 godzin,vw nocy zawinął mi sie za TM stosunkowo mlody kot ale po .przejsciach. na rano bylismy umowieji z wetem, ktory mieszka za miastem ale przychodnie ma na miejscu. Konsultowalam sie z nim w nocy przez telefon Nie doczekał
    • mysiulek08 Re: Zle mi... 14.04.23, 23:42
      odebralam swieza dostawe herbaty z dragona, to moge ci przedniego yunnana zaparzyc
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 14.04.23, 23:46
        Dzieki, prosze!
        • mysiulek08 Re: Zle mi... 14.04.23, 23:52
          .
          • andallthat_jazz Re: Zle mi... 14.04.23, 23:54
            Dziekuje mysiulek! 😘
            • mysiulek08 Re: Zle mi... 14.04.23, 23:58
              alez prosze, moja naj naj herbata, polecam, zrodlo tez 😊

dragonteahouse.biz/supreme-organic-ancient-tree-golden-needles-dian-hong-yunnan-gold-black-tea/
              • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 00:02
                Bedzie zamawianie. 🌺
                • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:06
                  moge ci kilka innych podrzucic, za jakosc i solidnosc sklepu recze, od 15lat u nich herbaty kupujemy
          • inny.kwiatek Re: Zle mi... 14.04.23, 23:59
            Jaka cudna! Kolor niesamowity
            • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:05
              fota ze strony sklepu, w czasie pandemii i kwarantanny hongkongu mocno nad zdjeciami pracowali 😎 ale tak, napar daje wlasnie taki, przejrzysto bursztynowy
              • thank_you Re: Zle mi... 15.04.23, 01:28
                Jak rooibos
              • presens Re: Zle mi... 15.04.23, 06:39
                A do Polski wysyłają?
                • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 10:11
                  wysylaja 'na caly' swiat, jest opcja darmowej wysylki za zakupy za okreslona kwote, mozesz sobie kuriera zafundowac 😎 frontem do klienta

do kazdego zamowienia jest zawsze jakis gratis ( czasami herbaciany gadzet, czasami probki herbat), dla stalych klientow rabaty itp

jakosc herbat jest doskonala, rozwineli sie przez lata bardzo pozytywnie

wiem, ze brzmi to jak reklama, ale naprawde nigdy nie bylo wpadki, a herbacianych sklepow online na swiecie sporo testowalismy i zawsze dragon byl poza konkurencja
    • borsuczyca.klusek Re: Zle mi... 14.04.23, 23:45
      Mam czerwoną. Niby ma być odchudzająca, ale coś nie odchudza 🙄
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 14.04.23, 23:48
        Dawaj klusku. 🌺 Juz mnie sie odchudzic nie da, wiec nie bedzie zazalen.
      • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:02
        to mit, ze pu erh odchudza, musialbys litrami pic przez miesiace plus rezim dietowy 🤣
        poza tym to najbardziej zanieczyszczona plesnia herbata
        • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:03
          tzn wplywa dobrze na trawienie, tak jak i inne ziolka
      • jammer1974 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:02
        borsuczyca.klusek napisała:

> Mam czerwoną. Niby ma być odchudzająca, ale coś nie odchudza 🙄

Jakas fejkowa.
      • silenta Re: Zle mi... 15.04.23, 10:16
        Heh, piję czerwoną w hurtowych ilościach już ponad 20 lat. Gdyby odchudzała to już bym była przezroczysta. U mnie działa zdecydowanie tucząco smile
    • igge Re: Zle mi... 15.04.23, 00:15
      Herbatę już dobrą masz. To ja puszczam dzisiejszą 3 godzinną operę w mezzo. "Nixon in China". John Adams. Mnie pomogła ( w komplecie z Kuguarkiem kotem realizującym swoją codzienną starczą rutynę przed tv, skóra do skóry plus mruczenie) bo dzisiaj też niefajnie się 7 godzin czułam. Zaczęło się od nerwów z aplikacją bankową, a potem to już czułam się słabo i coraz słabiej sama z siebie. Źle.
      Życzę szybkiej poprawy samopoczucia jazz.
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 00:26
        Dziekuje, zakladam sluchawki! 🌺
    • slatynka85 Re: Zle mi... 15.04.23, 00:56
      Dziś w ogóle hujowy dzień.
      19 lat kota to szmat czasu. Czym go karmisz?
      Moja kotka ma 2 lata, chce by przeżyła jak najdłużej.
      Czym karmiłeś kota, że tyle przeżył?
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 01:35
        Probowalam wprowadzic jedzenie dla nerkowcow. Byla obraza swieta. On chce smieciowe + jogurt + mleko, lososia. Suchego nie je, bo zebow brak i checi. Wiec nie pomoge,bo pan bojkotuje wszystko, co zdrowe. 😂 Dzieki! Sluchaj kota, on Ci powie, co chce jesc. 🙂
      • babcia47 Re: Zle mi... 15.04.23, 04:12
        Moja 30.04 skończy 20 lat. Na ludzkie to już chyba ponad 100 co widać bo straciła szydełko i niestety widać, że zanikają jej mięśnie. Dużo śpi, ma problemy z krążenie bo temperatura poniżej 19,5 st.C jest dla niej wysoce niekomfortowa co też widać. Ma już zrosty na krwgoslupie więc na wysokie meble nie wskakuje ale stół, parapet bez problemu , czasem włącza jej się patataje i biega jak kociak, a pizatym trzyma w ryzach resztę zwierzaków tj. Dwa młoda ze koty i psa. 3 lata temu zdiagnozowano nadczynność tarczycy i od tego czasu podaję codzienniebapelke ale już w minimalnej dawce bo udało namsie zejść z bardzo zlych wynikow do szarej strefy ale nie możemy odstawić całkowicie. Przyjmuje też suplement na poprawienie pracy nerek. Generalnie całe życie Koty pozwalała jej samej suplementowac się tj gdy miała na coś smaka to pozwalała by uzupwlniala niedobory. Czasem były to dziwne rzeczy ale tu każdy kot ma inne potrzeby. Dostaje zwykłą karmę felixa czy shebę, sucha piękny lub prefekt fot, gdy trafię to dla seniorów. czasem eksperymentujemy z jakimiś nowościami. Gdy jest w gorszej kondycji kupuję tylko karmę dla starszych kotów. Raz w tygodniu dostaję surowe mielone mięso lub gotowane, 1-2 razy żółtko i ze 2x w miesiącu wątróbkę drobiowa. Tą kota akurat nie tylko bardzo lubi ale nie ma też problemów z piciem mleka, wręcz gdy nie ma apetytu na nic innego stawia ja na nogi A szczególnie gdy domieszam żółtko. Daje nie więcej niż 50-70 ml co drugi dzień. Daje też często twarożek, odrobinę ma dla lub smalcu gęsiego, pomaga w trafieniu o wydawaniu szczególnie gdy linieje. Podobnie byla karmiona całe życie tyle, ze dla młodszych kotów i podobnie karmię młodzież tyle, ze ciężko oddzielić poszczególne karmy bo z cudzej miski smaczniejsze. Kota z różnych powodów nie została wysterylizowana, rzez jakis czas byla na zastrzykach z hormonow, początkowo była kotką syna od 6 lat praktycznie nie ma już rujki. Jest niewychodzaca, tak jak reszta ale mieszkam w dużym domu . Sorki, ze wcięłam sie w pytanie do kogoś innego 🙀
        • berdebul Re: Zle mi... 15.04.23, 05:25
          Dla takich staruszków warto kupić termofor, albo podłączyć elektryczny kocyk. Ciepło pomaga na bóle stawów, a przy gorszym krążeniu ogrzewa.
          • babcia47 Re: Zle mi... 15.04.23, 06:33
            Ma kanapę przesuniętą do grzejnika tak, że może się przytulić a gdy zbyt dlugo utrzymuje sie temperatura wokolicy 19,5 stopnia... przytula się do mnie albo wlazi do mnie pod zwykły kocyk. Termofor został zignorowany a ja obrzucona karcacym spojrzeniem.
      • emateczka Re: Zle mi... 15.04.23, 17:10
        Mój kot żył 18 czy 19 lat, większość czasu na śmieciowym jedzeniu typu whiskas i kitekat. Dopiero w mocno dorosłym wieku zmienilam mu dietę na lepsze puszki i chrupki.
        Ostatni miesiąc życia był ciężki, bo wysiadły nerki. Wcześniej wszystko było ok.
        Nie twierdzę oczywiście, żeby koty karmić marketowym jedzeniem, mowie jedynie, że bywa różnie, i wpływ na długość życia mamy ograniczony...
        • babcia47 Re: Zle mi... 15.04.23, 23:58
          To prawda. Mojewczesniejsze, sędziwe koty tez jadły to co bylo dostępne a puetwszy wrecz z nami dzielił duete na ile się dalo bo po prostu gotowe karmy nue byly powsrzechnie dostepne. Gdy ok roku 1990 pojechaliśmy w lubuskie na żagle z naszą psicą pani w sklepue spożywczym byla oburzona, ze w takim sklepue szukamy dla niej karmy bo tu dla ludzi, no moze cos pani kupi u weterynarza ale w sobotę ma zamknięte. Z drugiej strony wtedy łatwuej zwierzak mogł sam sie udokumentować i bywalo, ze miały zadziwiające zachcianki. Mój pierwszy Kuba uwielbiał fasolkę szparagową z buleczką tartą, kukurydzę z puszki, zielony groszek, pidkradał mi 2-3 plasterki suszonego ogórka gdy robiłam sałatkę, kochał lody i wafelki niezależnie od smaku A wilczyca oprócz jabłek podbierała mi obierki z patrona i cukinii. Oczywiście nie zawsze i wielkich ilościach ale często. K7ba zrobił mi nawrt ciężką awanturę gdy dostałam zimą od mamy słoik fasolki i zapomniałam się z nim podzielić. Musiałam poodkladac ba piąty talerzyk. A" propos kukurydzy zawsze gotowałam jeden kaczan więcej, dla kota. Sam obgryzał i to bardzo sprawnie
          • babcia47 Re: Zle mi... 16.04.23, 00:01
            Suplementować, miał smaka ba to czego organizmowi brakowało. Też tak się odżywiam
    • krwawy.lolo [...] 15.04.23, 14:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 15:34
        Ide po zupe. 🙄
      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 15:38
        A pepek mam twardy bo z blizna w srodku po laparoskopii. Nic go juz nie zmiekczy. Zawsze chcialam wypukly pepek. 🙄 Mam idealnie wklesly i twardy. 🙄
        • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 15:55
          Bez foty się nie liczy. Poza tym posiadam preferencję pępkowowklęsłą. Także nie masz się czego wstydzić.
          I uważaj, żeby zupy nie rozlać.
          • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 16:24
            Ja sie na zupie skupie. Twoje preferencje mi... hmmm... lataja? Za jedna fote (i to nie moja) mialam ban przez miesiac bodaj. Pepek zachowam wiec dla siebie.
            • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 16:26
              To dobrze. Dzisiaj robię pizzę.
              • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 16:36
                Byle nie hawajska, to grzech ciezki, ktoremu notorycznie ulegam. Mahlzeit!
                • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 16:41
                  Nie, to będzie mojska. Na pewno będą pieczarki (właśnie obrałem i umyłem), mozzarella, i morskie robale. Poza tym dodam na pozostałej powierzchni jakąś kiełbasę, boczek, czy coś tam, co znajdę w lodówce. Zrobię zdjęcie, jeśli mnie demencja nie dopadnie.
                  • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 16:49
                    A fuj! Ale zrob. Dostaniesz bana na pol roku za to cos. 😂 Nie zapomnij o zasmazce! Boczek, owoce morza, mozarella, kielbasa. Ojpr 😂
                    • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 16:51
                      Będzie pizza dla każdego. Przecież nie wymieszam kiełbasy z robalami.
                      • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 16:53
                        Bez foty sie nie liczy! 😂
                        • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 17:05
                          1.
                          • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 17:06
                            Ha, dla Mysiulka, z prawej jest mój nóż. smile
                            • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 17:20
                              Straszne, co robisz, alem ciekawa efektu. 😂
                              • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 19:09
                                Tak wyszło
                                • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 19:11
                                  .
                                  • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 19:12
                                    Już dawno zeżarte.
                                • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 21:01
                                  Wymieszane to wszystko w cholere, ale bana nie dostajesz. 🤪
                            • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 19:13
                              ty mi tu z nozem nie wyjezdzaj tongue_out
                  • mysiulek08 Re: Zle mi... 15.04.23, 19:15
                    w zyciu nie obieralam pieczarek tongue_out

u nas tez pizza ale okragla, bede testowac pieczenie w plaskim lecreuset'cie
                    • krwawy.lolo Re: Zle mi... 15.04.23, 19:27
                      Ja też nie. Żona kazała.
                    • andallthat_jazz Re: Zle mi... 15.04.23, 21:02
                      Tyz nie. 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka