Dodaj do ulubionych

Menu komunijne bez kolacji?

• mama-ola Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 20:34
      To mnie zawsze fascynuje, że ematki na co dzień wydają się takie niereligijne i antykościelne, a gdy przychodzi temat komunii, to "jak ja robiłam, to..." tongue_out
      • laura.palmer Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 21:55
        Twoim zdaniem te, co są antykościelne oraz niereligijne i te co piszą, że wyprawiały komunię to te same nicki? Aha.
      • angazetka Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:18
        Spoiler: ematek jest dużo.
    • magdallenac Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 20:39
      Ja bym powiedziała mamie, że ona już swoją szansę na zorganizowanie komunii miała i mogła ją wyprawić nie tylko z kolacją, ale i ze śniadaniem. Ty natomiast robisz tak jak uznasz za stosowne. Za moich czasów po komunii szło się do domu komunisty na obiad i chyba nikt nie zostawał na kolację. Nie wiem jak jest teraz, bo za moich dorosłych czasów nigdy na komunii nie byłam.
    • pyza-wedrowniczka Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 20:54
      Mam rodzinę z tych dużych i goszczących się, ale nigdy nie było u nas kolacji. Jak zaczniesz o 12.30 obiadem, to się skończy przed 14.00 pewnie. Potem chwila oddechu i tort/ciasta oraz przekąski. Do 18.00/19.00 goście maksymalnie posiedzą i sałatki czy deski serów im wystarczą.
    • auksencja15 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 20:55
      Pierwszy raz słyszę o kolacji po komunii. 🤨
    • nena20 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 20:55
      Wszystko zależy od tego ile czasu goście będę przy stole. Ja zamawiałam kolację.
      • imponderabilia22 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 01:50
        nena20 napisała:

> Wszystko zależy od tego ile czasu goście będę przy stole. Ja zamawiałam kolację
        > .

Pewnie tyle, ile będzie jedzenia.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 21:07
      Sam opis mnie wykończył, nie pojechalabym na taka komunie gdyby ktoś chciał mnie tak długo torturować i zmusić do całodziennego siedzenia przy stole .
      Babcia płaci za te imprezę, czy tylko się wcina? Ostatnio byłam na weselu, które krócej trwało, czyli po prostu obiad po ślubie, a impreza wieczorem po paru godzinach - po prostu runda po klubach.
      Tutaj szykuje się przerost formy nad treścią
    • zuzanna_a Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 21:24
      Bylam. Komunia wczesnie bo o 11.00, wiec po byl obiad i ciasto plus tort. Po tym mialam ochote wrocic do domu, niestety zwykle pozniej zaczyna sie terroryzowanie gosci zeby zostali dluzej BO KOLACJA.
      Widzialam ze kazdy byl zmeczony, grzebal w talerzu i mial serdecznie dosc. Nawet to biedne dziecko komunijne bylo juz padniete i chcialo odetchnac.
      Wiec zlituj sie i daj ludziom isc do domu bez dojadania tych zimnych plyt z galaretą i zlezałą sałatką.
    • koronka2012 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 21:36
      Przepraszam - jak to matka chce tradycyjnie?
      jak żyję pierwsze słyszę o kolacji przy okazji komunii przecież to nie jest Impreza do później nocy 🤦🏻‍♀️
    • volta2 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 21:45
      Prawdę mówiąc u nas rodzina jest z opcji, że po kawie i torcie to się wychodzi do domu. może być niespiesznie, ale po słodkim coś ciepłego? no nie. nie daj boże wódka. słodkie to raczej hasło do wyjscia i każdy jest je w stanie przyswoić.

• conena Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 21:57
      Obiad, deser i spadać do domów.
    • kachaa17 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:02
      Byłam w swoim życiu na 3 komuniach i przyjęcie zawsze kończyło się maks o 15. Czyli żadnej kolacji nie było. Część ludzi jest też z daleka więc trzeba mieć czas, żeby wrócić do domu. Nigdy też nie słyszałam o kolacji na przyjęciu komunijnym.
    • hrabina_niczyja Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:05
      Zależy jakie macie zwyczaje w rodzinie. W mojej wszelkie imprezy trwają długo, do wieczora. Ostatni byliśmy na chrzcinach w chłopa rodzinie i wyszliśmy około 20, niemało gości jeszcze siedziało. Natomiast jak obiad jest konkretny plus zimna płyta też konkretna to bym nie cudowala z kolacja. Jedyne co to poprosiłabym, żeby to nie kislo na stołach od południa, bo później faktycznie nikt tego nie ruszy.
    • palacinka2020 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:10
      Moim zdaniem przekąski podaje sie przed obiadem a nie po. Ty masz obiad, pewnie dwudaniowy, potem talerze przekąsek czyli żarcie cały czas dostępne. potem tort, lody, ciasta.. No nie kto wdusiłby w siebie jeszcze bogracz.
    • maleficent6 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:10
      Ja to bym ci proponowała z kolacją, ale bez komunii.
    • angazetka Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:20
      > chyba przestanę informować mamę o planach tylko postawiem ją przed faktem dokonanym

Skoro masz dziecko w wieku komunijnym, to ten plan czeka na wdrożenie od dobrej dekady. Powodzenia.
      I tak, żadnych kolacji, miej litość.
    • snajper55 Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 22:26
      korniz napisała:

> Obiad, kawa ciasta lody ,zimna płyta salatki itd. Czy oprócz tego zamawiacie ko
      > lacje ? Mam do wyboru bez kolacji albo dokupić kolację np bogracz, lub frytki
      > z kurczakiem itp. Mam metlik.Moja mama uważa, że bez kolacji nie wypada.... ch
      > yba przestanę informować mamę o planach tylko postawiem ją przed faktem dokonan
      > ym. Ostatnio ciężko się rozmawia. Ona chce po tradycyjnemu.

Bez kolacji??? No nie żartuj. Kolacja musi być, a potem nocleg, śniadanie i suchy prowiant na drogę. Inaczej przecież nie wypada.

S.
    • eglantine Re: Menu komunijne bez kolacji? 23.04.23, 23:31
      Pierwsze słyszę. Kosmos jakiś. A jak goście są przyjezdni to po tej niedzielnej komunii na noc zostają i następnego dnia urlop biorą? Czy tłuką się z powrotem po nocy?
    • ayelen40 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 03:51
      Aż musiałam tego bogracza wyguglać...
      • mia_mia Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 06:10
        Ja też, kuchnia węgierska to nie moje smaki, więc też nie do końca wiedziałam co to jest, chociaż intuicję miałam dobrą.
        • ayelen40 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 06:15
          Zdziwiło mnie natomiast, że strogonow może być z innego mięsa niż wołowina, w końcu to boeuf Strogonoff. Ale w Polsce mnóstwo dziwnych wynalazkow jak choćby sznycel po wiedensku, który wprawiłby wiedenczyka w stupor. A teraz wstaję już lekko nieprzytomna do pracy...
    • shmu Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 08:46
      Postaw mamę przed faktem i zrób jak chcesz. Ogólnie samo uczestniczenie w komunii jest dla większości ludzi ukłonem w stronę ,,komunisty", a nie ulubionym planem na niedzielę, więc dałabym ludziom choć na wieczór odpocząć.
      Nawiąże jednak do ,,tradycji". Trzydzieści lat temu zapraszało się ludzi po mszy na obiad w domu, nie było sesji zdjęciowych, dawano łańcuszek z medalikiem i zegarek, więc nie wiem do jakich tradycji nawiązujemy tutaj mówiąc o kolacji w restauracji...
      • ga-ti Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 09:05
        36 lat temu miałam jak najbardziej sesję zdjęciową po Komunii. Jeden wujek miał aparat o robił nam zdjęcia rodzinne, z rodzicami, z dziadkami, z chrzestnymi, z kuzynostwem. A później jeszcze piękne i kolorowe zdjęcia robił nam gość sąsiadki, Niemiec, jak zobaczył 3 dziewczynki (sąsiadki) w białych sukienkach to spytał, czy może i obfotografował nas na trawniku wśród żółtych mleczy.
      • dzikka Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 09:16
        ja to miałam sesje wykupiona u profesjonalnego fotografa, z tym,ze to ja szlam do zakładu fotograficznego a nie fotograf był na mojej komunii. Reszta prawda, obiad w domu.
        • volta2 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:09
          też miałam sesję w profesjonalnym studio fotograficznym
          tylko że moja matka coś przespała i nie było dla mnie terminu. więc w środku lipca zakręciła mi papiloty i wcisnęła sukienkę i tak szłam przez całe miasto na sesję. zdjęcia wyszły dobre, nawet bardzo, bo nie widać, że od maja to trochę z tej kiecki wyrosłam. buty jeszcze były ciasne:
      • snajper55 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:48
        shmu napisała:

> Trzydzieści lat temu zapraszało się ludzi po msz
        > y na obiad w domu, nie było sesji zdjęciowych, dawano łańcuszek z medalikiem i
        > zegarek, więc nie wiem do jakich tradycji nawiązujemy tutaj mówiąc o kolacji w
        > restauracji...

Bo to jest nowa tradycja.

S.
    • ga-ti Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 09:08
      Jak czytam, jakim to męczarnią zostały poddawane ematki na przyjęciach komunijnych to nie mogę własnym oczom uwierzyć. Tak Wam jest źle wśród najbliższej rodziny?
      • mia_mia Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 10:15
        Komunia to dość męcząca impreza, trzeba wstać rano, odstać swoje w kościele lub pod (ostatnia komunia na której byłam była taka długa, że spóźniłam się, postałam, pojechałam na zakupy, coś zjadłam, wróciłam i jeszcze długo trwała, spokojnie to były ponad dwie godziny, komunijne dzieci wynudzone jak po expose Szydło.
        Jakbym potem miała jeszcze do 20.00 siedzieć to bym intensywnie szukała wymówki, żeby się ewakuować, chociaż towarzystwo było bardzo fajne. Zwyczajnie, co za dużo to niezdrowo.
        • imponderabilia22 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:57
          Ale ty zostałaś zaproszona na Komunię Swietą, a nie na nażarcie się?
      • 35wcieniu Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 10:23
        To jest mniej więcej tak jak na tych weselach do białego rana, z których nie ma jak wyjść bo środek niczego i panna młoda obrażona na sam pomysł, na których się meczysz i pragniesz umrzeć, więc zawiązuje się team cierpiących podobnie i tak się w tum nieszczęściu wspieracie wspólnie, a za 2 dni słyszysz że wyszło świetnie, wszyscy fantastycznie się bawili i każdy był zadowolony, bo na szczęście akurat TYCH młodych goście i rodzina to fajni, imprezowi, nie to co u Gienki, tam podobno nawet chcieli szybciej wychodzić.
        Toż klasyk. Zapraszający nie jest w stanie zrozumieć że zaproszony niekoniecznie odczuwa chęć zabawy/jedzenia bez końca. "Tak zawsze było i tak też i będzie".
        • marta.graca Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 10:55
          Serio nie możesz wydostać się z wesela? Ja nie przepadam i albo zwijam się szybko, albo jak jest z noclegiem, to się ewakuuję do pokoju i idę spać. Na większości wesel jest tylu gości, że panna młoda nawet nie zarejestruje twojego wyjścia, a co dopiero mówić o obrazie. Zresztą skoro ty nie odczuwasz potrzeby spędzania czasu z parą młodą, to raczej nie łączą was na tyle bliskie relacje, by ona była niezadowolona, że wyszłaś wcześniej.
          • angazetka Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:26
            Nigdy nie byłaś na weselu pośrodku niczego? Oraz nigdy - nawet jeśli lubiłaś młodą parę - nie miałaś ochoty nie siedzieć do 4?
            • virtualnie Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:40
              Wesele pośrodku niczego zwykle oferuje nocleg dla przyjezdnych gości, więc można po prostu udać się do swojego pokoju.
              • auksencja15 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:42
                Raz byłam na takim ze nocleg na miejscu był tylko dla najbliższej rodziny, a dla reszty 5km dalej. Ktoś kto miał tam dowieźć gości pierwszy kurd zaczynał po 2 wiec wcześniej nie było jak się wydostać
                • auksencja15 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:42
                  Kurs
                  • virtualnie Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:08
                    2 to nie 4.
            • marta.graca Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:38
              I na tym weselu pośrodku niczego nie był zapewniony transport/ nocleg dla gości? Trochę słabo. Ale zawsze można pojechać własnym samochodem. Jak nie mam ochoty siedzieć do rana, to nie siedzę, dotyczy to wszystkich imprez, nie tylko wesela.
            • inny.kwiatek Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 16:44
              Byłam. Samochodem. Mogłam wrócić kiedy chciałam.
          • 35wcieniu Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:51
            Tak, serio.
            A z panną młodą łączą mnie zwykle relacje na tyle bliskie żeby nie wychodzić bez słowa więc no zwykle rejestruje moje wyjście.
            • marta.graca Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:40
              No to najzwyczajniej mówisz uprzejmie, że dziękujesz za zaproszenie i zabawę, po czym oddalasz się w swoją stronę. Z mojego wesela ludzie wychodzili o różnych porach, przyznaję, że przez myśl mi nie przeszło, by kogoś zatrzymywać czy obrażać się, że nie zostaje, zwłaszcza, że dzień był upalny i nie dziwiło mnie, że ktoś może być zmęczony i chcieć pójść spać.
              • 35wcieniu Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:06
                Jakbym mogła się oddalić to bym się oddaliła. Teraz już mam to w dudzie bo najzwyczajniej albo odmawiam uczestnictwa albo sama sobie zapewniam transport/prywatny samochód, ale to wynik tych wszystkich wspaniałych i jakże udanych imprez pośrodku niczego z "zapewnionym transportem" który się okazywał być dopiero nad ranem wbrew wcześniejszym zapewnieniom, na wygwizdowie gdzie taksy nie uświadczysz.
                Super radość, wszyscy świetnie się bawili i, moje ulubione "goście dopisali". Bo nie mieli wyjścia. big_grin
              • hosta_73 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:12
                "przez myśl mi nie przeszło, by kogoś zatrzymywać"

No i chwała ci za to smile
                Poza młodą parą w weselu aktywnie uczestniczą również ich rodzice i reszta rodziny, która nie jest tak wyrozumiała i jeśli nie ma się dobrego argumentu to potrafią być bardzo namolni.
                Pomimo, że rzadko bywam na weselach to spotkałam się z takim zachowaniem. Właściwie nie tylko na weselach.
                • marta.graca Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:22
                  Jak się ma takiego namolnego typa w rodzinie, to chyba najlepiej wymknąć się po angielsku smile
                  • hosta_73 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:28
                    Bywa trudno, zawsze znajdzie się jakiś donosiciel, który popędzi z wiadomością, że Kowalscy już płaszcze zakładają smile
                    • marta.graca Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:43
                      Takiej zorganizowanej grupie rzeczywiście trudno się oprzeć .... wink
        • hosta_73 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 15:16
          "a za 2 dni słyszysz że wyszło świetnie, wszyscy fantastycznie się bawili i każdy był zadowolony, bo na szczęście akurat TYCH młodych goście i rodzina to fajni, imprezowi, nie to co u Gienki, tam podobno nawet chcieli szybciej wychodzić. "

big_grin big_grin
          Racja!
        • inny.kwiatek Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 16:43
          Dlatego jeśli w ogóle ide na wesele to zawsze jedziemy własnym samochodem żeby nawet „pośrodku niczego” móc się oddalić kiedy będziemy chcieli.
      • pade Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:49
        ga-ti napisała:

> Jak czytam, jakim to męczarnią zostały poddawane ematki na przyjęciach komunijn
        > ych to nie mogę własnym oczom uwierzyć. Tak Wam jest źle wśród najbliższej rodz
        > iny?

Mnie nie jest źle z rodziną, tylko nienawidzę siedzieć przy stole kilka godzin. Trzy godziny wytrzymam, ale więcej to dla mnie tortury.
      • inny.kwiatek Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 16:42
        Ja nigdy w życiu nie byłam na komunii, więc odnosiłam sie wyłączńie do ilości jedzeńia w stosunku do czasu, nic więcej.
    • dzikka Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 09:14
      jprd. sorry. czy ludziom juz odbiło? Kolacja po komuni? To od razu ze śniadaniem na poprawiny proponuję....
      • virtualnie Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:10
        Mogę sobie wyobrazić dłuższą imprezę komunijną, ale w miejscu z jakimś parkiem i ogrodem, gdzie po obiedzie można sobie zrobić spacer i się przewietrzyć, a dzieci będą miał gdzie się wybiegać. Potem można wrócić na zimną deskę, sałatki i ciasto. Kolacji komunijnej po takim posiłku już nie jestem w stanie sobie wyobrazić.
    • imponderabilia22 Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 11:54
      Na mojej komunii w godzinach popołudniowych było jeszcze rozdanie obrazków komunijnych w Kościele. Tak ok 16 chyba
    • majaa Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:32
      Do głowy by mi nie przyszło po takiej wczesnej komunii przesiadywać w lokalu calutki dzień. Zimne przekąski, obiad i deser to absolutnie wystarczająca opcja. No, ale skoro u Ciebie takie zwyczaje, że komunia to prawie jak wesele, to cóż... możesz się dostosować albo nie poddać naciskom i zrobić po swojemu.
    • przepio Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:38
      Lata temu po komuni zaprosilam najbliższą rodzinę na obiad i tort do knajpy. Tesciowa się śmiała, że będzie wstyd jak tak wcześnie sąsiedzi ją zobaczą po imprezie. No ale ja nie miałam pomysłu co można byłoby robić tyle przy stole. Był wczesny obiad, potem tort i wszyscy poszliśmy na spacer. I było super.
      • przepio Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:39
        Z tym, że u mnie na komuni byi naprawdę najbliżsi, a nie spęd całej rodziny.
        • virtualnie Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 12:45
          Są różne rodziny. U mnie jakby policzyć najbliższą, to wyszłoby ok. 25 osób, teraz już ponad 30.
    • loganberry Re: Menu komunijne bez kolacji? 24.04.23, 16:46
      Z kolacją wychodzi impreza dosłownie od rana do nocy, bo przecież nikt nie będzie sięgał po płaszcz minutę po odłożeniu sztućców. Przecież to można jajo znieść przez tyle godzin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka