23.04.23, 17:36
Sezon rozpoczęty, przed najlepszą lodziarnią w okolicy stoi kolejka.
Niby można kupować przez cały rok, w pudełkach, ale jednak te z lodziarni w ciepły dzień, w słodkim wafelku, to coś lepszego.
Dziś zjadłam klasyczne śmietankowe.
A Wy jakie lody najchętniej jecie?
Obserwuj wątek
    • marusia_ogoniok_102 Re: Lody 23.04.23, 17:41
      A ja dziś jadłam to lody tajskie. Ostatnio je jadłam chyba w 2015/2016. Są pycha, robione na miejscu przy tobie, możesz wybrać bazę, smak, dodatek i posypkę. To jest batonik Lion zmieszany z bananem, cukrowa posypka na czekoladowej bazie.

A tak zwykle to jestem stałą klientką Good Loodów.

Za to nieodmiennie zdumiewa mnie kolejka do lodów na krakowskiej Starowiślnej. Jadłam tam raz, smaki bardzo podstawowe, no dobre ale niewyróżniające się.
    • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 17:48
      Ostatnie odkrycie (to znaczy chyba ostatnich 6 miesiecy) to daktylowe Grycana ( w kulkach, w wiaderku nie próbowałam)
      • alexis1121 Re: Lody 23.04.23, 20:39
        Jezu jutro po nie lecę
        • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 23:33
          daj znać czy Ci smakowałysmile
          • alexis1121 Re: Lody 24.04.23, 00:14
            Dam znać smile
          • alexis1121 Re: Lody 24.04.23, 10:34
            Taki sobie 😬 pozostanę wierna maladze
            • chococaffe Re: Lody 24.04.23, 10:37
              smile

p.s. lubiłam malagę, ale mi się z tego lubienia przejadła
    • krwawy.lolo Re: Lody 23.04.23, 17:53
      Lody Domino, jeszcze lepsze od śmietankowych kalipsiaków. Z zagranicznych Minimilk.
      • krwawy.lolo Re: Lody 23.04.23, 17:54
        W Niemczech nie ma lodów śmietankowych.
        • krwawy.lolo Re: Lody 23.04.23, 18:31
          Są "kirsch-amarena", takie śmietankowe ale z dodatkiem wiśni. Nie rozumiem, dlaczego samych śmietankowych nie robią.
          • ayelen40 Re: Lody 23.04.23, 19:18
            Ja też nie. Bez sensu.
          • snakelilith Re: Lody 24.04.23, 00:58
            W lodziarniach jako Saure Sahne. W tych lepszych istnieją bez owocowych dodatków. Moje ulubione. Z pakowanych możesz spróbować Landliebe Joghurt, w składzie Milch und Sahne. Smakują śmietankowo. Ja je lubię.
            W Rewe śmietankowe są też pod nazwą Sandwich Bourbon-Vanille-Eis marki własnej sklepu. Nazywają się wprawdzie Bourbon-Vanille, ale są śmietankowe jest śnieżynka. Tani szajs, za 6 sztuk, tylko 2,30 czy jakoś tak, ale bardzo dobry. W Edece jest coś takiego pod nazwą Sandwich Kiewer Art.
            Śmietankowe w smaku są też KissYo Eis Pur (Bio).
            • krwawy.lolo Re: Lody 24.04.23, 11:24
              Dzięki
    • kropkacom Re: Lody 23.04.23, 17:56
      Lubię mascarpone i jogurtowe lody. W domu ostatnio Haagen Dazs Mango & Raspberry
    • damartyn Re: Lody 23.04.23, 17:57
      Byliśmy wczoraj w japońskiej restauracji i tam na koniec na deser były japońskie lody kokosowe. Spróbowałam.
      Sama nigdy nie kupuję lodów, bo nie przepadam. Mogą dla mnie nie istnieć.
      Jak byłam dzieckiem lubiłam dwukolorowe lody Bambino na patyku -ze śmietaną i kakao.
    • mid.week Re: Lody 23.04.23, 17:58
      Ostatnio ochote na lody/deser zaspakajam mrożonymi truskawkami ze skyrem. W ogole mam aktualnie faze na taki mocno schlodzony skyr z najzimniejszego zakątka lodowki, z miodem i orzechami najlepiej.
      • ayelen40 Re: Lody 23.04.23, 19:19
        Dla mnie skyr za kwaśny.
        • mid.week Re: Lody 23.04.23, 19:30
          Na pewno piszesz o skyrze? Kefir, maslanka, niektore jogurty naturalne są kwasne ale skyr jest kremowy i delikatny w smaku.
          • enty.enty Re: Lody 23.04.23, 19:48
            Lubię skyr + miód + cynamon.
            • mayaalex Re: Lody 23.04.23, 22:09
              jeszcze mozna dodac orzechy wloskie albo pistacje do tego zestawu smile
      • kanna Re: Lody 25.04.23, 16:16
        Mamy taką miskę do robienia lodów, urządzanie się zgubiło, ale miska stoi na stałe w zamrażalniku. Córka namiętnie mrozi tam wszelkie jogurty, ze Skyrem na czele smile

Opcja stania w kolejce za lodami (właściwie czymkolwiek, poza absolutną konieczności, typu zdrowie) jest z kategorii "po moim trupie".
    • gr.ruuu Re: Lody 23.04.23, 17:58
      Cynamonowe, pistacjowe i sorbety
    • slonko1335 Re: Lody 23.04.23, 18:02
      A różne, w lodziarni zwykle tyle odjechanych smaków że zawsze mam problem co wybrać. Nie lubie lodów czekoladowych, mogą za to być z kawałkami czekolady. Najczęściej wybieram sorbety owocowe lub owoce mieszane ze śmietanka, jogurtem, mascarpone lub ricotta.
      • em_em71 Re: Lody 23.04.23, 19:13
        O, to ja wręcz przeciwnie. Jeśli już, to najbardziej czekoladowe, ewentulnie orzech włoski, ale wolę gładkie, bez dodatków.
        • jednoraz0w0 Re: Lody 23.04.23, 19:16
          Tak, pokruszoną czekolada w lodach to nieporozumienie, przecież zimna czekolada nie ma prawie smaku, ot, kawałek zimnego tłuszczu.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Lody 23.04.23, 19:40
            Że jak?! Dopiero zimna czekolada jest zjadliwa! Jest chrupka, można ją jeść jak chipsy, a ciepła błyskawicznie rozpuszcza się w paluchach i wszystko brudzi. Nie, nie. Czekolada tabliczkowa tylko zmrożona na kamień.
            • jednoraz0w0 Re: Lody 23.04.23, 20:24
              Yh, ale smak ma taki ze równie dobrze można sobie zamrozić tę warstwę tłuszczu na rosole i chrupać ją jak chipsy.
              • marusia_ogoniok_102 Re: Lody 23.04.23, 21:01
                ...mogłabym się kłócić, ale w sumie to jest jedna z tych rzeczy, w których różnice w poglądach jestem w stanie zaakceptować. Dodaję filmik Dema w temacie i zamykam wink

• slonko1335 Re: Lody 23.04.23, 19:43
          Ja uwielbiam czekoladę a nie znoszę nic czekoladowego ani lodów ani ciast ani żadnych czekoladowych smaków. Tylko zwykła czekoladą w kawałku.
    • sandy_cheeks Re: Lody 23.04.23, 18:30
      Dzieciaki i konkubin jeśli dziś chmurkę, a ja burze 😁
    • szmytka1 Re: Lody 23.04.23, 18:42
      Porzeczkowe, malinowe, ogólnie owocowe, potem waniliowe, potem karmel. Żadnych wytrawnych i jesCze czekoladowych nie je.
    • borsuczyca.klusek Re: Lody 23.04.23, 19:19
      Ostatnio jadłam waniliowe z ciepłym musem malinowym i bitą śmietaną. Tak musi smakować niebo 😋
      • pade Re: Lody 24.04.23, 16:11
        borsuczyca.klusek napisała:

> Ostatnio jadłam waniliowe z ciepłym musem malinowym i bitą śmietaną. Tak musi s
        > makować niebo 😋

mniamsmile
    • kaki11 Re: Lody 23.04.23, 19:40
      Takich jeszcze w tym roku nie jadłam, ale pewnie w któryś dzień się skusimy. A takie sklepowe, czy to w pudełkach czy "jedno porcjowe" w rożku czy na patyku jadam chętnie cały rok, ale zgadzam się to trochę jednak inny rodzaj przyjemności, niż lody z lodziarni w przerwie letniego spaceru/roweru smile
    • chatgris01 Re: Lody 23.04.23, 19:43
      Owocowe, a zwlaszcza jagodowe.
    • rozaliaolaboga Re: Lody 23.04.23, 19:47
      W pudełkach mam jedną wielką miłość: maple walnuts Movenpick. W wafelku moja polska lodziarnia ma wciągający smak "palone masło".
    • gulcia77 Re: Lody 23.04.23, 20:12
      A byłam ostatnio w Bytomiu na kawie "U Fiołków", robią lody rzemieślnicze. Spróbowałam dwóch smaków - orzechy makadamia i prażony słonecznik. Pycha.
    • jolie Re: Lody 23.04.23, 20:20
      Kawowe, śmietankowe i waniliowe. Nie lubię owocowych.
    • ga-ti Re: Lody 23.04.23, 20:22
      Faktycznie, w lodziarniach jemy głównie w ciepłe dni, a sklepowe cały rok. W lodziarniach zwykle eksperymentuję, mamy jedną z przedziwnymi smakami, ale co roku są coraz słodsze i jak ja lubię słodkie to i dla mnie przesadzają. Za to w zeszłym roku działała lodziarnia z robionymi lodami i te były pyszne, kilka smaków, za to co tydzień inne i pyszne.
      Zazwyczaj lubię nieowocowe, karmel (słony też), czekolada, mięta, różne nutelle, 'batonikowe', biszkopcikowe, alkoholowe, kokosowe... Wyjątek to sorbet mango z Biedronki smile
    • thank_you Re: Lody 23.04.23, 20:25
      Pistacjowe, u nas na dzielni są najlepsze w mieście, takie jak na Sycylii, doskonale.
      • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 22:01
        A próbowałaś pistacjowych w Namaste?
        • thank_you Re: Lody 23.04.23, 22:12
          Tak, ale wg mnie te nasze są lesze. Są tluste, kremowe, naprawdę wybitne.
          • thank_you Re: Lody 23.04.23, 22:15
            Jak dla mnie to nie mają konkurencji w Polsce. Zawsze tylko kilka smaków, ale śmietanka i pistacja cały rok. Wspaniałe. ❤️
          • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 22:20
            to dawaj namiar
            • thank_you Re: Lody 23.04.23, 22:23
              m.facebook.com/LodziarniaNaLody

„Na lody” Rakowiecka

Sorbety też mają pyszne. I czekoladowe. No ale od tej pistacji jestem od lat uzależniona. 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
              • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 22:29
                Dzięki. I rurki z kremem mają!
                • thank_you Re: Lody 23.04.23, 22:38
                  Mają i bita śmietana do tej pory nie była słodzona, ale najbardziej lubie z Grycana i od Gesslera (ze względu na wafelki)
                  • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 22:43
                    Te z placu 3 Krzyży, od 'starszego pana"? (Gessler)
                    • thank_you Re: Lody 23.04.23, 23:03
                      Tak, robią w weekendy :i czasami w tyg smile
                      • chococaffe Re: Lody 23.04.23, 23:05
                        znam, pycha.
                        • thank_you Re: Lody 23.04.23, 23:12
                          Tak ❤️❤️❤️
    • alexis1121 Re: Lody 23.04.23, 20:37
      Od miesiąca jestem od tych uzależniona.
      • kozaki_za_kolano Re: Lody 23.04.23, 23:01
        Off topic, świetne paznokcie
        • alexis1121 Re: Lody 24.04.23, 00:16
          Dziękuję ❤️🙂
    • kochamruskieileniwe Re: Lody 23.04.23, 20:44
      Jestem dziwna. Nie lubię lodow w wafelku. Jezeli juz to takie z pudelka. Ale muszą byc gęste, kremowe. Zadne tam lekkie, piankowe.
      Czyli lubię te na śmietance. A nie na mleku.
      Najlepiej w pucharku, z bitą smietaną i dodatkami typu polewa owocowa czy
      czekoladowa. Ale taka prawdziwa😁
      Najlepiek smietankowe, waniliowe, czekoladowe, kawowe. Raczej czyste smaki.

Ps. Bardzo, ale to bardzo rzadko jem takie bomby kaloryczno- cukrowe...
      • ayelen40 Re: Lody 23.04.23, 21:01
        Mnie wkurza, że bita śmietana często jest słodzona, blee.
    • paola.brunetti Re: Lody 23.04.23, 21:05
      Najbardziej lubię słony karmel, ale nie zawsze jest udany. W Poznaniu najlepszy był zawsze na Kościelnej, ale w tym roku jeszcze tam nie byłam, bo mi teraz nie po drodze. Pozwalam sobie na porcję w drodze wyjątku, bo nie toleruję laktozy i jestem skazana na sorbety, za którymi nie przepadam. Często jest tak, że w ogóle rezygnuję, jeśli nie ma smaku, który by mi odpowiadał,.najbardziej chyba jeszcze ujdzie mango. Niestety dobrych lodów na mleku roślinnym jeszcze nie jadłam.
    • princesswhitewolf Re: Lody 23.04.23, 22:03
      Bardzo rzadko jadam lody. Ale jesli juz to wloskie Gelato ( jakos inaczej robia czy cos) w smaku orzech wloski. Numer dwa to pistacjowe.
      • princesswhitewolf Re: Lody 23.04.23, 22:03
        Boze, nie wloski tylko hazelnut. Laskowy czyli
    • pepsi.only Re: Lody 23.04.23, 22:07
      Właściwie nie jadam lodów.
      Raz na pół roku biorę gałkę owocowych np z mango.

Za to dziś zrobiłam ciasto 3bit- obżarłam się, że do wypęku big_grin Bo faktycznie latem zamiast ciast pieczonych często robię desery lub ciasta schładzane w lodówce, typu sernik na zimno, tiramisu, ciasta i z owocami, i bez owoców, z galaretką, lub z kremem...ostatnio na święta była Pavlova, dziś 3 bit... nie lubię lodów, wolę zjeść ciacho.
      • ga-ti Re: Lody 24.04.23, 09:16
        Z jakiegoś unikalnego przepisu ten 3bit, czy tak po prostu z netu? Bo krąży taki po Facebooku i mnie kusi 😋
    • mayaalex Re: Lody 23.04.23, 22:19
      lubie sorbet mango
      i rozne lody orzechowe, zwlaszcza pistacjowe, slone maslo i karmel, kokosowe
      tureckie z mastyksem (to taka zywica z jakiejs odmiany drzewa pistacjowego chyba)
      ale najlepsze na swiecie lody jadlam we Florencji, mialy smak gorzkiej czekolady z pomarancza - jak bylam na kursie wloskiego to chodzilam tam codziennie i zjadalam wielka porcje, majac nadzieje, ze mi sie przejedza i znudza. No niestety, nie przejadly sie wink
      Z dziwnych smakow to moj maz uwielbia lody z koziego mleka, to jest taki turecki klasyk, dla mnie przerazajacy (nawet do kozich serow podchodze bardzo ostroznie, mleko wydaje mi sie czyms absolutnie niejadalnym i obrzydliwym, wiem ze to schiza ale tak juz mam)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka